NVDA 2021.1beta3 Uporabniški Vodič

Kazalo Vsebine

1. Uvod

Dobrodošli v NVDA!

Non Visual Desktop Access (NVDA) je prost in odprtokoden bralnik zaslona za operacijski sistem Microsoft Windows. Z opremljanjem povratnih informacij z govorno sintezo in brajico omogoča slepim in slabovidnim, da imajo dostop do računalnika, kjer teče operacijski sistem MS Windows, za isto ceno kot videče osebe. NVDA razvija NV Access s sodelovanjem skupnosti.

1.1. Splošne Značilnosti

NVDA omogoča slepim in osebam s preostankom vida dostop in interakcijo z operacijskim sistemom Windows in veliko programi tretjih izdelovalcev.

Glavni poudarki so:

1.2. Internacionalizacija

Pomembno je, da imajo ljudje neglede na to, kateri jezik govorijo, enak dostop do tehnologije. Poleg Angleščine, je NVDA prevedena v 54 jezikov vključno z: Afrikanščino, Albanščino, Amhariščino, Arabščino, Aragonščino, Bolgarščino, Burmanščino, Češčino, Danščino, Finščino, Francoščino, Galicijščino, Grščino, Gruzinščino, Hebrejščino, Hindijščino, Hrvaščino, Islandščino, Irščino, Italijanščino, Japonščino, jezik Kannada, Katalonščino, Kirgizijščino, Kitajščino (poenostavljeno in tradicionalno) Korejščino, Letonščino, Madžarščino, Makedonščino, Nepalščino, Nemščino (Nemčija in Švica), Nizozemščino, Norveščino, Perziščino, Poljščino, Portugalščino (Brazilija in Portugalska), Punjabi, Romunščino, Ruščino, Slovaščino, Slovenščino, Srbščino, Španščino (Kolumbija in Španija), Švedščino, Tamilščino, Tajščino, Turščino, Ukrajinščino in Vietnamščino.

1.3. Podpora Govorni sintezi

Ločeno od podajanja sporočil in vmesnika v naštetih jezikih, NVDA omogoča uporabnici/ku, da bere vsebino v kateremkoli jeziku tako dolgo, dokler ima na računalniku nameščeno govorno sintezo za izbran jezik.

NVDA prihaja skupaj z govorno sintezo ESpeak NG, prosto in odprtokodno, večjezično, govorno sintezo.

Informacije o drugih govornih sintezah, ki jih podpira NVDA, lahko najdete v razdelku Podprte Govorne Sinteze tega vodiča.

1.4. Podpora Brajici

Za tiste, ki posedujejo brajevo vrstico, NVDA lahko prikazuje sporočila in druge aktivnosti tudi na njih. Podprt je tudi vnos prek brajeve tipkovnice in sicer tako način tipkanja s krajšavami kot normalen vnos. Še več, NVDA bo privzeto samodejno prepoznala večino od njih. Prosimo, oglejte si razdelek Podprte Brajeve Vrstice za več informacij o podprtih brajevih vrsticah.

NVDA podpira precej brajevih kodnih tabel vključno z računalniškimi, kratkopisnimi in normalnimi za veliko jezikov.

1.5. Licenca in Avtorske Pravice

Avtorske pravice 2006-2021 nad NVDA pripadajo NVDA sodelujočim.

NVDA je na voljo pod pogoji GNU Splošne Javne Licence (druga različica) z dvema posebnima izjemama. Izjemi sta orisani v dokumentu z licenco v razdelkih "Non-GPL Components in Plugins and Drivers" in "Microsoft Distributable Code". NVDA vključuje in uporablja tudi komponente, ki jih dajejo izdajatelji na voljo pod drugimi prostimi in odprtokodnimi licencami. Ta program lahko spreminjate ali delite na okoli, na kakršenkoli način želite,vse dokler ga spremlja omenjena licenca in dajete izvorno kodo na voljo vsakomur, ki to želi. To se nanaša tako na pristno izdajo, kot spremenjene kopije tega programa in tudi na izpeljanke.

Več podrobnosti je na voljo na strani z besedilom licence. Za podrobnosti glede izjem dostopite do dokumenta z licenco iz menija NVDA v razdelku "pomoč".

