Ce este nou în NVDA

2021.2

Această versiune introduce suportul preliminar pentru Windows 11. În timp ce lansarea oficială a Windows 11 încă se lasă așteptată, această versiune de NVDA a fost testată pe versiunile de previzualizare ale acestui sistem de operare. Acest fapt include o reparare importantă a cortinei ecranului (vedeți secțiunea Note Importante). Instrumentul de Remediere a Înregistrării COM poate rezolva mai multe probleme atunci când se execută NVDA. De asemenea, există actualizări pentru sintetizatorul eSpeak și pentru traducătorul braille LibLouis. Există și alte rezolvări de probleme și îmbunătățiri, în special pentru suportul braille și pentru terminalele Windows, precum și pentru calculator, panoul de emoji și pentru istoricul planșetei.

Note importante

Din cauza unei modificări în API-ul Magnification al Windows, Cortina de Ecran a fost actualizată cele mai noi versiuni de Windows. Utilizați NVDA 2021.2 pentru a activa Cortina de Ecran cu Windows 10 21H2 (10.0.19044) sau mai nou. Aceasta include Windows 10 Insiders și Windows 11. Dacă folosiți o nouă versiune de Windows, pentru a fi sigur că funcționalitatea Cortină Ecran face ecranul complet negru, întrebați pe cineva care vede.

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte Rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori (în engleză)

2021.1

Această versiune include suportul opțional și experimental pentru UIA-ul din Excel și din navigatoarele web bazate pe Chromium. Există corecturi pentru câteva limbi și pentru accesarea link-urilor în Braille. De asemenea, există actualizări făcute la Unicode CLDR și la simbolurile matematice, precum și la LibLouis. Versiunea vine la pachet și cu rezolvarea multor erori precum cele din Office, Visual Studio și din interfețele câtorva limbi.

Notă:

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte Rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori (în engleză)

Începând cu această versiune de NVDA, modificările pentru dezvoltatori nu vor mai fi traduse în limba română, întrucât acestea nu prezintă interes pentru publicul larg din România și Republica Moldova. Pe site-ul comunității românești, www.nvda.ro, sunt numai trei suplimente NVDA realizate de doi programatori, iar în ceea ce privește contribuția la dezvoltarea NVDA din partea comunității noastre, un singur om se ocupă. Acest om este vorbitor fluent de engleză și germană.

În 2017, comunitatea internațională NVDA le-a recomandat traducătorilor să nu mai traducă modificările pentru dezvoltatori. Unii traducători și/sau echipe de traduceri nu au ținut cont de această recomandare, precum echipa noastră și echipa spaniolă, iar altele precum cea italiană au procedat întocmai. Începând cu versiunea 2017.2, aceste modificări nu mai sunt traduse în limba italiană, fiindcă nici acolo nu există un interes puternic pentru dezvoltarea de suplimente. Cele mai cunoscute suplimente la nivel internațional dezvoltate în cadrul comunității italiene sunt WeatherPlus și toolbarsExplorer, în timp ce LION (Live Inteligent OCR for NVDA) este mândria comunității noastre și singurul supliment cunoscut de utilizatorii străini.

Vom reveni cu traducerea acestor modificări atunci când va exista un interes real pentru acest lucru.

Acestea fiind spuse, vă mulțumim ppentru înțelegere!

Lista de modificări

2020.4

Această versiune include noi metode de intrare chinezești, o actualizare la Liblouis și la lista de elemente (NVDA+f7) funcționează acum în modul de focalizare. Este disponibil ajutorul sensibil contextual la apăsarea F1 în ferestrele de dialog ale NVDA. S-au făcut îmbunătățiri la regulile de pronunțare a simbolurilor, la dicționarul de vorbire, la mesajele Braille și la lectura rapidă. Reparări de bug-uri și îmbunătățiri la Mail, Outlook, Teams, Visual Studio, Azure Data Studio și Foobar2000. Pe web sunt îmbunătățiri la Google Docs și un suport mai consistent pentru ARIA. Plus multe alte erori importante rezolvate și îmbunătățiri la fel de importante, pe care le veți afla dacă veți citi în continuare acest jurnal.

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte Rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori

2020.3

Această versiune include câteva îmbunătățiri substanțiale la stabilitate și performanță, punându-se accent pe aplicațiile Microsoft Office. Există noi setări pentru activarea sau dezactivarea suportului pentru ecranele tactile și pentru activarea sau dezactivarea raportării graficelor. Existența conținutului marcat (evidențiat) poate fi raportată în navigatoarele web. De asemenea, sunt disponibile noi tabele braille germane.

