NVDA 2021.3 Guia d'usuari

Sumari

1. Introducció

NonVisual Desktop Access (NVDA) és un lector de pantalla de codi obert gratuït per al sistema operatiu Microsoft Windows. NVDA permet a les persones cegues i amb dificultats de visió accedir als ordinadors que funcionen amb Windows amb el mateix esforç que a una persona amb visió gràcies a un feedback amb veu sintètica i braille. NVDA ha estat desenvolupat per NV Access, amb contribucions de la comunitat.

1.1. Característiques generals

NVDA permet a les persones cegues i amb dificultat de visió accedir i interaccionar amb el sistema operatiu Windows i amb múltiples aplicacions de tercers.

En són aspectes destacables:

1.2. Internacionalització

és important que les persones d'arreu del món, parlin l'idioma que parlin, tinguin accés equitatiu a la tecnologia. A banda d'oferir-se en anglès, NVDA s'ha traduït a 47 idiomes més, entre ells: afrikaans, albanès, alemany, amhàric, àrab, aragonès, búlgar, català, coreà, croata, danès, eslovac, eslovè, espanyol, espanyol de Colòmbia, farsi, finès, francès, gallec, georgià, grec, hebreu, hindi, holandès, hongarès, irlandès, islandès, italià, japonès, nepalès, noruec, persa, polonès, portuguès, portuguès de Brasil, punjabi, romanès, rus, serbi, suec, tailandès, tàmil, txec, turc, ucraïnès, vietnamita i xinès tradicional i simplificat.

1.3. Compatibilitat amb sintetitzadors de veu

A banda de facilitar els missatges i la interfície en múltiples idiomes, NVDA permet que l'usuari llegeixi el contingut en qualsevol idioma, sempre i quan tingui un sintetitzador de veu en aquell idioma.

NVDA incorpora eSpeak, un sintetitzador de veu multilingüe gratuït i de codi obert.

Pots trobar informació sobre altres sintetitzadors de veu compatibles amb NVDA a la secció Sintetitzadors de veu compatibles.

1.4. Compatibilitat amb dispositius braille

Per als usuaris que posseeixen un terminal braille, NVDA pot mostrar la seva informació en braille. Consulta la secció Línies braille compatibles per obtenir informació sobre les línies braille compatibles.

NVDA és compatible amb els codis braille de molts idiomes, tant amb les versions compactes com amb les versions no compactes dels codis.

1.5. Llicència i drets d'autor

La propietat intel·lectual de NVDA és dels contribuïdors 2006-2021 NVDA.

NVDA té una llicència GNU General Public License (Versió 2). Tens permís per compartir o canviar aquest programari de qualsevol manera sempre i quan vagi acompanyat de la llicència i facilitis el codi font a qualsevol persona que el vulgui. Aquest permís afecta tant la còpia original d'aquest programari com les modificacions, i també les obres derivades. Si en vols saber més, pots veure la llicència completa.

2. Requisits de sistema

3. Descàrrega i instal·lació de NVDA

Si encara no tens una còpia de NVDA, pots descarregar-te-la de www.nvaccess.org.

Ves a la secció de descàrrega i trobaràs un enllaç per descarregar la darrera versió de NVDA.

Si executes el fitxer que t'acabes de descarregar iniciaràs una versió temporal de NVDA. Llavors el programa et demanarà si vols instal·lar NVDA, crear una versió portable, o simplement continuar amb la versió temporal.

Si tens pensat de fer servir sempre NVDA en aquest ordinador, instal·la NVDA. Instal·lar NVDA et dóna accés a funcions addicionals com per exemple que el programa s'iniciï automàticament en engegar, la capacitat de llegir l'inici de sessió de Windows i altres pantalles de seguretat de Windows (aquesta funció no està activa en les versions temporals i portables) i poder crear enllaços al programa des de l'escriptori o des del menú d'inici. La versió instal·lada pot copiar-se en una versió portable en qualsevol moment.

Si vols portar NVDA amb tu en un llapis USB o en algun altre suport informàtic, llavors hauries de triar de crear la versió portable. La versió portable permet fer una instal·lació completa posteriorment en qualsevol ordinador. Si el que vols és copiar NVDA en un suport d'emmagatzematge només de lectura, el més aconsellable és que copiïs el fitxer descarregat. Actualment NVDA no permet executar la versió portable des d'un suport només de lectura.

Una altra opció és fer servir la versió temporal de NVDA (per exemple amb finalitats demostratives), però iniciar NVDA d'aquesta manera cada vegada pot suposar molt de temps.

3.1. Restriccions en les versions portable i temporal

A banda de no poder iniciar-se automàticament durant o després de l'inici de sessió, les versions portables i temporals de NVDA tenen es restriccions següents:

3.2. Instal·lació de NVDA

Si fas la instal·lació de NVDA des del paquet descarregat, prem el botó Instal·la NVDA. Si has tancat aquest diàleg o vols fer la instal·lació des d'una versió portable, escull l'opció de menú Instal·la NVDA, a Eines al menú NVDA.

El diàleg d'instal·lació et demanarà que confirmis si vols instal·lar NVDA i t'indicarà si aquesta instal·lació n'actualitza una de prèvia. En prémer el botó Continua, la instal·lació de NVDA s'iniciarà. Hi ha altres opcions en aquest diàleg que s'expliquen més avall. Un cop la instal·lació hagi finalitzat, apareixerà un missatge que indica que tot ha anat bé. Si prems D'acord en aquest punt la nova versió instal·lada de NVDA s'iniciarà.

3.2.1. Inici a l'inici de sessió de Windows

Aquesta opció et permet triar si vols que NVDA s'iniciï automàticament a l'inici de sessió de Windows, abans que introdueixis la contrasenya. Això també inclou controls UAC i altres pantalles de seguretat.

3.2.2. Crear una drecera d'escriptori (Ctrl+Alt+n)

Aquesta opció et permet triar si vols crear una drecera d'escriptori per iniciar NVDA. Si crees la drecera, tindrà associada la combinació de tecles Ctrl+Alt+n que et permetrà iniciar NVDA en qualsevol moment quan premis aquestes tecles.

3.2.3. Copiar la configuració de la versió portable al compte d'usuari actual

Aquesta opció et permet triar si NVDA ha de copiar la configuració de NVDA que s'està executant en aquell moment a la configuració de l'usuari actual, per la versió instal·lada de NVDA. Aquesta opció no copiarà la configuració a altres usuaris del sistema ni a la configuració de sistema per a l'inici de sessió de Windows ni per a altres pantalles de seguretat. Aquesta opció només apareix quan es fa la instal·lació a partir d'una versió portable, i no apareix quan es fa la instal·lació des del paquet d'instal·lació.

3.3. Creació d'una versió portable

Si vols crear una versió portable directament des del fitxer d'instal·lació, només has de prémer el botó Crea versió portable. Si ja has tancat aquest diàleg o estàs executant una versió instal·lada de NVDA, has de triar l'opció de menú Crea versió portable, a Eines al menú NVDA.

El diàleg que apareix et permet escollir la ubicació de la versió portable. Pots triar d'instal·lar-la en una carpeta del teu disc dur, o en un llapis USB, o en altres suports portables. També pots triar de copiar la configuració NVDA de l'usuari amb sessió de Windows activa a la versió portable que s'està creant. Aquesta opció només apareix quan es crea una versió portable a partir d'una versió instal·lada, i no apareix quan es fa la instal·lació des del fitxer d'instal·lació. Si prems Continuar, crearàs la versió portable. Un cop la creació ha finalitzat, apareixerà un missatge que indica que tot ha anat bé. Si prems D'acord el diàleg desapareixerà.

4. Introducció a NVDA

4.1. Iniciar NVDA

Si has instal·lat NVDA amb l'instal·lador, iniciar NVDA és tan senzill com prémer Ctrl+Alt+n, o seleccionar NVDA al menú NVDA a Programes del Menú d'inici. També pots iniciar el programa si escrius NVDA al diàleg Executa de Windows i prems Retorn. També pots executar algunes opcions de línia de comandes que et permeten reiniciar NVDA (-r), sortir (-q), desactivar extensions (--disable-addions), i altres.

Per iniciar la versió portable, vés a la carpeta on has descomprimit NVDA, i prem Retorn o fes doble clic a nvda.exe.

Quan NVDA s'inicia, primer sentiràs un conjunt de tons ascendents (per avisar que NVDA s'està carregant). Si el teu ordinador és molt lent, o executes NVDA des d'un llapis USB o des d'un suport encara més lent, el programa pot trigar una mica a començar. Si requereix un temps més llarg, NVDA hauria de dir "NVDA s'està carregant. Un moment..."

Si no sents res d'això, o si sents el so d'error de Windows, o un conjunt de tons descendents, significa que NVDA té un error, i caldria informar del problema als desenvolupadors. Mira com fer-ho al web de NVDA .

Quan NVDA comença per primer cop, el programa et saluda amb un quadre de diàleg que dóna informació bàsica sobre la tecla modificadora de NVDA i el menú NVDA. (Consulta les seccions següents sobre aquests temes.) El quadre de diàleg conté també tres caselles de selecció. La primera casella et permet triar si vols que NVDA utilitzi la tecla Bloqueig de majúscules com a tecla modificadora. La segona casella et permet triar si vols que NVDA arrenqui automàticament en iniciar Windows i només apareix en les versions instal·lades de NVDA. La tercera casella permet controlar si aquest diàleg de benvinguda ha d'aparèixer cada cop que NVDA s'inicia.

4.2. Ordres de teclat de NVDA

4.2.1. Tecla modificadora de NVDA

La majoria d'ordres de teclat específiques de NVDA es basen en prémer una tecla concreta anomenada tecla modificadora de NVDA i prémer alhora una o més tecles addicionals. Una excepció remarcable a aquest funcionament són les ordres de revisió de text en la disposició de teclat de sobretaula que usen només el teclat numèric, però existeixen altres ordres que no fan ús de la tecla modificadora.

Es pot configurar NVDA per tal que la tecla modificadora de NVDA sigui la tecla d'inserció del teclat numèric, la tecla d'inserció del teclat estès, o la tecla Bloqueig de majúscules. De forma predeterminada, tant la tecla d'inserció del teclat numèric, com la tecla d'inserció del teclat estès, funcionen com a tecles modificadores de NVDA.

Si vols que una de les tecles modificadores de NVDA realitzi la seva funció original (per exemple si vols activar el Bloqueig de majúscules mentre la tecla Bloqueig de majúscules funciona com a tecla modificadora de NVDA), pots prémer la tecla ràpidament dos cops.

4.2.2. Disposicions de teclat

NVDA s'ofereix actualment amb dos conjunts d'ordres de teclat (anomenats disposicions de teclat): una disposició de teclat per a ordinadors de sobretaula i una disposició de teclat per a ordinadors portàtils. De forma predeterminada, NVDA està configurat per usar el teclat d'ordinadors de sobretaula, però pots canviar al teclat per a ordinadors portàtils a la Configuració de teclat, que es troba a Preferències al menú NVDA.

La disposició de teclat de sobretaula fa un ús extensiu del teclat numèric (amb el bloqueig del teclat numèric desactivat). Tot i que molts portàtils no tenen un teclat numèric físic, en alguns portàtils s'emula prement la tecla de funció (FN) i les lletres i números de la dreta del teclat (7 8 9 u i o j k l etc). Si el teu portàtil no té aquesta funció, o no et permet desactivar el bloqueig numèric, el més recomanable és que canviïs a la disposició de teclat per a portàtils.

4.3. Gestos tàctils de NVDA

Si executes NVDA en un ordinador amb pantalla tàctil, a Windows 8 o una versió posterior, pots controlar NVDA directament des de la pantalla tàctil. Mentre s'executi NVDA, totes les entrades tàctils aniran directament a NVDA. En conseqüència, les accions que normalment es poden fer sense NVDA no funcionaran.

4.3.1. Exploració de la pantalla

L'acció més bàsica que pots fer amb la pantalla tàctil és anunciar el control o el text des de qualsevol punt de la pantalla. Per fer-ho, posa el dit a qualsevol lloc de la pantalla. Pots mantenir el dit a la pantalla i moure'l amunt i avall per llegir altres controls i text per on passi el dit.

4.3.2. Gestos tàctils

Quan més endavant es descriguin les ordres de NVDA, sovint s'indicarà quin gest tàctil s'usa per activar aquella ordre amb la pantalla tàctil. A continuació pots trobar algunes instruccions sobre com fer els diferents gestos tàctils.

Tocs

Toca la pantalla ràpidament amb un o més dits.

Tocar una vegada amb un dit es coneix simplement com a toc. Tocar amb dos dits alhora és un toc de dos dits, i així successivament.

Si el mateix toc es fa una o més vegades ràpidament, NVDA entendrà l'acció com un gest multitoc. Tocar dues vegades s'entendrà com un toc doble. Tocar tres vegades s'entendrà com un toc triple, i així successivament. Els gestos multitocs evidentment reconeixen quants dits s'han usat, per això és possible indicar gestos com toc triple amb dos dits, toc amb quatre dits, etc.

Moviments ràpids

Arrossega ràpidament el teu dit al llarg de la pantalla.

Existeixen quatre gestos de moviments ràpids segons la direcció en què es fan: moviment ràpid cap a l'esquerra, moviment ràpid cap a la dreta, moviment ràpid cap amunt i moviment ràpid cap avall.

De la mateixa manera que en els tocs, es pot usar més d'un dit per fer el gest de moviment ràpid. Per això, són possibles gestos com moviments ràpids amb dos dits, moviment ràpid cap a l'esquerra amb quatre dits, etc.

4.3.3. Modes tàctils

Com que hi ha més ordres de NVDA que gestos tàctils disponibles, NVDA ofereix diferents modes tàctils, cadascun amb un subconjunt d'ordres, entre els quals pots alternar. Els dos modes tàctils són el mode textual i el mode objecte. Algunes ordres de NVDA llistades en aquest document poden tenir un mode tàctil indicat entre parèntesi després del gest tàctil. Per exemple, moviment ràpid amunt (mode de text) significa que l'ordre s'executarà si fas el moviment ràpid cap amunt però només en el mode de text. Si l'ordre no indica cap mode tàctil, funcionarà en ambdós modes.

Per canviar entre modes tàctils, fes un toc amb tres dits.

4.4. Mode d'ajuda d'entrada

Al llarg d'aquesta guia d'usuari es mencionen moltes ordres de NVDA: una manera fàcil d'explorar totes les ordres és activar l'ajuda d'entrada.

Per activar l'ajuda d'entrada, prem NVDA+1. Per desactivar-la, prem de nou NVDA+1. Mentre l'ajuda d'entrada està activada, realitzar una acció d'entrada (tal com prémer una tecla o fer un gest tàctil) informarà sobre l'acció realitzada i en descriurà la funció (si n'hi ha). En aquest mode les ordres no s'executaran.

4.5. El menú NVDA

El menú NVDA et permet controlar la configuració del programa, accedir a l'ajuda, desar o restablir la configuració, modificar els diccionaris de síntesi de veu, accedir a eines addicionals i sortir de NVDA.

Per accedir al menú NVDA des de qualsevol lloc a Windows mentre NVDA s'està executant, prem NVDA+n al teclat o fes un toc doble amb dos dits a la pantalla tàctil. També pots accedir al menú NVDA des del menú de sistema Windows. Fes clic amb el botó dret a la icona de NVDA de la safata del sistema, o bé accedeix a la safata del sistema prement la tecla del logotip de Windows + B, la fletxa avall a la icona de NVDA i prem la tecla d’aplicacions que es troba a la dreta de la tecla Control a la majoria de teclats. Quan aparegui el menú, pots usar les tecles de fletxa per navegar pel menú, i la tecla Retorn per activar un element.

4.6. Ordres bàsiques NVDA

Nom Tecla en teclat de sobretaula Tecla en teclat de portàtil Gest Descripció
Parar veu Ctrl Ctrl Toc amb dos dits Para la veu instantàniament
Pausar veu Maj Maj cap Para la veu instantàniament. En prémer-la de nou tornarà a parlar a partir del punt on s'ha aturat (si el sintetitzador de veu usat és compatible amb la pausa de veu)
Menú NVDA NVDA+n NVDA+n Toc doble amb dos dits Fa aparèixer el menú NVDA que et permet accedir a les preferències, eines, ajuda etc
Commutar Mode de so NVDA+s NVDA+s cap Canvia el mode de so entre parla, emissió de xiulets i desactivat
Commuta el mode d'ajuda d'entrada NVDA+1 NVDA+1 cap En aquest mode prémer una tecla informarà sobre la tecla premuda i descriurà l'ordre de NVDA que té associada
Sortir de NVDA NVDA+q NVDA+q cap Tanca NVDA
Enviar la següent tecla directament NVDA+f2 NVDA+f2 Cap Indica a NVDA que la següent tecla s'ha d'enviar directament a l'aplicació activa, fins i tot si aquesta tecla s'entendria normalment com a una ordre NVDA
Activa i desactiva el mode de suspensió NVDA+Maj+s NVDA+Maj+z cap El mode de suspensió desactiva totes les ordres de NVDA i la sortida de veu i/o braille per a l'aplicació actual. Aquesta funció és útil a les aplicacions que ja disposen de veu pròpia o de funcions de lector de pantalla. Per desactivar el mode de veu premeu de nou l'ordre

4.7. Informació del sistema

Nom tecla Descripció
Informa del dia i hora NVDA+f12 Prémer una vegada informa de l'hora, prémer dues vegades informa de la data
Informar de l'estat de la bateria NVDA+Maj+b Informa de l'estat de la bateria, és a dir, si hi ha corrent elèctrica o el percentatge de càrrega actual
Informa del text del porta-retalls NVDA+c Informa del text del porta-retalls si n'hi ha.

