Újdonságok az NVDA-ban

2022.1

Ebben a kiadásban jelentős fejlesztések a Microsoft Office vezérlőinek UI automation használatával történő kezelésében. A Microsoft Office 16.0.15000 és újabb verziók esetén Windows 11 alatt az NVDA alapértelmezés szerint már UI Automation használatával kezeli a Microsoft Word dokumentumokat. Ez jelentős javulás a korábbi objektum alapú eléréshez képest.

Fejlesztések a következő braille kijelző driverekhez: Seika Notetaker, Papenmeier és HID Braille. Windows 11 hibajavítások a következő alkalmazásokhoz: Számológép, Konzol, Terminal, Posta és Emoji Panel.

Frissült az eSpeak-NG és a LibLouis Braille fordító. Új Braille táblákat adtak hozzá japán, német és katalán nyelvekhez.

Megjegyzés:

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2021.3.5

Ez egy köztes kiadás,amely biztonsági javítást tartalmaz. Ha a biztonságot érintő hiba jut a tudomására, haladéktalanul jelezze az info@nvaccess.org e-mail címen.

Biztonsági hibajavítások

2021.3.4

Ez egy köztes kiadás,amely néhány biztonsági javítást tartalmaz. Ha a biztonságot érintő hiba jut a tudomására, haladéktalanul jelezze az info@nvaccess.org e-mail címen.

Biztonsági hibajavítások

2021.3.3

Ez a kiadás megegyezik a 2021.3.2 kiadással Egy hiba miatt a 2021.3.2 kiadás 2021.3.1 verziószámmal azonosította magát. Jelen kiadás az elvárásnak megfelelően 2021.3.3 verzióként azonosítja magát.

2021.3.2

Ez egy köztes kiadás,amely néhány biztonsági javítást tartalmaz. Ha a biztonságot érintő hiba jut a tudomására, haladéktalanul jelezze az info@nvaccess.org e-mail címen.

Hibajavítások

2021.3.1

Ez egy köztes kiadás, amely kijavít néhány, a 2021.3 verzió által okozott hibát.

Változások

Hibajavítások

2021.3

Ez a kiadás már támogatja az új HID Braille specifikációt. Ez a specifikáció lehetővé teszi a különböző braille kijelzők egységes kezelését külön-külön driverek nélkül. Frissült az eSpeak-NG és a LibLouis Braille fordító, orosz és venda braille táblákat adtak hozzá. Egy új haladó beállításnak köszönhetően a hibajelző hangok már engedélyezhetők az NVDA stabil verzióiban is. Ha folyamatos felolvasást használunk egy Microsoft Word dokumentumban az NVDA már automatikusan görgeti a dokumentumot, hogy az éppen felolvasott rész mindig látszódjon. Számtalan fejlesztés történt az Office programcsomag UI Automationnal való használatában. Egy ilyen UIA javítás, hogy az Outlook már többféle rétegződő táblázatot képes figyelmen kívül hagyni.

Fontos megjegyzések:

Az NVDA biztonsági tanusítványának frissítése néhány felhasználónál azt eredményezte, hogy az NVDA 2021.2 hibát jelzett programfrissítés keresésekor. Az NVDA mostantól a Windowstól kéri a biztonsági tanusítványának frissítését, ez megelőzi a hasonló hibákat. Az érintett felhasználóknak manuálisan kell letölteniük ezt a frissítést, a 2021.3 verziót.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2021.2

Ez a kiadás az első, mely tartalmaz kezdetleges támogatást a Windows 11-hez. Noha a Windows 11 hivatalosan még nem jelent meg, ezt a kiadást a Windows 11 bemutatóverzióin tesztelték. Ehhez kapcsolódóan fontos javítást végeztek a Képernyőfüggönyön. A Rendszerkonfiguráció-helyreállító eszköz most már több problémát képes megoldani. Frissítették az eSpeak beszédszintetizátort és a LibLouis Braille fordítót. Továbbá különböző hibajavítások és fejlesztések a Braille, Windows terminal programok, Számológép, emoji panel és Vágólap előzmények terén.