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte Rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori

2020.2

Caracteristicile principale ale acestei versiuni includ suportul pentru un afișaj braille nou de la Nattiq, suportul îmbunătățit pentru interfața grafică a antivirusului ESET, dar și pentru Windows Terminal, și îmbunătățiri de performanță în ceea ce privește 1Password și sintetizatorul Windows OneCore. În plus, multe erori importante au fost remediate și multe alte îmbunătățiri au fost făcute.

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte Rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori

2020.1

Caracteristicile principale ale acestei versiuni includ suportul pentru câteva noi afișaje braille de la HumanWare și APH, precum și reparări ale unor erori importante precum cea a citirii conținutului matematic în Microsoft Word utilizându-se MathPlayer / MathType.

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte Rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori

2019.3

NVDA 2019.3 este o versiune foarte importantă care conține modificări printre care se regăsesc actualizarea de la Python 2 la Python 3 și o rescriere majoră a subsistemului vorbirii NVDA. Deși aceste modificări anulează compatibilitatea cu suplimentele NVDA mai vechi, actualizarea Python 3 este necesară pentru securitate, iar modificările la vorbire permit inovații în viitorul apropiat. Printre alte noutăți pe care le aduce această versiune se regăsesc suportul pentru VM-urile Java pe 64 de biți, funcționalitățile Cortină Ecran și Evidențiere Focalizare, suportul pentru mai multe afișaje braille și un nou monitor braille, precum și multe defecte rezolvate.

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte Rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori

2019.2.1

Aceasta este o versiune minoră care repară câteva erori prezente în NVDA 2019.2. Reparările includ:

2019.2

Caracteristicile principale ale acestei versiuni includ autodetectarea afișajelor braille de la Freedom Scientific, o setare de test inclusă în panoul de setări avansate care face ca modul de navigare să nu mai miște focalizarea de unul singur, (această setare poate aduce îmbunătățiri), o opțiune de amplificare a vitezei pentru sintetizatorul Windows OneCore pentru ca mărirea vitezei vocilor să fie mai accentuată și multe alte defecte rezolvate.

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori

2019.1.1

Această versiune minoră aduce în atenția utilizatorilor următoarele erori rezolvate:

2019.1

Caracteristicile principale ale acestei versiuni includ îmbunătățiri de performanță la accesarea Microsoft Word și Microsoft Excel, îmbunătățiri de stabilitate și securitate precum suportul pentru suplimente cu informații despre compatibilitatea versiunii și multe alte defecte rezolvate.

Vă rugăm să țineți cont de faptul că începând cu această versiune de NVDA, appModule-urile personalizate, globalPlugin-urile, driverele afișajelor braille și ale sintetizatoarelor nu vor mai fi încărcate automat din dosarul configurației utilizatorului. S-a ajuns la concluzia că ar fi mai bine ca acestea să fie instalate ca parte a unui supliment NVDA. Pentru cei care lucrează la un supliment, codul pentru test poate fi pus într-un dosar scratchpad pentru dezvoltatori, aflat în dosarul configurației utilizatorului NVDA, dacă opțiunea Developer scratchpad este activată din noul panou al setărilor avansate NVDA. Aceste modificări sunt făcute pentru a asigura compatibilitatea codului personalizat, astfel încât NVDA să nu aibă probleme dacă acel cod devine incompatibil cu versiunile mai noi. Vă rugăm să consultați cu atenție lista de modificări pentru mai multe detalii în legătură cu asta, iar astfel veți afla și cum suplimentele sunt mai bine versionate.

Noi funcționalități

Modificări

Defecte rezolvate

Modificări pentru dezvoltatori

2018.4.1

Această versiune repară o eroare care apărea la pornirea NVDA dacă aragoneza era setată ca limbă de interfață a acestuia. (#9089)

2018.4

Caracteristicile principale ale acestei versiuni sunt performanța mai bună în versiunile noi de Firefox, raportarea de emoji cu toate sintetizatoarele, raportarea statusului „răspuns” sau „redirecționat” pentru e-mail-urile din MS Outlook, raportarea actualei distanțe a cursorului de la marginile de sus și din stânga paginii în MS Word și multe alte defecte rezolvate.

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte Rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori

2018.3.2

Aceasta este o versiune minoră care repară o eroare din Google Chrome la navigarea printre postări (tweet-uri) pe www.twitter.com. (#8777)

2018.3.1

Aceasta este o versiune minoră care repară un defect critic din NVDA, defect care făcea ca versiunile de Mozilla Firefox bazate pe 32 de biți să dea rateuri. (#8759)

2018.3

Caracteristicile principale ale acestei versiuni includ detectarea automată a multor afișaje braille, suport pentru noile caracteristici ale Windows 10 precum panoul de intrare Emoji al Windows 10, dar și multe reparări ale erorilor.