5. Navegació amb NVDA

NVDA et permet explorar i navegar pel sistema de diverses maneres, tant en interacció normal com en revisió.

5.1. Objectes

Cada aplicació i també el sistema operatiu consta de diversos objectes. Un objecte és un element simple com un tros de text, un botó, una casella de selecció, un control lliscant, una llista o un camp de text editable.

5.2. Navegació amb el focus de sistema

El focus de sistema, conegut també simplement com a focus, és l'objecte que rep les tecles premudes en el teclat. Per exemple, si estàs escrivint en un camp de text editable, el camp de text editable té el focus.

La manera més habitual de moure's per Windows amb NVDA consisteix simplement a moure el focus de sistema fent servir les ordres de teclat estàndard de Windows, com ara la tecla de tabulador o Majúscula+tabulador per avançar o retrocedir entre controls, prémer la tecla Alt per anar a la barra de menús i moure's pel menú amb les tecles de fletxa, i usar Alt+Tab per moure's entre les aplicacions en execució. Mentre fas aquestes accions, NVDA t'informarà sobre l'objecte que rep el focus, i te n'indicarà nom, tipus, valor, estat, descripció, drecera de teclat i et donarà informació de la seva posició.

Hi ha algunes ordres de teclat que són útils per moure's amb el focus de sistema:

Nom Tecla en teclat de sobretaula Tecla en teclat portàtil Descripció
Informa del focus actual NVDA+Tab NVDA+Tab Anuncia l'objecte o control actual que rep el focus del sistema. Si prems dos cops lletreja el nom
Informa del títol NVDA+t NVDA+t Informa del títol de la finestra activa actual. Si prems dos cops l'ordre lletreja el títol. Si prems tres cops l'ordre copiarà el títol al porta-retalls
Llegeix la finestra activa NVDA+b NVDA+b Llegeix tots els controls de la finestra activa actualment (útil per a diàlegs)
Informa de la barra d'estat NVDA+FI NVDA+Maj+FI Informa de la barra d'estat si NVDA n'ha trobat una. També mou l'objecte de navegació a aquesta ubicació. Si prems dos cops lletreja el nom

5.3. Navegació amb el cursor del sistema

Quan un objecte que permet la navegació o edició del text rep el focus, pots desplaçar-te pel text fent servir el cursor del sistema, també conegut com a cursor d'edició.

Quan el focus és en un objecte que té el cursor del sistema, pots usar les tecles de fletxa, Re Pàg, Av Pàg, Fi, etc. per desplaçar-te dins el text. També pots canviar el text si el control permet l'edició. NVDA t'avisarà del text lletra a lletra, paraula a paraula o línia a línia mentre et mous i també t'anunciarà si selecciones o desselecciones text.

NVDA ofereix les següents ordres de teclat relacionades amb el cursor del sistema:

Nom Tecla en teclat de sobretaula Tecla en teclat portàtil Descripció
Verbalitza-ho tot NVDA+fletxa avall NVDA+a Comença a llegir des de la posició actual del cursor del sistema, i es mou a mesura que avança
Llegeix la línia actual NVDA+fletxa amunt NVDA+l Llegeix la línia en què es troba el cursor del sistema. Si prems dos cops lletreja la línia
Llegeix la selecció de text actual NVDA+Majúscules+fletxa amunt NVDA+Maj+s Llegeix qualsevol text seleccionat en aquell moment
Frase següent Alt+fletxa avall Alt+fletxa avall Mou el cursor del sistema a la frase següent i l'anuncia. (compatible només amb Microsoft Word i Outlook)
Frase anterior Alt+fletxa amunt Alt+fletxa amunt Mou el cursor del sistema a la frase anterior i l'anuncia. (compatible només amb Microsoft Word i Outlook)

Quan et trobes dins d'una taula, les següents ordres de teclat també estan disponibles:

Nom Tecla Descripció
Mou a la columna anterior Ctrl+Alt+fletxa esquerra Mou el cursor del sistema a la columna anterior (mantenint-se a la mateixa fila)
Mou a la columna següent Ctrl+Alt+fletxa dreta Mou el cursor del sistema a la columna següent (mantenint-se a la mateixa fila)
Mou a la fila anterior Ctrl+Alt+fletxa amunt Mou el cursor del sistema a la fila anterior (mantenint-se a la mateixa columna)
Mou a la fila següent Ctrl+Alt+fletxa avall Mou el cursor del sistema a la fila següent (mantenint-se a la mateixa columna)

5.4. Navegació d'objectes

La major part del temps, treballaràs amb les aplicacions usant ordres que mouen el focus i el cursor del sistema. Tot i així, a vegades, pot ser que vulguis explorar l'aplicació actual o el sistema operatiu sense moure el focus o el cursor. Potser també vols treballar amb objectes als quals no pots accedir amb el teclat. En aquests casos, pots usar la navegació d'objectes.

La navegació d'objectes et permet moure't entre els objectes individuals i obtenir-ne informació. Quan et desplacis a un objecte, NVDA t'informarà de manera similar a com t'informa del focus de sistema. Alternativament, per revisar tot el text que apareix a pantalla, pots usar la revisió de pantalla.

En comptes de desplaçar-te endavant i enrere entre cadascun dels objectes del sistema, aquests estan organitzats jeràrquicament. Això significa que alguns objectes en contenen d'altres i que has de desplaçar-te dins d'ells per accedir als objectes que contenen. Per exemple, una llista conté elements de llista, i has de desplaçar-te dins la llista per poder accedir als seus elements. Si t'has desplaçat fins a un element de llista, les ordres següent i anterior et mouran als altres elements de la mateixa llista. Si et desplaces a l'objecte contenidor dels elements de llista, tornaràs a la llista. En aquell moment pots desplaçar-te més enllà de la llista si vols accedir a altres objectes. Igualment, una barra d'eines conté controls, i has de desplaçar-te dins la barra per accedir als controls de la barra d'eines.

L'objecte que estàs revisant en un moment donat s'anomena objecte de navegació. Un cop has navegat a un objecte, pots revisar-ne el contingut amb les ordres de revisió de text mentre ets en mode de revisió d'objectes. Per defecte, l'objecte de navegació es mou amb el focus de sistema, però pots activar o desactivar aquest comportament.

Tingues en compte que, de forma predeterminada, la línia braille segueix el focus i el cursor del sistema, i no la navegació d'objectes o la revisió de text. Si prefereixes seguir la navegació d'objectes o la revisió de text, has de configurar el seguiment de braille al cursor de revisió.

Per a la navegació d'objectes, fes servir les següents ordres:

Nom Tecla en teclat de sobretaula Tecla en teclat de portàtil Gest Descripció
Informa de l'objecte actual NVDA+ teclat numèric 5 NVDA+Maj+o cap Informa de l'objecte de navegació actual. Si prems dos cops lletreja la informació, i si prems tres cops copia el nom i valor de l'objecte al porta-retalls
Mou a l'objecte contenidor NVDA+teclat numèric 8 NVDA+Maj+fletxa amunt moviment ràpid cap amunt (mode d'objecte) Et mou a l'objecte que conté l'actual objecte de navegació
Mou a l'objecte anterior NVDA+teclat numèric4 NVDA+Maj+fletxa esquerra moviment ràpid cap a l'esquerra (mode d'objecte) Et mou a l'objecte anterior a l'actual objecte de navegació
Mou l'objecte següent NVDA+teclat numèric 6 NVDA+Maj+fletxa dreta moviment ràpid cap a la dreta (mode d'objecte) Et mou a l'objecte següent a l'actual objecte de navegació
Mou al primer objecte contingut NVDA+teclat numèric 2 NVDA+Maj+fletxa avall moviment ràpid cap avall (mode d'objecte) Et mou al primer objecte inclòs en l'actual objecte de navegació
Mou a l'objecte amb focus NVDA+Menys teclat numèric NVDA+Retrocés cap Et mou a l'objecte que actualment rep el focus del sistema, i desplaça el cursor de revisió a la posició del cursor del sistema, si aquesta es mostra
Activa l'objecte de navegació actual NVDA+Retorn teclat numèric NVDA+retorn toc doble Activa l'actual objecte de navegació (fa la mateixa funció que clicar amb el ratolí o prémer la barra espaiadora quan l'objecte té el focus del sistema)
Mou el focus del sistema o el cursor a la posició de revisió actual NVDA+Maj+Menys teclat numèric NVDA+Maj+Retrocés cap Si es prem un cop mou el focus del sistema a l'actual objecte de navegació, si es prem dos cops mou el cursor del sistema a la posició del cursor de revisió
Informa de la posició del cursor de revisió NVDA+Supr teclat numèric NVDA+Supr cap Informa de la posició del text o objecte on es troba el cursor de revisió. La posició pot indicar-se, per exemple, com a percentatge dins el document, com a distància des del marge de la pàgina, o amb les coordenades exactes de la pantalla. Si es prem dos cops dóna més detalls

Atenció: has de desactivar la tecla Bloqueig del teclat numèric perquè les tecles del teclat numèric funcionin correctament.

5.5. Revisió de text

NVDA et permet llegir el contingut de la pantalla, el document actual o l'objecte actual, lletra a lletra, paraula a paraula o línia a línia. Aquesta funció és especialment útil quan no existeix cursor del sistema (també a la consola Windows). Per exemple, pots usar aquesta funció per revisar el text d'un missatge llarg en un diàleg.

Quan mous el cursor de revisió, el cursor del sistema no es desplaça amb ell, per permetre't revisar el text sense perdre la posició d'edició. En canvi, de forma predeterminada, quan mous el cursor del sistema, el cursor de revisió sí que el segueix. Això es pot activar o desactivar.

Cal tenir en compte que, de forma predeterminada, la línia braille segueix el focus i el cursor del sistema, i no la navegació d'objectes o la revisió de text. Si prefereixes seguir la navegació d'objectes o la revisió de text, has de configurar el seguiment de braille al cursor de revisió.

Disposes de les següents ordres per revisar el text:

Nom Tecla en teclat de sobretaula Tecla en teclat de portàtil Gest Descripció
Mou a la línia en revisió superior Majúscules+teclat numèric 7 NVDA+Ctrl+Inici cap Mou el cursor de revisió a la línia superior del text
Mou a la línia en revisió anterior teclat numèric 7 NVDA+fletxa amunt moviment ràpid cap amunt (mode de text) Mou el cursor de revisió a la línia de text anterior
Informa de la línia en revisió actual teclat numèric 8 NVDA+Maj+. cap Anuncia la línia de text on es troba actualment el cursor de revisió. Si prems dos cops lletreja la línia. Si prems tres cops lletreja la línia amb les descripcions dels caràcters
Mou a la línia en revisió següent teclat numèric 9 NVDA+fletxa avall moviment ràpid cap avall (mode de text) Mou el cursor de revisió a la següent línia de text
Mou a la línia de revisió inferior Majúscules+teclat numèric 9 NVDA+Ctrl+Fi cap Mou el cursor de revisió a la línia de text inferior
Mou a la paraula en revisió anterior teclat numèric 4 NVDA+Ctrl+fletxa esquerra moviment ràpid cap a l'esquerra amb dos dits (mode de text) Mou el cursor de revisió a la paraula anterior del text
Informa de la paraula en revisió actual teclat numèric 5 NVDA+Ctrl+. cap Anuncia la paraula en què es troba actualment el cursor de revisió. Si prems dos cops lletreja la paraula. Si prems tres cops lletreja la paraula amb les descripcions dels caràcters
Mou a la següent paraula en revisió teclat numèric 6 NVDA+Ctrl+fletxa dreta moviment ràpid cap a la dreta amb dos dits (mode de text) Mou el cursor de revisió a la següent paraula en el text
Mou al principi de la línia en revisió Majúscules+teclat numèric 1 NVDA+Inici cap Mou el cursor de revisió al principi de la línia de text actual
Mou al caràcter anterior en revisió teclat numèric 1 NVDA+fletxa esquerra moviment ràpid cap a l'esquerra (mode de text) Mou el cursor de revisió al caràcter anterior a la línia de text actual
Informa del caràcter en revisió actual teclat numèric 2 NVDA+. cap Anuncia el caràcter actual a la línia de text on es troba el cursor de revisió. Si prems dos cops et descriu o posa un exemple d'aquell caràcter. Si prems tres cops t'informa del valor numèric del caràcter en decimal o en hexadecimal
Mou al següent caràcter en revisió teclat numèric 3 NVDA+fletxa dreta moviment ràpid cap a la dreta (mode de text) Mou el cursor de revisió al següent caràcter en la línia de text actual
Mou al final de la línia en revisió Majúscules+teclat numèric 3 NVDA+Fi cap Mou el cursor de revisió al final de la línia de text actual
Verbalitza-ho tot en revisió teclat numèric Més NVDA+Maj+a moviment ràpid cap avall amb tres dits (mode de text) Llegeix des de la posició actual del cursor de revisió, i el desplaça mentre avança
Copia des del cursor de revisió NVDA+f9 NVDA+f9 cap Inicia el copiat de text des de la posició actual del cursor de revisió. La còpia no es farà efectiva fins que indiquis a NVDA a on copiar-ho
Copia al cursor de revisió NVDA+f10 NVDA+f10 cap Copia des de la posició del cursor de revisió marcat com a Copia des del cursor de revisió, a la posició actual del cursor de revisió. Després de prémer aquestes tecles, el text es copiarà al porta-retalls de Windows
Informa del format del text NVDA+f NVDA+f cap Informa del format del text en què es troba actualment el cursor de revisió

Atenció: has de desactivar la tecla Bloqueig del teclat numèric perquè les tecles del teclat numèric funcionin correctament.

Un truc per recordar les ordres bàsiques de revisió de text en la disposició de teclat de sobretaula, és imaginar-les com si estiguessin en una quadrícula de tres per tres, i amb el significat de dalt a baix com a línia, paraula i caràcter i d'esquerra a dreta com a anterior, actual i següent. La disposició s'exemplifica com es mostra a continuació:

Línia anterior Línia actual Línia següent
Paraula anterior Paraula actual Paraula següent
Caràcter anterior Caràcter actual Caràcter següent

5.6. Modes de revisió

Les ordres de revisió de text a NVDA permeten revisar el contingut dins l'actual objecte de navegació, document o pantalla, depenent del mode de revisió seleccionat. Els modes de revisió reemplacen l'antic concepte de NVDA de revisió plana.

Les següents ordres permeten canviar el mode de revisió:

Nom Tecla en teclat de sobretaula Tecla en teclat de portàtil Gest Descripció
Canvia al següent mode de revisió NVDA+teclat numèric 7 NVDA+Re Pàg moviment ràpid cap amunt amb dos dits Canvia al següent mode de revisió disponible
Canvia a l'anterior mode de revisió NVDA+teclat numèric 1 NVDA+Av Pàg moviment ràpid cap avall amb dos dits Canvia a l'anterior mode de revisió disponible

5.6.1. Revisió d'objectes

Mentre et trobes en mode de revisió d'objectes, només pots revisar el contingut de l'objecte de navegació actual. Per a altres objectes com camps de text editables o altres controls bàsics de text, generalment el contingut serà el propi text. Per a altres objectes, el contingut pot ser el nom o el valor.

5.6.2. Revisió de documents

Quan l'objecte de navegació es troba dins un document en mode de navegació (per ex. una pàgina web) o altres documents complexos (per ex. un document de Lotus Symphony), es pot canviar al mode de revisió de documents. El mode de revisió de documents et permet revisar el text de tot el document.

Quan canvies del mode revisió d'objecte al mode de revisió de documents, el cursor de revisió se situa en el document a la posició de l'objecte de navegació. Quan et desplaces amunt i avall del document amb ordres de revisió, l'objecte de navegació passa automàticament a ser l'objecte que es troba a la posició del cursor de revisió.

Tingues en compte que NVDA canviarà de revisió d'objecte a revisió de documents automàticament quan et desplacis amunt i avall del document en mode de navegació.

5.6.3. Revisió de pantalla

El mode de revisió de pantalla et permet revisar el text de la pantalla tal i com apareix visualment a l'aplicació actual. Aquest mode és similar a la funció de revisió de pantalla o a la de cursor de ratolí en molts altres lectors de pantalla de Windows.

Quan canvies al mode de revisió de pantalla, el cursor de revisió se situa a la posició de pantalla de l'actual objecte de navegació. Quan et desplaces amunt i avall de la pantalla amb ordres de revisió, l'objecte de navegació passa automàticament a ser l'objecte que es troba a la posició de pantalla del cursor de revisió.