Fontos megjegyzések

A Windows Nagyító API változásai miatt a képernyőfüggönyt frissíteni kellett, hogy megfelelően működhessen a windows legújabb verzióiban. Az NVDA 2021.2 verziótól a képernyőfüggöny már működik a Windows 10 21H2 (10.0.19044) és újabb verzióiban. Ideértve a Windows 10 Insider verzióit és a Windows 11-et. Biztonsági okokból a Windows legújabb verziójára való frissítés után ellenőrizze, hogy a Képernyőfüggöny tényleg elsötétíti-e az egész képernyőt!

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2021.1

Ebben a kiadásban: Kezdetleges UI Automation támogatás az Excelben és Chromium alapú böngészőkben. Javítások különböző nyelvekhez, ill. a hivatkozások eléréséhez braille kijelzőről. Frissült a CLDR és a matematikai jelek adatbázisa, ill. az eSpeak-NG és a LibLouis braille fordító. Sok hibajavítás és fejlesztés az OFfice programcsomaghoz a Visual Studiohoz, ill. különböző nyelvekhez. Figyelem: Ehhez a kiadáshoz ismét tesztelni és frissíteni kell a bővítményeket. Ez okozhat némi fennakadást bizonyos bővítmények használatában. Ettől a kiadástól kezdve az NVDA már nem kezeli az Adobe Flash tartalmakat.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2020.4

Ebben a kiadásban: Az NVDA elemlista (NVDA+F7) már fókuszmódban is előhívható. Az NVDA párbeszédablakain a súgó (F1) mostantól környezetérzékeny. Fejlesztések az írásjelkiejtési szabályok megadásánál, a kivételszótáraknál, Braille üzenetek megjelenítésénél, és az átfutó olvasáshoz. Hibajavítások és előrelépés Windows 10 Posta, Outlook, Teams, Visual Studio, Azure Data Studio és a Foobar2000 alkalmazások kezelésében. Javult a google dokumentumok elérhetősége, ill. tovább fejlődött az Aria támogatás is. És még sok más fontos hibajavítás és fejlesztés.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2020.3

Ebben a kiadásban jelentősen javul az NVDA stabilitása és kezelhetősége. Ez különösen Microsoft Office alkalmazások esetén érhető tetten. Bekerült néhány új opció, mint az érintőmód ki- és bekapcsolása, ill. az ábrák bejelentésének ki- és bekapcsolása. Az NVDA már kezeli a kiemelt szövegeket a webes dokumentumokban.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2020.2

Ebben a kiadásban: Egy új braille-kijelző támogatása a Nattiqtől; jobb támogatás az Eset Antivirushoz és a windows terminalhoz; sebességi optimalizálás az 1Password jelszókezelő programhoz és a Windows OneCore beszédszintetizátorhoz, és még sok javítás, és optimalizálás.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2020.1

Ebben a kiadásban: bővült a támogatott braille kijelzők köre a HumanWare és az APH néhány termékével; az NVDA újra kezeli a matematikai kifejezéseket a Microsoft Wordben MathPlayer vagy MathType használatakor; és még néhány további fontos hibajavítás.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2019.3

Ebben a kiadásban jelentős változások a motorháztető alatt: az NVDA programkódja mostantól már nem a Python 2-es, hanem a 3-as verziójára épül, emellett jelentősen átírták a beszéd alrendszert is. A Python 3-ra való áttérést főleg biztonsági megfontolások indokolták, a beszéd alrendszer megváltoztatása pedig új, izgalmas fejlesztéseknek fog teret adni. Az átállás fennakadásokat fog okozni a bővítmények használatában, de a bővítmények fejlesztői folyamatosan dolgoznak, hogy mihamarabb újra elérhető legyen minden népszerű bővítmény. Továbbá 64 bites Java VMs támogatás; képernyőfüggöny és kurzorkiemelés; újabb támogatott braille kijelzők és egy új Braille-néző és még sok-sok hibajavítás.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2019.2

Ebben a kiadásban: Freedom Scientific braille kijelzők automatikus felismerése; kísérleti opcióval kikapcsolható az a viselkedés, hogy a rendszerfókusz automatikusan kövesse a böngészőmód kurzorát, ez bizonyos esetekben hatékonyabbá teheti a böngészést; sebességfokozás opció a Windows OneCore hangokhoz és más hibajavítások.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2019.1.1

Ez a kiadás az alábbi hibajavításokat tartalmazza:

