NVDA 2021.3 Kullanıcı Rehberi

İçindekiler

1. Giriş

NVDA'ya hoş geldiniz!

İngilizce dilinde Görsel olmayan Masaüstü Erişimi anlamına gelen ifadenin kısaltması olan (NVDA) Microsoft Windows işletim sistemi için ücretsiz ve açık kaynak bir ekran okuma programıdır. NVDA bir konuşma sentezleyici ya da braille ile geri bildirim sağlayarak, kör ya da az görenlerin ek bir ücret ödemeden Windows işletim sistemi kurulu bilgisayarları kullanabilmesini mümkün kılar. NVDA NV Access tarafından, camiadan ilgili birçok insanın katkısıyla geliştirilmektedir.

1.1. Genel Özellikler

NVDA, kör ve az görenlerin Windows işletim sistemi ve sistemde kurulu birçok farklı uygulamaya erişimine ve bunlarla etkileşimine imkan vermektedir.

Öne çıkan özellikler:

1.2. Yerel Dil Desteği

Dünyada nerede yaşıyor olurlarsa olsunlar ve hangi dili konuşurlarsa konuşsunlar, İnsanların teknolojiye eşit biçimde erişebilmeleri önemlidir. İngilizcenin yanı sıra, NVDA aşağıda belirtilen 54 dile de çevrilmiştir. Afrikaca, Almanca (Almanya ve İsviçre), Amharca, Aragonca, Arapça, Arnavutça, Bulgarca, Birmanya dili, Çekce, Danimarka dili, Dutch, Farsça, Fince, Fransızca, Galiçyaca, Geleneksel ve basitleştirilmiş Çince, Gürcüce, Hırvatça, Hint dili, İbranice, İspanyolca, İsveç dili, İrlanda Dili, İtalyanca, İzlanda dili, Japonca, Kannada, Katalanca, Kırgızca, Korece, Kolombiya İspanyolcası, Lehçe, Litfanca, Macarca, Makedonca, Moğolca, Nepal dili, Norveççe, Pencap dili, Portekizce (Brazilya ve Portekiz), Rumence, Rusca, Slovence, Sırpça, Slovakca, Tamil dili, Tayca, Türkçe, Ukraynaca, Yunanca, ve Viyetnamca.

1.3. Konuşma Sentezleyici Desteği

Kendi mesajları ve arayüzünü birçok dilde sağlamanın yanında, NVDA Kullanıcıların bir içeriği konuşma sentezleyiciler aracılığıyla istedikleri dilde okuyabilmelerine olanak tanır.

NVDA ücretsiz, açık kaynak kodlu ve çok dilli bir sentezleyici olan eSpeak NG, sentezleyicisiyle birlikte dağıtılmaktadır.

NVDA tarafından desteklenen diğer sentezleyicilerle ilgili bilgi Desteklenen Konuşma Sentezleyicileri bölümünden alınabilir.

1.4. Braille Desteği

NVDA birçok braille ekranla çalışabilir. Braille klavyeyle yapılan kısaltmasız ve kısaltmalı braille girişi de desteklenir. Ayrıca NVDA varsayılan durumda birçok braille ekranı otomatik olarak algılayacaktır. Lütfen desteklenen braille ekranlarla ilgili bilgi için Desteklenen Braille Ekranlar bölümüne bakın.

NVDA birçok dilde kısaltmalı, kısaltmasız ve bilgisayar braille kodlarını desteklemektedir.

1.5. Lisans ve Kopya Hakkı

NVDA kopya hakkı 2006-2021 NVDA katkı sağlayanlarına aittir.

NVDA GNU General Public License (Version 2) (Yeni Genel Kamu Lisansı Sürüm2) ile iki özel istisna dışında kullanılabilir. İstisnalar, lisans belgesinde "Eklentiler ve Sürücülerdeki GPL Olmayan Bileşenler" ve "Microsoft Dağıtılabilir Kodu" bölümlerinde özetlenmiştir. NVDA ayrıca farklı ücretsiz ve açık kaynak lisansları altında kullanıma sunulan bileşenleri içerir ve kullanır. Programı, lisans şartlarına uyduğunuz ve kodlarını isteyen kişilerle de paylaştığınız müddetçe, kullanmakta, dağatmakta ve istediğiniz biçimde değiştirmekte özgürsünüz. Bu, Özgün ve değiştirilmiş yazılım kopyaları ile, bu kodları kullanan diğer yazılımlar için geçerlidir.

Daha fazla detay için Tam lisansı açıp okuyabilirsiniz. İstisnalarla ilgili ayrıntılar için "yardım" bölümünün altındaki NVDA menüsünden lisans belgesine erişin.

2. Sistem Gereksinimleri

3. NVDA programının Tedariki ve Kurulumu

Bir NVDA kopyanız yoksa, programı NV Access web sitesinden indirebilirsiniz.

Buradan Download bölümüne giderek programın en son sürümünün indirme bağlantısına ulaşabilirsiniz.

İndirdiğiniz dosyayı çalıştırdığınızda, NVDA'nın geçici bir kopyası açılacaktır. Daha sonra sizden, NVDA kurulumunu yapmak, taşınabilir bir kopya oluşturmak ve geçici kopyayı kullanmaya devam etmek seçenekleri arasında seçim yapmanız istenecektir.

NVDA'yı bu bilgisayarda devamlı olarak kullanmayı planlıyorsanız, NVDA'yı kurma seçeneğini tercih edebilirsiniz. NVDA'yı kurmanız, Windows açıldıktan sonra NVDA'yı otomatik olarak başlatabilmenizi, Windows giriş ekranlarında ya da güvenli kipte karşılaştığınız iletişim kutularını NVDA'yla okuyabilmenizi, (ki bunu taşınabilir kopya ile yapamazsınız), NVDA'ya başlat menüsü ya da masaüstünden ulaşabilmenizi sağlayacaktır. Ek olarak, kurulmuş NVDA kopyasını daha sonra taşınabilir kopya oluşturmak için de kullanabilirsiniz.

NVDA'yı USB bellek ya da benzer taşınabilir ortamlara kopyalamak istiyorsanız, taşınabilir kopya oluştur seçeneğini tercih etmelisiniz. Taşınabilir kopyayı, daha sonra başka bir bilgisayara NVDA'yı kurmak için de kullanabilirsiniz. Ancak NVDA'yı CD gibi salt okunur bir medyaya kopyalamak istiyorsanız, yalnızca indirdiğiniz NVDA paketini kopyalamalısınız. NVDA taşınabilir sürümünün salt okunur bir medya üzerinden çalıştırılması şimdilik desteklenmemektedir.

NVDA'nın geçici kopyasını kullanmaya devam etmek de bir seçenek olabilir, özellikle test ve demonstrasyon amacıyla, tabii her seferinde NVDA'nın bu şekilde başlatılması lüzumundan fazla zaman alacaktır.

3.1. Taşınabilir ve Geçici Kopyaların Kısıtları

Windows'a giriş yaparken ya da giriş sonrasında otomatik olarak çalıştırılamamalarının yanında, taşınabilir ve geçici kopyalar aşağıdaki kısıtlara da sahiptir:

3.2. NVDA'yı Kurma

NVDA'yı doğrudan indirdiğiniz dosya üzerinden kuruyorsanız, NVDA'yı kur düğmesine basın. Bu iletişim kutusunu kapattıysanız ya da kurulumu taşınabilir kopya üzerinden yapmak istiyorsanız, lütfen NVDA Araçlar menüsü altında bulunan NVDA'yı Kur menü ögesini bulup çalıştırın.

Karşınıza çıkan kurulum iletişim kutusu, sizi yeni bir kurulum yapılacağı ya da mevcut kurulumun güncelleneceği yönünde bilgilendirecek ve onayınızı isteyecektir. Devam düğmesine basarak kurulumu başlatabilirsiniz. Bu iletişim kutusunda, aşağıda açıklanan birkaç seçenek daha bulunmaktadır. Kurulum bittiğinde, sürecin başarıyla tamamlandığını belirten bir mesajla karşılaşacaksınız. Bu noktada Tamam'a basmanız NVDA'nın kurulmuş olan kopyasını başlatacaktır.

3.2.1. Uyumsuz eklentiler uyarısı

Zaten yüklü olan eklentileriniz varsa, uyumsuz eklentilerin devre dışı bırakılacağı konusunda da bir uyarı olabilir. Devam düğmesine basmadan önce, bu eklentilerin devre dışı bırakılacağını anladığınızı doğrulamak için onay kutusunu kullanmanız gerekir. Devre dışı bırakılacak eklentileri incelemek için bir düğme de bulunacaktır. Bu düğme hakkında daha fazla yardım için uyumsuz eklentiler iletişim kutusu bölümüne bakın.

3.2.2. Windows Giriş Ekranında NVDA'yı Kullan

Bu seçenek NVDA'nın Windows giriş ekranında, parolanızı girmeden önce otomatik olarak başlayıp başlamayacağını belirlemenizi sağlar. Bu, kullanıcı hesabı denetimi (UAC) ekranı ve diğer güvenli ekranlar için de geçerlidir. Bu seçenek yeni kurulumlar için varsayılan olarak etkindir.

3.2.3. Masaüstünde Kısayol Oluştur (ctrl+alt+n)

Bu seçenek NVDA'nın başlatılması için bir masaüstü kısayolu oluşturmanızı sağlar. Kısayol oluşturulduğu taktirde, NVDA'nın başlatılması için bir kısayol tuşu da kontrol+alt+n atanır.

3.2.4. Taşınabilir Konfigürasyonu Mevcut Kullanıcı Hesabına Kopyala

Bu seçenek, çalışmakta olan NVDA için kullanılan konfigürasyonun, kurulacak NVDA için de geçerli olmasını belirlemenize olanak tanır. Bu, konfigürasyonu yalnızca mevcut kullanıcı için kopyalar, başka kullanıcıların ayarları ya da güvenli ekranlar için kullanılan konfigürasyon değiştirilmez. Bu seçenek yalnızca kurulumu NVDA taşınabilir kopyası üzerinden yaparken sunulur, doğrudan ana kurulum paketini kullanarak yapacağınız kurulumlarda gösterilmez.

3.3. Taşınabilir Bir Kopya Oluşturma

Doğrudan indirdiğiniz dosyayı çalıştırarak NVDA taşınabilir kopyasını oluşturmak istiyorsanız, Taşınabilir Kopya Oluştur düğmesine basmanız yeterli. Bu iletişim kutusunu kapattıysanız ya da bilgisayarınızda NVDA kurulu durumdaysa, lütfen NVDA Araçlar menüsü altında bulunan Taşınabilir Kopya Oluştur menü ögesini bulup çalıştırın.

Karşınıza çıkacak iletişim kutusu, taşınabilir kopyanın oluşturulacağı yeri belirlemenize olanak tanır. Bu, yerel diskinizde bulunan bir klasör ya da USB bellek benzeri taşınabilir ortamda bulunan bir konum olabilir. Burada, aktif kullanıcının NVDA konfigürasyonunu, yeni oluşturulacak taşınabilir kopya için de geçerli kılmanızı sağlayacak bir seçenek de bulunmaktadır. Seçenek yalnızca, taşınabilir kopya oluşturma işlemini kurulu bir NVDA üzerinden yapıyorsanız geçerlidir, ana kurulum paketi üzerinden yapılan oluşturma işlemlerinde gösterilmez. Devam düğmesine basmanız taşınabilir kopyayı oluşturacaktır. Oluşturma işlemi bittiğinde, sürecin başarıyla tamamlandığını bildiren bir mesajla karşılaşırsınız. Bu iletişim kutusunu kapatmak için Tamam'a basabilirsiniz.

4. NVDA'ya Başlarken

4.1. NVDA'yı açma

NVDA'yı yükleyiciyle bilgisayarınıza kurduysanız, programı kontrol+alt+n tuşlarına basarak veya başlat menüsündeki programlar altındaki NVDA menüsünden kolayca başlatabilirsiniz. Ayrıca Çalıştır bölümüne NVDA yazıp entır tuşuna basarak da programı başlatabilirsiniz. NVDA zaten çalışıyorsa, yeniden başlatılır. Ek olarak, NVDA'yı kapatmak için (-q), eklentileri devre dışı bırakmak için (--disable-addons), gibi bazı komut satırı seçeneklerini de kullanabilirsiniz.

Kurulu kopyalar için, NVDA, varsayılan olarak konfigürasyonu mevcut kullanıcının roaming application data klasörüne kaydeder (örneğin, "C:\Users\<user>\AppData\Roaming"). Bunu, NVDA'nın konfigürasyonunu local application data klasörüne kaydedecek şekilde değiştirmek mümkündür. Daha fazla detay için sistem çapında geçerli parametreler hakkındaki bölüme bakın.

Taşınabilir sürümü başlatmak için, NVDA taşınabilir kopyasını oluşturduğunuz dizine gidin ve NVDA'.exe dosyası üzerinde girişe basın veya çift tıklatın. NVDA zaten çalışıyorsa, taşınabilir sürüme başlamadan önce otomatik olarak kapanacaktır.

NVDA başlarken, kalından inceye doğru yükselen bir dizi ses duyacaksınız. bu NVDA'nın açıldığını anlatmak içindir. Bilgisayarınızın hızına bağlı olarak, ya da NVDA'yı USB bellek gibi daha yavaş bir yerden çalıştırıyorsanız, programın başlaması biraz zaman alabilir. Programın başlaması daha fazla zaman alıyorsa, NVDA "NVDA başlıyor, Lütfen bekleyiniz..." şeklinde bir Uyarı vermelidir.

Bunlardan hiçbirini duymuyorsanız, ya da Windows'un hata sesini veya kalınlaşan bir dizi ses duyuyorsanız, NVDA'nın bir hatası var demektir ve programı geliştirenlere bu olası sorunu bildirmeniz gerekebilir. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek için lütfen NVDA web sayfasını ziyaret edin.

4.1.1. Hoş Geldiniz İletişim Kutusu

NVDA ilk kez başladığında, NVDA değişken tuşu ve NVDA menüsü hakkında temel bilgiler veren bir iletişim kutusuyla karşılanacaksınız. Lütfen bu konularla ilgili sonraki bölümlere bakın. Bu iletişim kutusunda ayrıca bir seçim kutusu ve üç onay kutusu bulunmaktadır. Seçim kutusu klavye düzenini belirlemenizi sağlar. Birinci onay kutusu büyük harf kilidi tuşunun NVDA değişken tuşu olarak kullanılıp kullanılmayacağını kontrol ederken; ikincisi, NVDA'nın Windows başladıktan sonra otomatik olarak devreye girmesiyle ilgilidir ve yalnızca kurulu NVDA kopyaları için geçerlidir. Üçüncüsü de, karşılaştığınız hoşgeldin iletişim kutusunun NVDA her açıldığında gösterilip gösterilmeyeceğini kontrol eder.

4.1.2. Veri kullanım istatistikleri iletişim kutusu

2018.3 sürümünden itibaren, kullanıcılara NVDA'yı iyileştirmek için kullanım verilerinin NV Access'e gönderilmesine izin vermek isteyip istemedikleri sorulur. NVDA'yı ilk kez başlatırken, NVDA'yı kullanırken NV Access'e veri göndermeyi kabul etmek isteyip istemediğinizi soran bir iletişim kutusu açılacaktır. NV Access tarafından toplanan veriler hakkında daha fazla bilgiyi genel ayarlar bölümünde, NVDA projesinin NVDA kullanım istatistiklerini toplamasına izin verin diyerek okuyabilirsiniz. Not: "evet" veya "hayır" a basmak bu ayarı kaydeder ve NVDA'yı yeniden yüklemediğiniz sürece iletişim kutusu bir daha asla gösterilmez. Ancak NVDA'nın genel ayarlar panelinde veri toplama işlemini manuel olarak etkinleştirip devre dışı bırakabilirsiniz. Bu ayarı manuel olarak değiştirmek için, NVDA kullanım verilerini toplaması için NVDA projesine izin ver adlı onay kutusunu işaretleyebilir veya işaretini kaldırabilirsiniz.

4.2. NVDA Klavye Komutları Hakkında

4.2.1. NVDA Tuşu

NVDA'ya özel birçok klavye komutu NVDA değişken tuşu adı verilen özel bir tuş ile klavyedeki başka tuşlara basılarak meydana gelen kombinasyonlardan oluşmaktadır. Masaüstü klavye düzeninde sadece numaratördeki tuşları kullanan metin inceleme komutları istisnai durumlardandır ve elbette başka istisnalar da olabilir.

Numaratördeki insert, diğer insert, veya büyük harf kilidi tuşlarından birisi NVDA değişken tuşu olarak ayarlanabilir. Varsayılan olarak, numaratördeki insert ve diğer insert tuşlarının her ikisi NVDA değişken tuşu olarak atanmıştır.

NVDA değişken tuşu olarak atadığınız bir tuşun, kendi özgün görevini yapmasını istiyorsanız, (Örneğin NVDA tuşu olarak büyük harfkilidi tuşunu ayarladıysanız, büyük harf kilidini açabilmek için), bu tuşa peşpeşe 2 kez basmanız gerekir.

4.2.2. Klavye Düzenleri

NVDA halihazırda 2 klavye düzeniyle gelmektedir. NVDA ilk kurulduğunda masaüstü klavye düzeni etkindir ancak dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız bunu NVDA Ayarları altındaki klavye kategorisinden değiştirebilirsiniz.

Masaüstü düzeni numara kilidi kapalıyken çoğunlukla numaratörü kullanır. Birçok dizüstü bilgisayarın fiziki bir numaratörü olmamasına karşın, Bazı dizüstü bilgisayarlar FN tuşuyla birlikte sağ elin kullandığı 7 8 9 u ı o j k l gibi tuşlara basarak bu işlevi yapabilirler. Dizüstü bilgisayarınız bunu yapamıyorsa veya numaratörü kapamanıza izin vermiyorsa, dizüstü klavye düzenine geçmek isteyebilirsiniz.

4.3. NVDA Dokunma Hareketleri

NVDA'yı dokunmatik ekranı olan bir cihaz üzerinde kullanıyorsanız ve cihaz üzerinde Windows 8 ya da daha sonraki bir sürümü çalışıyorsa, NVDA'yı dokunmatik hareketlerle de kontrol edebilirsiniz. NVDA çalışırken, dokunma etkileşimi desteği devre dışı bırakılmadıkça, tüm dokunma girdileri doğrudan NVDA'ya gönderilir. Dolayısıyla, NVDA çalışmıyorken normal olarak gerçekleştirilen işlemler NVDA açıkken yapılmaz. +%kc:beginInclude Dokunma etkileşimi desteğini açıp kapatmak için, NVDA+kontrol+alt+t tuşlarına basın. dokunma etkileşimi desteği NVDA ayarlarının Dokunma Etkileşimi kategorisinden de etkinleştirilip devre dışı bırakılabilir.

4.3.1. Ekranı İnceleme

Dokunmatik ekranla Gerçekleştirebileceğiniz en temel işlem ekranda herhangi bir noktada bulunan metin ya da kontrolü seslendirmektir. Bunu yapmak için, ekranda herhangi bir yere bir parmağınızla dokunun. Parmağınızı ekranda gezdirerek diğer metin ya da kontrollerin seslendirilmesini de sağlayabilirsiniz.

4.3.2. Dokunma Hareketleri

Kullanıcı rehberinin geri kalanında NVDA komutları açıklanırken , bir işlemin gerçekleşmesi için yapılması gereken dokunma hareketi de listelenebilir. Aşağıda, dokunmatik ekranda çalışan NVDA ile ilgili komutların gerçekleşmesi için yapılabilecek dokunma hareketleri açıklanmaktadır.

Dokunmalar

Ekrana, bir ya da birkaç parmakla dokunun.

Bir parmakla bir kez dokunmak anlamında "bir dokunma" ifadesi kullanılır. Aynı zamanda iki parmakla dokunmak anlamında da "iki parmakla dokunma" ifadesi kullanılır.

Aynı dokunma hareketi arka arkaya yapılırsa,, NVDA bunu çoklu-dokunma hareketi olarak algılar. İki kez dokunmak çift dokunma olarak algılanır. Üç kez dokunmak da benzer şekilde üçlü dokunma olarak algılanır. Tabii bu çoklu-dokunma hareketleri de birden fazla parmakla yapılabilir. Dolayısıyla, iki parmakla çift dokunma, üç parmakla üçlü dokunma vb hareketler de kullanılabilir.

Fiskeler

Parmağınızı ekranda hızlı bir şekilde kaydırın.

Kaydırdığınız yöne göre dört olası fiske hareketi vardır: sola fiske, sağa fiske, yukarı fiske ve aşağı fiske.

Dokunmalarda olduğu gibi, fiske hareketleri için birden fazla parmak kullanılabilir. Dolayısıyla iki parmakla sağa fiske, dört parmakla yukarı fiske gibi hareketler mümkündür.

4.3.3. Dokunma Kipleri

Mümkün olan dokunma hareketlerinden daha fazla NVDA komutu bulunduğu için, NVDA, arasında geçiş yapabileceğiniz birden fazla dokunma kipine sahiptir. Şİmdilik, varolan iki kip, metin kipi ve nesne kipidir. Bu belgede listelenen bazı NVDA komutları, komut sonrasında parantez içinde belirtilecek kipler için geçerli olabilir. Örneğin, yukarı fiske (metin kipi) ifadesi bu komutun gerçekleştireceği işlemin metin kipi için geçerli olduğu anlamına gelir. Komutla ilgili herhangi bir kip verilmemişse, tüm kipler için geçerli olduğu anlamına gelir.

Dokunma kipleri arasında geçiş yapmak için, üç parmakla bir kez dokunun.

4.3.4. Dokunmatik klavye

Dokunmatik klavye, dokunmatik ekrandan metin ve komut girmek için kullanılır. Odak bir düzenleme alanındayken, ekranın altındaki dokunmatik klavye simgesine iki kez dokunarak dokunmatik klavyeyi etkinleştirebilirsiniz. Microsoft Surface Pro gibi tabletler için, klavye uzatıldığında dokunmatik klavye her zaman mevcuttur. Dokunmatik klavyeyi kapatmak için, dokunmatik klavye simgesine çift dokunun ya da düzenleme alanından uzaklaşın.

Dokunmatik klavye etkinken, tuşları bulmak için genellikle ekranın alt kısmında bulunan dokunmatik klavyenin üzerinde parmağınızı hareket ettirin, sonra klavye üzerinde bir parmağınızla dolaşın. Basmak istediğiniz tuşu bulduğunuzda, dokunmatik etkileşim ayarları kategorisinde yapılan ayara bağlı olarak, ekrana çift dokunun ya da parmağınızı ekrandan kaldırın.

4.4. Girdi Yardım Kipi

Bu rehberin geri kalanında birçok dokunma hareketi ve tuş kombinasyonundan bahsedilecektir. ancak farklı tuş kombinasyonlarını keşfetmenizin en kolay yollarından birisi, girdi yardım kipini açmaktır.

Girdi yardım kipini açmak için NVDA+1 tuşlarına basın. Girdi yardım kipini kapamak için de yine NVDA+1 tuşlarına basabilirsiniz. Girdi yardım kipi açıkken, bir tuş ya da tuş kombinasyonuna bastığınızda veya bir dokunma hareketi yaptığınızda, tuşların ya da dokunma hareketinin NVDA tarafından ne amaçla kullanıldığı söylenecektir. Girdi Yardım kipindeyken, tuşlar gerçek işlevlerini yerine getirmeyeceği için, istediğiniz tuş veya tuşlara basabilirsiniz.

4.5. NVDA Menüsü

NVDA menüsü altında, çeşitli ayarları değiştirmenizi, Yardıma erişimi, ayarlarınızı kalıcı olarak kaydetmenizi veya geri almanızı, konuşma sözlüğünü değiştirmenizi, NVDA'yla ilgili diğer ek araçlara erişiminizi ve NVDA'yı kapatmanızı sağlayacak menü ögelerine ulaşabilirsiniz.

NVDA çalışırken, herhangi bir noktada NVDA menüsüne ulaşmak için NVDA+N tuşlarına basabilirsiniz ya da dokunmatik ekranda iki parmakla iki kez dokunabilirsiniz. veya Sistem tepsisi penceresinden buraya ulaşabilirsiniz. Sistem tepsisindeki NVDA simgesi üzerinde sağ tıklayın veya sistem tepsisine ulaşmak için windows tuşu+B harfine basın, aşağı oka basarak NVDA ikonunu bulun ve birçok klavyede sağdaki kontrol tuşunun hemen solunda bulunan uygulama tuşuna basın. Menü açıldığında, menü ögeleri arasında yön tuşlarınızla dolaşabilir ve bir ögeyi etkinleştirmek için giriş tuşuna basabilirsiniz.

4.6. Temel NVDA Komutları

Ad Masaüstü Kısayol tuşu Dizüstü kısayol tuşu Dokunma hareketi Tarif
NVDA'yı başlatır veya yeniden başlatır Kontrol+alt+n Kontrol+alt+n yok Bu Windows kısayolu NVDA'nın yükleme işlemi sırasında etkinleştirilirse, NVDA'yı Masaüstünden başlatır veya yeniden başlatır. Bu, Windows'a özgü bir kısayoldur ve bu nedenle girdi hareketleri iletişim kutusunda yeniden atanamaz.
Konuşmayı Durdur Kontrol Kontrol iki parmakla bir kez dokunma Ekran okuyucunun konuşmasını o an için durdurur
Konuşmayı Duraklat Şift Şift yok Konuşmayı O an için Duraklatır. Duraklama işlevi, geçerli sentezleyici tarafından destekleniyorsa, Şifte tekrar bastığınızda konuşma kaldığı yerden devam eder
NVDA Menüsü NVDA+n NVDA+n iki parmakla çift dokunma Tercihler, Araçlar ve yardım gibi bölümlere ulaşabileceğiniz NVDA menüsünü açar
Konuşma kipini açıp kapama NVDA+s NVDA+s yok Basıldıkça, konuşma kipini konuşma, bipler ve kapalı olarak değiştirir.
Girdi yardım kipini açıp kapama NVDA+1 NVDA+1 yok Kip açıkken, bir tuşa basıldığında, önce tuşların adı söylenir ve sonra kısayol NVDA ile ilişkiliyse, işlevi açıklanır
NVDA'dan çıkış NVDA+q NVDA+q yok NVDA'yı kapatır
Sonraki komutun NVDA işlevini yoksay NVDA+f2 NVDA+f2 yok Basılacak klavye kısayol tuşunun bir NVDA komutu olsa bile, bu komutu bir kereliğine yoksayarak geçerli uygulamanın tuşa atadığı işlevin gerçekleşmesini sağlar
Uygulamaya özel uyku kipini açıp kapama NVDA+shift+s NVDA+shift+z yok Uyku kipinde geçerli uygulamada Tüm NVDA komutları, konuşma ve braille geribildirimleri devre dışı kalır. Bu, kendi konuşması veya ekran okuma özelliği olan uygulamalarda çok yararlıdır. Uyku kipini kapamak için bu tuşlara tekrar basın.

4.7. Sistem Bilgisini Raporlama

Ad Kısayol tuşu Tarif
Tarih ve Saati Söyle NVDA+f12 Bir kez basıldığında saat, 2 kez peşpeşe basıldığında tarih belirtilir
Pil durumunu bildir NVDA+shift+b O anki pil durumunu yüzde olarak verir veya şarjın takılı olup olmadığını söyler.
Panodaki metni oku NVDA+c Varsa, panoya kopyalanmış olan metni okur.

5. NVDA ile Dolaşım

NVDA, bilinen yöntemlere ek olarak, inceleme imleci gibi sistemi incelemenize ve dolaşmanıza yarayan olanaklar sağlar.

5.1. Nesneler

Her bir uygulama ve işletim sisteminin kendisi birçok nesneden oluşur. Bu, bir metin bloğu, düğme, onay kutusu ya da düzenlenebilir bir yazı alanı olabilir.

5.2. Sistem odağıyla Dolaşım

Sistem odağı, sadece "odak" olarak da anılır, klavyede basılacak tuşlardan etkilenecek olan nesnedir. Örneğin bir yazı alanına giriş yapıyorsanız bu yazı alanı sistem odağında demektir.

NVDA ile windows içinde dolaşmanın en yaygın ve kolay yolu, Tab ve şift tab ile kontroller arasında ileri geri gidiş, Alt ile bir uygulamanın menü çubuğuna ulaşım ve yön tuşları kullanılarak menü ögeleri arasında dolaşım, veya alt+tab ile pencereler arasında dolaşım gibi temel windows komutlarını kullanmaktır. Bu, sistem odağını hareket ettirir; Örneğin, Bazı nesneler klavyede basılan tuşlara göre hareket eder. Siz yukarıda bahsedilen tuşlara bastıkça, NVDA Üzerine gelinen nesnenin adı, Türü, değeri, durumu, tanımı, klavye kısayolu ve pozisyonuyla ilgili bilgileri seslendirecektir. görsel vurgu etkinleştirildiğinde, geçerli sistem odağının konumu görsel olarak da gösterilir.

Sistem odağıyla dolaşırken, bazı yararlı tuş kombinasyonları bulunmaktadır:

Ad Masaüstü kısayol tuşu Dizüstü kısayol tuşu Tarif
Üzerinde bulunulan Odağın bildirimi NVDA+tab NVDA+tab Sistem odağının üzerinde bulunduğu geçerli nesne veya kontrolü belirtir. İki kez basıldığında Bilgi harf harf okunur
Başlığın Bildirimi NVDA+t NVDA+t Üzerinde bulunulan geçerli pencerenin başlığını seslendirir. İki kez basıldığında Bilgi harf harf söylenecektir. Üç kez basıldığında bilgi panoya kopyalanır
Etkin Pencerenin okunması NVDA+b NVDA+b etkin penceredeki tüm kontroller okunur (iletişim kutuları için yararlıdır)
Durum çubuğunun bildirimi NVDA+end NVDA+shift+end NVDA bulabilirse, durum çubuğunu bildirir. İki kez basılırsa bilgi kodlanır. Üç kez basılırsa bilgi panoya kopyalanır.