Tingues en compte que en algunes aplicacions més noves, NVDA potser no veu part o la totalitat del text mostrat a pantalla ja que aquest s'ha escrit amb noves tecnologies de dibuix a pantalla, ara mateix incompatibles amb NVDA.

5.7. Navegació amb el ratolí

Quan desplaces el ratolí, NVDA de forma predeterminada informa del text que està just a sota del punter del ratolí així que el ratolí hi passa per sobre. En algunes aplicacions compatibles, NVDA llegirà el paràgraf de text circumdant, tot i que alguns controls potser només llegeixen línia a línia.

Pots configurar NVDA per anunciar també el tipus d'objecte que es troba sota el ratolí quan aquest s'hi desplaça a sobre (per ex. una llista, un botó, etc.). Aquesta funció pot ser útil per als usuaris totalment cecs, perquè de vegades, amb el text no n'hi ha prou.

NVDA ofereix un mecanisme perquè els usuaris sàpiguen on es troba el ratolí en relació amb les dimensions de la pantalla que consisteix en emetre les coordenades del ratolí en forma de so. Com més amunt es trobi el ratolí respecte a la pantalla, més aguda serà la nota de l'avís. Com més a l'esquerra o a la dreta es trobi el ratolí respecte a la pantalla, més a l'esquerra o a la dreta sonarà la nota de l'avís (sempre i quan l'usuari tingui altaveus o auriculars estèreo).

Aquestes característiques extres del ratolí per defecte no estan activades a NVDA. Si vols gaudir-ne, pots configurar-les des del diàleg Configuració del ratolí, que es troba dins el menú Preferències de NVDA.

Tot i que cal usar un ratolí físic o un ratolí tàctil per navegar amb el ratolí, existeixen unes quantes ordres de teclat relacionades amb el ratolí a NVDA:

Nom Tecla en teclat de sobretaula Tecla en teclat de portàtil Descripció
Clica amb el botó esquerre del ratolí Divisió teclat numèric NVDA+[ Fa un clic de botó esquerre de ratolí. El típic doble clic es pot aconseguir clicant aquesta combinació de tecles dues vegades ràpidament
Bloqueja el botó esquerre del ratolí Majúscules+Divisió teclat numèric NVDA+Ctrl+[ Bloqueja el botó esquerre del ratolí avall. Prem de nou per desbloquejar. Per arrossegar el ratolí, prem aquestes tecles per bloquejar el botó esquerre avall, i llavors mou el ratolí físicament o amb les ordres de moviment de ratolí
Clica amb el botó dret de ratolí Multiplicació teclat numèric NVDA+] Fa un clic de botó dret de ratolí.
bloqueig del botó dret del ratolí Majúscules+Multiplicació teclat numèric NVDA+Ctrl+] Bloqueja el botó dret del ratolí avall. Prem de nou per desbloquejar. Per arrossegar el ratolí, prem aquestes tecles per bloquejar el botó dret avall, i llavors mou el ratolí físicament o amb les ordres de moviment de ratolí
Mou el cursor a l'objecte de navegació actual NVDA+Divisió teclat numèric NVDA+Maj+m Mou el ratolí a la posició de l'objecte de navegació actual, i del cursor de revisió
Navega a l'objecte sota el ratolí NVDA+Multiplicació teclat numèric NVDA+Maj+n L'objecte de navegació passa a ser l'objecte ubicat a la posició del ratolí

6. Mode de navegació

NVDA navega pels documents complexos només de lectura, com ara pàgines web, amb el mode de navegació. Així es llegeixen els documents de Mozilla Firefox, Microsoft Internet Explorer, missatges HTML de Microsoft Outlook, Google Chrome, Adobe Reader i Adobe Flash. El mode de navegació, opcionalment, també està disponible per als documents Microsoft Word.

En mode de navegació, el contingut del document s'ofereix en una representació plana que es pot navegar amb les tecles de cursor com si fos un document de text normal. Totes les ordres de teclat de NVDA del cursor del sistema funcionaran en aquest mode; per exemple verbalitza-ho tot, informa del format, ordres de navegació per taules, etc. Mentre et vas movent, NVDA informa del text i també si aquest és un enllaç, un encapçalament, etc.

Algunes vegades, en aquests documents, et caldrà interaccionar directament amb controls. Per exemple, et caldrà fer-ho en els camps de text editables, i a les llistes per tal de poder escriure caràcters i usar les tecles de cursor per treballar amb el control. Per fer-ho cal canviar a mode de focus, on quasi totes les tecles s'envien al control. Quan et trobes en mode de navegació, NVDA de forma predeterminada canviarà al mode de focus si cliques o et mous amb el tabulador a un control en particular que requereix aquest mode. Inversament, quan cliques o et mous amb el tabulador a un control que no requereix el mode de focus, NVDA tornarà al mode de navegació. També pots canviar al mode de focus en els controls que així ho requereixin prement Retorn o la Barra espaiadora. Si prems tecla d'escapada tornaràs al mode de navegació. A més, pots forçar el mode de focus manualment, que romandrà actiu fins que decideixis desactivar-lo.

Nom Tecla Descripció
Canvia de modes entre navegació i focus NVDA+Barra espaiadora Canvia entre el mode de focus i el mode de navegació
Surt del mode de focus Tecla d'escapada Retorna al mode de navegació si el mode de focus s'ha activat automàticament
Actualitza el document en navegació NVDA+f5 Recarrega el contingut del document actual (útil si sembla que falti part del contingut del document. No disponible a Microsoft Word i a Outlook.)
Busca NVDA+Ctrl+f Obre un diàleg en el qual pots escriure un text per buscar-lo al document
Busca següent NVDA+f3 Troba l'ocurrència següent en el document del text que has buscat prèviament
Busca anterior NVDA+Maj+f3 Troba l'anterior ocurrència en el document del text que has buscat prèviament
Obrir descripció llarga NVDA+d Obre una nova finestra que conté una descripció llarga de l'element actiu, si és que en té.

6.1. Navegació amb una sola lletra

Quan et trobes en mode de navegació, per facilitar una navegació més ràpida, NVDA ofereix algunes tecles d'una sola lletra per saltar a certs camps del document. Cal tenir en compte que no totes aquestes ordres actúen en tots els tipus de documents.

Les següents tecles, per sí soles, salten a l'element posterior disponible, i si hi afegeixes la tecla de Majúscules, salten a l'element anterior:

Per moure's a l'inici o al final dels elements contenidors com les llistes o taules:

Nom Tecla Descripció
Mou al principi del contenidor Majúscules+coma Mou al principi del contenidor (llista, taula, etc.) on està posicionat el cursor del sistema
Mou més enllà del final del contenidor coma Mou més enllà del final del contenidor (llista, taula, etc.) on està posicionat el cursor del sistema

Algunes aplicacions web com Gmail, Twitter i Facebook usen lletres com a dreceres de teclat. Si vols usar-les mentre fas servir les tecles de cursor en el mode de navegació, pots deshabilitar temporalment les tecles de navegació per lletra de NVDA. Per activar i desactivar la navegació per lletra en el document actual, prem NVDA+Maj+espai.

6.2. Llista d'elements

La llista d'elements dóna accés a la llista d'enllaços, la llista d'encapçalaments o la llista de marques estructurals existents en el document. Per exemple, en els navegadors web, la llista d'enllaços poden ser enllaços, encapçalaments o regions. Els botons d’opció et permeten canviar entre aquests tres tipus d’informació. Al diàleg també hi ha un camp editable que et permet filtrar la llista per ajudar-te a buscar dins la pàgina un element en particular. Un cop has triat un element, pots usar els botons del diàleg per moure't o activar l'element triat.

Nom Tecla Descripció
Llista d'elements en mode de navegació NVDA+f7 Mostra els diferents tipus d'elements existents en el document actual

6.3. Objectes incrustats

Les pàgines poden incloure contingut enriquit si usen tecnologies com Adobe Flash o Java de Sun, així com aplicacions i diàlegs. Quan trobes aquest contingut en mode de navegació, NVDA informarà amb els missatges "objecte incrustat", "aplicació" o "diàleg", respectivament. Pots prémer Retorn en aquests objectes per interaccionar amb ells. Si l'aplicació és accessible, pots usar el tabulador per moure't amunt i avall i per interaccionar amb ella com en qualsevol aplicació. NVDA disposa d'una ordre de teclat per tornar a la pàgina original, que conté l'objecte incrustat:

Nom Tecla Descripció
Mou al document contenidor en mode de navegació NVDA+Ctrl+Barra espaiadora Desplaça el focus fora de l'objecte incrustat actual i el mou al document que el conté

7. Lectura de contingut matemàtic

Amb MathPlayer 4 de Design Science, NVDA pot llegir i navegar de forma interactiva el contingut matemàtic compatible. Això requereix que MathPlayer 4 estigui instal.lat a l'ordinador. MathPlayer es pot descarregar gratuïtament de: https://www.dessci.com/en/products/mathplayer/

NVDA és compatible amb els següents tipus de contingut matemàtic:

Mentre llegeix un document, NVDA verbalitzarà qualsevol contingut matemàtic compatible allà on aquest aparegui. Si uses un terminal braille, el contingut també es mostrarà a la línia braille.

7.1. Navegació interactiva

Si treballes principalment amb veu, en molts casos, segurament voldràs examinar l'expressió matemàtica en segments més petits, en comptes de sentir-la tota de cop.

Si estàs en el mode de navegació, pots fer-ho movent el cursor sobre el contingut matemàtic i prement Retorn.

Si no estàs en el mode de navegació:

  1. mou el cursor de revisió al contingut matemàtic. Per defecte, el cursor de revisió segueix el cursor de sistema, per tant pots usar el cursor de sistema per moure't al contingut desitjat.
  2. Llavors, activa la següent comanda:

Nom Tecla Descripció
Interactúa amb contingut matemàtic NVDA+Alt+m Inicia la interacció amb el contingut matemàtic.

En aquest punt, pots usar les comandes de MathPlayer, com les tecles de fletxa, per explorar l'expressió. Per exemple, pots moure't al llarg de l'expressió amb les tecles de fletxa esquerra i dreta i ampliar una porció de l'expressió, com una fracció, amb la fletxa avall. Mira la documentació de MathPlayer per a més informació.

Quan vulguis tornar al document, simplement prem la tecla Escapada.

8. ordres de NVDA específiques d'aplicacions

NVDA disposa d'algunes ordres pròpies addicionals per a algunes aplicacions, per facilitar algunes tasques o per donar accés a funcionalitats que altrament no serien accessibles als usuaris de lectors de pantalla.

8.1. Microsoft Word

NVDA pot anunciar automàticament els encapçalaments de files i columnes apropiades en navegar per les taules del Microsoft Word. Això requereix, en primer lloc, que l'opció d'informar sobre els encapçalaments de la fila / columna de les taules en el diàleg de formatació de documents estigui activada. En segon lloc, NVDA necessita conèixer quina fila o columna conté els encapçalaments de la taula. Desprès de moure't a la primera cel·la en la columna o fila que conté els encapçalaments, utilitza una de les ordres següents:

Nom Tecla Descripció
Informa del comentari actual NVDA+Alt+c Informa del text del comentari que es troba a la posició del cursor del sistema.
Estableix com a encapçalament de columna NVDA+Maj+c Si prems aquestes tecles un cop, li estàs indicant a NVDA que aquesta és la primera cel·la d’encapçalament de la fila que conté encapçalaments de columna, i així ho hauria d'anunciar automàticament quan et mous entre les columnes sota aquesta fila. Si prems dos cops, deixa de ser l’encapçalament.
Estableix com a encapçalament de fila NVDA+Maj+r Si prems aquestes tecles un cop, li estàs indicant a NVDA que aquesta és la primera cel·la d’encapçalament de la columna que conté encapçalaments de fila, i així ho hauria d'anunciar automàticament quan et mous entre les files sota aquesta columna. Si prems dos cops, deixa de ser l’encapçalament.

Aquestes configuracions es poden emmagatzemar en els documents com a marcadors, compatibles amb altres lectors de pantalla com ara el Jaws. Això vol dir que altres usuraris del lector de pantalla que obrin aquest llibre més endavant, tindran configurats automàticament els encapçalaments de les files i columnes.

8.1.1. Mode de navegació en el Microsoft Word

Per activar i desactivar el mode de navegació al Microsoft Word, prem NVDA+barra espaiadora. Per saber-ne més sobre el mode de navegació i la navegació ràpida, vegeu la secció mode de navegació.

8.1.1.1. La llista d'elements

Mentre estiguis en el mode de navegació en el Microsoft Word, pots accedir a la llista d'elements prement NVDA+f7. La llista d'elements pot llistar encapçalaments, enllaços i anotacions (que inclouen comentaris i seguiment de canvis).

8.1.2. Informar dels comentaris

Per informar sobre els comentaris en la posició actual del cursor, prem NVDA+alt+c. Tots els comentaris del document incloent-hi altres seguiment de canvis també poden ser llistats en la llista d'elements del NVDA en seleccionar les anotacions com a tipus.

8.2. Microsoft Excel

8.2.1. Lectura automàtica dels encapçalaments de columnes i files

NVDA pot anunciar automàticament els encapçalaments de les files i columnes apropiades al navegar pels fulls de l'Excel. Això requereix, primer de tot, activar l'opció Informa dels encapçalaments de files / columnes del diàleg Formatació del document del NVDA. En segon lloc, NVDA necessita conèixer quina fila o columna conté els encapçalaments. Desprès de moure't a la primera cel·la en la columna o fila que conté els encapçalaments, utilitza una de les ordres següents:

Nom Tecla Descripció
Estableix com a encapçalament de columna NVDA+Maj+c Si prems aquestes tecles un cop, li estàs indicant a NVDA que aquesta és la primera cel·la d’encapçalament de la fila que conté encapçalaments de columna, i així ho hauria d'anunciar automàticament quan et mous entre les columnes sota aquesta fila. Si prems dos cops, deixa de ser l’encapçalament.
Estableix com a encapçalament de fila NVDA+Maj+r Si prems aquestes tecles un cop, li estàs indicant a NVDA que aquesta és la primera cel·la d’encapçalament de la columna que conté encapçalaments de fila, i així ho hauria d'anunciar automàticament quan et mous entre les files sota aquesta columna. Si prems dos cops, deixa de ser l’encapçalament.
Informa del comentari actual NVDA+Alt+c Informa del text del comentari de la cel·la actual, si és que n'hi ha.
Diàleg de llista d'elements NVDA+f7 Obre el Diàleg de llista d'elements i mostra gràfics, cel·les amb comentaris, cel·les amb fòrmules, o fulls.

Aquesta configuració es pot desar al llibre com un nom de rangs definit, i és compatible amb altres lectors de pantalla com ara el Jaws. Això vol dir que altres usuraris del lector de pantalla que obrin aquest llibre més endavant, tindran configurats automàticament els encapçalaments de les files i columnes.

8.2.2. La llista d'elements

D'una manera similar al web, NVDA té una llista d'elements per al Microsoft Excel que et permet llistar i accedir a diferents tipus d'informació. Per accedir a la llista d'elements de l'Excel, prem NVDA+f7. Els tipus d'informació disponibles a la llista d'elements són:

8.2.3. Informar dels comentaris

Per informar sobre els comentaris de la cel·la que té el focus, prem NVDA+alt+c. Tots els comentaris del llibre també poden ser llistats a la llista d'elements del NVDA.

8.2.4. Lectura de les cel·les protegides

Si un llibre està protegit, no serà possible moure el focus a les cel·les bloquejades per a l'edició. Per poder moure't a cel·les bloquejades, canvia al mode de navegació prement NVDA+Barra espaiadora, i desprès utilitza les ordres de moviments estàndards de l'Excel com ara les fletxes de direcció, per moure't al voltant de totes les cel·les del full de càlcul actual.

8.3. Microsoft PowerPoint

Nom Tecla Descripció
Notes de l'orador/Presentació Ctrl+Maj+s En mode presentació de diapositives, aquesta ordre saltarà entre les notes de l'orador d'una diapositiva i el contingut de la diapositiva. Això afecta només a allò que llegeix NVDA, no al que es mostra en pantalla.

8.4. foobar2000

Nom Tecla Descripció
Informa del temps restant Ctrl+Maj+r Informa del temps restant de la pista que està sonant actualment, si és que n'hi ha.

Atenció: La drecera de teclat per informar del temps restant només funciona per a la cadena de format estàndard a la línia d'estat de foobar's.

8.5. Miranda IM

Nom Tecla Descripció
Informa del missatge recent NVDA+Ctrl+1-4 Informa d'un dels missatges recents, segons el número premut; per exemple NVDA+control+2 llegeix el segon missatge més recent.

8.6. Poedit

Nom Tecla Descripció
Informa de la finestra de comentaris Ctrl+Maj+c Informa dels comentaris existents a la finestra de comentaris.
Informa de notes per als traductors Ctrl+Maj+a Informa de totes les notes per als traductors.

8.7. Skype

Mentre converses:

Nom Tecla Descripció
Revisa el missatge NVDA+control+1-0 Mou el cursor de revisió a un missatge recent i n'informa, segons el número indicat; per exemple NVDA+control+2 llegeix el segon missatge més recent.