2019.1

Ebben a kiadásban: Microsoft word és Excel kezelhetőségének javítása; stabilitási és biztonsági fejlesztések, mint pl. kompatibilitással kapcsolatos információkkal ellátott bővítmények; és sok más hibajavítás.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2018.4

Ebben a kiadásban: Tovább javul a Firefox-élmény, emodzsik bejelentése minden beszédszintetizátorral, Megválaszolt/továbbított állapot jelzése az Outlookban, a kurzor távolságának jelzése az oldal széleitől a Microsoft Wordben, és sok hibajavítás.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2018.3.2

Ez egy hibajavító kiadás, ami megoldja a www.twitter.com oldalon fellépő navigációs problémát Google Chrome böngésző esetén. (#8777)

2018.3.1

Ez egy hibajavító kiadás, ami orvosol egy kritikus hibát a Mozilla Firefox 32 bites verziói esetén. (#8759)

2018.3

Főbb újdonságok: több braille-kijelző automatikus felismerése, több új windows 10-es tulajdonság, mint pl. a windows 10 hangulatjel-beviteli panelének támogatása és még sok más hibajavítás.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2018.2

Ebben a kiadásban: Táblázatok kezelése a Kindle for PC programban, támogatás a Humanwear BrailleNote Touch és BI14 Braille kijelzőkhöz, fejlesztések a Windows Onecore és a Sapi5 beszédszintetizátorokhoz, fejlesztések a Microsoft Outlook programban, és még sok más.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2018.1.1

Ez egy hibajavító kiadás, mely orvosolja a Windows Onecore beszédszintetizátor hibáját. A legfrissebb Windows 10 Redstone 4 (1803) kiadása esetén a beszédhangok magasabb hangon, és gyorsabb sebességgel beszéltek. (#8082)

2018.1

Ebben a kiadásban: Diagramok támogatása a Microsoft wordben és a PowerPointban, új támogatott braille kijelzők, többek közt Eurobraille és az Optelec protocol converter, fejlesztett támogatás a Hims és Optelec braille kijelzőkhöz, fejlesztések a Mozilla Firefox 58 és újabb verzióinak használatához, és még sok más.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2017.4

Ennek a kiadásnak a főbb újdonságai: sok hibajavítás és bővítés a webes technológiák támogatásában, beleértve a webes párbeszédpanelek böngésző módú használatát alapértelmezett beállításként, a mezők címkézésének megbízhatóbb bejelentését, új windows 10-es technológiák támogatását, mint a Windows Defender Application Guard, valamint az ARM-64-en futó windows 10 támogatását, ideértve a képernyő tájolásának automatikus meghatározását és az akkumulátor állapotának bejelentését. Vegyük figyelembe, hogy az NVDA jelen verziójától kezdve nem támogatja a Windows Xp-t vagy a Windows Vistát. Az NVDA használatához minimum Windows 7 service pack 1 szükséges.

Újdonságok

Változások

Javítások

2017.3

Ebben a kiadásban: rövidírásos braille-bevitel, támogatás a Windows OneCore hangokhoz Windows 10 alatt, beépített támogatás a Windows 10 OCR használatához, és még sok fejlesztés a braille és a web kapcsán.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2017.2

Ebben a kiadásban: A hangerő-igazítás teljes támogatása a Windows 10 Alkotói frissítéséhez. Több, böngészőmódban jelentkező kijelőléssel kapcsolatos hiba javítása, orvosolták többek közt a minden kijelölése parancs problémáit is. Jelentősen javult a Microsoft Edge támogatása. Valamint fejlődött a webes dokumentumok kezelése, úgy mint az aktuális oldal jelzése (aria-current használata esetén).

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2017.1

Ebben a kiadásban: Szakasztörések és hasábok bemondása a Microsoft Wordben; Támogatás a Kindle for PC ebook olvasóhoz (Könyvek olvasása, navigálás, kiemelések, jegyzetek); és fejlődött a Microsoft Edge támogatása is.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2016.4

Ebben a kiadásban: javított támogatás a Microsoft Edge-hez; böngészőmód a Win 10 Üzenetek alkalmazáshoz, ill. jelentős javítások az NVDA párbeszédpanelein.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2016.3

E kiadás főbb újdonságai: bővítmények külön-külön történő felfüggesztése, űrlapmezők támogatása Microsoft Excelben, jelentős fejlesztések a színek bemondása kapcsán, fejlesztések és javítások több braille kijelzőhöz, valamint a Microsoft Wordhöz.