5.3. Sistem Düzenleme İmleciyle Dolaşım

Sistem odağı, sizin üzerinde dolaşmanızı ve/veya giriş yapmanızı mümkün kılan, yani düzenleme imleci bulunan bir nesnenin üzerindeyse, normalde yaptığınız gibi yön tuşlarını kullanarak metin için dolaşabilir ve metni düzenleyebilirsiniz.

Odak sistem düzeltme imleci olan bir nesnedeyken, metin üzerinde önceki sayfa (page up), sonraki sayfa (page down), baş (home), son (end) ve yön tuşlarını kullanarak dolaşabilirsiniz. Salt-okunur bir alan değilse, metin üzerinde değişiklik de yapabilirsiniz. Siz karakter karakter, sözcük sözcük ve satır satır dolaştıkça NVDA bunu size söyleyecek, ayrıca bir şeyi seçip seçmediğinizi de belirtecektir.

Sistem düzenleme imleciyle ilişkili olarak NVDA aşağıdaki tuş komutlarını sağlamaktadır:

Ad Masaüstü kısayol tuşu Dizüstü kısayol tuşu Tarif
Tümünü Oku NVDA+Aşağı yön tuşu NVDA+a Sistem imlecinin bulunduğu yerden okumaya başlar, ve metnin sonuna kadar okumaya devam eder
Bulunulan satırı okuma NVDA+yukarı yön tuşu NVDA+l Sistem imlecinin o an üzerinde bulunduğu satırı okur. İki kez basıldığında satır harf harf kodlanır. Üç kez basılırsa, harfler karakter tanımlarıyla seslendirilir.
Seçili metnin okunması NVDA+shift+Yukarı yön tuşu NVDA+Şift+s o an seçili olan metni okur
Metin biçimlendirmesini bildir NVDA+f NVDA+f İmlecin o anda bulunduğu metnin biçim bilgisini bildirir. İki kez basılırsa bilgileri tarama modunda gösterir
sonrakiCümle alt+aşağıOk alt+aşağıOk sonraki cümleye gider ve okur. (Yalnızca Microsoft Word ve Outlook için desteklenmektedir)
öncekiCümle alt+yukarıOk alt+yukarıOk Önceki cümleye gider ve okur. (Yalnızca Microsoft Word ve outlook için desteklenmektedir)

Tablolarda aşağıdaki tuşlar da kullanılabilir:

Ad Kısayol tuşu Tarif
Bir önceki sütuna gitme kontrol+alt+Sol yön tuşu Sistem imlecini aynı satırdaki bir önceki sütuna götürür
Bir sonraki sütuna gitme kontrol+alt+Sağ yön tuşu Sistem imlecini aynı satırdaki bir sonraki sütuna götürür
Bir önceki satıra gitme kontrol+alt+yukarı yön tuşu Sistem imlecini aynı sütunda kalarak bir önceki satıra götürür
Bir sonraki satıra gitme kontrol+alt+aşağı yön tuşu Sistem imlecini aynı sütunda kalarak bir sonraki satıra götürür

5.4. Nesne Dolaşımı

Çoğu zaman, sistem odağını ve sistem düzenleme imlecinihareket ettiren uygulamalarla çalışırsınız. Öte yandan, Bazen aktif uygulamayı veya işletim sistemini sistem odağını ya da düzenleme imlecinin konumunu değiştirmeden dolaşmak isteyebilirsiniz. Aynı zamanda, normal şartlarda klavye ile ulaşamayacağınız nesnelerle çalışmak isteyebilirsiniz. İşte bu tür durumlar için, NVDA'nın nesne dolaşım özelliğini kullanabilirsiniz.

böylece, metinler, düğmeler, onay kutuları, kayan göstergeler, listeler ve düzenlenebilir metin alanları gibi nesneler arasında dolaşabilir, bunlar hakkında bilgi alabilir, mümkünse üzerine geldiğiniz nesneyle etkileşim kurabilirsiniz. Nesne dolaşım komutlarını kullanarak bir nesnenin üzerine geldiğinizde, NVDA sistem imlecini hareket ettirdiğinizdekine benzer biçimde sizi bilgilendirecektir. Metni ekranda göründüğü şekliyle incelemek isterseniz, nesne sunucusunu kullanmak yerine ekran inceleme kipine geçebilirsiniz.

Nesne dolaşım özelliğiyle, ekrandaki tüm nesneler arasında tek tek dolaşmak yerine, hiyerarşik olarak gruplanmış nesneler arasında dolaşım olanağı sunulmaktadır. Yani, bir nesnenin içinde bulunan diğer nesnelere ulaşmak için o nesne içine girip dolaşmanız gerekmektedir. Örneğin, not defteri uygulamasında menü çubuğu nesnesinin üzerine geldikten sonra nesnenin içine girip, dosya, düzen, görünüm, yardım gibi alt nesneler arasında dolaşabilirsiniz. Bir listeyle karşılaşıldığında, tüm liste ögeleri arasında dolaşmak yerine, bir liste ögesinin altındaki diğer ögeleri görmek için, bu liste ögesinin alt nesnesi ya da nesnelerine giderek bu liste ögesi içinde dolaşmanız gerekecektir. Bir liste ögesi ile aynı liste içinde bulunan diğer liste ögeleri arasında önceki nesne ve sonraki nesne komutlarıyla dolaşabilirsiniz. Önceki nesne komutuyla da bu ögeleri kapsayan liste nesnesine gidebilirsiniz. Bu şekilde, incelemekte olduğunuz uygulamanın liste ögeleri dışındaki kısmında bulunan nesnelere de kolayca ulaşabilirsiniz. Benzer biçimde, bir araç çubuğu da çeşitli kontrolleri kapsar ve bu kontrollere erişebilmek için, araç çubuğu nesnesinin içine girmelisiniz.

İncelenmekte olan nesneye dolaşım nesnesi denir. Nesne dolaşım komutlarıyla bir nesne üzerine geldikten sonra, nesneyi metin inceleme komutlarını kullanarak Nesne inceleme kipinde inceleyebilirsiniz. görsel vurgu etkinse, geçerli nesne sunucusunun konumu görsel olarak da gösterilir. Varsayılan olarak, nesne sunucusu sistem odağıyla birlikte hareket eder; ancak bu özellik kapatılıp açılabilir.

Not: Braille'in nesne sunucusunu takibi Braille taşınsın altından ayarlanabilir.

Nesneler arasında dolaşmak için aşağıdaki komutları kullanın:

Ad Masaüstü Kısayol tuşu Dizüstü Kısayol tuşu Dokunma hareketi Tarif
Geçerli nesnenin bildir NVDA+numaratör5 NVDA+shift+o yok Nesne sunucusunun üzerinde bulunduğu nesneyi okur. İki kez basıldığında bilgi kodlanır, ve 3 kez basıldığında nesnenin adı ve değeri panoya kopyalanır.
Ana nesneye git NVDA+numaratör8 NVDA+shift+yukarı yön tuşu yukarı fiske nesne sunucusunun Üzerinde bulunduğu nesnenin bir üst düzeyindeki ana nesneye gider
önceki nesneye git NVDA+numaratör4 NVDA+shift+sol yön tuşu sola fiske nesne sunucusunu, üzerinde bulunulan nesneyle aynı seviyede bulunan bir önceki nesneye taşır
bir sonraki nesneye git NVDA+numaratör6 NVDA+shift+sağ yön tuşu sağa fiske nesne sunucusunu, üzerinde bulunulan nesneyle aynı seviyede bulunan bir sonraki nesneye taşır
İlk Yavru nesneye git NVDA+numaratör2 NVDA+shift+aşağı yön tuşu aşağı fiske Nesne sunucusunu, Üzerinde bulunulan nesnenin ilk alt nesnesine taşır ve okur.
Odaktaki nesneye git NVDA+numaratörMinus NVDA+GeriSil yok Nesne sunucusunu, sistem odağının üzerinde bulunduğu nesneye taşır ve varsa, inceleme imlecini de sistem düzenleme imlecinin bulunduğu noktaya taşır
Üzerinde bulunulan nesneyi etkinleştir NVDA+numaratörEnter NVDA+enter çift dokunma Sistem odağı bir şeyin üzerindeyken oraya fare ile tıklamak veya boşluk çubuğuna basılmasına benzer biçimde, nesne sunucusunun üzerinde bulunduğu nesneyi etkinleştirir
Sistem odağını nesne sunucusuna taşı NVDA+şift+numaratörEksi NVDA+şift+GeriSil yok Eğer mümkünse, bir kez basıldığında sistem odağını nesne sunucusunun konumuna; iki kez basıldığında, sistem düzenleme imlecini inceleme imlecinin konumuna taşır
İnceleme imleci konumunu bildir NVDA+numaratörSil NVDA+Sil yok İnceleme imlecinin konumundaki nesnenin belgenin neresinde ya da sayfanın solundan ya da üstünden ne kadar uzakta olduğuyla ilgili bilgi verir. İki kez basılırsa daha ayrıntılı bilgi sunulabilir
İnceleme imlecini durum çubuğuna taşı Yok Yok Yok NVDA bulabilirse Durum Çubuğunu bildirir. Ayrıca nesne sunucusunu bu konuma taşır.

Not: Numaratördeki tuşların düzgün çalışabilmesi için, numara kilidi kapalı olmalıdır.

5.5. Metin inceleme

NVDA üzerinde bulunduğunuz ekranı, aktif belgeyi ya da üzerinde bulunduğunuz nesneyi karakter karakter, sözcük sözcük, ya da satır satır incelemenize imkan vermektedir. Bu, windows komut konsolu ve sistem imlecinin çok kısıtlı olduğu veya hiç bulunmadığı pencereler gibi yerler için oldukça yararlıdır. Örneğin, bir iletişim kutusundaki uzun bir bilgi metnini incelemek için kullanabilirsiniz.

İnceleme imlecini hareket ettirirken, sistem imleci bunu takip etmeyeceğinden, klavye odağını değiştirmeden ekranda gösterilen metni inceleyebilirsiniz. Ancak varsayılan olarak, sistem odağı hareket ettikçe inceleme imleci de onu takip etmektedir. Bu özellik açılıp kapatılabilir.

Not: Braille'in inceleme imlecini takibini Braille taşınsın altından ayarlayabilirsiniz.

Metni incelerken, aşağıdaki komutlar kullanılabilir:

Ad Masaüstü Kısayol tuşu Dizüstü Kısayol tuşu Dokunma hareketi Tarif
inceleme imlecinde en üst satıra gitme şift+numaratör7 NVDA+kontorl+home yok İnceleme imlecini en üst satıra taşır
inceleme imlecinde bir önceki satıra gitme numaratör7 NVDA+yukarı yön tuşu yukarı fiske (metin kipi) İnceleme imlecini bir önceki satıra taşır
Mevcut satırı okuma numaratör8 NVDA+shift+nokta yok İnceleme imlecinin üzerinde bulunduğu satırı okur. İki kez basıldığında satır harf harf kodlanır. Üç kez basıldığında ise satır Adana, Bolu, Ceyhan gibi karakter tanımlarıyla kodlanır.
inceleme imlecinde bir sonraki satıra gitme numaratör9 NVDA+aşağı yön tuşu aşağı fiske (metin kipi) İnceleme imlecini bir sonraki satıra taşır
inceleme imlecinde son satıra gitme şift+numaratör9 NVDA+kontrol+end yok İnceleme imlecini son satıra taşır
inceleme imlecinde bir önceki sözcüğe gitme numaratör4 NVDA+kontrol+sol yön tuşu iki parmakla sola fiske (metin kipi) İnceleme imlecini bir önceki sözcüğe taşır
Mevcut sözcüğü okuma numaratör5 NVDA+kontrol+nokta yok İnceleme imlecinin üzerinde bulunduğu sözcüğü okur. İki kez basıldığında sözcük harf harf kodlanır. Üç kez basıldığında sözcük, Adana, Bolu, Ceyhan gibi karakter tanımlarıyla kodlanır.
inceleme imlecinde bir sonraki sözcüğe gitme numaratör6 NVDA+kontrol+sağ yön tuşu iki parmakla sağa fiske (metin kipi) İnceleme imlecini bir sonraki sözcüğe taşır
inceleme imlecinde satır başına gitme şift+numaratör1 NVDA+home yok İnceleme imlecini metinde üzerinde bulunduğunuz satırın başına taşır
inceleme imlecinde bir önceki karaktere gitme numaratör1 NVDA+sol yön tuşu sola fiske (metin kipi) İnceleme imlecini üzerinde bulunulan satırdaki bir önceki karaktere taşır
Mevcut karakteri okuma numaratör2 NVDA+nokta yok İnceleme imlecinin üzerinde bulunduğu karakteri okur. İki kez basıldığında, karakter tanımıyla söylenir. Üç kez basıldığında karakterin değerini numerik olarak ondalık ve onaltılık sistemlerde belirtir.
inceleme imlecinde bir sonraki karaktere gitme numaratör3 NVDA+sağ yön tuşu sağa fiske (metin kipi) İnceleme imlecini üzerinde bulunulan satırdaki bir sonraki karaktere taşır
inceleme imlecinde satır sonuna gitme şift+numaratör3 NVDA+end yok İnceleme imlecini üzerinde bulunulan satırın sonuna taşır
İnceleme imlecinde tümünü okuma numaratörArtı NVDA+şift+a üç parmakla aşağı fiske (metin kipi) İnceleme imlecinde bulunulan noktadan başlayarak metnin sonuna kadar okur
İnceleme imlecinin bulunduğu yerden kopyalama ve seçme işlemini başlatma NVDA+f9 NVDA+f9 yok inceleme imlecinin pozisyonundan itibaren metni seçmeye ya da kopyalamaya başlar. NVDA'ya metnin sonunu belirtmeden işlem gerçekleşmez
İnceleme imlecinin bulunduğu yere kadar seçme ve kopyalama NVDA+f10 NVDA+f10 yok metnin başladığı yer olarak ayarlanan noktadan, inceleme imlecinin mevcut konumuna kadar olan metni seçer. İki kez basılırsa, metin panoya kopyalanır
Kopyalanmak üzere işaretlenmiş kısmın başına taşı NVDA+shift+f9 NVDA+shift+f9 none inceleme imlecini, kopya için önceden belirlenmiş kısmın başlangıç konumuna taşır
Metin biçimini söyle NVDA+shift+f NVDA+shift+f yok İnceleme imlecinin pozisyonundaki metnin biçimi hakkında bilgi verir. İki kez basılırsa, biçim bilgisi tarama kipinde gösterilir
Mevcut sembol için belirlenmiş okunuşu seslendir None None none inceleme imlecinin bulunduğu konumdaki sembolü söyler. Pressed twice, shows the symbol and the text used to speak it in browse mode.

Not: Numaratördeki tuşların düzgün çalışabilmesi için, numara kilidi kapalı olmalıdır.

Eğer masaüstü klavye düzenini kullanıyorsanız, tuş komutlarını hatırlamanıza yardımcı olması için, temel metin inceleme komutlarının üçlü bir parmaklık biçiminde organize edildiğini lütfen not edin. yukarıdan aşağıya üçlü satır, sözcük ve karakter anlamına gelirken, soldan sağa üçlü önceki, üzerinde bulunulan ve sonraki anlamına gelmektedir. Düzen aşağıdaki biçimde gösterilmiştir:

Önceki satır Üzerinde bulunulan satır Sonraki satır
Önceki sözcük üzerinde bulunulan sözcük Sonraki sözcük
Önceki karakter Üzerinde bulunulan karakter Sonraki karakter

5.6. İnceleme Kipleri

NVDA'nın inceleme komutları, seçilen kipe bağlı olarak, mevcut nesne, aktif belge, ya da ekrandaki içeriği incelemenizi sağlar. İnceleme kipleri NVDA'daki eski flat review (ekran incelemesi) yerine kullanılmaya başlanmıştır.

Aşağıdaki komutlarla, inceleme kipleri arasında geçiş yapılabilir:

Ad Masaüstü Kısayol tuşu Dizüstü Kısayol tuşu Dokunma hareketi Tarif
Sonraki inceleme kipine geç NVDA+numaratör7 NVDA+önceki sayfa iki parmakla yukarı fiske varsa mevcut kipten sonraki inceleme kipine geçer.
Önceki inceleme kipine geç NVDA+numaratör1 NVDA+sonraki sayfa iki parmakla aşağı kadırma varsa mevcut kipten önceki inceleme kipine geçer.

5.6.1. Nesne İnceleme

Nesne inceleme kipindeyken, yalnızca mevcut nesne içindeki metni inceleyebilirsiniz. Yazı alanları ya da temel belge kontrolleri gibi nesneler için, bu genellikle metinsel bir içeriktir. Başka nesneler için bu, nesne adı ya da değeri olabilir.

5.6.2. Belge İncelemesi

mevcut nesne tarama kipindeki bir belge içindeyse (örneğin, web sayfası) ya da birçok nesne içeren başka bir karmaşık belge (örneğin Lotus Symphony belgeleri), belge inceleme kipine geçmek mümkündür. Belge inceleme kipiyle açık dokümandaki tüm metni inceleyebilirsiniz.

Nesne inceleme kipinden belge incelemeye geçtiğinizde , inceleme imleci nesne sunucusunun konumundaki metin üzerinde bulunur. Belge içinde inceleme imleciyle ilgili komutlarla hareket ederken, nesne sunucusunun konumu da otomatik olarak güncellenir.

Tarama kipindeki belgeler incelenirken, NVDA'nın otomatik olarak nesne inceleme kipinden belge incelemeye geçeceğini not edin.

5.6.3. Ekran İncelemesi

Ekran inceleme kipi, aktif uygulama ekranında gösterilen metni incelemenizi sağlar. Bu, başka ekran okuyucularda bulunan, inceleme imleci ya da fare imleci gibi işlevlere benzer bir özelliktir.

Ekran inceleme kipine geçildiğinde, inceleme imleci nesne sunucusunun konumundaki nesne üzerinde bulunur. İnceleme komutlarıyla ekranda hareket edilirken, nesne sunucusunun konumu da otomatik olarak güncellenir.

Bazı uygulamalar için, henüz desteklenmeyen ekran çizim teknolojileri kullanılmasından dolayı, ekrandaki metnin tamamının gösterilemeyebileceğini not edin.

5.7. Fare ile Dolaşım

Fare ile hareket ederken, varsayılan olarak NVDA, fare ile üzerine gelinen kontrolleri okur. Destekleniyorsa, NVDA metni paragraf bazında okur. ancak bazı kontroller sadece satır satır okunmasına izin vermektedir.

NVDA ayrıca, fare hareket ettikçe üzerinde bulunduğu nesnenin liste, düğme gibi türünü de okuyacak biçimde ayarlanabilmektedir. Bu, özellikle tamamen kör olanlar için sadece metnin okunmasının yeterli olmadığı durumlarda çok yararlıdır.

NVDA, kullanıcıların ekran boyutlarına göre farenin tam olarak nerede olduğunu anlayabilmelerini sağlamak için, farenin o anki koordinatlarını bip sesleriyle raporlayabilir. Fare ekranda yukarı doğru çıktıkça biplerin sesi incelir. Fare ekranın sağ veya sol tarafına doğru hareket ettikçe, kullanıcıların steryo hoparlör kullandıkları varsayılarak ses de daha sağdan veya daha soldan gelir.

Bu ekstra fare seçenekleri varsayılan olarak kapalıdır. Ancak bunların avantajlarından faydalanmak isterseniz, tercihler menüsü içinde bulunan NVDA ayarlar iletişim kutusundaki Fare ayarları kategorisinden bu özellikleri konfigüre edebilirsiniz.

NVDA, fareyi hareket ettirmek için, ek bir işleve sahip değildir. Fiziksel fare veya dizüstü bilgisayarlarda fare pedlerini kullanabilirsiniz. Ancak farenin nesne sunucusunun konumuna ya da nesne sunucusunun fare konumuna taşınması, sol tık, sağ tık gibi çeşitli işlevler için kullanılan bazı komutlar bulunmaktadır:

Ad Masaüstü Kısayol tuşu Dizüstü Kısayol tuşu Dokunma Tarif
Sol fare tıklaması numaratörBölü NVDA+ğ yok Sol fare düğmesine bir kez tıklar çift tıklamak için tuşlara peşpeşe 2 kez basılabilir
Sol fare kilidi şift+numaratörbölü NVDA+kontrol+ğ yok Sol fareyi kilitler. kilidi açmak için tuşa tekrar basılmalıdır. bulunulan yeri taşımak için, bu tuşla fareyi kilitleyin ve fareyi fiziksel olarak veya diğer fare komutlarıyla hareket ettirin
Sağ fare tıklaması numaratörÇarpı NVDA+ü dokun ve tut sağ fare düğmesine bir kez tıklar.
sağ fare kilidi şift+numaratörÇarpı NVDA+kontrol+ü yok sağ fareyi kilitler. kilidi açmak için tuşa tekrar basılmalıdır. fareyi taşımak için, bu tuşla fareyi kilitleyin ve fareyi fiziksel olarak veya diğer fare komutlarıyla hareket ettirin
Fareyi nesne sunucusunun üzerinde bulunduğu nesneye taşıma NVDA+numaratörbölü NVDA+şift+m yok Fareyi nesne sunucusunun konumundaki nesnenin üzerine taşır
farenin altındaki nesneye gitme NVDA+numaratörÇarpı NVDA+şift+n yok nesne sunucusunu farenin konumundaki nesneye taşır.

6. Tarama Kipi

Web sayfaları gibi karmaşık salt okunur belgeler, NVDA'da tarama kipinde gösterilir. Bu, aşağıdaki uygulamalardaki belgeleri içerir:

Tarama kipi aynı zamanda Microsoft Word için karmaşık belgelerde dolaşılırken kullanılmak üzere opsiyonel olarak mevcuttur.

Tarama kipi, web sayfası gibi bir içeriğin bir metin dosyası gibi sunulduğu bir inceleme alanıdır ve içerik içinde yön tuşlarıyla dolaşılabilir. NVDA'nın sistem düzenleme imleci için geçerli olan hepsini okuma, tablo inceleme, yazı biçimini raporlama gibi komutları bu kip için de geçerlidir. Görsel vurgu etkinleştirildiğinde, tarama kipi imlecinin konumu görsel olarak da gösterilir. Metin içinde hareket ettikçe, okunan metnin bir bağlantı veya başlık olup olmadığı gibi bilgiler de belirtilir.

Bazen, belge içindeki kontrollerle doğrudan etkileşim içinde olmanız gerekebilir. Örneğin, yazılabilir alanlar ve liste kutularında giriş yapabilmeniz ya da imleci hareket ettirerek liste ögeleri arasında seçim yapabilmeniz için kontrolle etkileşim içinde olmanız gerekir. Bunu hemen hemen tüm tuşların doğrudan ilgili kontrollere aktarıldığı odak kipine geçerek yapabilirsiniz. Tarama kipindeyken, tab ile veya tıklayarak odak kipinin gerektirdiği bir kontrole gelindiğinde, NVDA otomatik olarak odak kipini açabilir. Odak kipine geçmenin gerektiği durumlarda, kontrol üzerinde giriş veya boşluk çubuğuna basılarak da odak kipine geçilebildiğini lütfen not edin. NVDA otomatik olarak odak kipine geçtiyse, sonrasında tab ile veya başka bir yolla odak kipine ihtiyaç olmayan bir noktaya geçildiğinde, NVDA otomatik olarak tarama kipine geri döner. Odak kipine otomatik olarak geçildiyse, eskeyp tuşuyla da tarama kipine geri dönülebilir. Tarama ve odak kipleri arasında manuel olarak da geçiş yapabilirsiniz ve Odak kipine manuel olarak geçildikten sonra, NVDA bu kipte kalır ve siz tekrar ilgili tuşlara basarak odak kipinden çıkmadıkça tarama kipine geçilmez.

Ad Kısayol tuşu Tarif
Tarama ve odak kipleri arasında geçiş NVDA+aralık çubuğu Odak ve tarama kipleri arasında geçiş yapar
Odak kipinden çıkış eskeyp Odak kipine otomatik olarak geçildiyse, tarama kipine geri döner
Tarama kipinde gösterilen belgeyi güncelleme NVDA+f5 Geçerli belgeyi yeniden yükler. (İçeriğin bir kısmı eksik gibi görünüyorsa ya da ziyaret ettiğiniz sayfa sık aralıklarla güncelleniyorsa bu tuşları kullanmak yararlı olabilir.)
Metin ara NVDA+kontrol+f Geçerli belgede yazıp bir metin arayabileceğiniz bir iletişim kutusu açar Daha fazla bilgi için metin arama bölümüne bakın.
Sonrakini bul NVDA+f3 metni belgenin sonraki kısmında arar
Öncekini bul NVDA+şift+f3 metni belgenin önceki kısmında arar
uzun tarifi aç NVDA+d Eğer varsa, üzerinde bulunulan ögeyle ilgili uzun bir açıklamanın bulunduğu yeni bir pencere açar.

6.1. Tek Tuşla Dolaşım

Tarama kipindeyken, NVDA, mevcut belgedeki belirli ögeler arasında daha seri bir dolaşım için, tek tuşla dolaşım olanağı sunar. Bu komutların her belge için geçerli olmayabileceğini unutmadan aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz.

Aşağıdaki tuşlara kendi başlarına basıldığında bir sonraki ögeye gidilirken, bu tuşlara şift ile basıldığında bir önceki ögeye gidilmektedir:

Tablolar, listeler vb öge bloklarının başına ve sonuna gitmek için:

Ad Kısayol tuşu Tarif
Öge bloğunun başına git shift+, İçinde bulunulan öge bloğunun başına, ilk ögesinin üzerine gider (liste, tablo vb)
Öge bloğunun sonuna git , İçinde bulunulan öge bloğunun sonuna gider ve bloğun dışına çıkar (liste, tablo vb)

Bazı web uygulamaları mesela Gmail, Twitter and Facebook bazı tuşları kısayol olarak kullanmaktadır. Tarama kipinde kalarak tuşları o anda kullandığınız web uygulamasının kısayolları olarak kullanmak istiyorsanız tek tuşla dolaşımı geçici olarak kapatabilirsiniz. Mevcut belge için tek tuşla dolaşımı açıp kapatmak için, NVDA+shift+aralık tuşlarını kullanın.

6.2. Öğe Listesi

Öğe listesi, uygulamaya bağlı olarak değişen, belgedeki çeşitli ögelerin listesine erişminizi sağlamaktadır. Örneğin, web tarayıcıları için bunlar, bağlantı, başlık, form alanı, düğme ya da sınır imi olabilir. Seçim düğmeleri, bu öge türlerinden hangilerinin gösterileceğini belirlemenizi sağlar. İletişim kutusuna, bir de sayfada aradığınız şeye göre listeyi daraltabileceğiniz bir yazı alanı eklenmiştir. İlgilendiğiniz ögeyi belirledikten sonra, iletişim kutusundaki düğmeleri kullanarak imleci ögenin üzerine taşıyabilir veya ögeyi etkinleştirebilirsiniz.

Ad Kısayol tuşu Tarif
Tarama kipi öge listesi NVDA+f7 tarama kipinde gösterilen belgedeki çeşitli ögelerin listesini gösterir

6.3. Metin arama

Bu iletişim kutusu, geçerli belgedeki terimleri aramanızı sağlar. "Aramak istediğiniz metni yazın" alanına, bulunacak metin girilebilir. "Büyük / küçük harfe duyarlı" onay kutusu, aramanın büyük ve küçük harfleri farklı düşünmesini sağlar. Örneğin, "Büyük / küçük harfe duyarlı" seçiliyken "NV Access" ifadesini bulabilirken, "nv access" ifadesini bulamazsınız. Arama yapmak için aşağıdaki tuşları kullanın:

Ad Kısayol Açıklama
Metin ara NVDA+kontrol+f Arama iletişim kutusunu açar
Sonrakini ara NVDA+f3 Mevcut arama teriminin bir sonraki tekrarını arar
Öncekini ara NVDA+shift+f3 geçerli arama teriminin önceki tekrarını arar

6.4. Gömülü Nesneler

Sayfalar, Oracle Java ve HTML 5 gibi teknolojilerle üretilmiş öğelerin yanında uygulamalar ve iletişim kutuları gibi zengin içerikler barındırabilir. Bunlarla tarama kipinde karşılaşıldığında, NVDA "gömülü nesne", "uygulama" ya da "iletişim kutusu" olduklarını bildirecektir. Bu öğelere o ve shift+o gömülü nesne tek tuşla dolaşım kısayollarını kullanarak hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Enter tuşuna basarak onlarla etkileşime geçebilirsiniz. Eğer erişilebilir olarak düzenlenmişse, tab tuşuyla içinde dolaşabilir ve diğer uygulamalar gibi etkileşimde bulunabilirsiniz. Gömülü nesneyi barındıran sayfaya geri dönmek için bir kısayol tuşu tanımlanmıştır:

Ad Kısayol tuşu Tarif
Gömülü nesneyi kapsayan belgeye geri dön NVDA+kontrol+ara çubuğu odağı geçerli gömülü nesnenin dışına çıkararak bu nesneyi barındıran sayfaya geri döner

7. Matematiksel İçerik Okuma

Design Science tarafından geliştirilen MathPlayer 4 kullanarak, NVDA desteklenen maatematiksel içerik üzerinde dolaşıp okumanızı sağlar. Bu, bilgisayarda MathPlayer 4'un kurulu olmasını gerektirir. MathPlayer uygulamasını aşağıdan ücretsiz olarak indirebilirsiniz: https://www.dessci.com/en/products/mathplayer/

NVDA aşağıdaki matematiksel içerik türlerini destekler:

Bir belgeyi okurken, NVDA desteklenen herhangi bir matematiksel içeriği seslendirecektir. Braille ekran kullanıyorsanız, ayrıca braille olarak da gösterilir.