9. Configuració de NVDA

9.1. Preferències

La majoria d'opcions de NVDA es poden canviar des dels quadres de diàleg que es troben al submenú Preferències del menú NVDA. A tots els quadres de diàleg de configuració de NVDA, prem el botó D'acord per acceptar els canvis que hagis fet. Per cancel·lar els canvis, prem el botó Cancel·la o la tecla d'escapada. Algunes configuracions també es poden canviar amb tecles de drecera, les més rellevants es llisten a continuació.

Tingues en compte que per defecte, no tots els diàlegs de preferències poden ser accedits amb gestos d'entrada (comandes de teclat, gestos de toc, etc.). Si vols accedir a diàlegs que encara no tenen dreceres de teclat, usa el Diàleg de gestos d'entrada per assignar-los gestos personalitzats.

9.1.1. Configuració general (NVDA+Ctrl+g)

El quadre de diàleg de configuració general es troba al menú de Preferències. Conté les següents opcions:

Idioma

Quadre combinat que et permet escollir l'idioma de la interfície d'usuari de NVDA i els missatges que s'hi mostren. Hi ha molts idiomes, però l'opció predeterminada és "Valor predeterminat de l'usuari, Windows". Aquesta opció indica a NVDA que usi l'idioma especificat a Windows.

Tingues en compte que cal reiniciar NVDA quan es canvia l'idioma. NVDA et preguntarà si vols reiniciar si has canviat l'idioma. Prem D'acord, i NVDA es reiniciarà.

Desa la configuració en sortir

Aquesta opció és una casella de selecció, que quan està activada, indica a NVDA que ha de desar automàticament la configuració en sortir de NVDA.

Mostra les opcions de sortida quan surts de NVDA

Aquesta opció és una casella de selecció que et permet triar si vols que aparegui un diàleg cada cop que surtis de NVDA que et preguntarà quina acció vols fer. Si l'opció està activada quan provis de sortir de NVDA t'apareixerà un diàleg en què se'l preguntarà si vols sortir, reiniciar o reiniciar sense extensions. Si l'opció està desactivada, NVDA sortirà immediatament.

Emet un so en entrar o sortir de NVDA

Aquesta opció és una casella de selecció, que quan està activada, indica a NVDA que emeti un so en començar o en sortir.

Nivell de registre

Aquesta opció és un quadre combinat que et permet escollir quanta informació registrarà NVDA mentre s'executa. En general, els usuaris no haurien de tocar aquesta opció ja que no es registra gaire informació. De totes maneres, si vols crear un informe d'errors, pot ser una opció útil.

Inicia automàticament NVDA després d’iniciar la sessió a Windows

Si aquesta opció està activada, s'iniciarà automàticament NVDA tan aviat com entris a Windows. Aquesta opció només està disponible a la versió instal·lada de NVDA.

Utilitza NVDA a la pantalla d’inici de sessió de Windows (calen privilegis d'administrador)

Si entres a Windows amb usuari i contrasenya, en activar aquesta opció NVDA s'iniciarà automàticament a l'inici de sessió de Windows. Aquesta opció només està disponible a la versió instal·lada de NVDA.

Utilitza la configuració desada a la pantalla d'inici de sessió i a altres pantalles de seguretat

Prement aquest botó es copia la configuració d'usuari desada al directori de configuració de sistema de NVDA, per tal que NVDA la faci servir en executar-se a l'inici de sessió de Windows, Control de comptes d'usuari (UAC) i altres pantalles de seguretat de Windows. Per assegurar que tota la configuració es transfereix, assegura't primer de desar la teva configuració amb Ctrl+NVDA+c o desa la configuració des del menú NVDA. Aquesta opció només està disponible a la versió instal·lada de NVDA.

Comprova automàticament si hi ha actualitzacions per a NVDA

Si aquesta opció esta activada, NVDA buscarà automàticament versions actualitzades de NVDA i t'informarà si hi ha una actualització disponible. També pots buscar actualitzacions manualment, seleccionant Cerca actualitzacions a l'opció Ajuda del menú NVDA.

9.1.2. Selecció del sintetitzador (NVDA+Ctrl+s)

El diàleg Sintetitzador, que es troba a "Sintetitzador..." al menú de Preferències, et permet triar el sintetitzador que NVDA usarà per a convertir el text a veu. Un cop has escollit el sintetitzador, pots prémer D'acord i NVDA carregarà el sintetitzador escollit. Si es produeix un error en carregar el sintetitzador, NVDA t'ho notificarà amb un missatge, i seguirà usant el sintetitzador anterior.

Sintetitzador

Aquesta opció et permet escollir el sintetitzador que vols que NVDA faci servir.

Per obtenir el llistat dels sintetitzadors compatibles amb NVDA, revisa la secció Sintetitzadors de veu compatibles.

Un element especial que sempre apareixerà en aquesta llista és "Sense veu", que et permet usar NVDA sense sortida de veu. Aquesta opció pot ser útil a un usuari que vol usar NVDA únicament amb braille, o potser als desenvolupadors amb visió que només volen usar el Visor de veu.

Dispositiu de sortida

Aquesta opció et permet escollir la tarja de so amb la qual parlarà el sintetitzador escollit.

9.1.3. Configuració de veu (NVDA+Ctrl+v)

El diàleg Configuració de veu, que es troba al menú Preferències, conté opcions que et permeten canviar el so de la parla. Per conèixer altres vies ràpides de controlar els paràmetres de la veu des de qualsevol punt del programa mentre aquest s'està executant, revisa la secció Configuració del sintetitzador.

El quadre de diàleg Configuració de veu inclou les següents opcions:

Veu

La primera opció que trobes en aquest diàleg és un quadre combinat on es llisten totes les veus instal·lades del sintetitzador actual. Pots usar les tecles de fletxa per escoltar les diferents opcions. Les fletxes Amunt i Esquerra et desplacen amunt de la llista, mentre que les fletxes Avall i Dreta et desplacen cap avall de la llista.

Variant

Si uses el sintetitzador eSpeak que ve incorporat a NVDA, aquesta opció és un quadre combinat que et permet seleccionar amb quin Variant ha de parlar el sintetitzador. Els variants d'eSpeak són com veus, ja que ofereixen petites diferències en els atributs de la veu de eSpeak. Alguns variants sonaran com una veu masculina, altres com una veu femenina, i altres fins i tot com una granota.

Velocitat

Aquesta opció et permet canviar la velocitat de la veu. Hi ha un control lliscant que va de 0 a 100, essent 0 la velocitat més lenta, i 100 la més ràpida.

To

Aquesta opció et permet canviar el to de la veu. Hi ha un control lliscant que va de 0 a 100, essent 0 el to més baix, i 100 el més Alt.

Volum

Aquesta opció és un control lliscant que va de 0 a 100, essent 0 el volum més baix i 100 el més Alt.

Inflexió

Aquesta opció és un control lliscant que et permet triar amb quanta inflexió (pujades i baixades de to) parlarà el sintetitzador. (L'únic sintetitzador que ofereix aquesta opció actualment és eSpeak.)

Canvi d'idioma automàtic

Aquesta casella de selecció et permet triar si vols que NVDA canviï l'idioma de síntesi de veu automàticament, quan el text llegit tingui indicació d'idioma. Per defecte aquesta opció està activada. Actualment, eSpeak és l'únic sintetitzador que ofereix el canvi automàtic d'idioma.

Canvi de dialecte automàtic

Aquesta casella de selecció et permet triar si vols que NVDA faci canvis de dialecte, en comptes de canvis d'idioma. Per exemple, si estàs llegint amb una veu d'anglès d'Estats Units però el document indica que un text està escrit en anglès britànic, el sintetitzador canviarà l'accent si aquesta opció està activada. Per defecte aquesta opció està desactivada.

Nivell de puntuació i símbols

Tecla: NVDA+p

Aquesta opció et permet escollir quanta puntuació i quants símbols es verbalitzaran com a paraules. Per exemple, si està configurat com a tots, tots els símbols es verbalitzaran com a paraules. Aquesta opció afectarà a tots els sintetitzadors, no només al sintetitzador actiu actualment.

Confia en l'idioma de la veu per processar símbols i caràcters

Aquesta opció, activada per defecte, indica a NVDA si l'idioma de la veu és fiable quan es processen símbols i caràcters. Si trobes que NVDA llegeix la puntuació en l'idioma incorrecte en un sintetitzador o veu en particular, potser desitges desactivar aquesta opció i, per contra, forçar NVDA a usar la seva configuració general d'idioma.

Percentatge de canvi de to a les majúscules

Aquest camp d'edició et permet indicar quant vols que canviï el to de la veu quan pronunciï una majúscula. Aquest valor és un percentatge, un valor negatiu baixa el to i un valor positiu el puja. Si no vols canvis de to indica un valor de 0.

Digues "Maj" abans de les majúscules

Quan aquesta casella de selecció està seleccionada, indica a NVDA que ha de dir "Maj" abans d'una lletra majúscula si aquesta s'està verbalitzant com a lletra individual, com per exemple en lletrejar. Normalment, NVDA puja una miqueta el to per a les lletres majúscules, però alguns sintetitzadors no ho poden fer bé, i per això aquesta opció podria ser útil.

Emet un xiulet per les majúscules

Si aquesta casella de verificació està seleccionada, NVDA emetrà un petit xiulet cada cop que trobi una lletra majúscula. Aquesta opció, com l'opció "Digues Maj abans de les majúscules", és útil per a sintetitzadors que no poden canviar el to a les lletres majúscules.

Utilitza la funcionalitat de lletrejar si s'admet l'opció

Algunes paraules estan formades per un únic caràcter, però sonen diferent si el caràcter es pronuncia com a caràcter individual (lletrejant) o com a paraula. Per exemple, en anglès, "a" és alhora una lletra i una paraula, i es pronuncia diferent en cada cas. Aquesta opció permet que el sintetitzador diferenciï aquests casos, sempre i quan el sintetitzador ho permeti. La majoria de sintetitzadors ho permeten.

Aquesta opció generalment estarà activa. De totes maneres, alguns sintetitzadors de l'API de síntesi de veu de Microsoft, no la implementen correctament i funcionen de manera estranya quan està activada. Si tens problemes amb la pronúncia de caràcters individuals, prova a desactivar aquesta opció.

9.1.4. Configuració del sintetitzador

Si vols canviar ràpidament la configuració de veu sense anar al diàleg Configuració de veu, hi ha algunes ordres de teclat que et permeten moure't entre les configuracions de veu més habituals des de qualsevol punt del programa mentre aquest s'està executant:

Nom Tecla en teclat de sobretaula Tecla en teclat de portàtil Descripció
Mou a la següent opció de configuració del sintetitzador NVDA+Ctrl+fletxa dreta NVDA+Maj+Ctrl+fletxa dreta Et mou a la següent opció de configuració de veu disponible, tornant a la primera si et trobes a la darrera
Mou a l'anterior opció de configuració del sintetitzador NVDA+Ctrl+fletxa esquerra NVDA+Maj+Ctrl+fletxa esquerra Et mou a l'anterior opció de configuració de veu disponible, tornant a la darrera si et trobes a la primera
Incrementa el valor de l'opció de configuració del sintetitzador actual NVDA+Ctrl+fletxa amunt NVDA+Maj+Ctrl+fletxa amunt Incrementa el valor de l'opció de configuració en la qual et trobes, per exemple puja la velocitat, escull la següent veu o puja el volum
Redueix el valor de l'opció de configuració del sintetitzador actual NVDA+Ctrl+fletxa avall NVDA+Maj+Ctrl+fletxa avall Redueix el valor de l'opció de configuració on et trobes, per exemple baixa la velocitat, escull la veu anterior, o baixa el volum

9.1.5. Configuració de braille

El diàleg Configuració de braille es crida des del menú Preferències, a l'opció Configuració de braille.

Línia braille

La primera opció que et trobaràs al diàleg Configuració de braille és un quadre combinat que diu "línia braille". Segons els controladors de línies braille disponibles en el teu sistema, se t'oferiran diverses opcions. Mou-te per les opcions amb les tecles de fletxa.

L'opció "Sense braille" significa que no usaràs braille.

Per obtenir més informació sobre les línies braille compatibles, consulta la secció Línies braille compatibles.

Port

Aquesta opció, si està disponible, et permet escollir quin port o quin tipus de connexió s'usarà per comunicar-se amb la línia braille seleccionada. L'opció és un quadre combinat que conté les diferents vies de connexió de la teva línia braille.

Per defecte, NVDA fa servir detecció automàtica de port, la qual cosa vol dir que la connexió amb el dispositiu braille s'establirà automàticament amb una cerca dels dispositius USB o Bluetooth connectats al sistema. Tot i així, per algunes línies braille, és possible que puguis seleccionar explícitament quin port cal usar. Algunes opcions habituals són "Automàtic" (que indica a NVDA que ha de fer servir el procés automàtic de selecció de port), "USB", "Bluetooth" o altres ports de comunicació sèrie si són compatibles amb la teva línia braille.

Aquesta opció no estarà disponible si la teva línia braille només és compatible amb detecció automàtica de port.

Per conèixer més detalls dels tipus de comunicació compatibles o dels ports disponibles pots consultar la documentació específica de la teva línia braille a la secció Línies braille compatibles.

Taula de sortida

La següent opció que es presenta en aquest diàleg és el quadre combinat de codis braille de sortida. En aquest quadre combinat, hi trobaràs codis braille per a diferents idiomes, normatives i nivells braille. El codi triat s'usarà per traduir el text a braille i enviar-lo a la teva línia braille. Pots moure't entre els diferents conjunts de codis braille de la llista amb les tecles de fletxa.

Taula d'entrada

Complementària a l'opció prèvia, la següent opció que trobaràs és el quadre combinat de codis braille d'entrada. El codi triat s'usarà per traduir a text el braille introduït al teclat Perkins del terminal braille. Actualment NVDA només és compatible amb l'entrada de braille d'ordinador, i per tant només es mostraran conjunts de codis braille de 8 punts. Pots moure't entre els diferents conjunts de codis braille de la llista amb les tecles de fletxa.

Tingues en compte que aquesta opció només és útil si la teva línia braille té un teclat de tipus Perkins i el controlador de la línia braille admet aquesta funció. Si NVDA no és compatible amb l'entrada de braille des d'una línia braille que té teclat, això es farà constar a la secció Línies braille compatibles.

Expandeix a braille d'ordinador la paraula sota el cursor

Aquesta opció permet que la paraula sota el cursor es mostri en braille d'ordinador no contret.

Freqüència de parpelleig del cursor

Aquesta opció és un camp numèric que et permet canviar la freqüència de parpelleig del cursor en mil·lisegons.

Temps d'espera del missatge (segons)

Aquesta opció és un camp numèric que et permet controlar quant de temps es mostraran els missatges a la línia braille. Si especifiques 0 desactives els missatges completament.

Seguiment de braille

Tecla: NVDA+Ctrl+t

Aquesta opció et permet escollir si la línia braille seguirà el focus de sistema o bé l'objecte de navegació/cursor de revisió.

Llegeix per paràgrafs

Si aquesta opció està activada, el codi braille es mostrarà per paràgrafs en comptes de per línies. Les ordres de línia anterior i posterior, es mouran també per paràgrafs. Això significa que no caldrà desplaçar el terminal braille al final de cada línia fins i tot si al terminal braille hi cap més text. Això permet una lectura més fluida de textos llargs. Aquesta opció, per defecte, està desactivada.

Evita tallar paraules quan sigui possible

Si aquesta opció està activada, una paraula que és massa llarga per caber al final de la línia braille no es tallarà. Sinó que, hi haurà alguns espais blancs al final de la línia. Quan desplacis la línia, podràs llegir la paraula sencera. Això s'anomena a vegades "ajust de línia" Tingues en compte que si la paraula és massa llarga per caber a la línia ella sola, la paraula s'haurà de tallar.

Si aquesta opció està desactivada, es mostrarà tantes lletres de la paraula com sigui possible, però la resta es tallarà. Quan desplacis la línia, podràs llegir la resta de la paraula.

Activar aquesta funció permet una lectura més fluïda, però segurament també et requerirà que desplacis la línia més sovint.

9.1.6. Configuració de teclat (NVDA+Ctrl+k)

Aquest quadre de diàleg es troba al menú Preferències, a l'opció "Configuració de teclat...". Conté les següents opcions:

Disposició de teclat

Aquest quadre combinat et permet escollir quina disposició de teclat vols que usi NVDA. Actualment, NVDA ofereix dues disposicions de teclat, sobretaula i portàtil.

Utilitza Bloq Maj com a tecla modificadora de NVDA

Si aquesta casella de selecció està activada, s'usarà la tecla Bloqueig de majúscules com a tecla modificadora de NVDA.

Utilitza la tecla d'inserció del teclat expandit com a tecla modificadora de NVDA

Si aquesta casella de selecció està activada, es podrà usar la tecla d'inserció del teclat expandit (es troba normalment sobre les tecles de fletxa, prop de les tecles d'Inici i Fi) com a tecla modificadora de NVDA.