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte Rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori

2018.2.1

Această versiune include actualizări ale traducerilor din cauza eliminării în ultimul moment a unei caracteristici care cauza probleme.

2018.2

Caracteristicile principale ale acestei versiuni includ suport pentru citirea și navigarea în tabelele din aplicația Kindle pentru PC, suport pentru afișajele braille de la HumanWare BrailleNote Touch și BI14, precum și rezolvările multor defecte la vocile Windows Onecore și Sapi5. În plus, s-au introdus câteva mici funcții noi în Microsoft Outlook etc.

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori

2018.1.1

Ei bine, aceasta este o versiune specială de NVDA carre a fost făcută pentru a reflecta repararea unui defect care ar fi putut să fie în viitoarea versiune de Windows 10, Spring Creators update, alias Windows 10 Redstone 4 sau Windows 10 (versiunea 1803), dacă Microsoft nu l-ar fi reparat într-o versiune de Windows Insider. Acesta făcea ca vocile să vorbească cu un ton mai înalt și cu o viteză mult mai mare decât ar fi trebuit. (#8082)

2018.1

Caracteristicile principale ale acestei versiuni includ suport pentru diagramele din Microsoft Word și Microsoft PowerPoint, suport pentru noi afișaje braille, incluzând Eurobraille și convertorul de protocol Optelec, suport îmbunătățit pentru afișajele braille Hims și Optelec, îmbunătățiri de performanță pentru Mozilla Firefox 58 sau mai nou și multe altele.

Noi funcționalități

Modificări

Defecte rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori

2017.4

Caracteristicile principale ale acestei versiuni includ multe reparări și îmbunătățiri la suportul pentru web, incluzând modul de navigare pentru dialogurile web în mod implicit, raportare mai bună a etichetelor grupurilor de câmpuri din modul de navigare, suport pentru noile tehnologii Windows 10, precum Windows Defender Application Guard și Windows 10 pe ARM64, dar și raportarea automată a orientării ecranului și a stării bateriei. Vă rugăm să rețineți faptul că această versiune nu mai suportă Windows XP sau Windows Vista. Cerința minimă pentru NVDA este acum Windows 7 cu Service Pack 1.

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte rezolvate

Modificări pentru dezvoltatori

2017.3

Caracteristicile principale ale acestei lansări includ intrările pentru braille abreviat, compatibilitate pentru noile voci Windows OneCore disponibile în Windows 10, integrare în aplicație a Windows 10 OCR și multe alte îmbunătățiri semnificative pentru braille și internet.

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori

2017.2

Caracteristicile principale ale acestei lansări includ suport complet pentru atenuarea audio în Windows 10 Creators Update; reparări ale mai multor erori de selecție în modul de navigare, incluzând probleme cu selectarea întregului conținut; îmbunătățiri semnificative la suportul pentru Microsoft Edge; și îmbunătățiri pe web, cum ar fi indicarea elementelor marcate ca actuale (folosind atributul aria-current).

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori

2017.1

Caracteristicile principale ale acestei lansări includ raportarea secțiunilor și a coloanelor de text în Microsoft Word; suport în citirea, navigarea și adnotarea cărților în Kindle for PC; și suport îmbunătățit pentru Microsoft Edge.

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori

2016.4

Caracteristicile principale ale acestei lansări includ suport îmbunătățit pentru Microsoft Edge; mod de navigare în aplicația Windows 10 Mail; și îmbunătățiri semnificative la dialogurile NVDA-ului.

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori

2016.3

Caracteristicile principale ale acestei lansări includ abilitatea de a dezactiva add-on-uri în mod individual; suport pentru câmpuri de formular în Microsoft Excel; îmbunătățiri semnificative ale raportării culorilor, corectării și îmbunătățiri asociate mai multor afișaje braille și remedieri; și îmbunătățiri ale compatibilității cu Microsoft Word.

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori

2016.2.1

Această lansare corectează defectele din Microsoft Word:

2016.2

Caracteristicile principale ale acestei noi lansări includ abilitatea de a raporta erorile de ortografie în timpul tastării; suport pentru raportarea erorilor de ortografie în Microsoft Word; și îmbunătățiri pentru integrarea cu Microsoft Office.

Noi Funcționalități

Modificări

Defecte rezolvate

Modificări pentru Dezvoltatori