7.1. Etkileşimli Navigasyon

Öncelikli olarak konuşma ile çalışıyorsanız, çoğu durumda, muhtemelen tüm ifadeyi bir kerede dinlemek yerine, daha küçük segmentlerde incelemek isteyebilirsiniz.

Tarama kipindeyseniz, matematiksel içerik üzerine gelip enter tuşuna basarak bunu yapabilirsiniz.

Tarama kipinde değilseniz:

  1. İnceleme imlecini matematiksel içerik üzerine getirin. Varsayılan olarak, inceleme imleci sistem imlecini izler, yani genellikle istenilen içerik üzerine gitmek için sistem düzeltme imlecini kullanabilirsiniz.
  2. Sonra, aşağıdaki komutu gerçekleştirin:

Ad Tuş Tarif
Matematik içeriği ile etkileşim NVDA+alt+m Matematik içeriği ile etkileşim başlar.

Bu noktada, ifadeyi incelemek için yön tuşları dahil MathPlayer komutlarını kullanabilirsiniz. Örneğin, ifade üzerinde sol ve sağ Ok tuşları ile hareket edebilirsiniz ve kesir vb ifadenin bir bölümünü daha yakından incelemek için aşağı ok tuşuna basabilirsiniz. Lütfen dolaşma komutlarıyla ilgili daha fazla bilgi için MathPlayer belgelerine bakın: https://www.dessci.com/en/products/mathplayer/navigation_commands.htm

Matematiksel içeriğe sahip olan belgeye geri dönmek istediğinizde, basitçe escape tuşuna basmanız yeterli.

Bazen matematiksel içerik, etkinleştirildiğinde formülle ilgili bir iletişim kutusu veya daha fazla bilgi gösterebilen bir düğme veya başka bir öğe türü olarak gösterilebilir. Düğmeyi veya formülü içeren öğeyi etkinleştirmek için ctrl + enter tuşlarına basın.

8. Braille

Eğer braille ekrana sahipseniz, NVDA bilgileri braille olarak gösterebilir. Braille ekranınızın perkins tarzı bir klavyesi varsa, kısaltmalı ya da kısaltmasız braille girişi de yapabilirsiniz. Braille ayrıca fiziksel bir braille ekran yerine veya onunla aynı anda Braille Görüntüleyicisi kullanılarak ekranda görüntülenebilir.

Lütfen desteklenen braille ekranlar hakkında bilgi için desteklenen braille ekranlar bölümünü inceleyin. Bu bölümde ayrıca, NVDA'nın otomatik arka plan braille ekran algılama işlevinin hangi braille ekranlar için geçerli olduğuna dair bilgi de verilmektedir. Braille ayarlarını NVDA ayarları iletişim kutusundaki Braille kategorisinden yapabilirsiniz.

8.1. Braille Kontrol türü, Durumu ve Sınırimi kısaltmaları

Braille ekranaa mümkün olduğunca fazla bilgi sığdırmak amacıyla, kontrol türünü ve durumunu göstermenin yanı sıra sınırimlerinin bildirimi için aşağıdaki kısaltmalar tanımlanmıştır.

Kısaltma Kontrol türü
uyg uygulama
mkl makale
lnt alıntı bloku
dğm düğme
drdğm açılır düğme
döndğm dönen düğme
blmdğm bölünmüş düğme
gçşdğm geçiş düğmesi
alty altyazı
sk seçim kutusu
ok onay kutusu
ik iletişim kutusu
bel belge
Yza yazı alanı
prlyza şifre yazı alanı
gömülü gömülü nesne
snot sonnot
fig figür
dnot dipnot
grf grafik
grp gruplandırma
bN başlık seviyesi n, Örneğin, b1, b2.
yrd yardım balonu
snrimi sınırimi
bln bağlantı
zbln ziyaret edilmiş bağlantı
lst liste
mnu menu
mçb menü çubuğu
mnüdğm menü düğmesi
mnüöğe menü öğesi
pnl panel
aşmçb aşama çubuğu
sd seçim düğmesi
kydrçb kaydırma çubuğu
blm bölüm
drmçb durum çubuğu
skmdntm sekme denetimi
tbl tablo
sütN tablo sütun numarası n, örneğin süt1, süt2.
satN tablo satır numarası n, örneğin sat1, sat2.
term terminal
arçb araç çubuğu
ipu araç ipucu
ag ağaç görünümü
ağçdğm ağaç görünümü düğmesi
ağçg ağaç görünümü öğesi
sv N ağaç görünüm öğesinin hiyerarşik seviyesi N
pnc pencere
⠤⠤⠤⠤⠤ ayraç
sçli işaretli içerik

Aşağıdaki durum belirtenleri de tanımlanmıştır:

Kısaltma Kontrol durumu
... bir nesne otomatik tamamlamayı destekliyorsa gösterilir
⢎⣿⡱ bir nesneye, örneğin bir geçiş düğmesine basılmışsa gösterilir
⢎⣀⡱ bir nesneye, örneğin bir geçiş düğmesine basılı değilse gösterilir
⣏⣿⣹ bir nesne (örneğin bir onay kutusu) işaretli olduğunda gösterilir
⣏⣸⣹ bir nesne (örneğin bir onay kutusu) yarı işaretli olduğunda gösterilir
⣏⣀⣹ onay kutusu vb nesneler işaretli değilse gösterilir
- Bir nesne örneğin bir ağaç görünüm öğesi daraltılabilir olduğunda gösterilir
+ Bir nesne örneğin, bir ağaç görünüm öğesi genişletilebilir olduğunda gösterilir
*** korunmuş bir kontrol ya da belge açıldığında gösterilir
tkl bir nesne tıklanabilirse gösterilir
açk bir çalışma sayfası ya da bir belge içinde yorumla karşılaşıldığında gösterilir
frml çalışma sayfasındaki hücrede formül varsa gösterilir
geçersiz geçersiz bir giriş olduğunda gösterilir
uzntrf bir nesneyle, genellikle bir grafikle ilgili uzun tarif varsa gösterilir
çkstryza çok satırlı bir yazı alanıyla karşılaşıldığında gösterilir, örneğin bazı web sayfalarındaki açıklama alanları
grkl zorunlu giriş gerektiren form alanlarıyla karşılaşıldığında gösterilir
so bir nesne örneğin bir yazı alanı salt okunursa gösterilir
seç Bir nesne seçildiğinde gösterilir
sçldğl nesne seçili değilse gösterilir
A'dan Z'ye a'dan z'ye sıralı bir nesneyle karşılaşıldığında gösterilir
Z'den A'ya z'den a'ya sıralı bir nesneyle karşılaşıldığında gösterilir
altmnu Bir nesne açılan (genellikle bir alt-menü) olduğunda gösterilir

Son olarak, sınırimleri için aşağıdaki kısaltmalar tanımlanmıştır:

Kısaltma sınırimi
bnnr benır
içrkblg içerik bilgisi
tmmlyc tamamlayıcı
form form
ana ana
navi navigasyon
ara arama
blg bölge

8.2. Braille Girişi

NVDA braille klavye ile kısaltmasız ve kısaltmalı braille girişini destekler. Braille'i metne çevirmek için kullanılacak çeviri tablosunu NVDA ayarları iletişim kutusundaki Braille kategorisi altından Giriş tablosu ayarını kullanarak seçebilirsiniz.

Kısaltmasız braille kullanıldığında, metin doğrudan girilir. Kısaltmalı braille kullanılıyorken, metin aralık ya da enter tuşuna bastığınızda eklenir. Çevirinin yalnızca girdiğiniz braille ifadeyi yansıtacağını ve daha önceki metinle ilgili olmadığını aklınızda tutun. Mesela, rakam işaretiyle başlayıp girdiğiniz bazı rakamlardan sonra geri sil tuşuna basarsanız, rakam girişine devam etmek için tekrar rakam işareti kullanmanız gerekir.

7. nokta basarak son braille hücreyi ya da girilen karakteri silersiniz. 8. nokta braille girişi çevirir ve enter tuşuna basar. 7. ve 8. noktalara birlikte basarsanız aralık ya da enter tuşuna basılmaksızın braille girişi metne çevrilir.

9. Görsellik

NVDA öncelikli olarak kör ve az gören kişilere bir bilgisayarı çalıştırmak için öncelikle konuşma ve / veya braille kullanma olanağı sunarken, ekranın içeriğini değiştirmek için yerleşik olanaklar da sağlar. NVDA içinde böyle bir görsel yardım, görsel geliştirme sağlayıcısı olarak adlandırılır.

NVDA, aşağıda açıklanan çeşitli yerleşik görsel geliştirme sağlayıcıları sunmaktadır. NVDA eklentileri ile ek görsel geliştirme sağlayıcıları sunulabilir.

NVDA'nın görsellikle ilgili ayarları NVDA Ayarları iletişim kutusu altında görsellik kategorisinden değiştirilebilir.

9.1. Görsel Vurgu

Görsel vurgu sistem odağı, nesne sunucusu ve tarama kipi konumlarının anlaşılmasına görsel olarak yardımcı olur. Bu konumlar renkli bir dikdörtgen çizgiyle vurgulanır.

NVDA Ayarları iletişim kutusunda görsellik kategorisi altındaki Görsel vurgu etkinse, odağın, nesne sunucusunun ya da tarama kipi imleci konumunun vurgulanıp vurgulanmayacağını değiştirebilirsiniz

9.2. Ekran perdesi

Kör ya da az gören bir kullanıcı iseniz, ekranda ne olduğunu algılamanız yüksek olasılıkla mümkün ya da gerekli değildir. Dahası omzunuzun üzerinden biri ekranınızı dikizliyor olabilir. Bu tür durumlar için NVDA, ekranı karartmak için etkinleştirilebilen "ekran perdesi" adı verilen bir özelliğe sahiptir.

NVDA Ayarları iletişim kutusunda görsellik kategorisi altından ekran perdesini etkinleştirebilirsiniz.

Ekran perdesi etkinse, OCR veya ekran görüntüsü almak gibi doğrudan ekranda görünenle ilgili işlemler gerçekleştirilemez.

Windows Büyüteç API'sindeki bir değişiklik nedeniyle, Ekran Perdesi, Windows'un en yeni sürümlerini destekleyecek şekilde güncellenmek zorunda kaldı. Windows 10 21H2 (10.0.19044) veya sonraki sürümlerde Ekran Perdesini etkinleştirmek için NVDA 2021.2'yi kullanın. Güvenliği gözeterek, Windows'un yeni bir sürümünü kullanırken Ekran Perdesinin ekranı tamamen kararttığına dair görsel onay alın.

10. Görsel İçerik Tanıma

Yazarlar bir şeyin içeriğiyle ilgili ekran okuyucuların algılayabileceği tarzda yeterli bilgi sunmadıklarında, bir görüntünün içeriğinin tanınması için çeşitli araçlar kullanılabilir. NVDA görsellerin içerisindeki metnin tanınması için Windows 10 ve sonraki windows sürümleriyle sunulan (OCR) işlevini optik karakter tanımayı destekler. Başka içerik tanıma araçları NVDA eklentisi olarak sunulmaktadır.

İçerik tanıma (OCR) komutu kullandığınızda, NVDA nesne sunucusu tarafından odaklanan nesne içeriğini tanımaya çalışır. Varsayılan olarak, nesne sunucusu sistem odağı ya da tarama kipi imlecini takip eder, dolayısıyla yalnızca odağı ya da tarama kipi imlecini istediğiniz noktaya getirip tanıma işlemini başlatabilirsiniz. Mesela, tarama kipi imlecini bir grafiğe taşıdıktan sonra, tanıma işlemi bu grafikle sunulan içerik için yapılır. Bununla birlikte, nesne sunucusunu doğrudan tanıma işlemi yapılacak nesne üzerine de götürüp tanıma işlemini başlatabilirsiniz.

Tanıma işlemi tamamlandıktan sonra, sonuç tarama kipinde gösterilir ve yön tuşlarını kullanarak içerik üzerinde dolaşabilirsiniz. Enter ya da aralığa basarsanız, mümkünse üzerinde bulunduğunuz metnin işaret ettiği kontrolü etkinleştirebilirsiniz. Escape tuşuyla tanıma sonucunu kapatabilirsiniz.

10.1. Windows OCR

Windows 10 ve sonrası birçok dil için OCR içerir. NVDA bu aracı imajlardaki metni ya da erişilebilir olmayan uygulamalardaki kontrolleri tanımak için kullanabilir.

NVDA ayarları iletişim kutusundaki Windows OCR kategorisi altından metin tanıma için kullanılacak dili seçebilirsiniz. başlat menüsü, ayarlar, zaman ve dil, bölge ve dil altında dil ekle düğmesi kullanılarak ek diller yüklenebilir.

Windows OCR, NVDA görsel geliştirmeleri ya da diğer harici görsel yardımcılarla kısmen veya tamamen uyumsuz olabilir. Tanıma işlemine geçmeden önce bu araçları devre dışı bırakmanız gerekecektir.

Windows OCR kullanarak geçerli nesne içindeki metni tanımak için, NVDA+r tuşlarına basın.

11. Uygulamaya Özgü Özellikler

NVDA çeşitli işlemlerin yapılmasını kolaylaştırmak ya da ekran okuyucu kullanıcıları için erişilebilir olmayan işlevleri onlar için de ulaşılabilir kılmak için bazı uygulamalara özgü ek olanaklar sağlamaktadır.

11.1. Microsoft Word

11.1.1. Otomatik Sütun ve Satır Başlığı Okuma

NVDA Microsoft Word'de, tablolarda dolaşılırken otomatik olarak satır ve sütun başlıklarını seslendirebilir. Bu öncelikle, NVDA ayarları iletişim kutusunda, Belge formatları kategorisindeki Tablo Satır ve sütun başlıklarını bildir onay kutusunun işaretli olmasını gerektirir. İkinci olarak, NVDA'nın, tabloda hangi satır ya da sütunun başlık bilgisini içerdiğini bilmesi gerekir. Tabloda satır ya da sütun başlık bilgisini içeren hücreye geldikten sonra, aşağıdaki tuşlardan birini kullanın:

Ad Kısayol Açıklama
Sütun başlıklarını ayarla NVDA+shift+c Bir kez basıldığında mevcut satır sütun başlığı olarak ayarlanır ve bu satırın altındaki sütunlar arasında dolaşılırken ayarlanan satırdaki bilgi otomatik olarak seslendirilir. İki kez basıldığında ayar sıfırlanır.
Satır başlıklarını ayarla NVDA+shift+r Bir kez basıldığında mevcut sütun satır başlığı olarak ayarlanır ve sütunun sağındaki satırlar arasında dolaşılırken ayarlanan sütundaki bilgi otomatik olarak seslendirilir. İki kez basıldığında ayar sıfırlanır.

Bu ayarlar, belge içinde yer imi olarak kaydedilir ve JAWS gibi başka ekran okuyucu yazılımlarla uyumludur. Dolayısıyla, belge daha sonra başka ekran okuyucular aktifken açıldığında da başlık bilgilerine ulaşılabilir.

11.1.2. Microsoft Word'de Tarama Kipi

Webde olduğu gibi, Microsoft Word için de tek tuşla dolaşım ve Öğe Listesine ulaşmanız için tarama kipi özelliği kullanılabilir. Microsoft Word'de Tarama kipini açıp kapamak için, NVDA+Aralık tuşunu kullanın. Tarama kipi ve tek tuşla dolaşım hakkında daha fazla bilgi için, Tarama Kipi bölümüne bakın.

11.1.2.1. Öğe Listesi

Microsoft Word'de tarama kipi etkinken, öğe listesine NVDA+F7 tuşlarına basarak ulaşabilirsiniz. Öğe Listesi başlıkları, bağlantıları, yazım hatalarını ve (bilgi notları ve belgede yapılmış değişiklikleri içeren) açıklamaları listeleyebilir.

11.1.3. Açıklamaların Bildirimi

İmleç konumundaki açıklamayı okumak için, NVDA+alt+c tuşlarına basın. Belgedeki tüm değişiklik ve açıklamalar, tür bölümünden "Açıklama" seçeneği tercih edilerek NVDA+F7 ile açılan Öğe Listesi iletişim kutusunda da listelenebilir.

11.2. Microsoft Excel

11.2.1. Otomatik Sütun ve Satır Başlığı Okuma

NVDA Microsoft Excel çalışma sayfalarında, tablolarda dolaşılırken otomatik olarak satır ve sütun başlıklarını seslendirebilir. Bu öncelikle, NVDA ayarları iletişim kutusunda, Belge formatları kategorisindeki Tablo Satır ve sütun başlıklarını bildir onay kutusunun işaretli olmasını gerektirir. İkinci olarak, NVDA'nın, tabloda hangi satır ya da sütunun başlık bilgisini içerdiğini bilmesi gerekir. Satır ya da sütun başlık bilgisini içeren hücreye geldikten sonra, aşağıdaki tuşlardan birini kullanın:

Ad Kısayol Tuşu Tarif
Sütun başlıklarını ayarla NVDA+shift+c Bir kez basıldığında mevcut satır sütun başlığı olarak ayarlanır ve satırın altındaki sütunlar arasında dolaşılırken ayarlanan satırdaki bilgi otomatik olarak seslendirilir. İki kez basıldığında ayar sıfırlanır.
Satır başlıklarını ayarla NVDA+shift+r Bir kez basıldığında mevcut sütun satır başlığı olarak ayarlanır ve sütunun sağındaki satırlar arasında dolaşılırken ayarlanan sütundaki bilgi otomatik olarak seslendirilir. İki kez basıldığında ayar sıfırlanır.

Bu ayarlar, çalışma kitabında tanımlı ad aralıkları olarak saklanacaktır ve Jaws gibi diğer Ekran Okuyucular ile uyumludur. Dolayısıyla, daha sonraki bir tarihte bu çalışma kitabını açın diğer ekran okuyucu kullanıcıları için otomatik olarak satır ve sütun başlıkları önceden ayarlanmış olacaktır.

11.2.2. Öğe Listesi

Web'de olduğu gibi, NVDA'nın Microsoft Excel için de, farklı bilgi tiplerini listeleyip ulaşmanızı sağlayan öğe listesi bulunmaktadır. Excel'de öğe listesine ulaşmak için, NVDA+f7 tuşlarını kullanın. Öğe listesinde ulaşılabilecek farklı türdeki bilgiler şunlardır:

11.2.3. Notların Bİldirimi

Üzerinde bulunduğunuz hücreyle ilgili notu okumak için NVDA+alt+c tuşlarını kullanın. Microsoft 2016, 365 ve daha yeni sürümlerde, Microsoft Excel'deki klasik açıklamalar "notlar" olarak yeniden adlandırılmıştır. Çalışma sayfasındaki tüm notlar NVDA+F7 ile açılan öğe listesinde de gösterilebilir.

NVDA ayrıca bir not eklenmesi veya düzenlenmesi için bir iletişim kutusu açabilir. NVDA, erişilebilirlik kısıtlamaları nedeniyle yerel MS Excel bölge düzenleme özelliğini geçersiz kılar, ancak iletişim kutusunu göstermek için kullanılan kısayol tuşu MS Excel'den devralınır ve bu nedenle NVDA aktif değilken de çalışır. Bir not eklemek veya düzenlemek için, odaktaki hücrede, shift + f2 tuşlarına basın.

Bu kısayol tuşu NVDA girdi hareketleri altında gösterilmez ve dolayısıyla değiştirilemez.

Not: MS Excel'de not düzenleme bölgesini, çalışma sayfasının herhangi bir hücresinin bağlam menüsünden de açmak mümkündür. Ancak bu, NVDA'ya özgü not düzenleme iletişim kutusunu değil, erişilebilir olmayan not düzenleme bölgesini açar.

Microsoft Office 2016, 365 ve daha yeni sürümlerde, yeni bir stil açıklama iletişim kutusu eklendi. Bu iletişim kutusu erişilebilirdir ve açıklamaları yanıtlama vb. Gibi daha fazla işlem sunar. Ayrıca belirli bir hücrenin içerik menüsünden de açılabilir. Yeni stil açıklama iletişim kutusu aracılığıyla hücrelere eklenen açıklamalar "notlar" ile ilgili değildir.

11.2.4. Korunan Hücreleri Okuma

Bir çalışma kitabı korunuyorsa, düzenleme için kilitlenmiş hücrelere ulaşmak mümkün olmayabilir. Kilitli hücrelere ulaşılmasını mümkün kılmak için, NVDA+space ile Tarama Kipi'ne geçin ve sonra Standart Excel hareket komutlarını kullanın. Örneğin yön tuşları.

11.2.5. Form Alanları

Excel çalışma kitapları form alanları içerebilir. Bunlara öğe listesini kullanarak ya da f ve shift+f form alanı tek tuş dolaşım kısayolları ile ulaşabilirsiniz. Bir form alanına tarama kipinde ulaştıktan sonra, kontrole bağlı olarak, enter ya da aralık tuşuna basarak etkinleştirebilir veya etkileşimde bulunabilmek için odak kipine geçebilirsiniz. Tarama kipi ve tek tuş dolaşımı hakkında daha fazla bilgi için, tarama kipi bölümüne bakın.

11.3. Microsoft PowerPoint

Ad Kısayol tuşu Tarif
Konuşmacı notları okuma modu kontrol+shift+s Aktif bir slayt gösterisi içindeyken, bu komut slayt içeriğinin mi yoksa konuşmacı notlarının mı seslendirileceğini belirler. Bu sadece NVDA'nın neyi seslendireceği ile ilgilidir, ekranda görüntülenen bilgi değişmez.

11.4. foobar2000

Ad Kısayol Tuşu Tarif
Kalan süreyi oku kontrol+shift+r Mevcutsa, çalmakta olan parçanın bitmesi için kalan süreyi okur.
Geçen süreyi oku Kontrol+shift+e Varsa, çalan parçanın geçen süre bilgisini seslendirir.
Parça süresini oku Kontrol+shift+t varsa, çalan parça süresini okur.

Not: yukarıdaki kısayol tuşları, yalnızca Foobar2000 durum çubuğu varsayılan görünümünde geçerlidir.

11.5. Miranda IM

Ad Kısayol Tuşu Tarif
En son mesajı oku NVDA+kontrol+1-4 Basılan numaraya göre, En son mesajlardan birini okur; Örneğin, NVDA+kontrol+2 sondan ikinci mesajı okur.

11.6. Poedit

Ad Kısayol Tuşu Tarif
Açıklama penceresini oku kontrol+shift+c Açıklama penceresindeki açıklamaları okur.
Çeviri notlarını oku kontrol+shift+a Çeviri ile ilgili notları okur.

11.7. Kindle for PC

NVDA supports reading and navigating books in Amazon Kindle for PC. This functionality is only available in Kindle books designated with "Screen Reader: Supported" which you can check on the details page for the book.

Browse mode is used to read books. It is enabled automatically when you open a book or focus the book area. The page will be turned automatically as appropriate when you move the cursor or use the say all command. You can manually turn to the next page with the pageDown key and turn to the previous page with the pageUp key.

Single letter navigation is supported for links and graphics, but only within the current page. Navigating by link also includes footnotes.

NVDA provides early support for reading and interactive navigation of mathematical content for books with accessible math. Please see the Reading Mathematical Content section for further information.

11.7.1. Text Selection

Kindle allows you to perform various functions on selected text, including obtaining a dictionary definition, adding notes and highlights, copying the text to the clipboard and searching the web. To do this, first select text as you normally would in browse mode; e.g. by using shift and the cursor keys. Once you have selected text, press the applications key or shift+f10 to show the available options for working with the selection. If you do this with no text selected, options will be shown for the word at the cursor.

11.7.2. User Notes

You can add a note regarding a word or passage of text. To do this, first select the relevant text and access the selection options as described above. Then, choose Add Note.

When reading in browse mode, NVDA refers to these notes as comments.

To view, edit or delete a note:

  1. Move the cursor to the text containing the note.
  2. Access the options for the selection as described above.
  3. Choose Edit Note.

11.8. Azardi

When in the table view of added books:

Name Key Description
Enter enter Opens the selected book.
Context menu applications Opens the context menu for the selected book.

11.9. Windows Konsolu

NVDA, Komut İstemi, PowerShell ve Linux için Windows Subsystem tarafından kullanılan Windows komut konsolu için destek sağlar. Konsol penceresi sabit bir boyuta sahiptir, genellikle çıktıyı tutan arabellekten çok daha küçüktür. Yeni metin yazılırken, içerik yukarı kaydırılır ve önceki metin artık görünmez. Pencerede görünmeyen bir metne NVDA'nın metin inceleme komutlarıyla erişilemez. Bu nedenle, önceki metni okumak için konsol penceresini kaydırmanız gerekir. NVDA ile metin incelemesi için aşağıdaki yerleşik Windows Konsolu klavye kısayolları yararlı olabilir:

Ad Kısayol Tarif
Yukarı kaydır kontrol + yukarı yön tuşu Konsol penceresini yukarı kaydırır, böylece daha önceki metinler okunabilir.
Aşağı kaydır kontrol + AşağıYönTuşu Konsol penceresini aşağı kaydırır, böylece sonra girilen metin okunabilir.
Başa kaydır kontrol+home Konsol penceresini ara belleğin başına kaydırır.
Sona kaydır kontrol+end Konsol penceresini arabellek sonuna kaydırır.

12. NVDA'yı Yapılandırma

Birçok NVDA ayarı NVDA menüsü içindeki tercihler alt menüsünden erişilebilen iletişim kutuları kullanılarak değiştirilebilmektedir. Bu ayarların çoğu çoklu sekme sayfası olarak gösterilen NVDA Ayarlar iletişim kutusu içerisinde bulunabilir. Tüm NVDA iletişim kutularında yaptığınız değişiklikleri onaylamak için tamam tuşuna basın. herhangi bir değişikliği iptal etmek için, iptal tuşuna ya da eskeyp tuşuna basın. Bazı iletişim kutuları için, iletişim kutusunu kapatmadan yapılan değişikliğin etkin olmasını isterseniz Uygula düğmesine basabilirsiniz. Bazı ayarlar kısayol tuşlarıyla da değiştirilebilmektedir. bu tuşlar ilgili olan aşağıdaki bölümlerinde listelenmiştir.

12.1. NVDA Ayarları

NVDA Ayarlar iletişim kutusu değiştirilebilir birçok yapılandırma parametresi içerir. Bu iletişim kutusunda parametreler çeşitli kategoriler altında toplanmıştır. Bir kategori seçtiğinizde, bu kategori ile ilgili çeşitli ayarlar bu iletişim kutusunda gösterilecektir. Ayarlarla ilgili değişiklikleri iletişim kutusunu kapatmadan kaydetmek için uygula düğmesine basın. Değişiklikleri kaydedip iletişim kutusunu kapatmak içinse tamam düğmesine basabilirsiniz.

Bazı kategorilerle ilgili iletişim kutusunu açmak için daha önce atanmış kısayol tuşlarını kullanabilirsiniz. Söz konusu kısayol tuşlarına bastığınızda, NVDA ayarlar iletişim kutusu ilgili kategori sekme sayfası etkin şekilde açılacaktır. Varsayılan olarak tüm kategoriler için kısayol tuşu belirlenmemiştir. Daha önce atanmış kısayol tuşu bulunmayan kategorilere kısayol tuşu ya da dokunma hareketiyle ulaşmak isterseniz, Girdi Hareketleri iletişim kutusunu kullanın.

NVDA Ayarları iletişim kutusu altındaki ayar kategorileri aşağıda verilmektedir.

12.1.1. Genel (NVDA+kontrol+g)

NVDA Ayarları iletişim kutusundaki Genel kategorisi, arayüz dili, güncelleme kontrolünün otomatik yapılıp yapılmayacağı gibi NVDA'nın genel davranışını belirleyen ayarlarla ilgilidir. Bu kategori altında aşağıdaki seçenekler mevcuttur:

Dil

NVDA arayüzü ve mesajlarının gösterileceği dilin seçildiği bir seçim kutusudur. İçinde birçok dil bulunur; ancak varsayılan ayar "Kullanıcı varsayılan Windows" ayarıdır. Bu seçenek NVDA'ya O an windowsun ayarlandığı dili kullanmasını söylemektedir.

Dili değiştirdiğinizde NVDA'nın yeniden başlatılması gerektiğini lütfen not edin. NVDA seçimi değiştirip kaydettiğinizde programı yeniden başlatmak isteyip istemediğinizi soaracaktır. Onaylama diyalogu belirdiğinde, yeni dili şimdi veya daha sonra kullanmak istiyorsanız, "şimdi yeniden başlat" veya "daha sonra yeniden başlat" seçeneğini seçin. "Daha sonra yeniden başlat" seçilirse, konfigürasyon kaydedilmelidir (manuel veya çıkışta kaydet seçeneği kullanılarak).

Çıkışta Ayarları (konfigürasyonu) Kaydet

Bu bir onay kutusudur ve işaretlendiğinde, NVDA'ya çıkışta yapılan ayarların kaydedilmesini söyler.

NVDA'yı kapatırken çıkış seçeneklerini göster

Bu seçenek, NVDA kapatılırken, çeşitli seçeneklerin bulunduğu bir iletişim kutusunun gösterilip gösterilmeyeceğiyle ilgili bir onay kutusudur. İşaretlenirse, NVDA'yı kapatmaya teşebbüs ettiğinizde, NVDA'yı kapatmak mı, yeniden başlatmak mı, eklentileri devre dışı bırakarak yeniden başlatmak mı yoksa, varsa bekleyen güncellemeyi kurmak mı istediğinizi soran bir iletişim kutusu açılacaktır. İşaretlenmezse, NVDA hemen kapanır.

NVDA Açılırken ve Kapanırken Ses Çal

BU seçenek NVDA açılış ve kapanış sesinin çalınıp çalınmamasıyla ilgili bir onay kutusudur.