Utilitza la tecla d'inserció del teclat numèric com a tecla modificadora de NVDA

Si aquesta casella de selecció està activada, es podrà usar la tecla d'inserció del teclat numèric com a tecla modificadora de NVDA.

Si no se selecciona cap tecla com a tecla NVDA no es podrà accedir a algunes ordres de NVDA. Així doncs, el diàleg Configuració de teclat mostrarà un missatge d'error si no s'ha seleccionat cap tecla en el moment de prémer D'acord. Un cop obviat el missatge d'error, hauràs de triar com a mínim una tecla per poder prémer D'acord i sortir correctament del diàleg.

Verbalitza els caràcters escrits

Tecla: NVDA+2

Quan aquesta opció està activada, NVDA anunciarà tots els caràcters que escriguis amb el teclat.

Verbalitza les paraules escrites

Tecla: NVDA+3

Quan aquesta opció està activada, NVDA anunciarà totes les paraules que escriguis en el teclat.

Interrupció de la veu per als caràcters escrits

Si aquesta opció està activada, la veu s'interromprà cada cop que escriguis un caràcter. Per defecte, aquesta opció està activada.

Interrupció de la veu per a la tecla de retorn

Si aquesta opció està activada, la veu s'interromprà cada cop que premis la tecla Retorn. Per defecte, aquesta opció està activada.

Permet la lectura superficial en el perfil Verbalitza-ho tot

Si aquesta opció està activada, algunes ordres de navegació (com Navegació ràpida en mode de navegació o moure's per línies o paràgrafs) no aturaran Verbalitza-ho tot, sinó que faran que Verbalitza-ho tot salti a la nova posició i continuï llegint.

Emet un xiulet en escriure lletres minúscules quan el Bloqueig de majúscules està activat

Quan aquesta opció està activada, se sentirà un xiulet d'avís si escrius amb la tecla Majúscules quan el Bloqueig de majúscules està actiu. En general, quan s'escriuen lletres en majúscules amb el Bloqueig de majúscules activat és perquè no se sap que el Bloqueig de majúscules està actiu. Així doncs, que NVDA t'avisi pot ser prou útil.

Verbalitza les tecles d'ordre

Tecla: NVDA+4

Quan aquesta opció està activada, NVDA anunciarà totes les tecles escrites en el teclat que no corresponguin a lletres. Això inclou combinacions de tecles com Ctrl i una altra lletra.

Gestiona les tecles d'altres aplicacions

Aquesta opció permet a l'usuari controlar si NVDA ha de processar les tecles escrites per altres aplicacions com ara teclats de pantalla o programari de reconeixement de parla. Aquesta opció per defecte està activada, però alguns usuaris potser la voldran desactivar, per exemple els usuaris que escriuen vietnamita amb el programari d'escriptura Unikey, ja que provocaria una entrada incorrecta de caràcters.

9.1.7. Configuració del ratolí (NVDA+Ctrl+m)

El diàleg Configuració del ratolí es troba al menú Preferències, a l'opció "Configuració del ratolí...". Conté les següents opcions:

Anuncia els canvis en la forma del ratolí

Si aquesta casella de selecció està activada, NVDA anuncia la forma del punter de ratolí cada vegada que canvia. El punter de ratolí a Windows canvia de forma per donar informació com, per exemple, que quelcom es pot editar, o que quelcom s'està carregant, etc.

Habilita el seguiment de ratolí

Tecla: NVDA+m

Quan està activat, NVDA anunciarà el text que es troba sota el punter del ratolí mentre el desplaces amunt i avall de la pantalla. Això et permet trobar coses a la pantalla amb el moviment del ratolí, en comptes de trobar-les a través de la navegació d'objectes.

Unitat de resolució de text

Si s'ha configurat NVDA perquè anunciï el text sota el ratolí mentre el mous, aquesta opció et permet escollir quant text es verbalitza cada cop. Les opcions són una lletra, una paraula, una línia o un paràgraf.

Anuncia el rol quan el ratolí entri dins l'objecte

Si aquesta casella de selecció està activada, NVDA anunciarà el rol (tipus) d'objecte quan el ratolí entri en un objecte.

Emet les coordenades per àudio quan el ratolí es mou

Activar aquesta casella de selecció fa que NVDA emeti un xiulet quan el ratolí es mou, de tal manera que l'usuari pot deduir on es troba el ratolí respecte a les dimensions de la pantalla. Com més amunt de la pantalla es trobi el ratolí, més agut sonarà el xiulet. Com més a l'esquerra o a la dreta de la pantalla es trobi el ratolí, més allunyat a l'esquerra o a la dreta sonarà el so (sempre i quan l'usuari tingui altaveus estèreo o auriculars).

La brillantor controla el volum de l'àudio

Si la casella "Emet les coordenades per àudio quan el ratolí es mou" està activada, activar la casella de brillantor significa que el grau de brillantor de la pantalla sota el ratolí marcarà el volum de les coordenades per so. Aquesta configuració, per defecte, no està activada.

9.1.8. Configuració del cursor de revisió

Es troba al menú Preferències a "Cursor de revisió...". Aquest diàleg conté les següents opcions:

Segueix el focus del sistema

Tecla: NVDA+7

Quan aquesta opció està activada, si es canvia el focus, el cursor de revisió se situarà en el mateix objecte que el focus del sistema.

Segueix el cursor del sistema

Tecla: NVDA+6

Quan aquesta opció està activada, cada cop que el cursor de sistema es mou, es desplaçarà automàticament el cursor de revisió a la posició del cursor del sistema.

Segueix el cursor del ratolí

Quan aquesta opció està activada, el cursor de revisió seguirà els moviments del ratolí.

Mode de revisió simple

Quan aquesta opció està activada, NVDA filtrarà la jerarquia dels objectes que es poden navegar per excloure aquells objectes que no són d'interès per a l'usuari, per exemple, filtrarà els objectes invisibles o els objectes que tenen una funció exclusivament de disposició.

9.1.9. Configuració de la presentació d'objectes (NVDA+Ctrl+o)

Es troba al menú Preferències de NVDA a l'opció "Presentació d'objectes...". Aquest quadre de diàleg conté les opcions següents:

Informa dels indicadors de funció

Si aquesta casella de selecció està activada, NVDA anuncia els indicadors de funció que vagin apareixent. Moltes finestres i controls mostren un breu missatge (o indicador de funció) quan hi passes per sobre amb el punter de ratolí, o a vegades quan hi mous el focus.

Informa dels indicadors de funció d'ajuda

Si aquesta casella de selecció està activada, indica a NVDA que ha d'informar dels indicadors de funció d'ajuda que vagin apareixent. Els indicadors de funció d'ajuda són com els altres indicadors, però solen ser més llargs, i s'associen a esdeveniments del sistema com ara que el cable de xarxa s'ha desconnectat o potser per avisar-te sobre problemes de seguretat de Windows.

Informa de les tecles de drecera de l'objecte

Quan aquesta casella de selecció està activada, NVDA en informar de l'objecte o control informarà també de la tecla de drecera que té associada. Per exemple el menú de fitxers en una barra de menús pot tenir associada la tecla de drecera Alt+f.

Informa de la posició de l'objecte

Aquesta opció et permet escollir si vols conèixer la posició d'un objecte (per exemple 1 de 4) quan t'hi desplaces amb el focus o amb la navegació d'objectes.

Endevina la informació de posició de l'objecte quan no estigui disponible

Si Informa de la posició de l'objecte està activada, aquesta altra opció permet que NVDA endevini la posició d'un objecte o control en particular quan la seva ubicació no està disponible per cap altra via.

Quan aquesta opció està activada, NVDA informarà de la posició de controls addicionals com ara menús o barres d'eines, però aquesta informació pot ser poc acurada.

Informa de les descripcions de l'objecte

Desactiva aquesta casella de selecció si no vols que quan s'informi d'un objecte se'n doni la descripció.

Sortida de la barra de progrés

Tecla: NVDA+u

Aquesta opció controla com t'informarà NVDA de les actualitzacions de la barra de progrés.

Té les opcions següents:

Informa de les barres de progrés en segon pla

Aquesta opció, quan està seleccionada, indica a NVDA que ha de seguir informant sobre una barra de progrés fins i tot si aquesta no és a primer pla. Si minimitzes o surts d'una finestra que conté una barra de progrés, NVDA en farà el seguiment, i et permetrà fer altres tasques mentre NVDA segueix la barra de progrés.

Informa dels canvis dinàmics del contingut

Tecla: NVDA+5

Commuta l'anunci de nou contingut en alguns objectes concrets com ara terminals o el control d'història en els programes de xat.

9.1.10. Configuració de la composició d'entrada

El diàleg Configuració de la composició d'entrada es troba al menú Preferències de NVDA. Aquest diàleg et permet controlar com NVDA notifica l'entrada de caràcters asiàtics, amb mètodes d'entrada com per exemple IME o Text Service. Tingues en compte que com que els mètodes d'entrada poden variar substancialment segons les funcions disponibles i segons com ofereixen la informació, segurament caldrà configurar aquestes opcions de forma diferent per a cada mètode d'entrada per gaudir d'una experiència d'escriptura eficient.

Informa automàticament de tots els candidats disponibles

Aquesta opció, que està activada per defecte, et permet escollir si cal informar automàticament de tots els candidats visibles quan apareix una llista de candidats o la seva pàgina canvia. Tenir aquesta opció activada pels mètodes d'entrada pictogràfics com el xinès New ChangJie o el Boshiami és molt útil, ja que pots sentir automàticament tots els símbols i els seus codis i escollir-ne un directament. De tota manera, per als mètodes d'entrada fonètics com el xinès New Phonetic, potser resulta més útil desactivar aquesta opció, ja que tots els símbols sonaran igual i hauràs d'usar les tecles de fletxa per desplaçar-te un per un pels elements de la llista i obtenir més informació de les descripcions de caràcter de cada candidat.

Anuncia el candidat seleccionat

Aquesta opció, que està activada per defecte, et permet escollir si NVDA hauria d'anunciar el candidat seleccionat quan apareix una llista de candidats o quan es canvia la selecció. Per als mètodes d'entrada en què la selecció es pot canviar amb les tecles de fletxa (com el xinès New Phonetic) això és necessari, però per a alguns mètodes d'entrada potser és més eficient escriure amb aquesta opció desactivada. Tingues en compte que fins i tot si aquesta opció està desactivada, el cursor de revisió romandrà situat en el candidat escollit, i et permetrà usar la navegació d'objectes o la revisió per llegir manualment aquest o altres candidats.

Inclou sempre la descripció curta dels caràcters en anunciar els candidats

Aquesta opció, que està activada per defecte, et permet escollir si NVDA hauria d'oferir una descripció breu de cada caràcter en un candidat, tant si està seleccionat com si es llegeix automàticament quan apareix la llista de candidats. Tingues en compte que per a algunes llengües com el xinès, l'anunci de descripcions extra de caràcter per al candidat seleccionat no es veu afectat per aquesta opció. Aquesta opció pot ser útil per als mètodes d'entrada de coreà i japonès.

Informa de canvis a la cadena de lectura

Alguns mètodes d'entrada com el xinès New Phonetic i el New ChangJie tenen una cadena de lectura (coneguda a vegades com a cadena de precomposició). Amb aquesta opció pots escollir si NVDA ha d'anunciar els caràcters nous escrits en aquesta cadena de lectura. Aquesta opció està activada per defecte. Tingues en compte que alguns mètodes d'entrada més antics com el xinès ChangJie potser no usen la cadena de lectura per desar els caràcters de precomposició, sinó que fan servir directament la cadena de composició. Revisa la següent opció per configurar la informació de la cadena de composició.

Informa de canvis a la cadena de composició

Després que les dades de lectura o precomposició s'han combinat en un símbol pictogràfic vàlid, la majoria de mètodes d'entrada introdueixen aquest símbol en una cadena de composició com a magatzem temporal juntament amb altres símbols combinats, abans d'inserir-los finalment en el document. Aquesta opció et permet escollir si NVDA ha d'informar de nous símbols a mesura que apareixen a la cadena de composició. Aquesta opció està activada per defecte.

9.1.11. Configuració del mode de navegació (NVDA+Ctrl+b)

El diàleg Configuració del mode de navegació es pot trobar al menú Preferències de NVDA, a l'opció "Mode de navegació...".

El diàleg inclou les següents opcions:

Nombre màxim de caràcters en una línia

Aquest camp estableix la llargada màxima de la línia en mode de navegació (en caràcters).

Nombre de línies per pàgina

Aquest camp estableix quantes línies et desplaçaràs prement Re Pàg o Av Pàg mentre et trobes en mode de navegació.

Utilitza la disposició de pantalla

Tecla: NVDA+v

Aquesta opció et permet especificar si en mode de navegació els enllaços o altres camps han de situar-se en una línia pròpia, o si s'han de mantenir dins el flux del text tal i com es mostra visualment. Si l'opció està activada, el contingut romandrà tal i com es mostra visualment, però si està desactivada, els camps s'ubicaran a la seva pròpia línia.

Verbalitza-ho tot automàticament quan es carrega una pàgina

Aquesta casella de selecció commuta la lectura automàtica d'una pàgina quan es carrega en mode de navegació. Aquesta opció està activada per defecte.

Inclou les taules de disposició

Aquesta opció afecta a la manera en què NVDA tracta les taules purament de disposició. Quan l'opció està activada, NVDA les tractarà com a taules normals, informant-ne segons la Configuració de format del document i hi podrà anar amb les ordres de navegació ràpida. Quan l'opció està desactivada, no se n'informarà ni es trobaran amb la navegació ràpida. De totes maneres, el contingut de les taules sí que es tractarà com a text normal. Aquesta opció està desactivada per defecte.

Configuració de la informació de camps com ara enllaços i encapçalaments

Revisa les opcions del diàleg Configuració de format del document per configurar de quins camps, com enllaços, encapçalaments o taules, s'informa durant la navegació.

Mode de focus automàtic per als canvis de focus

Aquesta opció permet cridar el mode de focus quan canvia el focus. Per exemple, en una pàgina web, si prems Tab i vas a parar a un formulari, si aquesta opció està seleccionada, es cridarà automàticament el mode de focus.

Mode de focus automàtic per al moviment del cursor del sistema

Aquesta opció, quan està activada, permet a NVDA d'entrar o abandonar el mode de focus mentre s'usen les tecles de fletxa. Per exemple, si et desplaces amb la fletxa avall en una pàgina web i vas a parar a un quadre d'edició, NVDA automàticament et posarà en mode de focus. Si amb les fletxes et mous fora del quadre d'edició, NVDA et tornarà al mode de navegació.

Indicació audible del mode de focus i de navegació

Si aquesta opció està activada, NVDA emetrà sons especials quan canviï entre el mode de navegació i el mode de focus, en comptes de verbalitzar el canvi.

Impedeix que els gestos que no són instruccions arribin al document

Aquesta opció està activada per defecte i et permet triar si els gestos (com premer les tecles) que no estiguin associats a una ordre NVDA i que no es consideren ordres de teclat en general, no arribin al document on actualment tens el focus. Com a exemple, si aquesta opció està activada i prems la lletra j, s'impedirà que arribi al document ja que no és una ordre de navegació ràpida ni, segurament, és una ordre de l'aplicació.

9.1.12. Configuració del format del document (NVDA+Ctrl+d)

Aquest quadre de diàleg es troba al menú Preferències de NVDA, a l'opció "Formatació de documents"

La majoria de caselles de selecció en aquest diàleg serveixen per configurar el tipus de format sobre el qual vols rebre informació a mesura que mous el cursor amunt i avall dels documents. Per exemple, si selecciones la casella de selecció del nom del tipus de lletra, cada cop que et desplacis a un text amb un tipus de lletra diferent, NVDA anunciarà el nom del tipus de lletra.

Pots configurar si vols que s'informi de:

Per activar aquestes configuracions des de qualsevol punt, si-et-plau assigna'ls gestos amb el Diàleg de gestos d'entrada.

Anuncia els canvis de format després del cursor

Si està activada, aquesta configuració indica a NVDA que ha de detectar tots els canvis de format en una línia a mesura que la verbalitza, encara que en fer-ho baixi el rendiment de NVDA.

De forma predeterminada, NVDA detectarà el format a la posició del cursor del sistema/cursor de revisió, i en alguns casos pot detectar el format de la resta de la línia, sempre i quan això no baixi el seu rendiment.

Activa aquesta opció si estàs corregint documents en aplicacions com Microsoft Word, en què el format és important.

9.1.13. Diccionaris de veu

El menú de diccionaris de veu (que es troba al menú Preferències de NVDA) conté diàlegs que et permeten gestionar com pronunciarà NVDA algunes paraules o frases concretes. Actualment, existeixen tres tipus de diccionaris de veu. Són:

Cal que assignis gestos personalitzats amb el Diàleg de gestos d'entrada si vols obrir aquests diàlegs de diccionaris des de qualsevol punt.

Tots els diàlegs de diccionari contenen una llista de regles que s'usaran per processar la veu. Aquest diàleg, a més, conté els botons Afegeix, Edita o Elimina.