Újdonságok

Változások

Javítások

2016.2.1

Ez a kiadás kijavít néhány súlyos hibát, mely a Microsoft Word összeomlását okozta:

2016.2

Ebben a kiadásban: Hangjelzés gépelési hibánál; nyelvhelyességi hibák jelzése a Microsoft Wordben; ill. kisebb-nagyobb fejlesztések a Microsoft Office támogatás terén.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2016.1

Ebben a kiadásban: Az NVDA-n kívüli hangok lehalkíthatósága; fejlesztések a Braille kimenethez és Braille kijelzőkhöz; számos fontos javítás a Microsoft Office támogatás terén; és a böngészőmód javítása iTunes alatt.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2015.4

Ebben a kiadásban: A Windows 10 kezelésének javítása; Beépülés a könnyű kezelés lehetőségei közé Windows 8 és újabb verziói alatt; Fejlesztések Microsoft Excelhez: A Munkalapok kilistázhatók és átnevezhetők az Elemlistában, navigáció a védett munkalapok zárolt celláin; és a rich text szerkesztés támogatása a Mozilla Firefox, Google Chrome és Mozilla Thunderbird programokban.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2015.3

A 2015.3 verzió újdonságai: a Windows 10 kezdeti támogatása, az egygombos navigációs gyorsbillentyűk kikapcsolásának lehetősége, mely hasznos egyes webes alkalmazásokban, fejlesztések az internet explorerhez, javítások rontott szövegek esetén, ha gépelünk és a braille megjelenítés be van kapcsolva.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2015.2

Ebben a kiadásban: Microsoft Excel diagramok felolvasása, és matematikai tartalmak kezelésének támogatása.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2015.1

A kiadás főbb elemei: böngészőmód a Microsoft Word és Outlook dokumentumokhoz; jelentős fejlesztések a Skype asztali változatának támogatása terén; és fontos javítások a Microsoft Internet Explorer jobb hozzáférhetősége érdekében.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2014.4

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2014.3

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2014.2

Újdonságok

Változások

Hiba javítások

2014.1

Újdonságok

Változások

Hiba javítások

2013.3

Újdonságok

Hiba javítások

2013.2

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2013.1.1

Hiba javítások

2013.1

E kiadás főb újdonságai: egy sokkal eredetibb és logikusabb laptop billentyűzetkiosztás; a Microsoft Powerpoint alapvető támogatása; a hosszú leírások támogatása a webböngészőkben; valamint a számítógépes braille bevitel támogatása azoknál a braille kijelzőknél, melyeknek van braille billentyűzetük.

Fontos

Új Laptop Billentyűkiosztás

A laptop billentyűkiosztást teljesen újratervezték, hogy az minél kézreállóbb és logikusabb legyen. Az új kiosztásban a nyilakat az NVDA és más módosító billentyűk kombinációjával kell használni az áttekintő parancsokhoz.

Kérjük, vegye figyelembe a változásokat a gyakran használt parancsoknál:

Funkció Billentyűparancs
Folyamatos felolvasás NVDA+a
Sor felolvasása NVDA+l
Kijelölt szövegrész felolvasása NVDA+shift+s
Állapotsor felolvasása NVDA+shift+end

Ezzel összefüggésben más is változott, pl. az elemek közötti navigáció, az áttekintő kurzor, az egérkattintás, valamint a szintetizátor beállítási kör. Kérjük, tanulmányozza a billentyűparancsok jegyzékét (keycommands.html) az új billentyűparancsok elsajátításához!

Újdonságok

Változások

Javítások

2012.3

A 2012.3. verzió legfontosabb újdonságai: ázsiai karakterbevitel támogatása, a windows 8 érintő képernyők alapvető támogatása, az oldalszámok bemondása és a táblázatok jobb felolvasása az adobe readerben, valamint a windows listanézetekben és a fókuszban lévő táblázatsorokban táblázatnavigációs parancsok használata.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2012.2

Ennek a kiadásnak a főbb újdonságai a következők: egységes telepítőkészlet és hordozható változat, automatikus frissítő, az új NVDA-bővítmények könnyű kezelése, ábrák bemondása a Microsoft Wordben, a windows 8 metro stílusú alkalmazások támogatása, valamint több fontos hibajavítás.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2012.1