Kayıt Tutma (logging) Seviyesi

Bu bir seçim kutusudur ve NVDA çalışırken ne kadar kayıt tutacağınızı ayarlamanızı sağlar. Genellikle kullanıcıların çok fazla kayıt tutulmasını istemeye ihtiyaçları yoktur. Bununla birlikte, bir hata raporunda bilgi sağlamak veya günlük kaydını tamamen etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak istiyorsanız, yararlı bir seçenek olabilir.

Mevcut günlük tutma seviyeleri:

NVDA'yı Windowsu açınca Otomatik Olarak Başlat

Bu seçenek etkinleştirilirse, Windowsta oturum açar açmaz NVDA otomatik olarak başlayacaktır. Bu seçenek, yalnızca yüklenebilen NVDA kopyalarında mevcuttur.

Windows Giriş Ekranında NVDA'yı Kullan (Yönetici yetkisi gerekirr)

Windowsa kullanıcı adı ve şifre girerek oturum açıyorsanız, bu seçeneği etkinleştirdiğinizde, oturum açma ekranında NVDA da otomatik olarak başlayacaktır. Bu seçenek, yalnızca sisteme yüklenmiş olan NVDA kopyalarında mevcuttur.

Windows Giriş ve Diğer Güvenli Ekranlarda Mevcut kaydedilmiş Ayarları Kullan (Yönetici yetkisi gerekirr)

Bu düğmeye basmak Şu anki NVDA ayarlarınızı NVDA system configuration dizinine kopyalar ve böylece oturum açma, kullanıcı hesapları kontrolü (uac) ve diğer güvenli ekranlarda NVDA bu ayarları kullanır. Tüm ayarlarınızın transfer edildiğinden emin olmak için, önce kontrol+NVDA+c tuşlarına basarak NVDA ayarlarınızı kaydettiğinizden emin olun veya NVDA menüsünden konfigürasyonu kaydedin. Bu seçenek, yalnızca bilgisayara kurulu NVDA kopyalarında mevcuttur.

NVDA Güncellemelerini Otomatik Olarak Kontrol Et

Bu etkinleştirildiyse, NVDA güncel versiyon olup olmadığını otomatik olarak kontrol edecek ve güncelleme bulunduğunda sizi bilgilendirecektir. Ek olarak, NVDA Yardım menüsü altında bulunan, güncelleme olup olmadığına bak seçeneğini kullanarak istediğiniz zaman güncelleme kontrolü yapabilirsiniz. Manuel veya otomatik olarak güncellemeleri kontrol ederken, sisteminiz için doğru güncellemeyi indirmeniz için NVDA'nın güncelleme sunucusuna bazı bilgileri göndermesi gerekir. Aşağıdaki bilgiler, her zaman gönderilir:

NVDA projesine NVDA kullanım istatistiklerini toplamak için izin ver

Etkinleştirilmişse, NV Access NVDA kullanıcı sayısını takip etmek için güncelleme kontrollerinden topladığı işletim sistemi, ülke gibi bazı demografik bilgileri kullanır. Ülkenizi belirlemek için IP adresi kullanılıyor olsa da, bu bilginin hiçbir suretle kaydedilmediğini not edin. Güncellemeleri kontrol etmek için zorunlu olan bilgilerin yanında, aşağıdaki ek bilgiler de gönderilir:

Bu bilgi, NVAccess'e NVDA gelişim sürecindeki öncelikleri belirlemesinde önemli bir destek sunmaktadır.

NVDA başladığında Bekleyen Güncelleme Varsa Bildir

Etkinleştirilmişse, NVDA başlangıçta bekleyen bir güncelleme olduğu zaman, kurma seçeneği sunarak size bilgi verecektir. NVDA kapatılırken çıkış seçenekleri gösteriliyorsa, buradan manuel olarak da bekleyen güncellemeyi kurabilirsiniz ya da yardım menüsü altından güncelleme kontrolü yapabilirsiniz.

12.1.2. Konuşma Ayarları (NVDA+kontrol+v)

NVDA Ayarları iletişim kutusundaki konuşma kategorisi, konuşmacı ve sesle ilgili parametreleri değiştirmenizi sağlayan seçenekler içerir. Konuşma parametrelerini istenen her yerden değiştirebileceğiniz daha hızlı bir alternatif için, lütfen Hızlı Sentezleyici Ayarları bölümüne bakın.

Ses ayarları iletişim kutusunda şu seçenekler bulunmaktadır:

Sentezleyici Değiştir

Konuşma Ayarları kategorisinde ilk seçenek Değiştir... düğmesidir. Bu düğme etkin konuşma sentezleyiciyi ve çıkış aygıtını belirlemeniz için sentezleyici değiştir iletişim kutusunu etkinleştirir. Bu iletişim kutusu, NVDA Ayarları iletişim kutusunun üzerinde açılır. Sentezleyici seçimiyle ilgili değişiklikler kaydedilirse ya da iptal edilirse odak NVDA Ayarları iletişim kutusuna döner.

Ses

Bu iletişim kutusuna girdiğinizde karşınıza çıkan ilk seçenek, yüklediğiniz sentezleyicinin seslerinin listelendiği bir seçim kutusudur. Oklara basarak farklı ses seçeneklerini dinleyebilirsiniz. Sol ve yukarı yön tuşları sizi listenin yukarısına götürürken, sağ ve aşağı yön tuşları listenin aşağısına doğru götürür.

Konuşucu

NVDA ile gelen Espeak NG sentezleyicisini kullanıyorsanız, burası, sentezleyicinin konuşacağı konuşucuların listelendiği bir seçim kutusudur. Espeak NG konuşucuları farklı seslere benzer ve bir sese farklı özelliklerin yüklenmesini sağlar. Bazı sesler kadın, bazıları erkek, hatta bazıları kurbağa sesi gibi çıkabilir. Bir üçüncü taraf sentezleyici kullanıyorsanız, seçtiğiniz ses destekliyorsa bu değeri değiştirebilirsiniz.

Hız

Bu seçenek konuşma hızını değiştirmenizi sağlar. Burası 0'dan 100'e giden bir göstergedir, ve 0 en yavaşı gösterirken, 100 en hızlıyı gösterir.

Hızlandırıcı

Bu seçeneğin etkinleştirilmesi, mevcut sentezleyici tarafından destekleniyorsa konuşma hızını önemli ölçüde artıracaktır.

Ses Perdesi

Bu seçenek konuşmacının ses perdesini değiştirmenizi sağlar. Burası 0'dan 100'e giden bir göstergedir, ve 0 en düşük perdeyi yani kalını gösterirken, 100 en yüksek perdeyi yani en inceyi gösterir.

Ses Seviyesi

Burası 0'dan 100'e giden bir göstergedir, ve 0 en düşük ses seviyesini gösterirken, 100 en yüksek ses seviyesini gösterir.

Tonlama

Bu seçenek, sentezleyicinin konuşacağı tonlamayı (iniş çıkış) kullanacağını belirlemenizi sağlayan bir göstergedir.

Konuşma Dilinin Otomatik Değişimi

Bu onay kutusu, okunmakta olan belgedeki metinlerin dili tanımlandıysa,, NVDA'nın konuşma dilini otomatik olarak değiştirip değiştirmemesiyle ilgili ayarı yapmanızı sağlar. Bu seçenek varsayılan olarak etkinleştirilmiştir.

Otomatik Lehçe Değişimi

Otomatik dil değişimiyle ilgili seçenek etkinse, bu onay kutusu da okunan belgedeki lehçe değişikliklerine göre NVDA'nın da konuşma dilini otomatik olarak değiştirip değiştirmemesiyle ilgili ayarı yapmanızı sağlar. Örneğin, ABD İngilizcesiyle yazılmış bir belge içinde Büyük Krallık İngilizcesiyle yazılmış kısımlar varsa, NVDA konuşma dilini otomatik olarak ABD İngilizcesinden Büyük Krallık İngilizcesine değiştirebilir. Bu seçenek varsayılan olarak etkin değildir.

Noktalama İşaretlerini Söyleme düzeyi

Kısayol tuşu: NVDA+p

Bu, noktalama ya da başka işaretlerin ne kadarının sözcük olarak seslendirileceğiyle ilgili ayarı değiştirmenizi sağlar. Örneğin, Tümü olarak ayarladığınızda işaretlerin hepsi sözcük olarak seslendirilir. Bu ayardan sadece halihazırda kullanılan sentezleyici değil; tüm sentezleyiciler etkilenir.

Karakter ve sembolleri işlerken sentezleyici ve sesin dilini dikkate al

Bu seçenek varsayılan olarak etkindir ve NVDA'ya karakter ve semboller seslendirilirken seçili sesin dilinin dikkate alınıp alınmayacağını söyler. NVDA'nın noktalama işaretlerini herhangi bir sentezleyici ya da ses için yanlış dilde seslendirdiğini fark ederseniz, bu seçeneği NVDA global ayarlarının kullanılmasını sağlamak için kapatabilirsiniz.

Karakter ve sembooleri işlerken (emoji dahil) Unicode Konsorsiyumu verisini dahil et

Bu onay kutusu etkinleştirildiğinde, NVDA karakter ve sembolleri tellaffuz ederken ek telaffuz sözlüklerini kullanır. Bu sözlükler çeşitli sembollerin telaffuzunu içerir (özellikle emoji) ve Unicode Consortium tarafından Ortak Yerel Veri Deposu içinde sağlanırlar. Emojilerin bu verilere dayanılarak seslendirilmesini istiyorsanız bu onay kutusunu işaretleyin. Ancak emojilerin kullandığınız sentezleyici tarafından seslendirilmesini istiyorsanız bu onay kutusunu işaretlememelisiniz.

Öte yandan, elle eklediğiniz ya da düzenlediğiniz karakter tanımları kullanıcı ayarlarınızın bir bölümü olarak kaydedilir. Dolayısıyla, bir emojinin okunuşunu değiştirdiğinizde, bu onay kutusu işaretli olsun olmasın, emoji yaptığınız değişiklik doğrultusunda telaffuz edilecektir. NVDA'nın noktalama/imla sözlüğü iletişim kutusundan karakter okunuşlarını ekleyebilir, düzenleyebilir ya da silebilirsiniz.

Unicode Konsorsiyum verisinin dahil edilmesini her yerden değiştirmek için, lütfen Girdi Hareketleri iletişim kutusunu kullanarak özel bir hareket atayın.

Büyük Harflerde Ses Perdesi Değişim Yüzdesi

Bu yazı alanı , büyük harfler seslendirilirken ses perdesinin hangi oranda değiştirileceğini belirlemenizi sağlar. Bu değer yüzde belirtir ve negatif değer sesi kalınlaştırırken pozitif değer sesi inceltecektir. Ses perdesinde değişiklik olmasını istemezseniz buraya 0 yazabilirsiniz. Genellikle, NVDA herhangi bir büyük harf için ses perdesini hafifçe yükseltir, ancak bazı sentezleyiciler bunu desteklemeyebilir. Büyük harfler için perde değişiminin desteklenmediği durumlarda, Büyük harflerden önce "büyük" de ve / veya Büyük harflerde bip sesi çıkar seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Büyük Harflerden Önce Büyük De

Bu ayar bir onay kutusudur ve işaretlendiğinde, metin içinde oklarla dolaşırken veya bir karakteri yazarken, karakter büyük yazılmışsa, öncesinde "büyük" sözcüğü söylenecektir.

Büyük harflerde Bip sesi çıkar

Bu onay kutusu işaretlenirse, NVDA büyük yazılmış bir karakterle karşılaştığında bip sesi çıkaracaktır.

Destekleniyorsa Kodlama İşlevini Kullan

Bazı sözcükler sadece bir karakterden oluşabilir, ancak o karakterin bir sözcüğün içerisinde kodlanırkenki telaffuzu farklılık gösterir. Örneğin, İngilizce'de "a" hem bir harftir hem de tek başına bir sözcük. Sözcükken "a" olarak okunurken kodlama sırasında "ey" olarak seslendirilmelidir. Bu seçenek, tabii destekliyorsa, mevcut sentezleyicinin bu iki durumu birbirinden ayırt etmesine olanak sağlar. Birçok sentezleyici bu işlevi destekler.

Bu seçenek genel olarak etkin olmalıdır. Öte yandan, bazı Microsoft SAPI sentezleyiciler bu işlevi desteklemezler ve bu seçenek etkin olduğunda, yazarken ve okurken karakterlerin seslendirilmemesi gibi tuhaf tepkiler verebilirler. Eğer karakterlerin seslendirilmemesi gibi bir sorun yaşıyorsanız bu seçeneği etkisizleştirmeniz problemi çözecektir.

12.1.3. Sentezleyici Seçimi (NVDA+kontrol+s)

NVDA Ayarları iletişim kutusundaki konuşma kategorisinde Değiştir... düğmesini etkinleştirerek açılan sentezleyici iletişim kutusu, NVDA'nın hangi sentezleyiciyle konuşacağını seçmenizi sağlar. İstediğiniz sentezleyiciyi seçtikten sonra, Tamam düğmesine basarsanız, NVDA seçilen sentezleyiciyi yükleyecektir. Sentezleyici yükleme sırasında bir hata oluşursa, NVDA sizi bir mesajla uyarıp önceki sentezleyiciyi kullanmaya devam edecektir.

Sentezleyici

Bu seçenek, NVDA'nın konuşma çıktısı için kullanmasını istediğiniz sentezleyiciyi seçmenizi sağlar.

NVDA'nın desteklediği sentezleyicilerin listesi için lütfen Desteklenen Konuşma Sentezleyicileri bölümüne bakın.

Bu listede sunulan seçeneklerden biri de "Konuşma Yok" ögesidir ve NVDA'yı hiç konuşma çıktısı olmadan kullanmanızı sağlar. BU, NVDA'yı yalnızca braille ekran ile kullanmak isteyenler ve belki de yalnızca konuşma ekranlarını görmek isteyen gören NVDA geliştiricileri için yararlı olabilir.

Çıktı Aygıtı

Bu seçenek, NVDA'nın seçilen sentezleyicinin üzerinden konuşacağı ses kartını seçmenizi sağlar.

Ses Zayıflaması Modu

Kısayol tuşu: NVDA+shift+d

Windows 8 ve sonrası için, bu seçenek NVDA'nın diğer seslerin seviyesini düşürüp düşürmeyeceğini belirlemenizi sağlar.

Bu seçenek yalnızca kurulu NVDA için geçerlidir. NVDA taşınabilir ve geçici kopyaları için ses zayıflamasının desteği mümkün değildir.

12.1.4. Hızlı Sentezleyici Ayarları

Eğer NVDA ile çalışırken ses ayarları iletişim kutusuna gitmeden herhangi bir yerde seri biçimde konuşma ayarlarını değiştirmek istiyorsanız, en sık kullanılan konuşma ayarlarını değiştirmenizi sağlayan bazı NVDA tuş komutları bulunmaktadır:

Ad Masaüstü Kısayol tuşu Dizüstü Kısayol tuşu Tarif
Bir sonraki sentezleyici ayarına gitme NVDA+kontrol+Sağ Yön tuşu NVDA+kontrol+shift+Sağ Yön tuşu Geçerli sentezleyici ayarından bir sonrakine geçer. eğer en son sentezleyici ayarındaysanız en baştakine atlar
Bir önceki sentezleyici ayarına gitme NVDA+kontrol+SolYön tuşu NVDA+kontrol+shift+Sol Yön tuşu Geçerli sentezleyici ayarından bir öncekine geçer. eğer en baştaki sentezleyici ayarındaysanız en sondakine atlar
Geçerli sentezleyici ayarını arttırma NVDA+kontrol+YukarıYön tuşu NVDA+kontrol+shift+Yukarı Yön tuşu üzerinde bulunduğunuz sentezleyici ayarını arttırır. (örnek: hızı arttırır, bir sonraki sesi seçer, ses seviyesini arttırır.)
Geçerli sentezleyici ayarını azaltma NVDA+kontrol+Aşağı Yön tuşu NVDA+kontrol+shift+Aşağı Yön tuşu üzerinde bulunduğunuz sentezleyici ayarını azaltır. (örnek: hızı azaltır, bir önceki sesi seçer, ses seviyesini azaltır.)

12.1.5. Braille

NVDA Ayarları iletişim kutusundaki Braille kategorisi braille girişi ve çıktısıyla ilgili çeşitli parametrelerin ayarlanabileceği seçenekleri içerir. Bu kategori aşağıdaki seçenekleri içerir:

Braille Ekranı Değiştir

NVDA Ayarları iletişim kutusundaki Braille kategorisindeki Değiştir... düğmesi etkin kabartma ekranı belirlemenizi sağlayan braille ekran seçimi iletişim kutusunu açar. Bu iletişim kutusu NVDA ayarları iletişim kutusunun üzerinde açılır. Braille ekran değişikliğini kaydetmeniz ya da iptal etmeniz sonucunda odak NVDA ayarları iletişim kutusuna döner.

Çıktı Tablosu

Bu iletişim kutusundaki bir sonraki seçenek braille çıktı tablosu seçim kutusudur. Bu seçim kutusunda, farklı diller için braille tabloları bulacaksınız. Seçilen tablo, kabartma ekranda metnin nasıl gösterileceğini belirler. Bir braille tablodan diğerine yön tuşlarını kullanarak geçebilirsiniz.

Girdi Tablosu

Önceki seçeneği bütünleyen bir özellik olarak, bulacağınız sonraki ayar braille girdi tablosu seçim kutusudur. Seçilen tablo kabartma ekranınızın klavyesinden braille olarak metin girişi yapmanız için kullanılır. Bir braille tablodan diğerine yön tuşlarını kullanarak geçebilirsiniz.

Bu işlev yalnızca, üzerinde klavye bulunan ve sürücüsü bu özelliği destekleyen braille ekranlar için geçerlidir. Üzerinde klavye bulunduğu halde kabartma ekran bu özelliği desteklemiyorsa, bu Desteklenen Kabartma Ekranlar bölümünde belirtilir.

İmleç altındaki sözcüğü bilgisayar braille olarak Genişlet

Bu seçenek, imlecin üzerinde bulunduğu sözcüğün kısaltmasız bilgisayar braille ile gösterilmesini sağlar.

İmleci göster

Bu seçenek, brail imlecini açıp kapatmanızı sağlar. Sistem imleci ve inceleme imleci için uygulanır; seçimin belirtilmesi için geçerli değildir.

İmleç Sinyali

Bu seçenek, braille imlecin yanıp sönmesini sağlar. Sinyal kapatıldıysa, braille imleç yukarıda sabitlenir. Seçim göstergesi bu tercihten etkilenmez, her zaman 7 ve 8 nokta yukarıdadır.

İmleç inip çıkma hızı

Bu seçenek, imleç inip çıkma hızının milisaniyede ne kadar hızlı olacağını değiştirmenizi sağlayan rakamsal bir alandır.

odak için imleç Şekli

Bu seçenek, odak tarafından taşındığı durumda braille imlecin şeklini belirlemenizi sağlar. Seçim belirteci bu tercihten etkilenmez, her zaman 7 ve 8 nokta yukarıdadır.

İnceleme imleci için imleç Şekli

Bu seçenek, inceleme imleci tarafından taşındığı durumda braille imlecin şeklini belirlemenizi sağlar. Seçim belirteci bu tercihten etkilenmez, her zaman 7 ve 8 nokta yukarıdadır.

Mesajları Göster

Bu, NVDA'nın braille mesajlarını gösterip göstermeyeceğini ve bunların ne zaman otomatik olarak kaybolacağını seçmenize olanak tanıyan bir seçim kutusudur.

Mesaj Zaman Aşımı Saniyesi

Bu seçenek, sistem mesajlarının braille ekranda ne kadar uzun süre gösterileceğini kontrol eden bir rakamsal alandır. Braille ekranında bir yönlendirme tuşuna basıldığında NVDA mesajı hemen kapatılır, ancak mesajı tetikleyen ilgili tuşa basıldığında tekrar gösterilir. Bu seçenek yalnızca "Mesajları Göster", "Zaman aşımını kullan" olarak ayarlanmışsa gösterilir.

Braille'in İzleyeceği İmleç

Kısayol tuşu: NVDA+kontrol+t

Bu seçenek Braille ekranın sistem imlecini mi, nesne sunucusu/inceleme imlecini mi yoksa her ikisini de mi izleyeceğini belirlemenizi sağlar. "Otomatik olarak" seçildiğinde, NVDA varsayılan olarak odağı ve düzenleme imlecini takip eder. Bu durumda, kullanıcı nesne sunucusunun ya da inceleme imlecinin konumunu değiştirirse, NVDA geçici olarak inceleme imlecini takip eder, odak ya da düzenleme imlecinin konumu değişene kadar. Sadece odağı ve sistem düzenleme imlecini takip etmesini istiyorsanız, braille'in odak tarafından taşınmasını ayarlayabilirsiniz. Bu durumda, braille nesne navigasyonu sırasında NVDA nesne sunucusunu veya inceleme sırasında inceleme imlecini takip etmez. Braille'in nesne sunucusu ve metin inceleme imlecini takip etmesini istiyorsanız, braille'in inceleme imleci tarafından taşınmasını ayarlayabilirsiniz. Bu durumda braille sistem odağını ve düzenleme imlecini takip etmez.

Paragraf Paragraf Oku

Etkinleştirilirse, braille yazı satır yerine paragraf bazında gösterilir. Aynı zamanda, önceki satır ve sonraki satır komutları da bu ayar uyarınca önceki ya da sonraki paragrafa gider. Bu, braille ekranı, daha fazla metin sığması için sürekli kaydırmak zorunda olmayacağınız anlamına gelir. Sayesinde, uzun metinleri daha akıcı olarak okuyabilirsiniz. Varsayılan olarak, bu ayar etkinleştirilmemiştir.

Mümkün olduğunda sözcükleri bölmemeye çalış

Bu etkinleştirilirse, braille satıra sığmayan son sözcük bölünmez. Bunun yerine, satır sonunda boş hücreler gösterilir. Ekranı kaydırdığınızda sözcüğü okuyabilirsiniz. Bu bazen "sözcük kaydırma" olarak çağrılır. Sözcüğün tek başına satıra sığmaması halinde bu kez bölüneceğini not edin.

Bu etkinleştirilmemişse, satıra mümkün olduğunca fazla karakter sığdırılır. Ekranı kaydırdığınızda bölünmüş sözcüğün kalanını okuyabilirsiniz.

Bunu etkinleştirmek daha akıcı bir okuma olanağı sunmakla birlikte, ekranı kaydırmak için ilgili tuşlara daha fazla basmanızı gerektirecektir.

Odak bağlam sunumu

Bu seçenek bir nesne üzerine gittiğinizde NVDA'nın braille ekranda hangi bağlamı göstereceğini seçmenizi sağlar. Bağlam bilgisi odağı içeren nesnelerin hiyerarşisini ifade eder. Mesela, bir liste öğesine odaklanırsanız, bu liste öğesi bir listede yer alır. Bu liste, iletişim kutusu, vb tarafından içerilmiş olabilir. Lütfen NVDA nesneleri için geçerli olan hiyerarşi hakkında daha fazla bilgi için ilgili bölüme başvurun nesne dolaşımı.

Bağlam değişimi için ekranı doldur seçeneği seçilmişse, NVDA braille ekranda mümkün olduğunca çok bilgi göstermek için çalışır, ama içeriğin yalnızca değişen bölümleri için. Yukarıdaki örnek üzerinden, bu demektir ki listeye gittiğinizde NVDA braille ekranda liste öğesini gösterir. Ayrıca, braille ekranda yeterince yer kaldıysa NVDA öğenin bir listenin parçası olduğunu da göstermeye çalışır. Sonra liste üzerinde yön tuşlarıyla hareket etmeye başlarsanız, bir liste içinde olduğunuzu bildiğiniz varsayılır. Dolayısıyla, geri kalan liste üyeleri için NVDA sadece üzerinde olduğunuz öğeyi gösterir. Bağlamı tekrar okumak için (yani bir listede olduğunuzu ve bu listenin bir iletişim kutusunun parçası olduğunu), braille ekranı tekrar geri kaydırmanız gerekecektir.

Bu seçenek her zaman ekranı doldur olarak ayarlandıysa, NVDA bu bilgiyi daha önce görüp görmediğinizden bağımsız olarak braille ekranda bağlam bilgisini her zaman göstermeye çalışacaktır. Bunun avantajı braille ekranda mümkün olduğunca fazla bilgi gösterilmesidir. Dezavantajı ise, odağın başının gösterildiği yer farklılaşabilir. Bu, parmağınızı sürekli hareket ettirmek durumunda kalacağınız için uzun bir listede aradığınız bir öğeyi bulmanızı zorlaştırabilir. Bu, NVDA 2017.2 ve Öncesi için varsayılan davranıştı.

Odak bağlam sunum tercihini bağlam bilgisini sadece geri kaydırırken göster olarak ayarlarsanız, NVDA bağlam bilgisini varsayılan olarak bir daha göstermez. Dolayısıyla, yukarıdaki örnekte, NVDA yalnızca liste öğesini gösterecektir. Ancak bağlamı tekrar okumak için (yani bir listede olduğunuzu ve bu listenin bir iletişim kutusunun parçası olduğunu anlamak istediğinizde), braille ekranı geri kaydırmanız gerekecektir.

Herhangi bir yerdeyken odak bağlam sunumunu değiştirmek için, Girdi Hareketleri iletişim kutusu kullanarak özel bir girdi hareketi oluşturun.

12.1.6. Braille Ekran Seçimi (NVDA+kontrol+a)

NVDA Ayarları iletişim kutusundan Braille kategorisinde Değiştir... düğmesini etkinleştirerek açılan braille ekran seçimi iletişim kutusu, NVDA'nın braille çıkışı için hangi braille ekranı kullanacağını seçmenizi sağlar. Braile ekranı seçip tamam düğmesine bastığınızda NVDA ilgili braille ekranı yükler. Braille ekran sürücülerinin yüklenmesi ile ilgili sorun oluşursa NVDA bildirimde bulunur ve önceki braille ekran kullanılmaya devam edilir.

Braille Ekran

Bu seçim kutusunda, sisteminizde hangi braille sürücülerin yüklü olduğuna bağlı olarak, size çeşitli seçenekler sunulacaktır. Bu seçenekler arasında yön tuşlarını kullanarak dolaşın.

Otomatik seçeneği, NVDA'nın arkaplanda desteklenen braille ekranları aramasına olanak tanır. Bu özellik etkinleştirildiğinde ve USB ya da bluetooth kullanarak desteklenen bir braille ekranna bağlandığınızda, NVDA bu ekranla otomatik olarak bağlantı kuracaktır.

"Braille Yok", braille kullanmadığınız anlamına gelir.

Lütfen desteklenen braille ekranlar ve bunların hangilerinin arkaplanda otomatik olarak tanınabildiğiyle ilgili daha fazla bilgi için Desteklenen Braille Ekranlar bölümüne bakın.

Port

Bu seçenek, eğer mevcutsa, seçtiğiniz kabartma ekranla hangi port ya da bağlantı tipini kullanarak bağlantı kuracağınızı belirlemenizi sağlar. Bu, kabartma ekranınız için mevcut seçeneklerin sunulduğu bir seçim kutusudur.

Varsayılan olarak, NVDA otomatik port belirlemeyi kullanır, yani kabartma ekranla bağlantı mevcut USB ve bluetooth araçları taranarak otomatik olarak belirlenir. Ancak bazı kabartma ekranlar için, hangi bağlantıyı kullanacağınızı özel olarak belirleyebilmeniz de mümkündür. Genel seçenekler (NVDA'ya varsayılan otomatik port seçme prosedürünü kullanmasını söyleyen) "Otomatik", "USB", "Bluetooth" ve eğer kabartma ekranınız destekliyorsa seri bağlantı portlarıdır.

Bu bölüm braille ekranınız yalnızca otomatik port belirlemeyi destekliyorsa gösterilmez.

Desteklenen bağlantı tipleri ve mevcut portlar için daha fazla detaya ulaşmak için desteklenen braille ekranlar bölümünde Braille ekranınızın dokümantasyonuna baş vurabilirsiniz.

Lütfen dikkat: Makinenize aynı anda aynı sürücüyü kullanan birden fazla Braille Ekranı bağlarsanız (Örneğin iki Seika ekranını bağlama), NVDA'ya hangi ekranın kullanılacağını belirtmek şu anda olanaklı değil. Bu nedenle, makinenize aynı anda yalnızca belirli bir türde / üreticiye ait bir Braille Ekranı bağlamanız önerilir.

12.1.7. Görsellik

NVDA Ayarları iletişim kutusundaki görsellik kategorisi görsel yardımları etkinleştirmenizi, devre dışı bırakmanızı ve yapılandırmanızı sağlar.

Bu kategori altında mevcut olan seçeneklerin NVDA eklentileri ile genişletilebileceğini unutmayın. Varsayılan olarak, bu ayar kategorisi aşağıdaki seçenekleri içerir:

Görsel Vurgu

Görsel vurgu grubundaki onay kutuları NVDA'nın Görsel vurgu özelliği ile ilgili yerleşik davranışını kontrol eter.

"Vurgulamayı Etkinleştir" onay kutusunun işaretlenip işaretlenmemesinin, ağaçtaki diğer onay kutularının durumunu da değiştireceğini unutmayın. Bu nedenle, "Vurgulamayı Etkinleştir" kapalıysa ve bu onay kutusunu işaretlerseniz, diğer ağaç onay kutuları da otomatik olarak işaretlenir. Yalnızca odağı görselleştirmek ve nesne sunucusu ve tarama kipi onay kutularını işaretlemeden bırakmak istiyorsanız, "Vurgulamayı Etkinleştir" onay kutusunun durumu yarı işaretli olur.