Per afegir una nova regla al diccionari, prem el botó Afegeix, i omple els camps al quadre de diàleg que t'apareix i prem D'acord. Veuràs la teva nova regla a la llista de regles. De totes maneres, per assegurar-te que la teva regla s'ha desat realment, assegura't de prémer D'acord quan surts del diàleg del diccionari un cop has acabat d'afegir/editar regles.

Les regles dels diccionaris de pronúncia de NVDA et permeten canviar una cadena de caràcters per una altra. Per exemple, si t'interessa que NVDA digui granota cada cop que se suposa que ha de dir ocell. Al diàleg Afegeix regla, la manera més fàcil de fer-ho és escriure la paraula ocell al camp Patró, i la paraula granota al camp Reemplaça. Potser també vols escriure una descripció de la regla en el camp Comentari (alguna cosa com: canvia ocell per granota).

Els diccionaris de pronúncia de NVDA permeten fer moltes més coses que simples canvis de paraula. El diàleg Afegeix regla conté també una casella de selecció per indicar si vols que la regla tingui en compte les majúscules (això vol dir que NVDA tindrà en compte si les lletres són majúscules o minúscules. De forma predeterminada NVDA no en fa cas).

Finalment, un conjunt de botons d'opció et permet indicar a NVDA si el patró ha de coincidir amb qualsevol text, només amb paraules completes o si s'ha de tractar com a "expressió regular". Si indiques que el patró ha de coincidir només amb paraules completes vol dir que el text no es reemplaçarà si el patró es dóna en una paraula més llarga; per ex. si un caràcter (no numèric ni guió de subratllat ni espai) ve abans o després immediatament del patró. Així, en l'anterior exemple de reemplaçar la paraula "ocell" per la paraula "granota", quan s'indica com a paraula sencera, no farà el canvi a les paraules "ocells" o "ocellaire".

Una expressió regular és un patró que conté uns símbols especials que et permeten, per exemple, identificar un o més caràcters a la vegada, identificar només números, o només lletres, entre d'altres. En aquesta guia d'usuari no es tracten les expressions regulars, però al web pots trobar molts programes d'aprenentatge que et poden oferir més informació.

9.1.14. Pronúncia de la puntuació i dels símbols

Aquest diàleg et permet canviar la manera en què es pronuncien la puntuació i altres símbols, així com el nivell de verbalització dels símbols.

L'idioma del qual s'està editant la pronunciació del símbols es mostrarà en el títol del diàleg. Tingues en compte que el diàleg respecta l'opció "Confia en l'idioma de la veu per processar els símbols i els caràcters" del Diàleg de configuració de veus; és a dir, usa l'idioma de la veu abans que el llenguatge global configurat per NVDA quan aquesta

Per canviar un símbol, primer l'has de seleccionar a la llista de símbols.

Nom Tecla en teclat de sobretaula Tecla en teclat de portàtil Descripció
Desa la configuració NVDA+Ctrl+c NVDA+Ctrl+c Desa la teva configuració actual per tal que no es perdi quan surtis de NVDA
Refés la configuració NVDA+Ctrl+r NVDA+Ctrl+r Si prems un cop recuperes la darrera configuració desada. Si prems tres cops recuperes la configuració de fàbrica.

9.2. Perfils de configuració

A vegades, et pot interessar disposar de diferents configuracions per situacions diferents. Per exemple, pots voler tenir activada la informació del sagnat mentre edites, o la informació dels atributs de tipus de lletra mentre fas correccions. Els perfils de configuració et permeten fer això.

Un perfil de configuració conté només aquelles configuracions que canvien mentre el perfil s'està editant. La majoria de configuracions es poden canviar en els perfils de configuració excepte les del diàleg Configuració general, que afecten a tot NVDA.

Els perfils de configuració es poden activar manualment. La seva activació també es pot disparar automàticament per accions com canviar a una aplicació concreta.

9.2.1. Gestió bàsica

Per gestionar els perfils de configuració has de seleccionar "Perfils de configuració" al menú NVDA. També pots fer-ho usant l'ordre de teclat:

El primer control en aquest diàleg és la llista de perfils disponibles, d'entre els quals pots triar-ne un. Quan obres aquest diàleg, apareix seleccionat el perfil amb el qual estàs editant actualment. Es mostra informació addicional dels perfils actius, que indica si s'han activat manualment o automàticament i/o si s'estan editant.

Per reanomenar o eliminar un perfil, prem els botons Reanomena o Elimina, respectivament.

Prem el botó Tanca per tancar aquest diàleg.

9.2.2. Creació d'un perfil

Per crear un perfil, prem el botó Nou.

En el diàleg Nou perfil, pots introduir un nom per al perfil. També pots seleccionar com usar aquest perfil. Si només vols usar aquest perfil manualment, selecciona Activació manual, que és l'opció predeterminada. Altrament, selecciona quina acció desencadenarà l'activació manual del perfil. Per conveniència, si encara no has entrat un nom per al perfil, quan seleccionis el desencadenador s'omplirà el camp de nom. Més endavant pots trobar més informació sobre els desencadenadors.

Si prems D'acord el perfil es crearà i es tancarà el diàleg Perfils de configuració per tal que el puguis editar.

9.2.3. Activació manual

Pots activar manualment un perfil si selecciones un perfil i prems el botó d'Activació manual. Un cop activat, altres perfils es poden activar per desencadenadors, però les configuracions del perfil activat manualment tindran preferència. Per exemple, si es dispara un perfil a l'aplicació en ús que té activada la informació d'enllaços, però aquesta informació està desactivada en el perfil activat manualment, no s'informarà dels enllaços. Tot i així, si has canviat la veu en el perfil activat automàticament però no l'has canviat en el perfil activat manualment, s'usarà la veu del perfil activat automàticament. Si canvies la configuració, els canvis es desaran en el perfil activat manualment. Per desactivar un perfil activat manualment, selecciona'l al diàleg Perfils de configuració i prem el botó Desactivació manual.

9.2.4. Desencadenadors

Si prems el botó Desencadenadors al diàleg Perfils de configuració podràs canviar els perfils que es dispararan automàticament per diversos desencadenadors.

La llista de desencadenadors mostra els desencadenadors disponibles, que són els següents:

Per canviar el perfil associat a un desencadenador, selecciona el desencadenador i llavors selecciona el perfil desitjat de la llista de perfils. Pots seleccionar (configuració normal) si no vols que s'usi cap perfil.

Prem el botó Tanca per tornar al diàleg Perfils de configuració.

9.2.5. Edició d'un perfil

Quan has activat manualment un perfil, si canvies la configuració, els canvis es desaran en aquest perfil. Altrament, els canvis de configuració es desaran en el darrer perfil activat. Per exemple, si has associat un perfil amb l'aplicació Bloc de notes i obres aquesta aplicació, qualsevol canvi de configuració es desarà en aquest perfil. Finalment, si no hi ha cap perfil activat manualment o automàtica, qualsevol canvi de configuració es desarà a la configuració normal.

Per editar el perfil associat a Verbalitza-ho tot, has d'activar manualment aquest perfil.

9.2.6. Desactiva temporalment tots els desencadenadors

A vegades, és útil desactivar temporalment tots els desencadenadors. Per exemple, pots voler editar el perfil activat manualment o la configuració normal, sense que hi interfereixin perfils disparats automàticament. Pots desactivar-los seleccionant la casella de selecció Desactiva temporalment tots els desencadenadors al diàleg Perfils de configuració.

9.3. Ubicació dels fitxers de configuració

Les versions portables de NVDA desen tota la configuració, els mòduls d'aplicació personalitzats i els controladors personalitzats en una carpeta anomenada userConfig, ubicada dins la carpeta NVDA.

Les versions instal·lades de NVDA desen tota la configuració, els mòduls d'aplicació personalitzats i els controladors personalitzats en una carpeta NVDA especial, ubicada al teu perfil d'usuari de Windows. Això significa que cada usuari del sistema pot tenir la seva pròpia configuració de NVDA. Per accedir a la carpeta de configuració de la versió instal·lada de NVDA, al menú Inici, vés a Programes -> NVDA -> explora el directori de configuració de l'usuari.

La configuració de NVDA a l'inici de sessió de Windows o a les pantalles UAC es desa al directori systemConfig del directori d'instal·lació de NVDA. Normalment, aquesta configuració no s'ha de tocar. Per canviar la configuració de NVDA de l'inici de sessió de Windows/pantalles UAC, tria la configuració desitjada de NVDA un cop has entrat a Windows, desa la configuració, i llavors prem el botó Utilitza els paràmetres desats a la pantalla d'inici de sessió i a altres pantalles de seguretat al diàleg Configuració general.

10. Eines extres

10.1. Visor de registre

El Visor de registre, que es troba a Eines al menú NVDA, et permet veure tot el registre de sortida que s'ha desat des del darrer inici de NVDA.

A banda de llegir-ne el contingut, pots desar una còpia del fitxer de registre, o actualitzar el visor per mostrar la sortida més recent des que has obert el Visor de registre. Aquestes accions es troben al menú Visor de registre.

10.2. Visor de veu

Per als desenvolupadors amb visió o per a persones que volen fer una demostració de NVDA a una audiència de persones amb visió, existeix una finestra que et permet veure tot el text que NVDA està verbalitzant en un moment donat.

Per activar el Visor de veu, selecciona l'element de menú "Visor de veu" a Eines al menú NVDA. Desselecciona el menú per desactivar-lo.

Mentre està activat el Visor de veu, aquest s'actualitza constantment per mostrar el text verbalitzat actual. De totes maneres, si cliques o mous el focus al Visor, NVDA aturarà momentàniament l'actualització del text, per tal de permetre't seleccionar-ne o copiar-ne fàcilment el contingut.

Per activar el visor de veu des de qualsevol punt, assigna un gest d'entrada amb el Diàleg de gestos d'entrada.

10.3. Gestor de complements

El Gestor de complements, al qual s'accedeix seleccionant Gestiona els complements sota Eines en el menú NVDA, et permet instal·lar o desinstal·lar paquets addicionals a NVDA. Aquests paquets els ofereix la comunitat i contenen codi que pot afegir o canviar funcionalitats de NVDA o fins i tot oferir compatibilitat amb línies braille o sintetitzadors de veu addicionals.

El Gestor de complements conté una llista que mostra els complements instal·lats a la configuració d'usuari activa. Per cada complement es mostra el nom del paquet, la versió i l'autor, però es pot veure més informació com la descripció i URL si se selecciona el complement i es prem el botó Sobre el complement. Si hi ha ajuda disponible per al complement seleccionat, pots accedir-hi prement el botó d'ajuda del complement.

Per navegar i descarregar els complements disponibles a la web, prem el botó Descarrega complements. Aquest botó obre la pàgina de complements de NVDA. Si NVDA està instal·lat i executant-se al teu sistema, pots obrir el complement directament des del navegador per iniciar el procés d'instal·lació tal i com es descriu a continuació. Altrament, desa el paquet del complement i segueix les instruccions de més avall.

Per instal·lar un complement obtingut prèviament, prem el botó Instal·la. Això et permetrà navegar al paquet del complement (fitxer .nvda-addon) en algun lloc del teu ordinador o en una xarxa. Un cop prems Obre, el procés d'instal·lació s'iniciarà.

Quan s'instal·la un complement, NVDA en primer lloc et preguntarà si realment el vols instal·lar. Com que no hi ha restriccions a la funcionalitat dels complements dins NVDA, i en teoria pot incloure accedir a les teves dades personals o fins i tot al sistema sencer si tens una versió instal·lada de NVDA, és molt important que només instal·lis NVDA de fonts de confiança. Un cop has instal·lat el complement, cal reiniciar NVDA perquè el complement funcioni. Mentre no reiniciïs, aquest complement apareixerà amb l'estat "instal·lat" a la llista dels complements.

Per desinstal·lar un complement, selecciona'l de la llista i prem el botó Elimina. NVDA et preguntarà si realment el vols desinstal·lar. Com a la instal·lació, has de reiniciar NVDA per desinstal·lar completament el complement. Mentre no reiniciïs, aquest complement apareixerà amb l'estat "eliminat" a la llista dels complements.

El gestor també té un botó Tanca per tancar el diàleg. Si has instal·lat o desinstal·lat complements, NVDA et preguntarà primer si vols reiniciar per tal que els canvis tinguin lloc.

Antigament era possible augmentar les funcionalitats de NVDA copiant connectors i controladors individuals a la carpeta de configuració del teu usuari NVDA. Tot i que aquesta versió de NVDA encara podrà carregar-los, no es mostraran dins del Gestor de complements. Val més, doncs, eliminar aquests fitxers de la teva configuració i instal·lar el complement apropiat si n'hi ha un de disponible.

Per accedir al Gestor de complements des de qualsevol punt, assigna-li un gest personalitzat amb el Diàleg de gestos d'entrada.

10.4. Consola Python

La consola Python de NVDA, ubicada sota el menú Eines dins el menú NVDA, és una eina de desenvolupament que resulta útil per a la depuració, inspecció general de l'interior de NVDA o inspecció de la jerarquia d'accessibilitat d'una aplicació. Per a més informació, pots consultar la Guia del desenvolupador disponible a la secció de desenvolupament de la pàgina web de NVDA.

10.5. Torna a carregar els connectors

Quan s'activa aquest element, es recarreguen els mòduls d'aplicació i connectors sense reiniciar NVDA, la qual cosa resulta útil per als desenvolupadors.

11. Sintetitzadors de veu compatibles

Aquesta secció conté informació sobre els sintetitzadors de veu compatibles amb NVDA. Pots consultar una llista més extensa dels sintetitzadors gratuïts i comercials que pots comprar o descarregar per usar amb NVDA, a la pàgina https://www.nvda-project.org/wiki/ExtraVoices

11.1. eSpeak

El sintetitzador eSpeak ve incorporat directament a NVDA i no requereix cap controlador o component especial per instal·lar-se. NVDA s'inicia utilitzant eSpeak de forma predeterminada. Com que aquest sintetitzador està incorporat a NVDA, és una bona elecció quan s'utilitza NVDA des d'un llapis USB en altres sistemes.

Cadascuna de les veus d'eSpeak parla un idioma diferent. Hi ha aproximadament 43 idiomes compatibles amb eSpeak.

També hi ha diverses variants que permeten alterar el so de la veu.

11.2. Microsoft Speech API version 4 (SAPI 4)

SAPI 4 és un estàndard antic de Microsoft per a sintetitzadors de veu. Molts dels sintetitzadors que segueixen aquest estàndard poden adquirir-se o descarregar-se de franc a diverses companyies o a llocs web. Si l'utilitzes amb NVDA, podràs accedir a totes les veus dels motors SAPI4 disponibles en el teu ordinador anant al diàleg Configuració de veu o des de la Configuració del sintetitzador.

Si has instal·lat veus SAPI4 però el sintetitzador no apareix a la llista de sintetitzadors de NVDA, has d'instal·lar els fitxers binaris del temps d'execució de SAPI 4.0, que pots trobar a https://activex.microsoft.com/activex/controls/sapi/spchapi.exe.

11.3. Microsoft Speech API versió 5 (SAPI 5)

SAPI 5 és un estàndard de Microsoft per a programari de sintetitzadors de veu. Molts dels sintetitzadors que segueixen aquest estàndard poden adquirir-se o descarregar-se de franc a diverses companyies o a llocs web, però molt probablement el teu sistema ja inclourà com a mínim una veu SAPI 5 preinstal·lada. Si utilitzes un sintetitzador SAPI 5 amb NVDA, podràs accedir a totes les veus disponibles dels motors SAPI5 disponibles al teu ordinador des del diàleg Configuració de veu o des de la Configuració del sintetitzador.

11.4. Microsoft Speech Platform

Microsoft Speech Platform proporciona veus per a molts idiomes, emprades habitualment per al desenvolupament d'aplicacions de veu per servidor. Aquestes veus poden usar-se també amb NVDA.

Per poder-les utilitzar, caldrà instal·lar dos components:

11.5. Audiologic Tts3

Es tracta d'un sintetitzador comercial específicament per a l'idioma italià. Cal tenir-lo instal·lat al teu sistema per poder-lo fer servir amb NVDA. Per a més informació, pots visitar la web d'Audiologic a www.audiologic.it.

Aquest sintetitzador no permet la funció de lletrejar.

11.6. Nuance Vocalizer para NVDA

Nuance Vocalizer és un sintetitzador comercial amb una veu d'alta qualitat, desenvolupat per Nuance Communications, Inc. i compilat expressament per a NVDA Conté més de 50 veus instal·lables, i inclou més de 30 idiomes. Tots els components i veus del sintetitzador s'agrupen en paquets de complements, totalment funcionals en versions portables de NVDA.

Pots obtenir més informació sobre Nuance Vocalizer per a NVDA i sobre com comprar-lo, a la seva web www.vocalizer-nvda.com. Un percentatge de les vendes d'aquest producte es dóna a NV Access, per a finançar el desenvolupament del lector de pantalla NVDA.

12. Línies braille compatibles

Aquesta secció conté informació sobre les línies braille compatibles amb NVDA.