2. Sistemske Zahteve

3. Kako Dobiti in Postaviti NVDA

Če še nimate svoje kopije NVDA, jo lahko snamete s: spletišča NV Access.

Pojdite na razdelek download in tam boste našli povezavo za prenos najnovejše različice NVDA.

Ko boste preneseno datoteko prvič zagnali, se bo namestila začasna kopija NVDA. Potem vas bomo vprašali, če želite NVDA namestiti na vaš računalnik, izdelati prenosljivo kopijo na vaš USB ključ ali želite zgolj uporabljati to začasno kopijo.

Če želite NVDA vedno uporabljati na izbranem računalniku, potem boste želeli izbrati Namesti NVDA na ta računalnik. Namestitev NVDA na računalnik vam omogoča med drugim interakcijo med vpisom in na varnih namizjih ter samodejni zagon po vpisu, kar ni možno, če imate prenosljivo ali začasno kopijo. Poleg tega omogoča tudi ustvarjanje programskega sklopa v začetnem meniju (meniju Start) in bližnjice na namizju. Nameščena kopija NVDA omogoča, da si sami iz nje kadarkoli izdelate prenosljivo kopijo.

Če želite s seboj vzeti NVDA na USB ključku ali drugem zapisljivem mediju, potem morate izbrati ustvari prenosljivo kopijo. Prenosljiva kopija omogoča kasnejšo samonamestitev na izbranem računalniku. Kakorkoli, če želite NVDA preslikati na medij, ki je samo za branje (CD ali drug), potem na medij zapišite samo paket, ki ste ga prenesli. Poganjanje z medija, ki je samo za branje, trenutno ni podprto.

Možno je uporabiti tudi začasno kopijo (na primer za demonstracijske prikaze), čeprav je pot zagona NVDA v tem načinu precej dolga.

3.1. Omejitve Začasne in Prenosljive Kopije

Ločeno od tega, da se NVDA ne more samodejno zagnati pred in/ali po prijavi, imata prenosljiva in začasna kopija še naslednje omejitve:

3.2. Namestitev NVDA

Če nameščate NVDA neposredno s paketa, ki ste ga prenesli na sistem, potem pritisnite gumb Namesti NVDA. Če ste že zaprli to pogovorno okno ali pa želite namestiti NVDA iz prenosljive kopije, potem izberite menijsko postavko Namesti NVDA, ki jo najdete pod Orodji v meniju NVDA.

Pogovorno okno namestitve, ki se prikaže, potrdi, ali želite namestiti NVDA in pove tudi ali bo ta namestitev posodobila prejšnjo namestitev. S pritiskom na gumb Nadaljuj, boste sprožili nameščanje NVDA. V tem pogovornem oknu je še nekaj možnosti, ki jih ta priročnik razloži v nadaljevanju. Ko se namestitev zaključi, se prikaže sporočilo o tem, da je namestitev uspešna. Pritisk na gumb V redu na tej točki bo ponovno zagnal na novo nameščeno kopijo NVDA.

3.2.1. Opozorilo o nezdružljivih dodatkih

Če imate že nameščene dodatke, se vam lahko pokaže opozorilo, da se bodo nezdružljivi dodatki onemogočili. Preden boste lahko pritisnili gumb Nadaljuj, boste morali uporabiti izbirnik za potrditev, da razumete, da se bodo ti dodatki onemogočili. Tukaj je tudi gumb, ki vam omogoči pregled dodatkov, ki se bodo onemogočili. Oglejte si razdelek s pogovornim oknom nezdružljivih dodatkov za več pomoči za ta gumb.

3.2.2. Uporabi NVDA ob Vpisu v Windows

Ta možnost omogoča, da se lahko NVDA samodejno zažene medtem, ko se vam ponudi okno za vpis, še pred vnosom gesla. To vključuje tudi Nadzor Uporabniških Računov in druga "varna" namizja. Ta možnost je privzeto omogočena za sveže namestitve.

3.2.3. Ustvari Bližnjico na Namizju (ctrl+alt+a)

Ta možnost omogoča izbiro, če želite, da mora NVDA ustvariti bližnjico na namizju za zagon NVDA. Ta bližnjica, če jo boste ustvarili, bo ustvarila tudi kombinacijo bližnjičnih tipk za zagon control+alt+a. S to kombinacijo tipk boste potem lahko NVDA zagnali, kadarkoli boste želeli.