Ekran perdesi

Ekran perdesini "Ekranı karart (anında devreye girer)" onay kutusunu işaretleyerek etkinleştirebilirsiniz. Ekranın karartılacağıyla ilgili bir uyarı gösterilir. Devam etmeden önce ("Evet" i seçerek), konuşma / braille özelliğini etkinleştirdiğinizden ve bilgisayarınızı ekran kullanmadan kontrol edebildiğinizden emin olun. Ekran Perdesini etkinleştirmek istemiyorsanız "Hayır" ı seçin. Eminseniz, ekran perdesini etkinleştirmek için Evet düğmesini seçebilirsiniz. Her seferinde bu uyarı mesajıyla karşılaşmak istemiyorsanız, mesajı gösteren iletişim kutusundan bu davranışı değiştirebilirsiniz. "Ekranı karart" onay kutusunun yanındaki "Ekran Perdesi'ni etkinleştirmeden önce daima uyar" onay kutusunu işaretleyerek uyarının her durumda gösterilmesini tekrar sağlayabilirsiniz.

Ekran Perdesi statüsünü herhangi bir yerden değiştirmek için, girdi hareketleri iletişim kutusundan bir hareket atayabilirsiniz.

Varsayılan olarak, Ekran Perdesi statüsü değiştiğinde ses çalınır. Bu davranışı değiştirmek isterseniz, "Ekran Perdesi statüsü değiştiğinde ses çal" onay kutusunun işaretini kaldırabilirsiniz.

Üçüncü taraf görsel yardım ayarları

Ek görsellik geliştirme sağlayıcıları NVDA eklentileri ile sağlanabilir. Bu sağlayıcılar değiştirilebilir ayarlara sahipse, bu ayarlar kategorisinde ayrı ayrı gruplandırılarak gösterilecektir. Sağlayıcı tarafından desteklenen ayarlar için lütfen söz konusu sağlayıcıya ait belgelere bakın.

12.1.8. Klavye (NVDA+kontrol+k)

NVDA Ayarları iletişim kutusundaki Klavye kategorisi, klavye kullanırken NVDA'nın nasıl davranacağıyla ilgili seçenekleri içerir. Bu kategoride aşağıdaki seçenekler mevcuttur:

Klavye Düzeni

Bu seçim kutusu, NVDA'nın hangi tür klavye düzenini kullanacağını seçmenizi sağlar. Şu an itibariyle NVDA ile gelen 2 düzen masaüstü ve dizüstü düzenleridir.

NVDA Değişken Tuşlarını Belirleyin

Bu listedeki onay kutuları hangi tuşların NVDA değişken tuşları olarak kullanılabileceğini belirler. Aşağıdaki tuşlar belirlenebilir:

Hiçbir tuş NVDA tuşu olarak ayarlanmazsa, bazı NVDA komutları kullanılamaz. Dolayısıyla, bütün tuşlar seçilmemiş durumdaysa, Klavye Ayarları iletişim kutusu tamam düğmesine basıldığında bir hata mesajı gösterir. Bu mesajı kapattıktan sonra, iletişim kutusunu uygun bir şekilde kapatabilmek için en az bir tuşu NVDA tuşu olarak seçmelisiniz.

Yazılan Karakterleri Söyle

Kısayol tuşu: NVDA+2

Etkinleştirildiğinde, NVDA yazdığınız her karakteri söyleyecektir.

Yazılan Sözcükleri Söyle

Kısayol tuşu: NVDA+3

Etkinleştirildiğinde, NVDA yazdığınız her sözcüğü söyleyecektir.

Karakterlere Basıldığında Konuşmayı Durdur

Açıksa,, bu seçenek bir karaktere basıldığında konuşmanın durmasına neden olur. Varsayılan olarak açıktır.

Enter tuşuna basıldığında konuşmayı durdur

Açıksa, bu seçenek enter tuşuna basıldığında konuşmanın durmasına neden olur. Varsayılan olarak açıktır.

Tümünü okurken atlamaya izin ver

Açıksa, tümünü okuma komutu verildiğinde belli dolaşma komutları kullanıldığı zaman (örneğin tarama kipinde hızlı dolaşım tuşları ya da paragraf veya satır değiştirme komutları) konuşma durdurulmaz, yerine okuma atlanılan konumdan itibaren devam eder.

Büyük Harf Kilidi Açıkken, şifte basılarak küçük harf Yazılırsa Bip Sesi Çıkar

Etkinleştirildiğinde, büyük harf kilidi açıkken şift tuşuyla birlikte bir harfe basıldığında uyarı bipi duyulacaktır. Genellikle, büyük harf kilidi açıkken şiftle birlikte bir harf yazmak istem dışıdır ve çoğunlukla büyük harf kilidinin açık olduğunun farkında olunmamasından kaynaklanır. Bu yüzden, bu konuda uyarılmak oldukça yararlı olabilir.

Komut Tuşlarını Söyle

Kısayol tuşu: NVDA+4

Etkinleştirildiğinde, NVDA bastığınız karakter olmayan (örnek, kontrol, Şift VS.) her tuşu söyleyecektir. Buna kontrolle birlikte basılan harflerden oluşan tuş kombinasyonları da dahildir.

Yazarken yazım hataları için ses çal

Etkinleştirildiğinde, yazmakta olduğunuz kelime hatalı olarak yazılıyorsa, Kısa bir zil sesi çalınır. Bu seçenek, yalnızca NVDA'nın Belge format ayarları iletişim kutusundaki Yazım hatalarının bildirimi açıksa geçerlidir.

Diğer uygulamaların kullandığı tuşları işle

Bu seçenek kullanıcının ekran klavyeleri ve konuşma tanıma uygulamaları gibi yazılımların tuşlarının NVDA tarafından işlenip işlenmeyeceğini kontrol etmesini sağlar. Seçenek varsayılan olarak etkindir, bazı kullanıcılar bunu kapatmak isteyebilir, örneğin Vietnamca yazmak için Unikey yazma programı kullananlar.

12.1.9. Fare (NVDA+kontrol+m)

NVDA Ayarları iletişim kutusundaki Fare kategorisi, NVDA'nın fare hareketlerini takip etmesini, fare koordinatlarına dayanarak kullanıcıyı sesli olarak bilgilendirmesini ve diğer fare seçenekleriyle ilgili değişiklikler yapılmasını sağlar. Bu kategoride aşağıdaki seçenekler mevcuttur:

Fare Şekil Değişikliğini Bildir

Bu onay kutusu işaretlendiğinde, fare işaretleyicisinin şekli her değiştiğinde NVDA bunu bildirecektir. Fare işaretleyicisi pencerelerde bir alanın yazılabilir olduğu veya bir şeyin yüklendiği gibi bilgileri vermek için şekil değiştirir.

Fare İzlemesini Etkinleştir

Kısayol tuşu: NVDA+m |

Etkinleştirildiğinde, fare ile ekranda dolaşırken, NVDA, fare işaretinin altında bulunan metni söyleyecektir. Bu, ekrandaki bir şeyi nesne dolaşımı yerine, fiziksel olarak fareyi hareket ettirerek bulmanızı sağlar.

Metin Birim Çözünürlüğü

Eğer NVDA siz hareket ettikçe fare altındaki metni söyleyecek biçimde ayarlandıysa, bu seçenek, tam olarak ne kadar metnin söyleneceğini seçmenizi sağlar. Seçenekler, karakter, sözcük, satır ve paragraftır.

Herhangi bir yerdeyken metin birim çözünürlüğünü değiştirmek için, Girdi Hareketleri iletişim kutusunu kullanarak özel bir kısayol atayın.

Fare altındaki nesne tiplerini Seslendir

Bu onay kutusu işaretlenirse, NVDA bir nesneye geldiğinde o nesnenin işlevini (türünü) belirtecektir.

Fare hareketlerinde Koordinatları Ses Çalarak Belirt

Bu onay kutusunu işaretlemek, NVDA'nın fare hareket ettikçe bip sesi çıkarmasını sağlar ve böylece kullanıcı ekranda farenin nerede olduğunu anlayabilir. Fare yukarı çıktıkça bip sesi incelir. Fare imleci sola ve sağa kaydırıldıkça bip sesi de aynı doğrultuda sola ve sağa kayar. Tabii bunun anlaşılması için hoparlör ya da kulaklık steryo olmalıdır.

Seçili bölgelerde dolaşırken fare koordinat sesini yükselt

Eğer "fare hareket ettikçe ses çal" onay kutusu işaretliyse, bu onay kutusu işaretlendiğinde, sesli koordinatların miktarı ekranın parlaklığına göre kontrol edilir. yani seçili bir bölgede ses daha yüksek çıkar. Bu, varsayılan olarak işaretli değildir.

Diğer uygulamalardan fare girişini yoksay

Bu seçenek, kullanıcının TeamViewer ve diğer uzaktan kontrol yazılımı gibi diğer uygulamalar tarafından oluşturulan fare olaylarını (fare hareketi ve düğme olayları dahil) yoksaymasını sağlar. Bu seçenek varsayılan olarak işaretli değildir. Bu seçeneği işaretlerseniz ve "Fare izlemeyi etkinleştir" seçeneği de etkinse, fare başka bir uygulama tarafından kullanılırken NVDA, farenin altında olanı seslendirmez.

12.1.10. Dokunmatik Etkileşim

Yalnızca dokunmatik ekranlı ve windows 8 ve sonraki işletim sistemlerinde bulunan Bu ayar kategorisi, NVDA'nın dokunmatik ekranlarla nasıl etkileşeceğini yapılandırmanızı sağlar. Bu kategori aşağıdaki seçenekleri içerir:

Dokunmatik etkileşim desteğini etkinleştir

Bu onay kutusu, NVDA'nın dokunmatik etkileşim desteğini etkinleştirir. Etkinleştirilirse, dokunmatik ekranlı bir cihaz kullanarak ekrandaki öğelerde gezinmek ve etkileşimde bulunmak için parmaklarınızı kullanabilirsiniz. Devre dışı bırakılırsa, NVDA çalışmıyormuş gibi dokunmatik ekran desteği devre dışı bırakılır. Bu ayar, NVDA+kontrol+alt+t kullanılarak da değiştirilebilir.

Dokunarak yazma kipi

Bu onay kutusu dokunmatik ekrandan giriş yapma yönteminizi belirlemenize olanak tanır. Onay kutusu işaretli ise, dokunmatik klavyede bir tuşu bulduktan sonra, parmağınızı ekrandan çektiğinizde bu tuşa basılır. İşaretli değilse, tuşa basmak için ekrana çift dokunmanız gerekir.

12.1.11. İnceleme İmleci

NVDA Ayarları iletişim kutusundaki İnceleme İmleci kategorisi, NVDA'nın inceleme imleci davranışını konfigüre etmek için kullanılır. Bu kategoride aşağıdaki seçenekler mevcuttur:

Sistem Odağını Takip et

Kısayol tuşu: NVDA+7 |

Etkinleştirildiği zaman, odak değiştiğinde inceleme imleci de sistem odağının bulunduğu nesne üzerinde konumlanır.

Sistem Düzenleme İmlecini takip et

Kısayol tuşu: NVDA+6

Etkinleştirildiğinde, sistem düzenleme imleci hareket ettikçe, inceleme imleci de onun gittiği yere gidecektir.

Fare İmlecini Takip Et

Etkinleştirildiğinde, fare hareket ettikçe inceleme imleci de onu izleyecektir.

Basit İnceleme Kipi

Etkinleştirildiğinde, görünmez nesneler ve sadece düzenleme amacıyla kullanılan nesneler vb kullanıcıyı ilgilendirmeyecek nesneleri yoksaymak için, NVDA dolaşılabilecek nesne hiyerarşisini filtreleyecektirr.

Herhangi bir yerde basit inceleme kipini açıp kapatmak için, lütfen Girdi Hareketleri iletişim kutusunu kullanarak bir özel hareket atayın.

12.1.12. Nesne Sunumu (NVDA+kontrol+o)

NVDA Ayarları iletişim kutusundaki Nesne Sunumu kategorisi, açıklama, konum bilgisi vb, NVDA'nın kontrollerle ilgili ne kadar bilgi sunacağının belirlenmesi için kullanılır. Bu seçenekler genellikle tarama kipi için geçerli değildir. Bu seçenekler genel olarak odak bildirimi ve NVDA nesne navigasyonu için geçerlidir, ancak metin içeriğini örneğin tarama kipinde okurken geçerli değildir.

İpuçlarını bildir

İşaretlendiğinde NVDA'ya ekranda beliren ipuçlarını bildirmesini söyleyen bir onay kutusudur. Bir çok pencere ve kontrol fareyle üzerleriine gelindiğinde veya sistem imleciyle odaklanıldığında küçük mesajlar veya ipuçları (baloncuklar( göstermektedir.

Bildirimleri raporla

Bu onay kutusu işaretlenirse NVDA'dan yardım balonlarını ve tost bildirimlerini belirdikleri anda raporlaması istenmiş olur.

Nesne Kısayol Tuşlarını Bildir

Bu onay kutusu işaretlendiğinde, bir kontrol veya belirli bir nesne üzerine gelindiğinde NVDA ilgili kısayol tuşunu da söyler. Örneğin, menü çubuğundaki dosya menüsünün kısayol tuşu alt+d olabilir.

Nesne Konum Bilgisini Bildir

Bu seçenek, Nesnenin 1 bölü 4 gibi konum bilgisinin nesne dolaşımı veya klavye odağıyla üzerine gelindiğinde bildirilip bildirilmeyeceğini seçmenizi sağlar.

Mevcut Değilse Nesne Konum Bilgisini Tahmin Et

Eğer nesne konum bilgisinin bildirimi açıksa, Bu seçenek, NVDA'ya başka biçimde belirli bir kontrolde mevcut olmayan nesne konum bilgisini tahmin etme olanağı sağlar.

Açık olduğunda, NVDA, araç çubukları ve menü çubukları gibi daha fazla nesnenin konum bilgisini bildirecek, ancak verilen bilgilerde küçük hatalar meydana gelebilecektir.

Nesne Açıklamalarını Bildir

Nesne adıyla birlikte ilgili açıklamayı (diğer bir deyişle, arama önerileri, iletişim kutusunun açılmasından hemen sonra tüm iletişim penceresinin bildirilmesi vb.) duymak istemiyorsanız, bu onay kutusunun işaretini kaldırın.

Aşama Çubuğu bildirimi

Kısayol tuşu: NVDA+u |

Bu seçenek Aşama çubuğu bilgilerini NVDA'nın size nasıl bildireceğini kontrol etmenizi sağlar.

içinde aşağıdaki seçenekler mevcuttur:

Arka Plan Aşama çubuklarını Bildir

Bu seçenek, NVDA'nın bir aşama çubuğu o an fiziksel olarak ekranda olmasa bile güncellemeleri takip edip belirtmesini sağlar. Aşama çubuğu olan bir pencereyi küçülttüyseniz veya başka bir noktaya geçtiyseniz, NVDA bu çubuğu izler ve başka bir işle uğraşırken, aynı zamanda güncellemeleri de takip etmenizi sağlar.

Dinamik İçerik Değişimlerini Bildir

Kısayol tuşu: NVDA+5

Terminal veya chat programlarının geçmiş alanları gibi belirli nesnelerdeki yeni içeriğin belirtilip belirtilmeyeceğini kontrol eder.

Otomatik öneriler için ses çal

Otomatik önerilerin bildirimiyle ilgili değişiklik yapar ve etkinleştirilirse, NVDA listenin gösterildiğini belirtmek için bir ses çalar. Otomatik öneriler belli bir alana girilen metne dayanılarak önerilen girdilerin listesidir. Mesela, Windows Vista ve sonrasında Başlat Menüsünde arama kutusuna metin girdiğinizde, Windows yazdığınıza dayalı bir öneri listesi gösterir. Çeşitli Windows 10 uygulamalarında bulunan arama alanları gibi bazı yazı alanlarında , NVDA siz yazdıkça listelenen seçenekler hakkında bildirimde bulunabilir. Otomatik öneri listesi, yazı alanını kapattığınızda kapanır ve bazı alanlar için , NVDA BU gerçekleştiğinde bildirimde bulunabilir.

12.1.13. Girdi Kompozisyonu

Bu kategori NVDA'nın Çince, Japonca ve Korece gibi dillerle ilgili girişleri, IME veya Text Service girdi metodları, nasıl bildireceğini ayarlamanızı sağlar. Taşıdıkları özellik ve bilgiler açısından girdi metodları farklılaştığından, daha verimli bir yazma deneyimi için bu seçenekleri her girdi metodu için ayrı ayrı konfigüre etmeniz gerekebilir.

Mevcut tüm önerileri otomatik olarak seslendir

Varsayılan olarak açık olan bu seçenek, bir öneri listesi oluştuğunda, görünen tüm önerilerin seslendirilip seslendirilmeyeceğini ayarlamanızı sağlar. Bu seçeneğin açık olması, chinese New ChangJie veya Boshiami gibi pictographic girdi metodları için faydalı olabilir. Ancak chinese New Phonetic gibi phonetic girdi metodları için, seçeneğin kapalı olması daha faydalı olabilir. Tüm semboller benzer seslere sahip olduğu için öneri listesinde yön tuşlarını kullanarak seçim yapmak daha uygundur.

Seçili Öneriyi Seslendir

Varsayılan olarak açık olan bu seçenek, bir öneri listesi ortaya çıktığında ya da seçim değiştiğinde, seçili önerinin seslendirilip seslendirilmeyeceğini belirlemenizi sağlar. Seçimin yön tuşlarıyla değiştirilebildiği (Chinese New Phonetic) gibi girdi metodları için bu gereklidir, ama bazı girdi metodları için bu seçeneğin kapalı olması daha verimli olacaktır. Bu seçenek kapalı olsa dahi, nesne dolaşımı yoluyla önerileri manuel olarak inceleyebilmeniz için, inceleme imleci seçili önerinin üzerinde konumlandırılır.

Öneriler için daima kısa karakter tanımlarını da kullan

This option, which is on by default, allows you to choose whether or not NVDA should provide a short description for each character in a candidate, either when its selected or when its automatically read when the candidate list appears. Note that for locales such as Chinese, the announcement of extra character descriptions for the selected candidate is not affected by this option. Bu seçenek Korece ve Japonca girdi metodları için faydalı olabilir.

İfade okunuşlarındaki değişiklikleri bildir

Chinese New Phonetic ve New ChangJie gibi bazı girdi metodları (kimi zaman precomposition string olarak bilinen) ifade okumalarına sahiptir. Bu seçenekle, ifadelerin okunuşlarında yeni karakter girişlerinin seslendirilip seslendirilmeyeceğini ayarlayabilirsiniz. Bu seçenek varsayılan olarak açıktır. Chinese ChangJie gibi bazı eski girdi metodlarının ön kompozisyon ifade okumaları yerine doğrudan ifade kompozisyonlarını kullandığını not edin. Lütfen ifade kompozisyonunun seslendirilmesiyle ilgili ayar için sonraki seçeneğe bakın.

İfade Kompozisyonundaki Değişiklikleri Bildir

After reading or precomposition data has been combined into a valid pictographic symbol, most input methods place this symbol into a composition string for temporary storage along with other combined symbols before they are finally inserted into the document. This option allows you to choose whether or not NVDA should report new symbols as they appear in the composition string. Bu seçenek varsayılan olarak açıktır.

12.1.14. Tarama Kipi (NVDA+kontrol+b)

NVDA Ayarları iletişim kutusundaki Tarama Kipi kategorisi, web sayfaları gibi karmaşık belgeleri okurken ya da dolaşırken NVDA'nın nasıl davranacağını belirlemek için kullanılır. Tarama kipi kategorisinde aşağıdaki seçenekler mevcuttur:

Satır Başına Düşen Maksimum Karakter sayısı

Bu alan, tarama kipinde gösterilecek her bir satırın karakter cinsinden maksimum uzunluğunu ayarlar.

Sayfa Başına Düşen Maksimum Satır sayısı

Bu değer, önceki sayfa ve sonraki sayfa tuşlarıyla tarama kipinde gösterilen belge içinde hareket ettiğinizde, kaç satır gidileceğini belirler.

Destekleniyorsa Ekran Düzenini Kullan

Kısayol tuşu: NVDA+v

Bu seçenek, tarama kipindeki bağlantı ve metin gibi içeriklerin her birinin ayrı satırlarda gösterilmesi ya da ekranda görsel olarak nasıl görünüyorsa o biçimde aktarılması seçenekleri arasında tercih yapmanızı sağlar. Etkinleştirilirse, ekrandaki içerik görsel olarak nasıl görünüyorsa öyle sergilenir. ancak devre dışı bırakılırsa, her alan ayrı satırlara yerleştirilir.

Sayfa yüklendiğinde tarama kipini etkinleştir

Bu onay kutusu, bir sayfa yüklendiğinde tarama kipinin otomatik olarak etkinleştirilip etkinleştirilmeyeceğini belirler. Bu seçenek devre dışı bırakılsa bile, sayfalarda veya tarama kipinin desteklendiği belgelerde tarama kipi manuel olarak etkinleştirilebilir. tarama kipinin desteklendiği uygulamaların listesi için tarama kipi bölümüne bakın. Bu seçeneğin, tarama kipinin her zaman isteğe bağlı olduğu durumlar için geçerli olmadığını unutmayın; mesela Microsoft Word'de. Bu seçenek varsayılan olarak etkindir.

Sayfa yüklendiğinde Otomatik Olarak Hepsini Oku

Bu onay kutusu tarama kipinde yüklenen sayfanın otomatik olarak okunmaya başlanmasıyla ilgili ayarı değiştirir. Bu seçenek varsayılan olarak etkindir.

Düzenleme Tablolarını Dahil Et

Bu seçenek, sadece sayfa düzeniyle ilgili, veri içermeyen tablolarla karşılaştığında NVDA'nın nasıl davranacağını etkiler. Açıksa, NVDA bu tablolarla karşılaştığında normal tablolara davrandığı gibi tepki verir, Belge Format Ayarları nasıl yapıldıysa o şekilde belirtir ve tek tuş dolaşımı ile bu tablolara da ulaşılır. Devre dışı bırakıldığında, NVDA sadece sayfa düzeniyle ilgili olarak oluşturulmuş tabloları bildirmez ve tek tuş dolaşımıyla da bu tablolara ulaşılmaz. Ancak tablodaki metin normal metin olarak gösterilir. Bu seçenek varsayılan olarak kapalıdır.

Herhangi bir yerde düzen tablolarının dahil edilmesini açıp kapatmak için, girdi hareketleri iletişim kutusunu kullanarak özel bir komut belirleyebilirsiniz.

Başlık ve Bağlantı gibi alanların belirtilmesini ayarlama

Başlıklar, bağlantılar, tablolar ve listeler gibi kontrollerin seslendirilmesiyle ilgili ayarlar için, lütfen Belge Formatları İletişim Kutusu içerisindeki seçeneklere bakın.

Odak Değişiminde Otomatik Odak Kipi

Bu seçenek, odak değişiminde odak kipinin açılmasını sağlar. Örneğin, Bir web sayfasında tab tuşuyla bir form alanına geldiyseniz ve bu seçenek işaretliyse, otomatik olarak odak kipi açılacaktır.

Düzenleme İmleci İçin Otomatik Odak Kipi

Bu seçenek işaretliyse, yön tuşlarıyla dolaşırken NVDA'nın odak kipine otomatik olarak girmesini ve çıkmasını sağlar. Örneğin bir web sayfasında yön tuşlarıyla aşağı doğru inerken bir yazı alanına gelirseniz, NVDA otomatik olarak odak kipine geçecektir. Yön tuşlarıyla yazı alanının dışına çıktığınızda ise tarama kipine otomatik olarak geçecektir.

Odak Kipiyle Tarama Kipi Arasındaki Geçişi Ses Çalarak bildir

Bu seçenek etkinse, odak kipi ve tarama kipi arasında geçiş yaparken NVDA bunu konuşarak değil, özel bir ses çalarak bildirecektir.

Komut tuşu olmayan tuşların belgeye gönderilmesini engelle

Bu seçenek varsayılan olarak etkindir ve NVDA komutu olarak kullanılmayan tuşların ve hareketlerin belgeye gönderilip gönderilmeyeceğini belirlemenizi sağlar. Etkinleştirildiğinde, örneğin ş harfine basılırsa, bu tuş ne NVDA komutu ne de aktif uygulama komutu olarak kullanıldığı için , tuşun belgeye ulaşması engellenecektir. Bu durumda NVDA, Windows’a bu türden bir tuşa basıldığında varsayılan bir ses çalmasını söyler.

Sistem Odağı Tarama Kipi İmlecini Takip Etsin

Tuş: NVDA+8

Varsayılan olarak devre dışı bırakılan bu seçenek, tarama kipi imleciyle dolaşılırken sistem odağının otomatik olarak (bağlantılar, form alanları vb.) odaklanılabilecek öğelere taşınıp taşınmayacağını belirlemenize olanak tanır. Bu seçenek devre dışı bırakılırsa, tarama kipi imleci ile üzerlerine gelindiğinde sistem imleci odaklanabilir öğelere otomatik olarak taşınmayacaktır. Bu, daha hızlı tarama deneyimine ve tarama kipinde daha iyi yanıt verme hızına neden olabilir. Yine de bir öğeyle etkileşim kurulduğunda (bir düğmeye basmak ya da bir onay kutusunu işaretlemek vb) sistem odağı otomatik olarak taşınır. Bu seçeneğin etkinleştirilmesi, performans ve istikrar pahasına bazı web siteleri için desteği iyileştirebilir.

12.1.15. Belge formatları (NVDA+kontrol+d)

Buradaki birçok onay kutusu belge içinde imleci hareket ettirirken hangi tür biçimlendirme bilgilerini otomatik olarak duymak istediğinizi ayarlamanızı sağlamak içindir. Örneğin, yazı Tipi onay kutusunu işaretlerseniz, oklarla başka bir yazı tipiyle yazılan bir metne her gittiğinizde, yazı tipi adı bildirilecektir.

Belge biçimlendirme seçenekleri gruplar halinde düzenlenmiştir. Şunların bildirimini ayarlayabilirsiniz:

Bu ayarları herhangi bir yerdeyken değiştirebilmek için, lütfen girdi hareketleri iletişim kutusunu kullanarak kısayol tuşu belirleyin.

imleçten sonraki biçim değişikliklerini bildir

Bu seçenek NVDA'ya konuştuğu satırda herhangi bir biçim değişikliği varsa bildirmesini söyler. Ancak bu, performansı yavaşlatabilir.

Varsayılan olarak NVDA sistem düzenleme imleci veya inceleme imlecinin bulunduğu konumdaki biçim değişikliklerini bildirecektir, ve bazı durumlarda yalnızca performansı yavaşlatmayacaksa satırın geri kalanındaki değişiklikleri belirtebilir.

Biçimlendirmenin önemli olduğu Wordpad belgesi gibi belgelerde düzeltme yaparken bu seçeneği etkinleştirin.

Satır girintilerinin bildirimi

Bu seçenek, satır başlarındaki boşlukların nasıl bildirileceğini belirlemenize olanak tanır. Satır girintilerinin bildirimi seçim kutusunda dört seçenek bulunmaktadır.

12.1.16. Windows OCR Ayarları

Bu kategori altındaki seçenekler Windows OCR ayarlarını yapılandırmanızı sağlar. Kategori aşağıdaki seçenekleri içerir:

Tanıma dili

Bu seçim kutusu metin tanıma için kullanılacak dili seçmek içindir.

12.1.17. Gelişmiş Ayarlar

Uyarı! Bu kategorideki ayarlar ileri seviye kullanıcılar içindir ve yanlış şekilde yapılandırılmışsa NVDA'nın düzgün çalışmamasına neden olabilir. Bu ayarlarda yalnızca, ne yaptığınızı bildiğinizden eminseniz veya bir NVDA geliştiricisi tarafından özel olarak talimat verildiyse değişiklik yapın.

Gelişmiş ayarlarda değişiklik yapma

Gelişmiş ayarlarda değişiklik yapmak için, kontrollerin bu ayarları değiştirmenin risklerini anladığınızı onaylayarak etkinleştirilmesi gerekir.

Varsayılan ayarları geri yükleme

Uyarı onay kutusu işaretli olmasa bile, düğme ayarların varsayılan değerlerini geri yükler. Ayarları değiştirdikten sonra varsayılan değerlere dönmek isteyebilirsiniz. Bu, ayarların değiştirilip değiştirilmediğinden emin değilseniz de söz konusu olabilir.

Developer Scratchpad Dizini'nden özel kod yüklemeyi etkinleştir

NVDA için eklentiler geliştirirken, kodu yazarken test edebilmek yararlı olabilir. Bu seçenek etkinleştirildiğinde, NVDA'nın NVDA kullanıcı yapılandırma dizininizdeki özel bir geliştirici scratchpad dizininden özel appModules, globalPlugins, brailleDisplayDrivers ve synthDrivers yüklemesini sağlar. Önceden NVDA, özel kodu doğrudan devre dışı bırakmanın bir yolu olmadan kullanıcı yapılandırma dizininden yüklerdi. Bu seçenek varsayılan olarak kapalıdır ve NVDA'da, kullanıcının açık bilgisi dışında hiçbir test edilmemiş kodun çalıştırılmadığından emin olunması istenmektedir. Özel kodu başkalarına dağıtmak istiyorsanız, onu bir NVDA eklentisi olarak paketlemelisiniz.

Geliştirici Scratchpad Dizinini Aç

Bu düğme, geliştirirken özel kod yerleştirebileceğiniz dizini açar. Bu düğme yalnızca NVDA, Geliştirici Scratchpad Dizininden özel kod yüklenmesini sağlayacak şekilde yapılandırılmışsa etkindir.

UI Otomasyon etkinlikleri ve özellik değişiklikleri için seçimli kaydı etkinleştirin

Bu seçenek, NVDA'nın Microsoft UI Otomasyon erişilebilirlik API'si tarafından tetiklenen olaylara nasıl kaydolacağını değiştirir. Bu seçenek devre dışı bırakıldığında, NVDA, NVDA'nın kendi içinde işlenen ve atılan birçok UIA olayına kaydolur. Bunun, özellikle Microsoft Visual Studio gibi uygulamalarda performans üzerinde büyük bir olumsuz etkisi vardır. Bu nedenle, bu seçenek etkinleştirildiğinde, NVDA çoğu olay için olay kaydını sistem odağıyla sınırlayacaktır. Bir veya daha fazla uygulamada performans sorunları yaşıyorsanız, performansın iyileşip iyileşmediğini görmek için bu işlevi denemenizi öneririz.