12.1. Series Focus/PAC Mate de Freedom Scientific

Totes les línies Focus i PAC Mate de Freedom Scientific són compatibles amb NVDA si es connecten per USB o Bluetooth. Cal tenir instal·lats a l'ordinador els controladors dels terminals braille de Freedom Scientific. Si encara no els tens, pots obtenir-los de https://www2.freedomscientific.com/downloads/focus-40-blue/focus-40-14-blue-downloads.asp. Tot i que aquesta pàgina només parla de la línia braille Focus Blue, els controladors funcionen amb totes les línies Focus i PAC Mate de Freedom Scientific. Si treballes amb un sistema Windows de 64 bits i ja s'han instal·lat els controladors per a un altre lector de pantalla, segurament hauràs d'instal·lar-los des d'aquest l'enllaç, ja que segurament l'altre lector de pantalla no ha instal·lat els fitxers que NVDA necessita.

De forma predeterminada, NVDA pot detectar automàticament i connectar-se amb aquestes línies tant per USB com per Bluetooth. Tot i així, quan configuris la línia, pots seleccionar explícitament els ports "USB" o "Bluetooth" per restringir el tipus de connexió que usaràs. Això pot ser útil si vols connectar la línia Focus a NVDA per Bluetooth, però vols poder carregar-lo fent servir la càrrega elèctrica per USB del teu ordinador.

A continuació pots trobar les assignacions de tecles per a aquesta línia amb NVDA. Consulta la documentació de línia per obtenir la descripció d'on es troben aquestes tecles.

Nom Tecla
Desplaça el terminal braille enrere sensorSuperior1 (primera cel·la a la pantalla)
Desplaça el terminal braille endavant sensorSuperior20/40/80 (darrera cel·la a la pantalla)
Desplaça el terminal braille enrere barra avançar esquerra
Desplaça el terminal braille endavant barra avançar esquerra
Commuta el seguiment de braille a botó GDFB esquerre+botó GDFB dret
Commuta a roda esquerra prémer roda esquerra
Mou enrere fent servir la roda esquerra roda esquerra amunt
Mou endavant fent servir la roda esquerra roda esquerra avall
Commuta a roda dreta prémer roda dreta
Mou enrere fent servir la roda dreta roda dreta amunt
Mou endavant fent servir la roda dreta roda dreta avall
Guia fins a la cel·la braille sensor
Tecla Retrocés punt7
Tecla Retorn punt8
Tecla Majúscules+Tab BarraEspaiadoraBraille+punt1+punt2
Tecla Tab BarraEspaiadoraBraille+punt4+punt5
Tecla Fletxa amunt BarraEspaiadoraBraille+punt1
Tecla Fletxa avall BarraEspaiadoraBraille+punt4
Tecla Ctrl+Fletxa esquerra BarraEspaiadoraBraille+punt2
Tecla Ctrl+Fletxa dreta BarraEspaiadoraBraille+punt5
Tecla Fletxa esquerra BarraEspaiadoraBraille+punt3
Tecla Fletxa dreta BarraEspaiadoraBraille+punt6
Tecla Inici BarraEspaiadoraBraille+punt1+punt3
Tecla Fi BarraEspaiadoraBraille+punt4+punt6
Tecla Ctrl+Inici BarraEspaiadoraBraille+punt1+punt2+punt3
Tecla Ctrl+Fi BarraEspaiadoraBraille+punt4+punt5+punt6
Tecla Alt BarraEspaiadoraBraille+punt1+punt3+punt4
Tecla Alt+Tab BarraEspaiadoraBraille+punt2+punt3+punt4+punt5
Tecla d'escapada BarraEspaiadoraBraille+punt1+punt5
Tecla Windows BarraEspaiadoraBraille+punt2+punt4+punt5+punt6
Tecla Barra espaiadora BarraEspaiadoraBraille
Tecla Windows+d (minimitza totes les aplicacions) BarraEspaiadoraBraille+punt1+punt2+punt3+punt4+punt5+punt6
Informa de la línia actual BarraEspaiadoraBraille+punt1+punt4
Menú NVDA BarraEspaiadoraBraille+punt1+punt3+punt4+punt5

Per a models de Focus més nous que contenen tecles de barra balancí (focus 40, focus 80 i focus blue):

Nom Tecla
Mou el terminal braille a la línia anterior balancí esquerra amunt, balancí dret amunt
Mou el terminal braille a la línia següent balancí esquerra avall, balancí dret avall

Només per a Focus 80:

Nom Tecla
Desplaça el terminal braille enrere barra frontal esquerra amunt, barra frontal dreta amunt
Desplaça el terminal braille endavant barra frontal esquerra avall, barra frontal dreta avall

12.2. Optelec ALVA BC640/680

Els models ALVA BC640 i BC680 d'Optelec són compatibles si estan connectats via USB o Bluetooth. No necessites tenir instal·lat cap controlador específic per usar aquestes línies braille. Simplement connecta el terminal i configura NVDA per usar-lo.

Tot i que aquestes línies tenen un teclat braille, elles soles gestionen la traducció de Braille a text. Per això, no és rellevant la configuració de la taula d'entrada braille a NVDA.

A continuació pots trobar les assignacions de tecles per a aquesta línia amb NVDA. Consulta la documentació de línia per obtenir la descripció d'on es troben aquestes tecles.

Nom Tecla
Desplaça el terminal braille enrere t1
Mou el terminal braille a la línia anterior t2
Mou el terminal braille a la línia següent t4
Desplaça el terminal braille endavant t5
Guia fins a la cel·la braille sensor
Majúscules+Tab tecla espai1
Tecla Alt espai2
Tecla d'escapada espai3
Tecla tab espai4
Tecla fletxa amunt espaiAmunt
Tecla fletxa avall espaiAvall
Tecla fletxa esquerra espaiEsquerra
Tecla Fletxa dreta espaiDreta
Tecla Retorn espaiRetorn
Menú NVDA espai1+espai3
Windows+d (minimitza totes les aplicacions) espai1+espai4
Tecla Windows espai2+espai3
Tecla Alt+Tab espai2+espai4

12.3. Handy Tech Displays

NVDA és compatible amb totes les línies braille de Handy Tech quan aquestes es connecten via USB o Bluetooth. Per a línies USB més antigues, caldrà que instal·lis els controladors USB de Handy Tech al teu sistema.

L'entrada de braille encara no és compatible.

A continuació pots trobar les assignacions de tecles per a aquesta línia amb NVDA. Consulta la documentació de línia per obtenir la descripció d'on es troben aquestes tecles.

Nom Tecla
Desplaça el terminal braille enrere esquerra, amunt
Desplaça el terminal braille endavant dreta, avall
Mou el terminal braille a la línia anterior b4
Mou el terminal braille a la línia següent b5
Guia fins a la cel·la braille sensor
Tecla Majúscules+Tab Tecla d'escapada
Tecla Alt b2+b4+b5
Tecla d'escapada b4+b6
Tecla Tab Retorn
Tecla Retorn Tecla d'escapada+Retorn
Tecla Fletxa amunt Espai esquerre
Tecla Fletxa avall Espai dret
Menú NVDA b2+b4+b5+b6
Configuració de Handy Tech b4+b8

12.4. MDV Lilli

NVDA és compatible amb la línia braille de Lilli, disponible a MDV. No necessites tenir instal·lat cap controlador específic per usar aquestes línies braille. Simplement connecta la línia i configura NVDA perquè la usi.

A continuació pots trobar les assignacions de tecles per a aquesta línia amb NVDA. Consulta la documentació de línia per obtenir la descripció d'on es troben aquestes tecles.

Nom Tecla
Desplaça el terminal braille enrere LF
Desplaça el terminal braille endavant RG
Mou el terminal braille a la línia anterior UP
Mou el terminal braille a la línia següent DN
Guia fins a la cel·la braille sensor
Tecla Majúscules+Tab SLF
Tecla Tab SRG
Tecla Alt+Tab SDN
Tecla Alt+Maj+Tab SUP

12.5. Baum/Humanware/APH Braille Displays

NVDA és compatible amb algunes línies Baum, HumanWare i APH si es connecten via USB o Bluetooth. Aquestes inclouen:

Algunes altres línies fabricades per Baum potser també funcionen, però no s'han comprovat.

Si les connectes via USB, primer has d'instal·lar els controladors USB del fabricant. Per a la APH Refreshabraille, cal establir el mode USB com a mode sèrie.

A continuació pots trobar les assignacions de tecles per a aquesta línia amb NVDA. Consulta la documentació de línia per obtenir la descripció d'on es troben aquestes tecles.

Nom Tecla
Desplaça el terminal braille enrere d2
Desplaça el terminal braille endavant d5
Mou el terminal braille a la línia anterior d1
Mou el terminal braille a la línia següent d3
Guia fins a la cel·la braille sensor

Per a les línies que disposen d'un joystick:

Nom Tecla
Tecla Fletxa amunt amunt
Tecla Fletxa avall avall
Tecla Fletxa esquerra esquerra
Tecla Fletxa dreta dreta
Tecla Retorn selecciona

12.6. hedo ProfiLine USB

NVDA és compatible amb la hedo ProfiLine USB de hedo Reha-Technik. Primer has d'instal·lar els controladors USB del fabricant.

A continuació pots trobar les assignacions de tecles per a aquesta línia amb NVDA. Consulta la documentació de línia per obtenir la descripció d'on es troben aquestes tecles.

Nom Tecla
Desplaça el terminal braille enrere K1
Desplaça el terminal braille endavant K3
Mou el terminal braille a la línia anterior B2
Mou el terminal braille a la línia següent B5
Guia fins a la cel·la braille sensor
Commuta el seguiment de braille a K2
Verbalitza-ho tot B6

12.7. hedo MobilLine USB

NVDA és compatible amb la hedo MobilLine USB de hedo Reha-Technik. Primer has d'instal·lar els controladors USB del fabricant.

A continuació pots trobar les assignacions de tecles per a aquesta línia amb NVDA. Consulta la documentació de línia per obtenir la descripció d'on es troben aquestes tecles.

Nom Tecla
Desplaça el terminal braille enrere K1
Desplaça el terminal braille endavant K3
Mou el terminal braille a la línia anterior B2
Mou el terminal braille a la línia següent B5
Guia fins a la cel·la braille sensor
Commuta el seguiment de braille a K2
Verbalitza-ho tot B6

12.8. HumanWare Brailliant BI/B Series

NVDA és compatible amb les sèries Brailliant BI i B de línies braille de HumanWare, incloses la BI 32, BI 40 i B 80 quan es connecten via USB o Bluetooth. Si les connectes via USB, primer has d'instal·lar els controladors USB del fabricant.

A continuació pots trobar les assignacions de tecles per a aquesta línia amb NVDA. Consulta la documentació de línia per obtenir la descripció d'on es troben aquestes tecles.

Nom Tecla
Desplaça el terminal braille enrere esquerra
Desplaça el terminal braille endavant dreta
Mou el terminal braille a la línia anterior amunt
Mou el terminal braille a la línia següent avall
Guia fins a la cel·la braille sensor
Commuta el seguiment de braille a amunt+avall
Tecla Fletxa amunt Espai+punt1
Tecla Fletxa avall Espai+punt4
Tecla Fletxa esquerra Espai+punt3
Tecla Fletxa dreta Espai+punt6
Menú NVDA c1+c3+c4+c5 (ordre n)
Tecla Majúscules+Tab Espai+punt1+punt3
Tecla Tab Espai+punt4+punt6
Tecla Alt Espai+punt1+punt3+punt4 (Espai+m)
Tecla d'escapada Espai+punt1+punt5 (Espai+e)
Tecla Retorn punt8
Tecla Windows+d (minimitza totes les aplicacions) c1+c4+c5 (ordre d)
Tecla Windows Espai+punt3+punt4
Tecla Alt+Tab Espai+punt2+punt3+punt4+punt5 (Espai+t)
Verbalitza-ho tot c1+c2+c3+c4+c5+c6

12.9. HIMS Braille Sense/Braille EDGE Series

NVDA és compatible amb les línies braille Sense i Braille EDGE de Hims si es connecten per USB o Bluetooth. Si les connectes per USB, hauràs d'instal·lar els controladors USB de HIMS al teu ordinador. Els pots descarregar del Centre de Recursos HIMS: https://www.hims-inc.com/resource-center/ En aquesta pàgina, selecciona el teu dispositiu i descarrega el controlador de la secció Windows-Eyes. Tot i que la secció només esmenta Window-Eyes, aquest és un controlador USB general, que també funcionarà amb NVDA.

A continuació pots trobar les assignacions de tecles per a aquestes línies a NVDA. Consulta la documentació de línia per obtenir la descripció d'on es troben aquestes tecles.

Nom Tecla
Desplaça el terminal braille enrere barra de desplaçament esquerra avall
Desplaça el terminal braille endavant barra de desplaçament dreta avall
Mou el terminal braille a la línia anterior barra de desplaçament esquerra amunt
Mou el terminal braille a la línia següent barra de desplaçament dreta amunt
Guia fins a la cel·la braille sensor
Majúscules+tecla Tab punt1+punt2+Espai
Tecla Alt punt1+punt3+punt4+Espai
Tecla d'escapada punt1+punt5+Espai
Tecla Tab punt4+punt5+Espai
tecla Retorn punt8
tecla Retrocés punt7
Tecla Fletxa amunt punt1+Espai
Tecla Fletxa avall punt4+Espai
Tecla Bloqueig de majúscules punt1+punt3+punt6+Espai
Tecla Majúscules+Alt+Tab avançament2+avançament3+avançament1
Tecla Alt+Tab avançament2+avançament3
Tecla Fi punt4+punt6+Espai
Tecla Ctrl+Fi punt4+punt5+punt6+Espai
Tecla Inici punt1+punt3+Espai
Tecla Ctrl+Inici punt1+punt2+punt3+Espai
Tecla Fletxa esquerra punt3+Espai
Tecla Ctrl+Maj+Fletxa esquerra punt2+punt8+Espai+avançament1
Tecla Ctrl+Fletxa esquerra punt2+Espai
Tecla Majúscules+Alt+Fletxa esquerra punt2+punt7+avançament1
Tecla Alt+Fletxa esquerra punt2+punt7
Tecla Fletxa dreta punt6+Espai
Tecla Ctrl+Maj+Fletxa dreta punt5+punt8+Espai+avançament1
Tecla Ctrl+Fletxa dreta punt5+Espai
Tecla Majúscules+Alt+Fletxa dreta punt5+punt7+avançament1
Tecla Alt+Fletxa dreta punt5+punt7
Tecla Re Pàg punt1+punt2+punt6+Espai
Tecla Ctrl+Re Pàg punt1+punt2+punt6+punt8+Espai
Tecla Ctrl+Maj+Fletxa amunt punt2+punt3+punt8+Espai+avançament1
Tecla Ctrl+Fletxa amunt punt2+punt3+Espai
Tecla Majúscules+Alt+Fletxa amunt punt2+punt3+punt7+avançament1
Tecla Alt+Fletxa amunt punt2+punt3+punt7
Tecla Majúscules+Fletxa amunt barra de desplaçament esquerra avall+Espai
Tecla Av Pàg punt3+punt4+punt5+Espai
Tecla Ctrl+Av Pàg punt3+punt4+punt5+punt8+Espai
Tecla Ctrl+Maj+Fletxa avall punt5+punt6+punt8+Espai+avançament1
Tecla Ctrl+Fletxa avall punt5+punt6+Espai
Tecla Majúscules+Alt+Fletxa avall punt5+punt6+punt7+avançament1
Tecla Alt+Fletxa avall punt5+punt6+punt7
Tecla Majúscules+Fletxa avall barra de desplaçament dreta avall+Espai
Tecla Supr punt1+punt3+punt5+Espai
Tecla f1 punt1+punt2+punt5+Espai
Tecla f3 punt1+punt2+punt4+punt8
Tecla f4 punt7+avançament3
Tecla Windows+b punt1+punt2+avançament1
Tecla Windows+d punt1+punt4+punt5+avançament1

12.10. HIMS SyncBraille

NVDA és compatible amb la línia SyncBraille de HIMS. Hauràs d'instal·lar els controladors USB de HIMS al teu ordinador.

A continuació pots trobar les assignacions de tecles per a aquesta línia amb NVDA. Consulta la documentació de línia per obtenir la descripció d'on es troben aquestes tecles.

Nom Tecla
Desplaça el terminal braille enrere barra de desplaçament esquerra avall
Desplaça el terminal braille endavant barra de desplaçament dreta avall
Guia fins a la cel·la braille sensor

12.11. Seika Braille Displays

NVDA és compatible amb la línia braille Seika versió 3, 4 i 5 (40 cel·les) i Seika80 (80 cel·les) de Nippon Telesoft. Pots trobar més informació sobre aquestes disposicions a https://www.seika-braille.com/. Primer has d'instal·lar els controladors USB del fabricant.

A continuació pots trobar les assignacions de tecles per a aquesta línia amb NVDA. Consulta la documentació de línia per obtenir la descripció d'on es troben aquestes tecles.