Ezen kiadás főbb újdonságai közé tartoznak a braille hatékonyabb olvasását segítő lehetőségek, a dokumentum formázásának hatékonyabb szöveges és braille hozzáférése, megnövelt Microsoft Word támogatás, valamint az iTunes Store támogatása.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2011.3

A 2011.3 verzió főbb újdonságai: Automatikus nyelvváltás olyan dokumentumoknál, melyek rendelkeznek a megfelelő nyelvi információkkal, a 64 bites java futtatókörnyezetek támogatása, formázás felolvasása a Mozilla-alkalmazásokban interaktív módban, az alkalmazások összeomlásának, lefagyásának jobb kezelése, hibajavítások windows 8-cal történő használathoz

Újdonságok

Változások

Javítások

Változások fejlesztőknek

2011.2

E kiadás főbb újdonságai: nagyobb fejlesztések, melyek a következők: a központozási és szimbólumok beállításai egyénileg beállítható szintekkel, az egyéni cimkézés és karakterleírások, folyamatos felolvasásnál a sorok végén a szünetek megszüntetése, az internet explorerben az "aria jobb támogatása", az XFA/LiveCycle PDF dokumentumok jobb támogatása az Adobe Readerben, több alkalmazásban a kiírt szövegekhez való jobb hozzáférés, az alkalmazások által a képernyőre írt szövegek formázási és betűszín-információinak felolvasása.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2011.1.1

Ez a verzió a 2011.1 verzió több biztonsági és más egyéb hibáját javítja. Erősen ajánlott frissíteni.

Hiba javítások

2011.1

A legfontosabb újdonságok közé tartozik egyes vezérlőelemek színének felolvasása; az új szövegkimenetek automatikus felolvasása a mIRC, PuTTY, Tera Term programokban és a biztonsági képernyőkön (secure crt); általános bővítmények támogatása; felsorolások és számozások felolvasása a Microsoft Wordben; egyéni billentyűparancsok braille kijelzőkhöz, ideértve pl. az egy sorral fel- és lelépést; több Baum, HumanWare és APH braille kijelző támogatása.

Újdonságok

Változások

Hibajavítások

2010.2

A jelenlegi kiadás főbb újdonságai közé tartozik az egyszerűbb és jóval hatékonyabb objektum navigálás, virtuális kijelző az Adobe Flash tartalmakhoz, megnövelt hatékonyságú működés és jobb vezérlőelem felismerés az új képernyőhurok technológiának köszönhetően, síkáttekintési mód a képernyő könnyebb áttekintéséhez, az IBM Lotus Symphony dokumentumok támogatása, táblázatfejlécek felismerése a Mozilla Firefox alkalmazásban, valamint hatékonyabb felhasználói útmutató.

Újdonságok

- Ez a funkció lehetővéteszi az NVDA számára az eddig nem elérhető vezérlőelemek szövegeinek felolvasását. - Ide tartozik néhány menüelem, ami ikonokat tartalmazott (pl. a Windows Xp társítás menüje) (#151), a szerkeszthető mezők a Windows Live alkalmazásban (#200), a hibák listája az Outlook Expressben (#582), a szerkeszthető mező vezérlőeleme a Textpad programban (#605), listák az Eudora programban, néhány vezérlőelem az Ausztrál E-tax programban és a Microsoft excel képletszerkesztőjében.

Változások

Hiba javítások

2010.1

A kiadás elkészítésekor elsődleges szempont volt a hibák kijavítása, ezáltal megnövekedett a program stabilitása is.

Újdonságok

Változások

Hiba javítások

2009.1

A legfontosabb fejlesztések közé tartozik a 64 bites Windows támogatása; nagy mértékben fejlődött a Microsoft Internet Explorer és Adobe Reader dokumentumok használata; a Windows 7 támogatása; A Windows bejelentkező képernyő olvasása, control+alt+delete és az User Account Control (UAC) képernyők használata; az Adobe Flash és Sun Java tartalmak elérése a weboldalakon. Stabilitási és egyéb javítások történtek a felhasználói élmény fokozása érdekében.

Újdonságok

Változások

Hiba javítások

0.6 P3

Újdonságok

Változások

Hiba javítások