Uygunsa Microsoft Word belge kontrollerine erişmek için UI otomasyonunu kullan

Bu seçenek etkinleştirildiğinde, NVDA, Microsoft Word belge kontrollerinden bilgi almak için Microsoft UI Otomasyonu erişilebilirlik API'sini kullanmayı deneyecektir. Buna, Microsoft Word’ün yanı sıra, Microsoft Outlook mesaj görüntüleyicisi ve oluşturucusu dahildir. Windows 10 ve sonraki sürümlerde çalışan Microsoft Office 2016/365'in en son sürümleri için, UI Otomasyonu desteği, Microsoft Word belgelerine neredeyse NVDA'nın mevcut Microsoft Word desteğine eşit erişim sağlayacak kadar eksiksizdir ve yanıt hızının büyük ölçüde artması avantajını da beraberinde getirir. Ancak, Microsoft Office'in bazı sürümlerinde gösterilmeyen veya yanlış gösterilen bazı bilgiler olabilir; bu, UI otomasyon desteğine her zaman güvenilemeyeceği anlamına gelir. Office 2016/365 kullanıcılarının bu özelliği test etmesini ve geri bildirimde bulunmasını memnuniyetle karşılarız, bununla birlikte kullanıcıların çoğunluğunun bunu varsayılan olarak açmasını önermiyoruz.

Windows Konsoluna erişmek için mevcut olduğunda UI Otomasyonunu kullan

Bu seçenek etkinleştirildiğinde, NVDA, Microsoft tarafından yapılan erişilebilirlik geliştirmelerinin Windows Konsolu desteğinden yararlanan yeni ve devam eden bir çalışmadan faydalanacaktır. Bu özellik oldukça deneyseldir ve hala eksiktir, bu nedenle kullanımı henüz tavsiye edilmez. Ancak tamamlandığında, bu yeni desteğin varsayılan olacağı ve NVDA'nın Windows komut konsollarındaki performansını ve kararlılığını artıracağı tahmin edilmektedir.

UIA konsollarında şifreleri seslendir

Bu ayar ekranın güncellenmediği durumlarda (şifre girişi gibi) UI otomasyon desteği etkin Windows Konsolu'nda yazılan karakterleri seslendir veya yazılan sözcükleri seslendir ayrlarına bağlı olarak karakterlerin seslendirilip seslendirilmeyeceğini belirler. Güvenlik nedeniyle, bu ayar devre dışı bırakılmalıdır. Bununla birlikte, NVDA'nın yeni deneysel konsol desteğini kullanırken yazılan karakter ve / veya kelime bildiriminde performans sorunları veya kararsızlık yaşıyorsanız etkinleştirmek isteyebilirsiniz.

Microsoft Edge ve diğer Chromium tabanlı tarayıcılar'la uygun olduğunda UIA kullan

Microsoft Edge gibi Chromium tabanlı tarayıcılarda mevcut olduğunda UIA'nın ne zaman kullanılacağını belirlemenize izin verir. Chromium tabanlı tarayıcılar için UIA desteği geliştirme aşamasındadır ve IA2 ile aynı düzeyde erişim sağlamayabilir. Seçim kutusunda aşağıdaki seçenekler vardır:

Bİlgi notları

Bu seçenek grubu, ARIA bilgi notları için deneysel destek ekleyen özellikleri etkinleştirmek için kullanılır. Bu özelliklerden bazıları eksik sunuluyor olabilir. Aşağıdaki seçenekler mevcuttur:

mevcut olduğunda Microsoft Excel elektronik tablo kontrollerine erişmek için UI otomasyonunu kullan

Bu seçenek etkinleştirildiğinde, NVDA, Microsoft Excel Elektronik Tablo kontrollerinden bilgi almak için Microsoft UI Otomasyon erişilebilirlik API'sini kullanmayı deneyecektir. Bu geliştirilmekte olan deneysel bir özelliktir ve Microsoft Excel'in bazı özellikleri bu modda kullanılamayabilir. Örneğin, formülleri ve açıklamaları listelemek için NVDA Öğeler Listesi ve bir elektronik tablodaki form alanlarına atlamak için tarama kipi hızlı dolaşım özellikleri kullanılamaz. Bununla birlikte, temel elektronik tablo gezinme / düzenleme işlemleri için bu seçenek, önemli bir performans artışı sağlayabilir. Kullanıcıların çoğunun bunu varsayılan olarak açmasını önermemekle birlikte, Microsoft Excel'in 16.0.13522.10000 veya sonraki sürümlerini kullananların bu özelliği test etmelerini ve geri bildirimde bulunmalarını memnuniyetle karşılarız. Microsoft Excel'in UI otomasyon uygulaması sürekli değişiyor ve Microsoft Office'in 16.0.13522.10000'den daha eski sürümleri, bu seçeneğin herhangi bir şekilde kullanılması için yeterli bilgiyi sunmayabilir.

Mevcutsa Windows Konsolu'nda yeni yazılan karakter desteğini kullan

Bu seçenek, Windows komut konsollarında yazılan karakterleri algılamak için alternatif bir yöntem sunar. Performansı artırıp bazı konsol çıktılarının hecelenmesini engellerken, bazı terminal programlarıyla uyumlu olmayabilir. Bu özellik varsayılan olarak etkindir, Windows 10 1607 ve sonraki sürümlerde ve UI Automation kullanılamadığında veya devre dışı bırakıldığında kullanılabilir. Dikkat: bu seçenek etkin durumdayken, şifreler gibi ekranda görünmeyen yazılan karakterler gizlenmez. Güvensiz ortamlarda, parola girerken karakterleri seslendir ve sözcükleri seslendir işlevlerini geçici olarak devre dışı bırakabilirsiniz.

Diff algoritması

Bu ayar, NVDA'nın terminallerde yeni metni nasıl konuşacağını kontrol eder. diff algoritması seçim kutusunda üç seçenek vardır:

Süresi dolmuş odak etkinlikleri için konuşmayı iptal etmeyi dene

Bu seçenek, süresi dolmuş odak olayları için konuşmanın iptal edilmesi davranışını etkinleştirir. Özellikle Chrome ile Gmail'deki mesajlarda hızlı bir şekilde hareket etmek NVDA'nın artık geçerli olmayan bilgileri aktarmasına neden olabilir. Bu işlev NVDA 2021.1'den itibaren varsayılan olarak etkindir.

Düzenleme imleci hareketi zaman aşımı (MS cinsinden)

Bu seçenek, NVDA'nın düzenleme imleci (ekleme noktası) düzenlenebilir metin kontrollerinde hareket etmesini bekleyeceği mili saniye sayısını ayarlamanızı sağlar. NVDA’nın, düzenleme imlecini yanlış şekilde takip ettiğini fark ederseniz, her zaman arkasında bir karakter varmış gibi görünüyor veya satırları tekrarlıyorsa, o zaman bu değeri arttırmayı deneyebilirsiniz.

Renkler için saydamlığı bildir

Bu seçenek, renkler saydam olduğunda bildirime olanak tanır ve 3. taraf bir uygulamayla kullanıcı deneyimini geliştirmek için bilgi toplayan addon/appModule geliştiricileri için yararlıdır. Bazı GDI uygulamaları metni arka plan rengiyle vurgulayacaktır, NVDA (görüntüleme modeli aracılığıyla) bu rengi bildirmeye çalışır. Bazı durumlarda, metin arka planı tamamen saydam olabilir ve metin başka bir GUI öğesinde katmanlanır. Tarihsel olarak popüler olan birkaç GUI API'si ile metin saydam bir arka planla oluşturulabilir, ancak görsel olarak arka plan rengi doğrudur.

Hata ayıklama kategorileri

Bu listedeki onay kutuları, NVDA günlüğünde belirli hata ayıklama mesajı kategorilerini etkinleştirmenize izin verir. Bu mesajların kaydedilmesi performansın düşmesine ve büyük günlük dosyalarının oluşturulmasına neden olabilir. Bunları yalnızca, bir NVDA geliştiricisi tarafından özellikle talimat verilmişse açın. Örneğin Bir braille ekran sürücüsünün neden doğru çalışmadığını anlamaya çalışırken.

Günlüğe kaydedilen hatalar için ses çal

Bu seçenek, bir hatanın kaydedilmesi durumunda NVDA'nın ses çalıp çalmayacağını belirlemenizi sağlar. Yalnızca test sürümlerinde (varsayılan) seçilmesi, NVDA'nın yalnızca mevcut NVDA sürümü bir test sürümü (alfa, beta veya kaynaktan çalıştırma) olması durumunda hata seslerini çalmasına neden olur. Evet'i seçmek, mevcut NVDA sürümünüz ne olursa olsun hata seslerini etkinleştirmenizi sağlar.

12.2. çeşitli Ayarlar

NVDA ayarları iletişim kutusunun yanında, NVDA Menüsündeki Tercihler altmenüsü aşağıda verilen çeşitli diğer öğeleri de içerir.

12.2.1. Konuşma Sözlükleri

Tercihler menüsünde bulunan konuşma sözlükleri menüsü, belirli sözcük veya öbeklerin NVDA tarafından nasıl söyleneceğini ayarlayabileceğiniz iletişim kutularını içermektedir. şu an itibariyle 3 farklı konuşma sözlüğü bulunmaktadır. bunlar:

Herhangi bir yerden bu sözlüklerle ilgili iletişim kutularını açabilmek için Girdi hareketleri iletişim kutusunu kullanarak özel kısayol tuşları atamanız gerekir.

Tüm sözlük iletişim kutularında konuşma işlemlerinde kullanılacak kuralların bir listesi bulunmaktadır. İletişim kutularında ayrıca, Kural Ekle, Düzenle ve Sil düğmeleri de mevcuttur.

Sözlüğe yeni bir kural eklemek için önce ekle düğmesine basın, iletişim kutusundaki alanları doldurun ve tamam düğmesine basın. bundan sonra kural listesinde eklediğiniz yeni kuralı da göreceksiniz. Ancak kurallarınızı kaydettiğinizden emin olabilmek için, kural ekleme/düzenleme işiniz bitikten sonra sözlük iletişim kutusunu tamam düğmesine basarak tümüyle kapamayı unutmayın.

NVDA konuşma sözlüklerindeki kurallar, bir sözcüğün telafuzunu farklı bir şeye dönüştürmenizi sağlar. örneğin, NVDA'dan, kuş kelimesiyle her karşılaştığında buna "kurbağa" demesini isteyebilirsiniz. Kural Ekle iletişim kutusunda bunun en basit yolu, ifade alanına kuş,"Olarak Değiştir" yazma alanına da "kurbağa" yazmaktır. Ayrıca açıklama alanına kuralla ilgili şunun gibi bir tanım yazmak isteyebilirsiniz. Kuşu kurbağa olarak değiştirir.

Öte yandan, NVDA konuşma sözlükleri basit bir sözcük değişiminden çok daha güçlüdür. Kural ekle diyaloğunda ayrıca, kuralın büyük küçük harf duyarlı olup olmamasını ayarlayabileceğiniz bir onay kutusu da yer almaktadır. Yani NVDA sözcüğün büyük ya da küçük yazılışına bakabilir. Varsayılan olarak NVDA büyük küçük harfleri yoksaymaktadır.

Son olarak, bir dizi seçim düğmesi, NVDA'ya girdiğiniz ifadenin her yerde mi, ifadenin tamamı tek başına bir sözcük oluşturduğu taktirde mi tanımladığınız gibi seslendirileceğini ya da ifadeye kurallı ifade olarak muamele edileceğini belirlemenizi sağlar. İfade türünün sözcüğün tamamı olarak ayarlanması, yerine koyma işleminin ancak ifade daha geniş bir sözcüğün parçası değilse yapılacağı anlamına gelir. Örneğin, girilen sözcüğün önünde ya da sonunda herhangi bir harf ya da sayı ya da alt çizgi yoksa ifadenin yerine olarak değiştir alanına girilen ifade konur. Öyleyse, yukarıdaki "kuş" ifadesini "kurbağa" ile değiştirme örneğini kullanırsak, ifadenin tamamı seçeneği tercih edildiyse, "kuşlar" ifadesi "kurbağalar" olarak seslendirilmez.

Bir kurallı ifade, içinde bir seferde birden fazla karakterle eşleştirme yapmanızı sağlayan özel karakterler barındıran bir öbektir. Bu eşleşme yalnızca rakamlar veya yalnızca harfler de olabilir. Kurallı ifadeler konusu bu kullanıcı rehberinde kapsanmamıştır. Giriş eğitimi için lütfen şu adrese bakın: [https://docs.python.org/3.7/howto/regex.html].

12.2.2. Noktalama/imla sözlüğü

Bu iletişim kutusu, noktalama ve imla işaretlerinin nasıl seslendirileceğini belirlemenizin yanısıra bu işaretlerin seslendirilme düzeylerini ayarlamanızı sağlar.

Noktalama/imla telaffuzu iletişim kutusunun başlığında, düzenlemenin hangi dil için yapılacağı gösterilir. Bu iletişim kutusunun , NVDA ayarları iletişim kutusu altındaki konuşma kategorisi bulunan "Karakter ve sembolleri işlerken sentezleyici ve sesin diline güven" ayarını dikkate alacağını not edin; yani, bu seçenek işaretliyse, NVDA dili yerine seçili sentezleyicinin dili dikkate alınır.

Önce semboller listesinden değişiklik yapmak istediğiniz sembol/işareti bulun. Sembolü veya sembolün bir bölümünü, Filtreye göre düzenle kutusuna girerek sembolleri filtreleyebilirsiniz.

Ekle düğmesine basarak yeni işaretler ekleyebilirsiniz. Açılacak iletişim kutusunda, işareti girin ve tamam düğmesine basın. Daha sonra, başka işaretler için yaptığınız gibi, yeni işaretin olarak değiştir alanını ve seslendirme seviyesini düzenleyin.

Kaldır düğmesine basarak daha önce eklediğiniz işareti silebilirsiniz.

Bu ayarlamaları yaptıktan sonra tamam düğmesine basarak değişiklikleri kaydedebilir; iptal düğmesiyle de değişiklik öncesi ayarlara geri dönebilirsiniz.

Karmaşık semboller söz konusu olduğunda, Değiştirme alanı eşleşen metnin bazı grup referanslarını içermelidir. Örneğin, tam bir tarihle eşleşen bir desen için, \ 1, \ 2 ve \ 3'ün tarihin karşılık gelen bölümleriyle değiştirilmesi için alanda görünmesi gerekir. Bu nedenle, değiştirme alanındaki Normal ters bölüler iki katına çıkarılmalıdır, örneğin "a\b" yerine geçmesi için "a\\b" yazılmalıdır.

12.2.3. Girdi Hareketleri

Bu iletişim kutusunda, NVDA komutları için kullanılan hareketleri (klavyedeki tuşlar, braille ekrandaki düğmeler , vs.) özelleştirebilirsiniz.

Sadece, iletişim kutusu açılmadan önce kullanılabilen komutlar gösterilir. Örneğin, tarama kipiyle ilgili hareketleri özelleştirmek istiyorsanız, girdi hareketleri iletişim kutusunu tarama kipindeyken açmalısınız.

BU diyalogdaki ağaç, kullanılabilen NVDA komutlarını kategoriler altında gruplanmış olarak listeler. Bunları, filtreleme kriteri alanına komutlarla ilgili olabilecek çeşitli kelimeler girerek filtreleyebilirsiniz. Bir komutla ilişkili hareketler o komutun altında listelenir.

Bir komuta girdi hareketi eklemek için, komutun üzerindeyken ekle düğmesine basın. Daha sonra, eklemek istediğiniz girdi hareketini yapın; örneğin klavyede tuş ya da tuş kombinasyonuna ya da braille ekranda düğmeye basın. Çoğu kez, bir hareket birden fazla şekilde değerlendirilebilir. Örneğin, klavyede bir tuşa bastıysanız, onun sadece mevcut klavye düzeni için geçerli olmasını isteyebilirsiniz (masaüstü ya da dizüstü düzenleri) ya da tüm düzenler için kaydedebilirsiniz. Bu durumda,, seçim yapmanız için bir menü belirir.

Bir komutla ilgili hareketi silmek için, hareket seçiliyken kaldır tuşuna basın.

Taklit sistem klavye tuşları kategorisi, sistem klavyesindeki tuşları taklit etmek için girilmiş olan ya da sizin girebileceğiniz NVDA komutlarını içerir. Taklit sistem klavyesi tuşları, örneğin braille ekranınızdaki bazı tuşları kullanarak sistem klavyesinde bir tuşa ya da tuş kombinasyonuna basmak için kullanılabilir. Bu kategori altına bir komut eklemek için, taklit sistem klavye tuşları kategorisini seçin ve Ekle düğmesine basın. Ardından, sistem klavyesinde taklit etmek istediğiniz tuşa ya da tuş kombinasyonuna basın. Bundan sonra, tuş taklit sistem klavye tuşları kategorisi altına komut olarak eklenecek ve ona yukarıda açıklandığı gibi bir girdi hareketi atayabileceksiniz..

Not:

Değişiklikleri yaptıktan sonra, kaydetmek için tamam, vazgeçmek için iptal tuşuna basın.

12.3. Konfigürasyonu Kaydetme ve Yeniden Yükleme

Varsayılan olarak, NVDA kapatılırken, konfigürasyonda yaptığınız değişiklikler kalıcı olarak kaydedilir. Ancak bu seçenek tercihler menüsündeki genel ayarlar altından değiştirilebilir. Otomatik kaydetme ayarını değiştirdiyseniz, ayarları kalıcı olarak kaydetmek için NVDA menüsündeki Konfigürasyonu kaydet ögesini seçebilirsiniz.

Ayarlarınızda bir yanlışlık yaptığınızı düşünüyor ve eski ayarlarınıza geri dönmek istiyorsanız, NVDA menüsündeki "Kaydedilmiş Konfigürasyona Geri Dön" ögesini seçin. Aynı zamanda, NVDA'yı kurduğunuz zamanki konfigürasyonu geri yüklemek için, NVDA menüsü altında da bulunan Fabrika Ayarlarına Dön ögesini seçebilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki NVDA tuş komutları da yararlıdır:

Ad Masaüstü Kısayol tuşu Dizüstü Kısayol tuşu Tarif
Ayarları (Konfigürasyonu) kaydet NVDA+kontrol+c NVDA+kontrol+c Ayarlarınızı kaydeder ve böylece NVDA'dan çıktığınızda ayarlarınız kaybolmaz
Kaydedilmiş ayarlara (konfigürasyona) geri dön NVDA+kontrol+r NVDA+kontrol+r Bir kez basıldığında NVDA konfigürasyonunu en son kaydetmiş olduğunuz haline, üç kez basıldığında fabrika ayarlarına döndürür

12.4. Konfigürasyon Profilleri

Bazen, farklı durumlar için farklı ayarlar kullanmak isteyebilirsiniz. Örneğin, yazı yazarken satır girintilerinin bildirimini etkinleştirmek ya da düzeltme okuması yaparken yazı biçimi özelliklerinin bildirimini açmak isteyebilirsiniz. NVDA konfigürasyon profillerini kullanarak bunu yapmanıza olanak tanır.

Bir konfigürasyon profili, sadece profil düzenlenirken değiştirilen ayarları kapsar. Konfigürasyon profillerinde, NVDA bütünlüğü için geçerli olan NVDA ayarları iletişim kutusundaki Genel kategorisindekiler hariç, çoğu ayar değiştirilebilir.

Konfigürasyon profilleri iletişim kutusu üzerinden manuel olarak ya da atanacak özel bir kısayol ile etkinleştirilebilir. Ayrıca, tetikleyuiciler vesilesiyle, örneğin belli bir uygulama açıldığında konfigürasyon profili otomatik olarak aktif hale getirilebilir.

12.4.1. Temel Yönetim

Konfigürasyon profillerini NVDA menüsü altından "Konfigürasyon profilleri" öğesini seçerek yönetebilirsiniz. Ayrıca bunu bir tuş komutuyla yapabilirsiniz:

Bu iletişim kutusundaki ilk kontrol, mevcut profillerden birini seçebileceğiniz profil listesidir. İletişim kutusunu açtığınızda, o anda düzenlemekte olduğunuz profil seçilidir. Aktif profiller için onların elle aktifleştirildiği, tetiklendiği veya düzenlenmekte olduğuyla ilgili ek bilgiler de gösterilir.

Bir profili yeniden adlandırmak veya silmek için, Yeniden adlandır veya Sil düğmelerine basın.

Iletişim kutusunu kapatmak için Kapat düğmesine basın.

12.4.2. Profil Oluşturma

Bir profil oluşturmak için, Yeni düğmesine basın.

Yeni Profil iletişim kutusunda, profil için bir ad girebilirsiniz. Ayrıca Bu profilin nasıl kullanılması gerektiğini seçebilirsiniz. Bu profili yalnızca elle seçerek kullanmak istiyorsanız, varsayılan olan Manuel etkinleştirme seçeneğini tercih edin. Aksi halde, bu profili otomatik olarak etkinleştirecek bir tetikleyici belirleyin. Kolaylık sağlamak amacıyla, profil için isim girmediyseniz, tetikleyici seçtiğinizde isim alanı seçiminize uygun olarak doldurulacaktır. Tetikleyiciler hakkında daha fazla bilgi için aşağıya bakın.

Tamam tuşuna basarak profili oluşturup yeni profili düzenlemek üzere konfigürasyon profilleri iletişim kutusunu kapatabilirsiniz.

12.4.3. Manuel Etkinleştirme

Manuel olarak etkinleştir düğmesine basarak bir profili elle etkinleştirebilirsiniz. Etkinleştirildiğinde, başka profiller de tetikleyiciler nedeniyle aktifleştirilebilecektir, ama elle seçilen profildeki ayarlar tetiklenen profildeki ayarlardan farklıysa geçerli olan elle seçilen profildeki ayarlardır. Örneğin, mevcut uygulama tarafından bir profil tetiklendiyse ve bağlantıların bildirimi bu profilde etkinleştirildiği halde manuel olarak etkinleştirilmiş profilde bildirim kapalıysa, bağlantıların bildirimi yapılmayacaktır. Öte yandan, tetiklenen profilde normal konfigürasyondan farklı bir konuşmacı ayarladığınız halde manuel olarak etkinleştirdiğiniz profilde bu tür bir ayar yapmamışsanız, tetiklenen profildeki konuşmacı kullanılacaktır. Bu arada, yapacağınız bir ayar değişikliği manuel profil için kaydedilecektir. Manuel olarak aktifleştirilmiş profili devre dışı bırakmak için, profili konfigürasyon profilleri iletişim kutusunda seçtikten sonra Manuel devre dışı bırak düğmesine basın.

12.4.4. Tetikleyiciler

Konfigürasyon Profilleri iletişim kutusunda Tetikleyiciler düğmesine bastığınızda, çeşitli tetikleyiciler için otomatik olarak etkinleştirilecek profilleri belirleyebilirsiniz.

Listede gösterilen mevcut tetikleyiciler aşağıdaki gibidir :

Bir tetikleyici için otomatik olarak etkinleştirilecek profili değiştirmek için, tetikleyiciyi seçtikten sonra Profil listesinden istediğiniz profili seçin. Bir profil kullanılmasını istemiyorsanız (normal konfigürasyon) seçeniğini tercih etmelisiniz.

Konfigürasyon profilleri iletişim kutusuna dönmek için Kapat düğmesine basın.

12.4.5. Profil Düzenleme

Bir profili manuel olarak etkinleştirdiyseniz, yapılacak değişiklikler bu profile kaydedilir. Aksi takdirde, herhangi bir ayar değişikliği en son tetiklenen profile kaydedilir. Örneğin, Not Dewfteri uygulaması için bir profil belirlemişseniz ve Not Defteri aktifse, NVDA ayarlarıyla ilgili değişiklikler bu profile kaydedilir. Son olarak, manuel olarak etkinleştirilmiş ya da tetiklenmiş bir profil söz konusu değilse, yapılacak değişiklikler normal konfigürasyon profiline kaydedilecektir.

Tümünü oku tetikleyicisiyle ilişkili profili düzenlemek isterseniz, bu profili manuel olarak etkinleştirmelisiniz.

12.4.6. Tetikleyicileri Geçici Olarak Devre Dışı Bırakma

Bazen, tüm tetikleyicileri geçici olarak devre dışı bırakmak yararlıdır. Örneğin, manuel olarak etkinleştirdiğiniz bir profili ya da normal konfigürasyonu, herhangi bir tetikleyiciye atanmış bir profilin araya girmesini engelleyerek düzenlemek isteyebilirsiniz. Bunu, Konfigürasyon Profilleri iletişim kutusunda bulunan , Tüm tetikliyiceleri geçici olarak devre dışı bırak onay kutusunu işaretleyerek yapabilirsiniz.

Tetikleyicilerin herhangi bir yerdeyken devre dışı bırakılması ya da tekrar etkinleştirilmesi için , girdi hareketleri iletişim kutusunu kullanarak özel bir kısayol tuşu atayabilirsiniz.

12.4.7. Girdi hareketlerini kullanarak bir profili etkinleştirme

Eklediğiniz her profil için, etkinleştirmek üzere bir veya daha fazla girdi hareketi atayabilirsiniz. Varsayılan olarak, konfigürasyon profilleri için atanmış girdi hareketleri yoktur. Girdi Hareketleri iletişim kutusunu kullanarak Bir profili etkinleştirmek için girdi hareketi ekleyebilirsiniz. Konfigürasyon profilleri kategorisi altında her profil için bir giriş vardır. Bir profili yeniden adlandırdığınızda, daha önce eklediğiniz herhangi bir hareket hala kullanılabilir olacaktır. Profillerden birini kaldırmak, onunla ilişkilendirilen hareketleri de otomatik olarak siler.

12.5. Konfigürasyon Dosyalarının Konumu

NVDA taşınabilir sürümü, tüm ayarları, kişisel uygulama modüllerini ve kişisel sürücüleri NVDA dizininde bulunan ve UserConfig adı verilen dizinde saklamaktadır.

Kurulabilir NVDA sürümü ise, tüm ayarları, kişisel uygulama modülleri ve kişisel sürücüleri Windows kullanıcı profilinizde bulunan özel bir NVDA dizininde saklar. Yani, sistemdeki her kullanıcının kendi NVDA ayarları olabilir. Konfigürasyon dizinini herhangi bir yerden açmak için girdi hareketleri iletişim kutusunu kullanarak bir kısayol tuşu atayabilirsiniz. Kurulu bir NVDA sürümünde kullanıcı konfigürasyon dizinine gitmek için, başlat menüsünden sırasıyla programlar -> NVDA -> Kullanıcı Konfigürasyon Dizinine Gözat bölümüne girebilirsiniz.

Logon ve Kullanıcı hesapları (UAC) gibi NVDA çalışırken kullanılan noktalardaki ayarlar, NVDA'nın kurulum dizinindeki systemConfig dizininde saklanmaktadır. Genellikle bu ayarlara dokunulmamalıdır. NVDA'nın logon ve kullanıcı hesapları ekranlarındaki ayarlarını değiştirmek için, önce NVDA ile Windows'da oturum açarken kullanılacak ayarları yapın, AYARLARI KAYDEDİP daha sonra NVDA ayarları iletişim kutusunda genel kategorisi altında bulunan düğmeyi kullanarak NVDA'ya bu mevcut konfigürasyonu sistem konfigürasyonuna kopyalamasını söyleyin.

13. Ekstra Araçlar

13.1. Log Görüntüleyicisi

Araçlar menüsü altında bulunan Log dosyasını göster öğesi, NVDA'yı en son başlattığınızdan şimdiye kadar gerçekleşen tüm NVDA oturum açma çıktılarını görmenizi sağlar. NVDA + F1 basıldığında, günlük görüntüleyici açılır ve mevcut nesne hakkındaki geliştirici bilgileri görüntülenir.

İçeriği okuyabilmenin yanısıra, Kayıt dosyasının bir kopyasını farklı kaydedebilir ya da log dosyası açık olduğundan bu yana En son çıktı görüntüsünü görebilmek için ekranı güncelleyebilirsiniz. Bu işlemler görüntüleyicinin Log menüsünde bulunmaktadır.

13.2. Konuşma Görüntüleyicisi

Gören geliştiriciler ve NVDA'yı görenlere gösteren kişiler için, NVDA'nın söylediği tüm metinleri görmenizi sağlayan hareketli bir ekran mevcuttur.

Konuşma görüntüleyicisini etkinleştirmek için, NVDA menüsündeki araçlar menüsü altında bulunan "Konuşma Görüntüleyicisi" ögesini işaretleyin. Devre dışı bırakmak için bu menü ögesinin işaretini kaldırın.

Konuşma Görüntüleyicisi penceresi "konuşma görüntüleyiciyi Başlangıçta göster" adlı bir onay kutusu içerir. Bu işaretli ise, NVDA başlatıldığında konuşma görüntüleyici de açılır. Kapatılırsa, konuşma görüntüleyici aynı boyutlarda ve konumda tekrar açılacaktır.

Konuşma görüntüleyicisi etkinken, konuşulan metinleri göstermek için düzenli bir biçimde güncellenecektir. Ancak Görüntüleyiciye tıklar veya odaklanırsanız, güncelleme geçici olarak duracak ve böylece mevcut içeriği kopyalama şansınız olacaktır.

Konuşma görüntüleyiciyi herhangi bir yerden açıp kapatmak için Girdi Hareketleri iletişim kutusunu kullanarak kısayol tuşu belirleyebilirsiniz.

13.3. Braille Görüntüleyici

Kör olmayan yazılım geliştiricileri veya NVDA'yı gören izleyicilere gösteren kişilerin kullanması için, braille çıktıyı ve her braille karakter için eşdeğer metni görüntülenmesini sağlayan yüzer bir pencere kullanılabilir. Braille görüntüleyici, fiziksel bir braille ekran ile aynı anda kullanılabilir, fiziksel cihazdaki hücre sayısıyla eşleşir. Braille görüntüleyici etkin durumdayken, fiziksel braille ekranda olan braillei gösterecek şekilde sürekli olarak güncellenir.