Nom Tecla
Desplaça el terminal braille enrere esquerra
Desplaça el terminal braille endavant dreta
Mou el terminal braille a la línia anterior b3
Mou el terminal braille a la línia següent b4
Commuta el seguiment de braille a b5
Verbalitza-ho tot b6
Tecla Tab b1
Tecla Majúscules+Tab b2
Tecla Alt+Tab b1+b2
Menú NVDA esquerra+dreta
Guia fins a la cel·la braille sensor

12.12. Models més actuals de Papenmeier BRAILLEX

Les següents línies braille són compatibles:

Si BrxCom està instal·lat, NVDA el farà servir. BrxCom és una eina que et permet fer servir l'entrada braille de forma independent d'un lector de pantalla. Papenmeier distribuirà aviat una nova versió de BrxCom que treballa amb NVDA. L'entrada de braille també és possible amb el dispositiu de Trio, i amb els dispositius BRAILLEX Live.

La majoria de dispositius tenen una Barra d'Accés Ràpid (EAB) que permet operar-les ràpidament i intuitiva. L'EAB es pot moure en quatre direccions i cada direcció sol tenir dos commutadors. Les sèries C i Live són les úniques excepcions a aquesta regla.

Les sèries C i altres línies braille tenen dues files de sensors, la superior de les quals es fa servir per donar informació de format. Si mantens premuda una de les tecles dels sensors superior i prems alhora la EAB en els dispositius de les sèries C emules l'estat del segon commutador. Les pantalles de les sèries Live tenen només una fila de sensors i la EAB té un commutador per direcció. El segon commutador es pot emular prement un dels sensors i prement la EAB de la direcció corresponent. Mantenir premudes les tecles amunt, avall, dreta o esquerra (o EAB) fa que l'acció corresponent es repeteixi.

Generalment, les següents tecles es troben disponibles en aquestes línies braille:

Nom Tecla
l1 Tecla frontal esquerra
l2 Tecla següent esquerra
r1 Tecla frontal dreta
r2 Tecla següent dreta
amunt 1 pas amunt
amunt2 2 passos amunt
esquerra 1 pas esquerra
esquerra2 2 passos esquerra
dreta 1 pas dreta
dreta2 2 passos dreta
avall 1 pas avall
avall2 2 passos avall

A continuació pots trobar les ordres assignades a NVDA dins Papenmeier:

Nom Tecla
Desplaça el terminal braille enrere esquerra
Desplaça el terminal braille endavant dreta
Mou el terminal braille a la línia anterior amunt
Mou el terminal braille a la línia següent avall
Guia fins a la cel·la braille sensor
Informa del caràcter actual en revisió esquerra1
Activa l'objecte de navegació actual esquerra2
Commuta el seguiment de braille a dreta2
Informa del títol esquerra1+amunt
Informa de la Barra d'estat esquerra2+avall
Mou a objecte contenidor amunt2
Mou al primer objecte contingut avall2
Mou a l'objecte anterior esquerra2
Mou a l'objecte següent dreta2
Informa del format de text fila de sensors superior

El model Trio té quatre tecles addicionals que es troben enfront del teclat braille. Aquestes són (ordenades d'esquerra a dreta):

Actualment la tecla del polze dret no és funcional. Les tecles interiors es mapegen amb l'espai.

Nom Tecla
Tecla Retrocés punt 7
Tecla Retorn punt 8
Tecla d'escapada Espai amb punt 7
Tecla Fletxa amunt Espai amb punt 2
Tecla Fletxa esquerra Espai amb punt 1
Tecla Fletxa dreta Espai amb punt 4
Tecla Fletxa avall Espai amb punt 5
Tecla Ctrl polze esquerra+punt2
Tecla Alt polze esquerra+punt3
Tecla Ctrl+Tecla d'escapada Espai amb punt 1 2 3 4 5 6
Tecla Tab Espai amb punt 3 7

12.13. Models anteriors de Papenmeier Braille BRAILLEX

Les següents línies braille són compatibles:

Nom Tecla
l1 Tecla frontal esquerra
l2 Tecla següent esquerra
r1 Tecla frontal dreta
r2 Tecla següent dreta
amunt 1 pas amunt
amunt2 2 passos amunt
esquerra 1 pas esquerra
esquerra2 2 passos esquerra
dreta 1 pas dreta
dreta2 2 passos dreta
avall 1 pas avall
avall2 2 passos avall

A continuació pots trobar les ordres assignades a NVDA dins Papenmeier:

Dispositius amb EAB:

Nom Tecla
Desplaça el terminal braille enrere esquerra
Desplaça el terminal braille endavant dreta
Mou el terminal braille a la línia anterior amunt
Mou el terminal braille a la línia següent avall
Guia fins a la cel·la braille sensor
Informa del caràcter actual en revisió esquerra1
Activa l'objecte de navegació actual esquerra2
Informa del títol esquerra1amunt
Informa de la barra d'estat esquerra2avall
Mou a objecte contenidor amunt2
Mou al primer objecte contingut avall2
Mou a l'objecte següent dreta2
Mou a l'objecte anterior esquerra2
Informa del format del text Tira d'enrutament superior

BRAILLEX Tiny:

Nom Tecla
Informa del caràcter actual en revisió esquerra1
Activa l'objecte de navegació actual esquerra2
Desplaça el terminal braille enrere esquerra
Desplaça el terminal braille endavant dreta
Mou el terminal braille a la línia anterior amunt
Mou el terminal braille a la línia següent avall
Commuta el seguiment de braille a dreta2
Mou a objecte contenidor dreta1+amunt|
Mou al primer objecte contingut dreta1+avall
Mou a l'objecte anterior dreta1+esquerra
Mou a l'objecte següent dreta1+dreta
Informa del format del text reportf
Informa del títol esquerra1+amunt
Informa de la barra d'estat esquerra2+avall|

BRAILLEX 2D Screen:

Nom Tecla
Informa del caràcter actual en revisió esquerra1
Activa l'objecte de navegació actual esquerra2
Commuta el seguiment de braille a dreta2
Informa del format del text reportf
Mou el terminal braille a la línia anterior amunt
Desplaça el terminal braille enrere esquerra
Desplaça el terminal braille endavant dreta
Mou el terminal braille a la línia següent avall
Mou a l'objecte següent esquerra2
Mou a l'objecte contenidor amunt2
Mou al primer objecte contingut avall2
Mou a l'objecte anterior dreta2

12.14. HumanWare BrailleNote

NVDA és compatible amb els anotadors BrailleNote de Humanware quan aquests actuen com a línia braille d'un lector de pantalles. Els següents models són compatibles:

Si el teu dispositiu permet més d'un tipus de connexió, quan connectis el BrailleNote a NVDA, has d'establir el port com a port per terminal Braille. Revisa el manual de BrailleNote per a més detalls. A NVDA, potser també et cal establir el port al diàleg Configuració de braille. Si el connectes per USB o Bluetooth, pots establir el port en "Automàtic", "USB" o "Bluetooth", segons les opcions disponibles. Si el connectes amb un port antic (o un convertidor USB a sèrie) o si no apareix cap de les opcions anteriors, hauràs de triar explícitament el port de comunicacions que vulguis fer servir dins la llista de ports de maquinari.

Abans de connectar l'Apex BrailleNote a través de la seva interfície client USB, hauràs d'instal·lar els controladors d'HumanWare.

A continuació pots trobar les ordres que les BrailleNote assignen a NVDA. Revisa la documentació de la teva BrailleNote per saber on trobar aquestes tecles.

Nom Tecla
Desplaça el terminal Braille enrere enrere
Desplaça el terminal braille endavant avançament
Mou el terminal braille a la línia anterior anterior
Mou el terminal braille a la línia següent següent
Guia fins a la cel·la braille sensor
Commuta el seguiment de braille a anterior+següent
Tecla Fletxa amunt Espai+punt1
Tecla Fletxa avall Espai+punt4
Tecla Fletxa esquerra Espai+punt3
Tecla Fletxa dreta Espai+punt6
Tecla Re Pàg Espai+punt1+punt3
Tecla Av Pàg Espai+punt4+punt6
Tecla Inici Espai+punt1+punt2
Tecla Fi Espai+punt4+punt5
Tecla Ctrl+Inici Espai+punt1+punt2+punt3
Tecla Ctrl+Fi Espai+punt4+punt5+punt6
Tecla Espai Espai
Tecla Retorn Espai+punt8
Tecla Retrocés Espai+punt7
Tecla Tab Espai+punt2+punt3+punt4+punt5 (Espai+t)
Tecla Majúscules+Tab Espai+punt1+punt2+punt5+punt6
Tecla Windows Espai+punt2+punt4+punt5+punt6 (Espai+w)
Tecla Alt Espai+punt1+punt3+punt4 (Espai+m)
Commuta ajuda d'entrada Espai+punt2+punt3+punt6 (Espai+h minúscula)

12.15. EcoBraille

NVDA és compatible amb les línies EcoBraille segons ONCE Els següents models són compatibles:

A NVDA, pots configurar el port sèrie en el que està connectada la línia braille al Diàleg de configuració de braille.

A continuació trobaràs les assignacions de tecles per a les línies EcoBraille. Mira la documentació EcoBraille en la que es descriu on trobar aquestes tecles.

Nom Tecla
Desplaça el terminal braille enrere T2
Desplaça el terminal braille endavant T4|
Mou el terminal braille a la línia anterior T1
Mou el terminal braille a la línia següent T5
Guia fins a la cel·la braille sensor
Activa l'objecte de navegació actual T3
Canvia al mode de navegació següent F1
Mou a l'objecte contenidor F2
Canvia al mode de navegació anterior F3
Canvia a l'objecte anterior F4
Informa de l'objecte actual F5
Mou al següent objecte F6
Mou a l'objecte amb el focus F7
Mou al primer objecte contingut F8
Mou el focus del sistema o de cursor a la posició actual de revisió F9
Informa de la posició actual del cursor F0
Commuta el seguiment de braille a A

12.16. BRLTTY

BRLTTY és un programa independent que es pot usar per complementar moltes línies braille. Per a fer-lo servir, cal que instal·lis BRLTTY for Windows. Has de descarregar i instal·lar el darrer paquet d'instal·lació, que s'anomenarà, per exemple, brltty-win-4.2-2.exe. Quan configuris quina línia i port faràs servir, assegura't de fixar-te en les instruccions, especialment si fas servir una línia USB i ja tens els controladors del fabricant instal·lats.

Per a les línies que disposen de teclat braille, BRLTTY gestiona l'entrada braille per sí mateix. Per això, no és rellevant la configuració de la taula d'entrada Braille a NVDA.

A continuació pots trobar les ordres que les BRLTTY assignen a NVDA. Revisa la Documentació dels jocs de tecles BRLTTY per conèixer com es mapegen les ordres BRLTTY amb els controls a les línies braille.

Nom ordre BRLTTY
Desplaça el terminal braille enrere fwinlt (vés enrere una finestra)
Desplaça el terminal braille endavant fwinrt (vés endavant una finestra)
Mou el terminal braille a la línia anterior lnup (vés amunt una línia)
Mou el terminal braille a la línia següent lndn (vés avall una línia)
Guia fins a la cel·la braille sensor (porta el cursor al caràcter)

++ Tipus de control Braille i abreviatures d'estat + Per tal d'encabir tanta informació com sigui possible en un terminal Braille, les següents abreviatures s'han definit per indicar tipus de control i estat.

Abreviatura Tipus de control
btn botó
cbo quadre combinat
chk casella de verificació
dlg diàleg
edt camp de text editable
gra gràfic
cN columna número n de la taula, per ex. c1, c2.
rN fila número n de la taula, per exemple r1, r2.
hN encapçalament de nivell, per exemple h1, h2.
lnk enllaç
lst llista
vlnk enllaç visitat
mnu menú
mnubar barra de menú
rbtn botó d'opció
tb taula
tv vista en arbre
lv N l'element de la vista en arbre té el nivell jeràrquic N|
----- separador

Els següents indicadors d'estat també s'han definit:

Abreviatura Estat de control
... es mostra quan un objecte permet autocompletat
( ) es mostra quan un objecte (per exemple una casella de verificació) no està seleccionat
(x) es mostra quan un objecte (per exemple una casella de verificació) està seleccionat
(-) es mostra quan un objecte (per exemple una casella de verificació) està seleccionat a mitges
- es mostra quan un objecte (per exemple un element en una llista d'arbre) es pot plegar
+ es mostra quan un objecte (per exemple un element en una llista d'arbre) es pot desplegar
clk es mostra quan un objecte es pot clicar
ro es mostra quan un objecte (per exemple un camp de text editable) és de només lectura
sel es mostra quan un objecte està seleccionat
submnu es mostra quan un objecte té una finestra popup (normalment un submenú)

13. Temes avançats

13.1. Opcions de la línia de comandes

En iniciar NVDA es poden indicar una o més opcions que n'alteren el funcionament. Pots indicar tantes opcions com necessitis. Aquestes opcions poden indicar-se en iniciar NVDA des d'una drecera de teclat (a les propietats de dreceres), des del diàleg d'Executar (Menú d'Inici -> Executar o Windows+r) o des de la consòla de comandes Windows. Cal indicar les opcions després del nom del fitxer executable NVDA separades per espais. Per exemple, la drecera de sobretaula que crea NVDA durant la instal.lació té l'opció -r, la qual indica a NVDA que tanqui la còpia en execució abans d'iniciar la nova. Una altra opció molt útil és --disable-addons (desactiva extensions), que indica a NVDA que aturi totes les extensions actualment en execució. Això et permet determinar si és una extensió la que causa un problema i refer-te d'alguns problemes seriosos causats per extensions.

Com a exemple, pots sortir de la còpia en curs de NVDA introduint la següent comanda en el diàleg d'Execució:

nvda -q

Algunes de les opcions de la línia de comandes tenen una versió curta i una llarga, mentre que altres només tenen una versió llarga. Per aquelles que tenen una versió curta, pots combinar-les com:

nvda -rm Aquesta comanda sortirà de la còpia en curs i iniciarà una nova còpia amb els sons d'inici desactivats, etc.
nvda -rm --disable-addons Igual que abans, però amb les extensions desactivades

Algunes de les opcions de la línia de comandes accepten paràmetres addicionals; per exemple el nivell de detall del registre de log o el camí a la carpeta de configuració de l'usuari. Aquests paràmetres s'han de situar després de l'opció, separats de l'opció per un espai si s'usa la versió curta o per un signe igual (=) quan s'usa la versió llarga; per exemple:

nvda -l 10 Indica a NVDA d'iniciar-se amb un nivell de registre de log de debug
nvda --log-file=c:\nvda.log Indica a NVDA d'escriure el registre de log a c:\nvda.log
nvda --log-level=20 -f c:\nvda.log Indica a NVDA d'iniciar-se amb un nivell de registre de log de informació i d'escriure el registre a c:\nvda.log

A continuació es mostren les opcions de la línia de comandes de NVDA:

Curta LLarga Descripció
-h --help mostra l'ajuda de la línia de comandes i surt
-q --quit Surt de la còpia de NVDA en execució
-r --replace Surt de la còpia de NVDA en execució i inicia aquesta
-k --check-running Informa sobre si NVDA s'està executant amb un codi de sortida; 0 si s'està executant, 1 si no s'està executant
-f LOGFILENAME --log-file=LOGFILENAME El fitxer on els missatges del registre de log s'hauran d'escriure
-l LOGLEVEL --log-level=LOGLEVEL El nivell més baix dels missatges registrats (debug 10, informació 20, avís 30, error 40, crítics 50), el nivell per defecte és 'avís'
-c CONFIGPATH --config-path=CONFIGPATH La carpeta en la que la configuració de NVDA es guarda
-m --minimal Sense so, sense interfície, sense missatge d'inici etc
-s --secure Mode segur (amb la cònsola Python desactivada)
cap --disable-addons Les extensions no tindran efecte
cap --no-sr-flag No canviïs el flag de lectors de pantalla del sistema global
cap --install Instal·la NVDA (i inicia la còpia nova instal·lada)
cap --install-silent Instal·la NVDA en silenci (i no inicia la còpia nova instal·lada)

13.2. Personalització avançada de la pronúncia de símbols

Es pot personalitzar la pronúncia de la puntuació i d'altres símbols més enllà del qual permet el diàleg Pronúncia de la puntuació i dels símbols. Per exemple, pots especificar si el símbol original s'ha d'enviar al sintetitzador (per ex. per provocar una pausa o canvi en la inflexió) i pots afegir símbols personalitzats.

Per fer-ho, has d'editar el fitxer d'informació sobre la pronúncia de símbols a la carpeta de la teva configuració d'usuari NVDA. El fitxer s'anomena symbols-xx.dic, i xx és el codi de l'idioma. El format d'aquest fitxer es documenta a la secció Pronúncia de símbols a la guia de desenvolupadors NVDA, que pots trobar en anglès a la secció per a desenvolupadors del lloc web de NVDA. De totes maneres, els usuaris no poden definir símbols complexos.

14. Més informació

Si et cal més informació o assistència en pel que fa a NVDA, visita el lloc web NVDA a https://www.nvaccess.org/. Allà, podràs trobar documentació addicional, així com suport tècnic i recursos de la comunitat. El lloc web ofereix també informació i recursos sobre el desenvolupament de NVDA.