Braille görüntüleyiciyi etkinleştirmek için, NVDA menüsü Araçlar'ın altındaki "Braille Görüntüleyici" menü öğesini işaretleyin. Devre dışı bırakmak için menü öğesinin işaretini kaldırın.

Fiziksel braille ekranlarında genellikle ileri veya geri kaydırma düğmeleri bulunur, Braille görüntüleme aracıyla kaydırmayı etkinleştirmek için Girdi Hareketleri iletişim kutusunu kullanarak "Braille ekranını geri kaydırır" ve "Braille ekranını ileri kaydırır" klavye kısayollarını atayın.

Braille görüntüleyici penceresinde "Başlangıçta braille görüntüleyicisini göster" adlı bir onay kutusu bulunur. Bu işaretliyse, NVDA başlatıldığında braille görüntüleyici açılacaktır. Braille görüntüleme penceresi her zaman kapatıldığı zamanki boyut ve konumlarla yeniden açılmaya çalışır.

Braille görüntüleyici penceresi, "Hücre yönlendirmesi için üzerine gelin"etiketli bir onay kutusu içerir, varsayılanı işaretli değildir. İşaretlenirse, fareyi bir braille hücresinin üzerine getirmek, o hücre için "Braille hücresine yönlendir" komutunu tetikleyecektir. Bu genellikle imleci hareket ettirmek veya bir kontrol için eylemi tetiklemek için kullanılır. Bu, NVDA'NIN Braille hücresinden a haritasını doğru bir şekilde tersine çevirebileceğini test etmek için yararlı olabilir. İstemeden hücrelere yönlendirmeyi önlemek için komut gecikir. Hücre yeşile dönene kadar fare üzerinde olmalıdır. Hücre açık sarı renkte başlar, turuncuya geçer, sonra aniden yeşile döner.

13.4. Python Konsolu

NVDA menüsündeki Araçlar altında bulunan NVDA Python konsolu, hata ayıklama, NVDA dahili bileşenlerinin genel denetimi veya bir uygulamanın erişilebilirlik hiyerarşisinin denetimi için yararlı olan bir geliştirme aracıdır. Daha fazla bilgi için lütfen NVDA Geliştirici Kılavuzuna bakın.

13.5. Eklenti Yöneticisi

NVDA Araçlar menüsü altında, Eklentileri Yönet ögesini seçerek ulaşacağınız Eklenti Yöneticisi, NVDA için geliştirilmiş eklenti paketlerini kurmanıza, etkinleştirip devre dışı bırakmanıza ve kaldırmanıza olanak tanır. BU paketler camia tarafından sağlanırlar ve NVDA'nın özelliklerini geliştiren ya da değiştiren kodlar barındırırlar. Hatta extra kabartma ekran ya da sentezleyici için destek sağlayabilirler.

Eklenti yöneticisi, mevcut kullanıcı konfigürasyon dizininde kurulu olan tüm eklentileri listeler. Her bir eklenti için, Paket adı, versiyon ve yazar bilgisi gösterilir, Eklenti Hakkında düğmesine basılarak seçili eklentiye dair daha fazla bilgi alınabilir. Seçili eklenti için yardım mevcutsa, buna yardım düğmesine basarak ulaşabilirsiniz.

Mevcut eklentileri online olarak inceleyip indirmek için, Eklenti edin düğmesine basın. Bu düğme NVDA Eklenti sayfasını açar. Eğer NVDA sisteminizde kuruluysa, NVDA'nın o anda çalışıyor olması şartıyla eklenti kurulum sürecini aşağıdaki tarife uyarak doğrudan tarayıcınızda başlatabilirsiniz. Aksi halde, eklenti paketini bilgisayarınıza kaydedip aşağıdaki yönergeyi takip edin.

Daha önce temin ettiğiniz bir eklentiyi kurmak için Eklenti Kur düğmesini kullanın. Bu, bilgisayarınızda ya da bağlı olduğunuz ağda kayıtlı olan bir NVDA eklenti paketini (.nvda-addon dosyası) bulmanız için bir iletişim kutusunu açacaktır. Aç dediğinizde kurulum süreci başlar.

Süreç başladıktan sonra, NVDA bu eklentiyi kurmak istediğinize emin olup olmadığınızı sorar. NVDA eklentilerinin işlevleri sınırlanmadığı için, sistemde kurulu olan NVDA kopyasıyla birlikte çalışan eklentilerin, en azından teoride kişisel bilgilerinize ya da tüm sisteminize ulaşması mümkün olduğundan, yalnızca güvendiğiniz kaynaklardan edindiğiniz eklentileri kurmanız çok önemlidir. Eklenti kurulduktan sonra, etkin olabilmesi için NVDA'nın yeniden başlatılması gerekir. Bu yapılana kadar eklenti durumu kur olarak gösterilir.

Seçili bir eklentiyi silmek için, Kaldır düğmesine basın. NVDA bunu gerçekten yapmak isteyip istemediğinizi soracaktır. Kurarken olduğu gibi, eklentinin tamamen kaldırılması için NVDA yeniden başlatılmalıdır. Bu yapılana kadar, eklenti durumu Kaldır olarak gösterilecektir.

Bir eklentiyi devre dışı bırakmak için "eklentiyi devre dışı bırak" düğmesine basın. Daha önce devre dışı bırakılmış olan eklentiyi etkinleştirmek için "eklentiyi etkinleştir" düğmesine basın. Eklenti durumu etkin olarak gösteriliyorsa devre dışı bırakabilir; devre dışı ise tekrar etkinleştirebilirsiniz. Etkinleştir / devre dışı bırak düğmesine her basıldığında, NVDA yeniden başladığında ne olacağını belirtmek için eklenti statüsü değişir. Bu düğğmeye bastığınızda eklenti önceden devre dışı bırakılmışsa, durumu "yeniden başlatıldıktan sonra Etkin" olarak gösterilir. Eğer eklenti halihazırda etkinse, durumu "yeniden başlatıldıktan sonra devre dışı" olarak gösterilecektir. Eklenti kurduğunuzda ya da kaldırdığınızdaki gibi, değişikliklerin etkili olması için NVDA'yı yeniden başlatmanız gerekecektir.

Yönetici, iletişim kutusunu kapatmak için kullanacağınız Kapat düğmesini de içerir. Bir eklenti kurduysanız, kaldırdıysanız ya da statüsünü değiştirdiyseniz, NVDA değişikliklerin etkili olması için yeniden başlatmak isteyip istemediğinizi soracaktır.

Bazı eski eklentiler artık sahip olduğunuz NVDA sürümüyle uyumlu olmayabilir. NVDA'nın eski bir sürümünü kullanıyorsanız, bazı yeni eklentiler de uyumlu olmayabilir. Uyumsuz bir eklenti yüklemeye çalışmak, eklentinin neden uyumsuz olarak değerlendirildiğini açıklayan bir hataya neden olacaktır. Bu uyumsuz eklentileri incelemek için, Uyumsuz eklenti yöneticisini başlatmak için "Uyumsuz eklentileri görüntüle" düğmesini kullanabilirsiniz.

Eklenti yöneticisine herhangi bir yerden ulaşmak için, lütfen Girdi Hareketleri iletişim kutusunu kullanarak özel bir kısayol belirleyin.

13.5.1. Uyumsuz Eklenti Yöneticisi

Eklenti yöneticisindeki "uyumsuz eklentileri görüntüle" düğmeleriyle erişilebilen Uyumsuz Eklenti Yöneticisi, uyumsuz eklentileri ve bunların uyumsuz olarak değerlendirilmelerinin nedenini incelemenizi sağlar. Eklentiler, NVDA'da önemli değişikliklerle çalışmak üzere güncellenmediklerinde veya kullandığınız NVDA sürümünde bulunmayan bir özelliğe dayandıklarında uyumsuz olarak kabul edilir. Uyumsuz eklenti yöneticisi, amacını ve NVDA sürümünü açıklayan kısa bir mesaj sunar. Uyumsuz eklentiler aşağıdaki sütunları içeren bir listede sunulur:

  1. paket, eklentinin adı
  2. versiyon, eklentinin sürümü
  3. Uyumsuzluk sebebi, eklentinin neden uyumsuz olarak kabul edildiğinin bir açıklaması

Uyumsuz eklenti yöneticisinde ayrıca "Eklentiler hakkında..." düğmesi bulunur. Bu iletişim kutusu, eklentinin yazarı ile iletişime geçerken yardımcı olacak tüm ayrıntıları size sunacaktır.

13.6. Taşınabilir kopya oluştur

Bu, kurulu sürümden NVDA'nın taşınabilir bir kopyasını oluşturmanıza izin veren bir iletişim kutusu açar. Her iki şekilde de, NVDA'nın taşınabilir bir kopyasını çalıştırıyorsanız, ekstra araç alt menüsünde menü öğesine "taşınabilir kopya oluştur" yerine "NVDA'yı bu bilgisayara kur" adı verilir.

NVDA'nın taşınabilir bir kopyasını oluşturma veya bu bilgisayara NVDA'yı kurma iletişim kutusu, NVDA'nın taşınabilir kopyayı oluşturması gereken veya NVDA'nın yüklenmesi gereken bir klasör seçmenizi sağlayacaktır.

Bu iletişim kutusunda aşağıdakileri etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz:

13.7. COM kayıt tamir aracını çalıştır...

Programların bilgisayara yüklenmesi ve kaldırılması, bazı durumlarda COM DLL dosyalarının kaydedilmemesine neden olabilir. IAccessible gibi COM Arabirimleri doğru COM DLL kayıtlarına bağlı olduğundan, doğru kaydın eksik olması durumunda sorunlar yaşanabilir.

Bu, örneğin Adobe Reader, Math Player ve diğer programları yükleyip kaldırdıktan sonra ortaya çıkabilir.

Kayıp kayıt tarayıcılarda, masaüstü uygulamalarında, görev çubuğunda ve diğer arayüzlerde sorunlara neden olabilir.

Özellikle, bu araç çalıştırılarak aşağıdaki sorunlar çözülebilir:

13.8. Pluginleri Yeniden Yükle

Bu öge etkinleştirildiğinde, uygulama modüllerini ve genel pluginleri NVDA'yı yeniden başlatmaya gerek duymadan yeniden yükler, ve bu, geliştiriciler için oldukça yararlıdır.

14. Desteklenen Konuşma Sentezleyicileri

Bu bölümde NVDA tarafından desteklenen sentezleyici bilgileri yer almaktadır. NVDA ile kullanılabilecek ticari ve ücretsiz konuşma sentezleyicileri satın alabilmeniz ya da indirebilmeniz için çok daha geniş bir listeyi, bu sayfada bulabilirsiniz https://www.nvda-project.org/wiki/ExtraVoices.

14.1. eSpeak NG

eSpeak NG sentezleyicisi Doğrudan NVDA içinde gömülüdür ve başka bir sürücü ya da bileşenin yüklenmesini gerektirmez. Windows 7, 8 ve 8.1'de NVDA varsayılan olarak eSpeak NG'yi kullanırken (windows 10 ve sonraki windows sürümlerinde varsayılan olarak Windows OneCore kullanır). Bu sentezleyici NVDA içine gömülü olduğundan, NVDA'yı USB bellek vb medyalar üzerinden başka sistemlerde çalıştırmak için harika bir seçenektir.

ESpeak NG ile gelen her ses farklı bir dilde konuşmaktadır. ESpeak NG tarafından desteklenen 43'den fazla dil bulunmaktadır.

Sesin duyuluşunu değiştirebilecek ayrıca bir çok konuşucu da bulunmaktadır.

14.2. Microsoft Speech API sürüm 4 (SAPI 4)

SAPI 4, yazılım konuşma sentezleyicileri için Microsoft'un eski bir standardıdır. NVDA, bu sentezleyicileri kullanmaya devam eden kullanıcılar için Sapi 4 desteğini sürdürmektedir. Ancak Microsoft desteğini çekmiştir ve gerekli bileşenleri artık sağlamamaktadır.

Bu sentezleyicileri NVDA ile kullanırken, NVDA ayarları konuşma kategorisi veya Hızlı Sentezleyici Değiştir) bölümünden erişilebilen) mevcut sesler içinde, sisteminizde bulunan tüm SAPI 4 motorlarının sesleri yer alacaktır.

14.3. Microsoft Speech API sürüm 5 (SAPI 5)

SAPI 5, yazılım konuşma sentezleyicileri için bir Microsoft standardıdır. Büyük olasılıkla sisteminizin önceden kurulu bir SAPI 5 sesiyle gelmesine karşın, Birçok SAPI 5 sentezleyicisi şirketlerden satın alınabilir veya ücretsiz olarak çeşitli web sayfalarından indirilebilir. Bu sentezleyicileri NVDA ile kullanırken, NVDA ayarları konuşma kategorisinden veya Hızlı Sentezleyici Değiştir) bölümünden erişilebilen) mevcut sesler içinde, sisteminizde bulunan tüm SAPI 5 motorlarının sesleri yer alacaktır.

14.4. Microsoft Konuşma Platformu (Microsoft Speech Platform)

Microsoft Konuşma Platformu normalde sunucu tabanlı konuşma uygulamaları geliştirilmesinde kullanılan bir çok dili destekleyen sesler sağlamaktadır. Bu sesler NVDA tarafından da kullanılabilmektedir.

Bu sesleri kullanabilmek için iki bileşeni indirip kurmanız gerekmektedir:

14.5. Windows OneCore Sesleri

Windows 10 ve sonraki windows sürümleri "OneCore" ya da "mobile" sesler olarak bilinen yeni sesler içerir. Bir çok dil için sesler mevcuttur, dahası Sapi 5 kullanan önceki Microsoft seslerine kıyasla daha hızlı tepki vermektedirler. Windows 10 ve sonraki windows sürümlerinde, NVDA varsayılan olarak Windows OneCore seslerini kullanır ([eSpeak NG diğer sürümlerde kullanılır).

Yeni Windows OneCore sesleri eklemek için, Windows sistem ayarlarında "Konuşma Ayarları"na gidin. "Ses ekle" seçeneğini kullanın ve istediğiniz dili arayın. Birçok dil birden çok aksan içerir. "Birleşik Krallık" ve "Avustralya" İngilizce aksanlardan ikisidir. "Fransa", "Kanada" ve "İsviçre", mevcut Fransızca aksanlardır. Farklı aksanlara sahip dili (İngilizce veya Fransızca gibi) arayın, ardından aksanı listede bulun. İstediğiniz dilleri seçin ve eklemek için "ekle" düğmesini kullanın. Ekledikten sonra NVDA'yı yeniden başlatın.

Yeni Windows OneCore seslerinden birini eklemek için Windows sistem ayarlarında "Konuşma Ayarları"na gidin. "Ses ekle" seçeneğini kullanın ve istediğiniz dili arayın. Birçok dilde birden çok seçenek bulunabilir. "Birleşik Krallık" ve "Avustralya" İngilizce seçeneklerden ikisidir. "Fransa", "Kanada" ve "İsviçre", mevcut Fransızca seçenekleridir. Daha geniş bir dil (İngilizce veya Fransızca gibi) arayın, ardından alt seçeneği listede bulun. İstediğiniz dilleri seçin ve eklemek için "ekle" düğmesini kullanın. Ekledikten sonra NVDA'yı yeniden başlatın.

Lütfen kullanılabilen sesler ve yükleme talimatları için bu Microsoft makalesine bakın: https://support.microsoft.com/en-us/windows/appendix-a-supported-languages-and-voices-4486e345-7730-53da-fcfe-55cc64300f01

15. Desteklenen braille ekranlar

Bu bölümde NVDA tarafından desteklenen braille ekran bilgileri yer almaktadır.

15.1. arka planda otomatik algılama işlevini destekleyen ekranlar

NVDA, USB veya bluetooth üzerinden, arka planda otomatik olarak birçok braille ekranı algılayabilir. Bu sonuca, Braille Ayarları iletişim kutusundan braille ekran olarak otomatik seçeneğini tercih ederek ulaşılabilir. Bu seçenek varsayılan olarak seçilidir.

Aşağıdaki ekranlar otomatik algılama işlevini destekler.

15.2. Freedom Scientific Focus/PAC Mate Serisi

USB veya bluetooth ile bağlandıklarında, Freedom Scientific tarafından üretilen tüm Focus ve PAC Mate ekranlar desteklenmektedir. Freedom Scientific Braille Ekran sürücülerinin sisteminizde yüklü olması gerekecektir. Eğer henüz bu sürücüler elinizde yoksa, bunları https://www2.freedomscientific.com/downloads/focus-40-blue/focus-40-14-blue-downloads.asp adresinden edinebilirsiniz. Bu sayfada Yalnızca Focus 40 Blue sürücülerinden bahsedilmesine karşın, bu sürücüler tüm Freedom Scientific ekranlarını desteklemektedir.

Varsayılan olarak, NVDA bu ekranları otomatik olarak bulup USB ya da bluetooth ile bağlanabilir. Öte yandan, ekranla ilgili ayarları yaparken, "USB" ya da "Bluetooth" portlarını seçerek bağlantı tipine kendiniz karar verebilirsiniz. Bu, örneğin ekranınıza bluetooth ile bağlanıp aynı zamanda USB üzerinden de cihazı şarj etmeye devam etmek istemeniz durumunda faydalı olabilir. NVDA'nın otomatik braille ekran algılaması USB veya Bluetooth'la bağlı ekranı da tanıyacaktır.

Aşağıda bu ekranla kullanılabilecek tuş kombinasyonları yer almaktadır. Lütfen bu tuşların nerede bulunacağıyla ilgili Braille ekran yardım belgelerine bakın.

Ad Kısayol tuşu
Scroll braille display back topRouting1 (first cell on display)
Scroll braille display forward topRouting20/40/80 (last cell on display)
Scroll braille display back leftAdvanceBar
Scroll braille display forward rightAdvanceBar
Toggle braille tethered to leftGDFButton+rightGDFButton
sol tekerlek hareketini açıp kapama Sol tekerleğe basma
Sol tekerlek hareketini kullanarak geri gitme Sol tekerlek yukarı
Sol tekerlek hareketini kullanarak ileri gitme Sol tekerlek aşağı
sağ tekerlek hareketini açıp kapama Sağ tekerleğe basma
Sağ tekerlek hareketini kullanarak geri gitme Sağ tekerlek yukarı
Sağ tekerlek hareketini kullanarak ileri gitme Sağ tekerlek aşağı
imleci parmağın üzerinde bulunduğu Braille hücresine taşıma hücre üzerindeki braille iğnesi
shift+tab key brailleSpaceBar+dot1+dot2
tab key brailleSpaceBar+dot4+dot5
upArrow key brailleSpaceBar+dot1
downArrow key brailleSpaceBar+dot4
Control+leftArrow key brailleSpaceBar+dot2
control+rightArrow key brailleSpaceBar+dot5
leftArrow brailleSpaceBar+dot3
rightArrow key brailleSpaceBar+dot6
home key brailleSpaceBar+dot1+dot3
end key brailleSpaceBar+dot4+dot6
control+home key brailleSpaceBar+dot1+dot2+dot3
control+end key brailleSpaceBar+dot4+dot5+dot6
alt key brailleSpaceBar+dot1+dot3+dot4
alt+tab key brailleSpaceBar+dot2+dot3+dot4+dot5
alt+shift+tab key brailleSpaceBar+dot1+dot2+dot5+dot6
windows+tab key brailleSpaceBar+dot2+dot3+dot4
escape key brailleSpaceBar+dot1+dot5
windows key brailleSpaceBar+dot2+dot4+dot5+dot6
space key brailleSpaceBar
windows+d key (minimize all applications) brailleSpaceBar+dot1+dot2+dot3+dot4+dot5+dot6
Report Current Line brailleSpaceBar+dot1+dot4
NVDA menu brailleSpaceBar+dot1+dot3+dot4+dot5

For newer Focus models that contain rocker bar keys (focus 40, focus 80 and focus blue):

Name Key
Move braille display to previous line leftRockerBarUp, rightRockerBarUp
Move braille display to next line leftRockerBarDown, rightRockerBarDown

For Focus 80 only:

Name Key
Scroll braille display back leftBumperBarUp, rightBumperBarUp
Scroll braille display forward leftBumperBarDown, rightBumperBarDown

15.3. Optelec ALVA 6 serisi/protokol dönüştürücü

USB veya bluetooth ile bağlandıklarında, Optelec tarafından üretilen ALVA BC640 ve BC680 ekranlarının her ikisi de desteklenmektedir. Alternatif olarak, Braille Voyager gibi eski bir Optelec ekranı da Optelec tarafından sağlanan protokol dönüştürücüyü kullanarak bağlayabilirsiniz. Bu ekranları kullanmak için belirli bir sürücüye gereksiniminiz bulunmamaktadır. Yalnızca ekranı takın ve kullanmak için NVDA'yı ayarlayın.

Not: NVDA, ALVA Bluetooth yardımcı programı kullanılarak eşleştirildiği zaman Bluetooth üzerinden ALVA BC6 ekranı kullanamayabilir. Bu program üzerinden eşleştirme yaptığınızda ve NVDA cihazınızı algılayamazsa, ALVA ekranınızı Windows bluetooth ayarlarını kullanarak eşleştirmenizi tavsiye ederiz.

Not: Bu ekranların bazılarında braille klavye olmasının yanında, braille metin çevirisi de varsayılan olarak bu ekranlar tarafından yapılır. Dolayısıyla, varsayılan durumda NVDA'nın braille giriş sistemi, mesela girdi tablosu ayarı bu ekranları etkilemez. Son versiyon üretici yazılımıyla gelen ALVA ekranlar için, bir girdi hareketiyle bu HID klavye simülasyonunu devre dışı bırakmak mümkündür.

Aşağıda bu ekranla kullanılabilecek tuş kombinasyonları yer almaktadır. Lütfen bu tuşların nerede bulunacağıyla ilgili Braille ekran yardım belgelerine bakın.

Ad Kısayol Tuşu
Scroll braille display back t1, etouch1
Braille ekran önceki satır t2
Move to current focus t3
Braille ekran sonraki satır t4
Scroll braille display forward t5, etouch3
Odağı braille konumuna taşı routing
braille hücre altındaki metin biçimlendirmesini bildir secondary routing
HID klavye simülasyonunu açıp kapama t1+spEnter
Move to top line in review t1+t2
Move to bottom line in review t4+t5
Toggle braille tethered to t1+t3
Report title etouch2
Report status bar etouch4
shift+tab tuşu sp1
alt tuşu sp2, alt
esc tuşu sp3
tab tuşu sp4
Yukarı ok tuşu spUp
Aşağı ok tuşu spDown
Sol ok tuşu spLeft
Sağ ok tuşu spRight
enter tuşu spEnter, enter
Saat/tarih bilgisi sp2+sp3
NVDA Menüsü sp1+sp3
windows+d tuşu (Tüm uygulamaları küçült) sp1+sp4
windows+b key (focus system tray) sp3+sp4
windows tuşu sp1+sp2, windows
alt+tab tuşu sp2+sp4
control+home key t3+spUp
control+end key t3+spDown
home key t3+spLeft
end key t3+spRight
control key control

15.4. Handy Tech Displays

NVDA USB veya bluetooth ile bağlandıklarında Handy Tech tarafından üretilen çoğu braille ekranı destekler. Bazı daha eski USB ekranlar için Handy Tech sürücülerini sisteminize yüklemeniz gerekecektir.

Aşağıdaki ekranlar için anında destek sunulmaz, ancak Handy Tech evrensel sürücüsü ve NVDA add-on aracılığıyla kullanılabilir:

Aşağıda Handy Tech ekranlarla kullanılabilecek tuş kombinasyonları yer almaktadır. Lütfen bu tuşların nerede bulunacağıyla ilgili Braille ekran yardım belgelerine bakın.

Ad Kısayol tuşu
Braille ekranı geri kaydırma Sol, Yukarı, b3
Braille ekranı ileri kaydırma Sağ, Aşağı, b6
Braille ekranı önceki satıra götürme b4
Braille ekranı sonraki satıra götürme b5
imleci parmağın üzerinde bulunduğu Braille hücresine taşıma hücre üzerindeki braille iğnesi
Şift+tab tuşu eskeyp tuşu, left triple action key up+down
alt tuşu b2+b4+b5
eskeyp tuşu b4+b6
tab tuşu enter, right triple action key up+down
enter tuşu eskeyp+enter, left+right triple action key up+down, joystickAction
Yukarı yön tuşu joystickUp
Aşağı yön tuşu joystickDown
SolOk tuşu joystickLeft
SağOk tuşu joystickRight
NVDA Menüsü b2+b4+b5+b6
Toggle braille tethered to b2
Toggle the braille cursor b1
Toggle focus context presentation b7
Toggle braille input space+b1+b3+b4 (space+capital B)

15.5. MDV Lilli

MDV tarafından üretilen Lilli braille ekranı desteklenmektedir. Bu ekranı kullanmak için belirli bir sürücüye gereksiniminiz bulunmamaktadır. Yalnızca ekranı takın ve kullanmak için NVDA'yı ayarlayın.

Bu ekran henüz NVDA'nın otomatik arka plan braille görüntü algılama işlevini desteklememektedir.

Aşağıda bu ekranla kullanılabilecek tuş kombinasyonları yer almaktadır. Lütfen bu tuşların nerede bulunacağıyla ilgili Braille ekran yardım belgelerine bakın.

Ad Kısayol tuşu
Braille ekranı geri kaydır LF
Braille ekranı ileri kaydır RG
Braille ekran önceki satır UP
Braille ekran sonraki satır DN
Odağı braille konumuna taşı route
shift+tab tuşu SLF
tab tuşu SRG
alt+tab tuşu SDN
alt+shift+tab tuşu SUP

15.6. Baum/Humanware/APH Braille/Orbit Ekranlar

Birçok Baum, HumanWare, APH ve Orbit ekran USB veya Bluetooth ile bağlandıklarında desteklenmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır:

henüz test edilmemelerine karşın, Baum tarafından desteklenen başka ekranlar da NVDA ile çalışabilir.

If connecting via USB to displays which do not use HID, you must first install the USB drivers provided by the manufacturer. The VarioUltra and Pronto! use HID. The Refreshabraille and Orbit Reader 20 can use HID if configured appropriately.

The USB serial mode of the Orbit Reader 20 is currently only supported in Windows 10 and later. USB HID should generally be used instead.

Following are the key assignments for these displays with NVDA. Please see your display's documentation for descriptions of where these keys can be found.

Ad Kısayol tuşu
Braille ekranı geri kaydırma d2
Braille ekranı ileri kaydırma d5
Braille ekranı önceki satıra götürme d1
Braille ekranı sonraki satıra götürme d3
imleci parmağın üzerinde bulunduğu Braille hücresine taşıma hücre üzerindeki braille iğnesi

Kumanda kolu olan ekranlar için:

Ad Kısayol tuşu
Yukarı Yön Tuşu yukarı
Aşağı Yön Tuşu aşağı
sol Yön Tuşu sol
sağ Yön Tuşu sağ
Enter tuşu seç

15.7. hedo ProfiLine USB

Hedo ProfiLine USB, hedo Reha-Technik desteklenmektedir. Öncelikle üretici tarafından sağlanan USB sürücülerini kurmalısınız.

Bu ekran henüz NVDA'nın otomatik arka plan braille görüntü algılama işlevini desteklememektedir.

Aşağıda braille ekranı NVDA ile hangi tuşlarla kullanabileceğinizi bulabilirsiniz. Tuşların yeri ve tarifi için Braille ekranın dokümantasyonunu inceleyin.

Ad Kısayol tuşu
Braille geri kaydır K1
Braille ileri kaydır K3
Braille Önceki satır B2
Braille Sonraki satır B5
Braille konumuna taşı routing
braille imlecin neyi takip edeceğini değiştir K2
Hepsini oku B6

15.8. hedo MobilLine USB

hedo MobilLine USB, hedo Reha-Technik desteklenmektedir. Öncelikle üretici tarafından sağlanan USB sürücülerini kurmalısınız.

Bu ekran henüz NVDA'nın otomatik arka plan braille görüntü algılama işlevini desteklememektedir.

Aşağıda braille ekranı NVDA ile hangi tuşlarla kullanabileceğinizi bulabilirsiniz. Tuşların yeri ve tarifi için Braille ekranın dokümantasyonunu inceleyin.

Ad Kısayol tuşu
Braille geri kaydır K1
Braille ileri kaydır K3
Braille Önceki satır B2
Braille Sonraki satır B5
Braille konumuna taşı routing
braille imlecin neyi takip edeceğini değiştir K2
Hepsini oku B6

15.9. HumanWare Brailliant BI/B Serisi / BrailleNote Touch

Brailliant BI ve B serisi braille ekranlar, HumanWare, BI 14, BI 32, BI 20X, BI 40, BI 40X ve B 80 dahil, USB ya da bluetooth ile bağlandığında desteklenmektedir. USB bağlantısını ve HumanWare protokolünü kullanıyorsanız, öncelikle üretici tarafından sağlanan USB sürücülerini kurmalısınız. OpenBraille protokolü için USB sürücüleri gerekmez.

Ek olarak aşağıdaki aygıtlar da desteklenir (ve herhangi bir özel sürücünün yüklenmesini gerektirmez):

Aşağıda Brailliant BI/B ve BrailleNote touch braille ekranları NVDA ile hangi tuşlarla kullanabileceğinizi bulabilirsiniz. Tuşların yeri ve tarifi için Braille ekranın dokümantasyonunu inceleyin.

15.9.1. Tüm modeller için tuş atamaları

Ad Kısayol tuşu
Braille ekranı geri kaydır sol
Braille ekranı İLERİ kaydır SAĞ
braille ekranı önceki satıra taşı yukarı
braille ekranı sonraki satıra taşı aşağı
İmleci braille konumuna taşı routing
Braille'in takip ettiği imleci değiştir up+down
yukarı yön tuşu space+dot1
aşağı yön tuşu space+dot4
sol yön tuşu space+dot3
sağ yön tuşu space+dot6
shift+tab tuşu space+dot1+dot3
tab tuşu space+dot4+dot6
alt tuşu space+dot1+dot3+dot4 (space+m)
escape tuşu space+dot1+dot5 (space+e)
enter tuşu dot8
windows tuşu space+dot3+dot4
alt+tab tuşu space+dot2+dot3+dot4+dot5 (space+t)
NVDA Menu space+dot1+dot3+dot4+dot5 (space+n)
windows+d key (minimize all applications) space+dot1+dot4+dot5 (space+d)
Say all space+dot1+dot2+dot3+dot4+dot5+dot6

15.9.2. Brailliant BI 32, BI 40 ve B 80 için Tuş atamaları

Name Key
NVDA Menu c1+c3+c4+c5 (command n)
windows+d key (minimize all applications) c1+c4+c5 (command d)
Hepsini oku c1+c2+c3+c4+c5+c6

15.9.3. Brailliant BI 14 için Tuş atamaları

Ad Tuş
up arrow key joystick up
down arrow key joystick down
left arrow key joystick left
right arrow key joystick right
enter key joystick action

15.10. HIMS Braille Sense/Braille EDGE/Smart Beetle/Sync Braille Serileri

USB ya da bluetooth üzerinden bağlandıklarında, NVDA Hims tarafından üretilen Braille Sense, Braille EDGE, Smart Beetle ve Sync Braille kabartma ekranları destekler. USB üzerinden bağlıyorsanız, sisteminize HIMS tarafından dağıtılan USB sürücülerini kurmanız gerekir. Buradan indirebilirsiniz: http://www.himsintl.com/upload/HIMS_USB_Driver_v25.zip

Aşağıda braille ekranı NVDA ile hangi tuşlarla kullanabileceğinizi bulabilirsiniz. Tuşların yeri ve tarifi için Braille ekranın dokümantasyonunu inceleyin.

Ad Kısayol tuşu
Route to braille cell routing
Scroll braille display back leftSideScrollUp, rightSideScrollUp, leftSideScroll
Scroll braille display forward leftSideScrollDown, rightSideScrollDown, rightSideScroll
Move braille display to previous line leftSideScrollUp+rightSideScrollUp
Move braille display to next line leftSideScrollDown+rightSideScrollDown
Move to previous line in review rightSideUpArrow
Move to next line in review rightSideDownArrow
Move to previous character in review rightSideLeftArrow
Move to next character in review rightSideRightArrow
Move to current focus leftSideScrollUp+leftSideScrollDown, rightSideScrollUp+rightSideScrollDown, leftSideScroll+rightSideScroll
control key smartbeetle:f1, brailleedge:f3
windows key f7, smartbeetle:f2
alt key dot1+dot3+dot4+space, f2, smartbeetle:f3, brailleedge:f4
shift key f5
insert key dot2+dot4+space, f6
applications key dot1+dot2+dot3+dot4+space, f8
capsLock key dot1+dot3+dot6+space
tab key dot4+dot5+space, f3, brailleedge:f2
shift+alt+tab key f2+f3+f1
alt+tab key f2+f3
shift+tab key dot1+dot2+space
end key dot4+dot6+space
control+end key dot4+dot5+dot6+space
home key dot1+dot3+space, smartbeetle:f4
control+home key dot1+dot2+dot3+space
alt+f4 key dot1+dot3+dot5+dot6+space
leftArrow key dot3+space, leftSideLeftArrow
control+shift+leftArrow key dot2+dot8+space+f1
control+leftArrow key dot2+space
shift+alt+leftArrow key dot2+dot7+f1
alt+leftArrow key dot2+dot7
rightArrow key dot6+space, leftSideRightArrow
control+shift+rightArrow key dot5+dot8+space+f1
control+rightArrow key dot5+space
shift+alt+rightArrow key dot5+dot7+f1
alt+rightArrow key dot5+dot7
pageUp key dot1+dot2+dot6+space
control+pageUp key dot1+dot2+dot6+dot8+space
upArrow key dot1+space, leftSideUpArrow
control+shift+upArrow key dot2+dot3+dot8+space+f1
control+upArrow key dot2+dot3+space
shift+alt+upArrow key dot2+dot3+dot7+f1
alt+upArrow key dot2+dot3+dot7
shift+upArrow key leftSideScrollDown+space
pageDown key dot3+dot4+dot5+space
control+pageDown key dot3+dot4+dot5+dot8+space
downArrow key dot4+space, leftSideDownArrow
control+shift+downArrow key dot5+dot6+dot8+space+f1
control+downArrow key dot5+dot6+space
shift+alt+downArrow key dot5+dot6+dot7+f1
alt+downArrow key dot5+dot6+dot7
shift+downArrow key space+rightSideScrollDown
escape key dot1+dot5+space, f4, brailleedge:f1
delete key dot1+dot3+dot5+space, dot1+dot4+dot5+space
f1 key dot1+dot2+dot5+space
f3 key dot1+dot4+dot8+space
f4 key dot7+f3
windows+b key dot1+dot2+f1
windows+d key dot1+dot4+dot5+f1
control+insert key smartbeetle:f1+rightSideScroll
alt+insert key smartbeetle:f3+rightSideScroll

15.11. Seika Braille Displays

Nippon Telesoft tarafından üretilen Seika Versiyon 3, 4 ve 5 (40 hücreli) ve Seika80 (80 hücreli) braille ekranlar desteklenmektedir. https://en.seika-braille.com/down/index.html adresinde bu ekranlar hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Önce üretici tarafından sağlanan USB sürücülerini kurmalısınız.

Bu ekranlar henüz NVDA'nın otomatik arka plan braille görüntü algılama işlevini desteklememektedir.

Aşağıda braille ekranı NVDA ile hangi tuşlarla kullanabileceğinizi bulabilirsiniz. Tuşların yeri ve tarifi için Braille ekranın dokümantasyonunu inceleyin.

Ad Kısayol tuşu
Scroll braille display back left
Scroll braille display forward right
Move braille display to previous line b3
Move braille display to next line b4
Toggle braille tethered to b5
Say all b6
tab b1
shift+tab b2
alt+tab b1+b2
NVDA Menu left+right
Route to braille cell routing

15.12. Papenmeier BRAILLEX Yeni Modelleri

Aşağıdaki Braille ekranlar desteklenmektedir:

Bu ekranlar henüz NVDA'nın otomatik arka plan braille görüntü algılama işlevini desteklememektedir.

If BrxCom is installed, NVDA will use BrxCom. BrxCom is a tool that allows keyboard input from the braille display to function independently from a screen reader. Keyboard input is possible with the Trio and BRAILLEX Live models.

Most devices have an Easy Access Bar (EAB) that allows intuitive and fast operation. The EAB can be moved in four directions where generally each direction has two switches. The C and Live series are the only exceptions to this rule.

The c-series and some other displays have two routing rows whereby the upper row is used to report formatting information. Holding one of the upper routing keys and pressing the EAB on c-series devices emulates the second switch state. The live series displays have one routing row only and the EAB has one step per direction. The second step may be emulated by pressing one of the routing keys and pressing the EAB in the corresponding direction. Pressing and holding the up, down, right and left keys (or EAB) causes the corresponding action to be repeated.

Generally, the following keys are available on these braille displays:

Name Key
l1 Left front key
l2 Left rear key
r1 Right front key
r2 Right rear key
up 1 Step up
up2 2 Steps up
left 1 Step left
left2 2 Steps left
right 1 Step right
right2 2 Steps right
dn 1 Step down
dn2 2 Steps down

Following are the Papenmeier command assignments for NVDA:

Name Key
Scroll braille display back left
Scroll braille display forward right
Move braille display to previous line up
Move braille display to next line dn
Route to braille cell routing
Report current character in review l1
Activate current navigator object l2
Toggle braille tethered to r2
Report title l1+up
Report Status Bar l2+down
Move to containing object up2
Move to first contained object dn2
Move to previous object left2
Move to next object right2
Report text formatting under braille cell upper routing row

The Trio model has four additional keys which are in front of the braille keyboard. These are (ordered from left to right):

Currently, the right thumb key is not in use. The inner keys are both mapped to space.

Name Key
escape key space with dot 7
upArrow key space with dot 2
leftArrow key space with dot 1
rightArrow key space with dot 4
downArrow space with dot 5
control key lt+dot2
alt key lt+dot3
control+escape key space with dot 1 2 3 4 5 6
tab key space with dot 3 7

15.13. Papenmeier Braille BRAILLEX Older Models

The following Braille displays are supported:

Note that these displays can only be connected via a serial port. Due to this, these displays do not support NVDA's automatic background braille display detection functionality. You should select the port to which the display is connected after you have chosen this driver in the Select Braille Display dialog.

Some of these devices have an Easy Access Bar (EAB) that allows intuitive and fast operation. The EAB can be moved in four directions where generally each direction has two switches. Pressing and holding the up, down, right and left keys (or EAB) causes the corresponding action to be repeated. Older devices do not have an EAB; front keys are used instead.

Generally, the following keys are available on braille displays:

Name Key
l1 Left front key
l2 Left rear key
r1 Right front key
r2 Right rear key
up 1 Step up
up2 2 Steps up
left 1 Step left
left2 2 Steps left
right 1 Step right
right2 2 Steps right
dn 1 Step down
dn2 2 Steps down

Following are the Papenmeier command assignments for NVDA:

Devices with EAB:

Name Key
Scroll braille display back left
Scroll braille display forward right
Move braille display to previous line up
Move braille display to next line dn
Route to braille cell routing
Report current character in review l1
Activate current navigator object l2
Report title l1up
Report Status Bar l2down
Move to containing object up2
Move to first contained object dn2
Move to next object right2
Move to previous object left2
Report text formatting under braille cell upper routing strip

BRAILLEX Tiny:

Name Key
Report current character in review l1
Activate current navigator object l2
Scroll braille display back left
Scroll braille display forward right
Move braille display to previous line up
Move braille display to next line dn
Toggle braille tethered to r2
Move to containing object r1+up
Move to first contained object r1+dn
Move to previous object r1+left
Move to next object r1+right
Report text formatting under braille cell upper routing strip
Report title l1+up
Report status bar l2+down

BRAILLEX 2D Screen:

Name Key
Report current character in review l1
Activate current navigator object l2
Toggle braille tethered to r2
Report text formatting under braille cell upper routing strip
Move braille display to previous line up
Scroll braille display back left
Scroll braille display forward right
Move braille display to next line dn
Move to next object left2
Move to containing object up2
Move to first contained object dn2
Move to previous object right2

15.14. HumanWare BrailleNote

NVDA supports the BrailleNote notetakers from Humanware when acting as a display terminal for a screen reader. The following models are supported:

For BrailleNote Touch, please refer to the Brailliant BI Series / BrailleNote Touch section.

Except for BrailleNote PK, both braille (BT) and QWERTY (QT) keyboards are supported. For BrailleNote QT, PC keyboard emulation isn't supported. You can also enter braille dots using the QT keyboard. Please check the braille terminal section of the BrailleNote manual guide for details.

If your device supports more than one type of connection, when connecting your BrailleNote to NVDA, you must set the braille terminal port in braille terminal options. Please check the BrailleNote manual for details. In NVDA, you may also need to set the port in the Braille Settings dialog. If you are connecting via USB or bluetooth, you can set the port to "Automatic", "USB" or "Bluetooth", depending on the available choices. If connecting using a legacy serial port (or a USB to serial converter) or if none of the previous options appear, you must explicitly choose the communication port to be used from the list of hardware ports.

Before connecting your BrailleNote Apex using its USB client interface, you must install the drivers provided by HumanWare.

On the BrailleNote Apex BT, you can use the scroll wheel located between dots 1 and 4 for various NVDA commands. The wheel consists of four directional dots, a center click button, and a wheel that spins clockwise or counterclockwise.

Following are the BrailleNote command assignments for NVDA. Please check your BrailleNote's documentation to find where these keys are located.

Name Key
Scroll braille display back back
Scroll braille display forward advance
Move braille display to previous line previous
Move braille display to next line next
Route to braille cell routing
NvDA menu space+dot1+dot3+dot4+dot5 (space+n)
Toggle braille tethered to previous+next
Up arrow key space+dot1
Down arrow key space+dot4
Left Arrow key space+dot3
Right arrow key space+dot6
Page up key space+dot1+dot3
Page down key space+dot4+dot6
Home key space+dot1+dot2
End key space+dot4+dot5
Control+home keys space+dot1+dot2+dot3
Control+end keys space+dot4+dot5+dot6
Space key space
Enter space+dot8
Backspace space+dot7
Tab key space+dot2+dot3+dot4+dot5 (space+t)
Shift+tab keys space+dot1+dot2+dot5+dot6
Windows key space+dot2+dot4+dot5+dot6 (space+w)
Alt key space+dot1+dot3+dot4 (space+m)
Toggle input help space+dot2+dot3+dot6 (space+lower h)

Following are commands assigned to BrailleNote QT when it is not in braille input mode.

Name Key
NvDA menu read+n
Up arrow key upArrow
Down arrow key downArrow
Left Arrow key leftArrow|
Right arrow key rightArrow
Page up key function+upArrow
Page down key function+downArrow
Home key function+leftArrow
End key function+rightArrow
Control+home keys read+t
Control+end keys read+b
Enter key enter
Backspace key backspace
Tab key tab
Shift+tab keys shift+tab
Windows key read+w
Alt key read+m
Toggle input help read+1

Following are commands assigned to the scroll wheel:

Name Key
Up arrow key upArrow
Down arrow key downArrow
Left Arrow key leftArrow
Right arrow key rightArrow
Enter key center button
Tab key scroll wheel clockwise
Shift+tab keys scroll wheel counterclockwise

15.15. EcoBraille

NVDA supports EcoBraille displays from ONCE. The following models are supported:

In NVDA, you can set the serial port to which the display is connected in the Braille Settings dialog. These displays do not support NVDA's automatic background braille display detection functionality.

Following are the key assignments for EcoBraille displays. Please see the EcoBraille documentation for descriptions of where these keys can be found.

Name Key
Scroll braille display back T2
Scroll braille display forward T4
Move braille display to previous line T1
Move braille display to next line T5
Route to braille cell Routing
Activate current navigator object T3
Switch to next review mode F1
Move to containing object F2
Switch to previous review mode F3
Move to previous object F4
Report current object F5
Move to next object F6
Move to focus object F7
Move to first contained object F8
Move System focus or caret to current review position F9
Report review cursor location F0
Toggle braille tethered to A

15.16. SuperBraille

The SuperBraille device, mostly available in Taiwan, can be connected to by either USB or serial. As the SuperBraille does not have any physical typing keys or scrolling buttons, all input must be performed via a standard computer keyboard. Due to this, and to maintain compatibility with other screen readers in Taiwan, two key bindings for scrolling the braille display have been provided:

Name Key
Scroll braille display back numpadMinus
Scroll braille display forward numpadPlus

15.17. Eurobraille Esys/Esytime/Iris displays

The Esys, Esytime and Iris displays from Eurobraille are supported by NVDA. Esys and Esytime-Evo devices are supported when connected via USB or bluetooth. Older Esytime devices only support USB. Iris displays can only be connected via a serial port. Therefore, for these displays, you should select the port to which the display is connected after you have chosen this driver in the Braille Settings dialog.

Iris and Esys displays have a braille keyboard with 10 keys. Of the two keys placed like a space bar, the left key is corresponding to the backspace key and the right key to the space key.

Following are the key assignments for these displays with NVDA. Please see the display's documentation for descriptions of where these keys can be found.

Name Key
Scroll braille display back switch1-6left, l1
Scroll braille display forward switch1-6Right, l8
Move to current focus switch1-6Left+switch1-6Right, l1+l8
Route to braille cell routing
Report text formatting under braille cell doubleRouting
Move to previous line in review joystick1Up
Move to next line in review joystick1Down
Move to previous character in review joystick1Left
Move to next character in review joystick1Right
Switch to previous review mode joystick1Left+joystick1Up
Switch to next review mode joystick1Right+joystick1Down
Erase the last entered braille cell or character backSpace
Translate any braille input and press the enter key backSpace+space
insert key dot3+dot5+space, l7
delete key dot3+dot6+space
home key dot1+dot2+dot3+space, joystick2Left+joystick2Up
end key dot4+dot5+dot6+space, joystick2Right+joystick2Down
leftArrow key dot2+space, joystick2Left, leftArrow
rightArrow key dot5+space, joystick2Right, rightArrow
upArrow key dot1+space, joystick2Up, upArrow
downArrow key dot6+space, joystick2Down, downArrow
enter key joystick2Center
pageUp key dot1+dot3+space
pageDown key dot4+dot6+space
numpad1 key dot1+dot6+backspace
numpad2 key dot1+dot2+dot6+backspace
numpad3 key dot1+dot4+dot6+backspace
numpad4 key dot1+dot4+dot5+dot6+backspace
numpad5 key dot1+dot5+dot6+backspace
numpad6 key dot1+dot2+dot4+dot6+backspace
numpad7 key dot1+dot2+dot4+dot5+dot6+backspace
numpad8 key dot1+dot2+dot5+dot6+backspace
numpad9 key dot2+dot4+dot6+backspace
numpadInsert key dot3+dot4+dot5+dot6+backspace
numpadDecimal key dot2+backspace
numpadDivide key dot3+dot4+backspace
numpadMultiply key dot3+dot5+backspace
numpadMinus key dot3+dot6+backspace
numpadPlus key dot2+dot3+dot5+backspace
numpadEnter key dot3+dot4+dot5+backspace
escape key dot1+dot2+dot4+dot5+space, l2
tab key dot2+dot5+dot6+space, l3
shift+tab key dot2+dot3+dot5+space
printScreen key dot1+dot3+dot4+dot6+space
pause key dot1+dot4+space
applications key dot5+dot6+backspace
f1 key dot1+backspace
f2 key dot1+dot2+backspace
f3 key dot1+dot4+backspace
f4 key dot1+dot4+dot5+backspace
f5 key dot1+dot5+backspace
f6 key dot1+dot2+dot4+backspace
f7 key dot1+dot2+dot4+dot5+backspace
f8 key dot1+dot2+dot5+backspace
f9 key dot2+dot4+backspace
f10 key dot2+dot4+dot5+backspace
f11 key dot1+dot3+backspace
f12 key dot1+dot2+dot3+backspace
windows key dot1+dot2+dot3+dot4+backspace
capsLock key dot7+backspace, dot8+backspace
numLock key dot3+backspace, dot6+backspace
shift key dot7+space, l4
Toggle shift key dot1+dot7+space, dot4+dot7+space
control key dot7+dot8+space, l5
Toggle control key dot1+dot7+dot8+space, dot4+dot7+dot8+space
alt key dot8+space, l6
Toggle alt key dot1+dot8+space, dot4+dot8+space
ToggleHID keyboard input simulation esytime):l1+joystick1Down, esytime):l8+joystick1Down

15.18. Nattiq nBraille Displays

NVDA, USB ile bağlandığında, Nattiq Technologies tarafından üretilen ekranları destekler. Windows 10 ve sonraki sürümleri, bağlandıktan sonra Braille Ekranlarını algılar, Windows'un eski sürümlerini kullanıyorsanız (Win10'un altında) USB sürücülerini yüklemeniz gerekebilir. Bunları üreticinin web sitesinden edinebilirsiniz.

Aşağıda, NVDA ile Nattiq Technologies ekranları için temel atamalar verilmiştir. Bu tuşların nerede bulunacağına ilişkin açıklamalar için lütfen braille ekran belgelerine bakın.

Name Key
Scroll braille display back up
Scroll braille display forward down
Move braille display to previous line left
Move braille display to next line right
Route to braille cell routing

15.19. BRLTTY

BRLTTY çok daha fazla farklı braille ekranı destekleyebilmek için kullanılan ayrı bir programdır. bunu kullanabilmek için,BRLTTY for Windows programını yüklemeniz gerekecektir. En son kurulum sürümünü indirip kurmalısınız. bunun adı şu biçimde olabilir: brltty-win-4.2-2.exe. Ekranı ve kullanılacak portu ayarlarken, özellikle USB sürücüleri kullanıyorsanız ve elinizde üreticilerin sürücüleri varsa, yönergeleri yakından takip ettiğinizden emin olun.

Kabartma klavyesi bulunan ekranlar için, BRLTTY şuanda braille girişini kendisi yönetmektedir. Dolayısıyla, NVDA'nın braille girdi tablosu ayarı bu ekranları etkilemez.

BRLTTY henüz NVDA'nın otomatik arka plan braille ekran algılama işlevini desteklememektedir.

Aşağıda NVDA için BRLTTY tuş komutları bulunmaktadır. Lütfen BRLTTY tuş komutları listesine BRLTTY komutlarının braille ekran kontrollerinde nasıl konumlandığı hakkında daha fazla bilgi almak için bakın.

Ad BRLTTY komutu
Braille ekranı geri kaydırma fwinlt (bir pencere sola git)
Braille ekranı ileri kaydırma fwinrt (bir pencere sağa git)
Braille ekranı önceki satıra götürme lnup (bir satır yukarı git)
Braille ekranı sonraki satıra götürme lndn (bir satır aşağı git)
imleci parmağın üzerinde bulunduğu Braille hücresine taşıma route (imleci karektere götür)

15.20. Standard HID Braille displays

This is an experimental driver for the new Standard HID Braille Specification, agreed upon in 2018 by Microsoft, Google, Apple and several assistive technology companies including NV Access. The hope is that all future Braille Display models created by any manufacturer, will use this standard protocol which will remove the need for manufacturer-specific Braille drivers.

NVDA's automatic braille display detection will also recognize any display that supports this protocol.

Following are the current key assignments for these displays.

Name Key
Scroll braille display back pan left or rocker up
Scroll braille display forward pan right or rocker down
Move braille display to previous line space + dot1
Move braille display to next line space + dot4
Route to braille cell routing set 1|
Toggle braille tethered to up+down
upArrow key joystick up
downArrow key joystick down
leftArrow key space+dot3 or joystick left
rightArrow key space+dot6 or joystick right
shift+tab key space+dot1+dot3
tab key space+dot4+dot6
alt key space+dot1+dot3+dot4 (space+m)
escape key space+dot1+dot5 (space+e)
enter key dot8 or joystick center
windows key space+dot3+dot4
alt+tab key space+dot2+dot3+dot4+dot5 (space+t)
NVDA Menu space+dot1+dot3+dot4+dot5 (space+n)
windows+d key (minimize all applications) space+dot1+dot4+dot5 (space+d)
Say all space+dot1+dot2+dot3+dot4+dot5+dot6

16. İleri Düzey Konular

16.1. Komut Satırı Seçenekleri

NVDA başladığında onun davranışını değiştirecek bir veya daha fazla ek seçenek kabul edebilir. İhtiyaç duyduğunuz kadar seçenek kullanabilirsiniz. Bu seçenekler kısayol üzerinden (kısayol özelliklerinden), çalıştır iletişim kutusundan (başlat menüsü -> Çalıştır ya da Windows+r) veya Windows komut konsolu üzerinden kullanılabilir. Seçenekler NVDA çalıştırılabilir dosyasından ve diğer seçeneklerden aralık ile ayrılarak kullanılmalıdır. Örneğin, kullanışlı bir seçenek, NVDA’ya çalışan tüm eklentileri askıya almasını söyleyen --disable-addons’tır. Bu, bir eklentinin herhangi bir probleme neden olup olmadığını anlamanıza ya da eklentilerden birinin neden olduğu sorunlu durumdan kurtulmanıza yardımcı olur.

Bir örnek olarak, çalıştır iletişim kutusuna aşağıdaki komutu girerek NVDA'yı kapatabilirsiniz:

nvda -q

Komut satırı seçeneklerinin bazılarının uzun ve kısa versiyonları bulunurken; bazılarının yalnızca uzun versiyonları vardır. Kısa versiyonu olanlar için, aşağıdaki gibi onları birleştirebilirsiniz:

nvda -mc CONFIGPATH Bu NVDA'yı başlangıç sesleri ve mesajlar devre dışı bırakılarak ve belirtilen yapılandırma ile başlatır
nvda -mc CONFIGPATH --disable-addons Yukarıdakiyle aynı, ancak eklentiler devre dışı bırakılır

Bazı komut satırı seçenekleri ek parametrelerle kullanılabilir; Örneğin, günlük seviyesi ya da kullanıcı konfigürasyon dizini. Bu parametreler seçenekten sonra kullanılmalıdır, kısa versiyon için seçenek sonrası bir aralık ile ayrılarak ya da uzun versiyon için eşittir işareti ile (=); Örneğin:

nvda -l 10 NVDA'ya günlük seviyesi debug olarak başlamasını söyler
nvda --log-file=c:\nvda.log NVDA'ya günlüğü c:\nvda.log dosyasına kaydetmesini söyler
nvda --log-level=20 -f c:\nvda.log NVDA'nın bilgi seviyesinde günlük tutarak başlamasını ve günlüğü c:\nvda.log dosyasına kaydetmesini söyler

Aşağıdakiler NVDA komut satırı seçenekleridir:

Kısa Uzun Açıklama
-h --help Komut satırı yardımını göster ve çık
-q --quit Halihazırda çalışan NVDA kopyasını kapat
-k --check-running Çıkış kodu aracılığıyla NVDA'nın çalışıp çalışmadığını bildirir; çalışıyorsa 0, çalışmıyorsa 1
-f LOGFILENAME --log-file=LOGFILENAME Günlük mesajlarının tutulacağı dosya
-l LOGLEVEL --log-level=LOGLEVEL Günlüğü tutulacak en düşük seviye (debug 10, giriş çıkış 12, hata ayıklama uyarısı 15, bilgi 20, uyarı 30, hata 40, kritik 50, devre dışı 100), varsayılan, uyarı'dır
-c CONFIGPATH --config-path=CONFIGPATH NVDA ile ilgili tüm ayarların kaydedileceği adres
-m --minimal Ses, arayüz, başlangıç mesajı vb olmaz
-s --secure Güvenli mod: Python konsolunu, oluşturma, silme, profilleri yeniden adlandırma vb. gibi profil özelliklerini, güncelleme kontrolünü, hoş geldiniz iletişim kutusundaki ve genel ayarlar kategorisindeki bazı onay kutularını (örneğin oturum açtıktan sonra NVDA'yı başlat, çıkıştan sonra yapılandırmayı kaydet vb.) devre dışı bırakır. logviewer ve log özellikleri olarak (sıklıkla güvenli ekranlarda kullanılır). Ayrıca, bu komutun sistem yapılandırmasında ayarları kaydetme olasılığını devre dışı bırakacağını ve hareket haritasının diske kaydedilmeyeceğini unutmayın.
None --disable-addons Eklentiler etkisizdir
None --debug-logging Yalnızca bu çalıştırma için hata ayıklama seviyesi günlüğünü etkinleştirin. Bu ayar, herhangi bir kayıt seçeneği de dahil olmak üzere verilen herhangi bir günlük seviyesi ("" --loglevel "", -l) argümanını geçersiz kılar.
None --no-logging NVDA'yı kullanırken günlüğü tamamen devre dışı bırakın. Komut satırından bir günlük seviyesi ("" --loglevel "", -l) belirtilirse veya hata ayıklama günlüğü açıksa bu ayarın üzerine yazılabilir.
None --no-sr-flag Global ekran okuyucu bayrağını devre dışı bırakmaz
None --install NVDA'yı kurar (yeni kurulmuş kopyayı çalıştırarak)
None --install-silent NVDA'yı sessizce kurar (yeni kurulmuş kopyayı başlatmaz)
None --enable-start-on-logon=True|False Yüklerken, NVDA'nın oturum açma ekranında başlamasını etkinleştirir
None copy-portable-config Yüklerken, taşınabilir yapılandırmayı sağlanan yoldan (config-path,- c) geçerli kullanıcı hesabına kopyalar
None --create-portable NVDA'nın taşınabilir bir kopyasını oluşturur (işlem sonunda yeni kopya çalıştırılır). --portable-path belirtilmesi gerekir
None --create-portable-silent NVDA'nın taşınabilir bir kopyasını oluşturur (işlem sonunda yeni kopya çalıştırılmaz). --portable-path belirtilmesi gerekir
None --portable-path=PORTABLEPATH taşınabilir kopyanın oluşturulacağı adres

16.2. Sistem Çapında Geçerli Parametreler

NVDA, NVDA'nın sistem genelindeki davranışını değiştiren sistem kayıt defterinde bazı değerlerin ayarlanmasına olanak tanır. Bu değerler kayıt defterinde aşağıdaki anahtarlardan birinin altında tutulur:

Bu kayıt defteri anahtarı altında aşağıdaki değerler ayarlanabilir:

Ad Tür Olası değerler Açıklama
configInLocalAppData DWORD devre dışı bırakmak için 0 (varsayılan), etkinleştirmek için 1 etkinleştirilirse, NVDA kullanıcı konfigürasyonunu roaming application data yerine local application data altında tutar
serviceDebug DWORD devre dışı bırakmak için 0 (varsayılan), etkinleştirmek için 1 Etkinleştirilirse, Windows güvenli masaüstlerinde güvenli modu devre dışı bırakarak Python konsolu ve Günlük görüntüleyicinin kullanımına izin verir. Güvenlik açısından birkaç önemli sonuç nedeniyle, bu seçeneğin kullanılması kesinlikle önerilmez.

17. Daha Detaylı Bilgi

NVDA ile ilgili daha fazla bilgiye veya yardıma ihtiyaç duyarsanız, https://www.nvaccess.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Burada, ek belgeleri, ve teknik destek ile açık kaynak kodlarını bulabilirsiniz. Bu sayfa ayrıca NVDA geliştirmesiyle ilgili olarak bilgi ve kaynaklar da sağlamaktadır.