3.2.4. Preslikaj Prenosljivo Konfiguracijo na Trenuten Uporabniški Račun

Ta možnost vam omogoča izbiro, ali mora ali pa ne, NVDA preslikati trenutno uporabniško konfiguracijo v uporabi v konfiguracijo trenutno vpisanega uporabnika za nameščeno kopijo NVDA. To ne bo preslikalo konfiguracije k ostalim uporabnikom tega sistema in niti ne bo preslikalo konfiguracije, ki se uporablja ob vpisu v Okna in drugih varnih namizjih. Ta možnost je na voljo samo ob namestitvi s prenosljive kopije in ni na voljo ob namestitvi s pomočjo namestitvenega paketa, ki ste ga prenesli.

3.3. Ustvarjanje Prenosljive Kopije

Če ustvarjate prenosljivo kopijo neposredno iz prenesenega paketa, preprosto pritisnite gumb Ustvari Prenosljivo Kopijo. Če ste že zaprli to pogovorno okno ali pa delate z že nameščeno kopijo NVDA, izberite menijsko postavko Ustvari Prenosljivo kopijo, ki jo najdete v podmeniju Orodja NVDA menija.

Pogovorno okno, ki se prikaže, vam omogoča, da izberete, kje naj se prenosljiva kopija ustvari. To je lahko imenik na vašem trdem disku, mesto na USB Ključku ali na drugem prenosljivem mediju. Tukaj je tudi možnost izbire,ali bi NVDA morala ali pa ne,preslikati konfiguracijo trenutno prijavljenega uporabnika za uporabo v novo ustvarjeni prenosljivi kopiji. Ta možnost je na voljo samo v nameščeni kopiji. Ta ni na voljo v prenesenem paketu. Pritisk gumba Nadaljuj bo začel proces ustvarjanja prenosljive kopije. Ko je ustvarjanje končano, se bo prikazalo sporočilo, ki bo povedalo, da je bilo ustvarjanje uspešno. Pritisnite V redu, da zaprete to pogovorno okno.

4. Kako začeti z NVDA

4.1. Zagon NVDA

Če ste namestili NVDA iz namestitvenega paketa, potem je zagon NVDA preprost. Zaženete jo lahko s pritiskom kombinacije tipk control+alt+a ali pa z izbiro menija NVDA v Začetnem meniju, kjer razprete seznam vseh nameščenih programov. Kot dodatno možnost lahko uporabite pogovorno okno Zaženi, kjer vnesete NVDA in pritisnete Enter. Če je NVDA v pogonu, se bo ponovno zagnala. Lahko podate tudi nekaj možnosti v ukazni vrstici, ki vam omogočajo izhod iz NVDA (-q), onemogočanje dodatkov (--disable-addons) in drugo.

Za nameščene kopije, NVDA privzeto hrani konfiguracijo v mapi sleddenja programskih datotek trenutnega uporabnika (npr. "C:\Users\<uporabnik>\AppData\Roaming"). To je možno spremeniti na način, da NVDA naloži svojo konfiguracijo iz mape z lokalnimi programskimi podatki. Oglejte si razdelek o splošnih sistemskih parametrih za več podrobnosti.

Za zagon prenosljive kopije pojdite v imenik, kjer ste ustvarili prenosljivo kopijo NVDA in pritisnite Enter nad NVDA.exe ali to ikono dvakrat kliknite. Če je bila NVDA že v pogonu, se bo samodejno zaustavila pred zagonom prenosljive različice.

Ko se bo NVDA zagnala, boste slišali višajoč skupek tonov, (ki povedo, da se NVDA nalaga). Odvisno od tega, kako hiter je vaš računalnik, ali teče NVDA preko USB ključka ali drugega počasnejšega medija, lahko mine nekaj trenutkov, da se NVDA zažene. Če zaganjanje traja izjemno dolgo, potem bi morala NVDA sporočiti: "Nalaganje NVDA. Prosimo, počakajte..."

Če ne slišite nič od tega, ali slišite Windows Zvok "Napaka", ali nižajočo kombinacijo tonov, potem to pomeni, da je v NVDA napaka. To pomeni, da boste morda morali sporočiti "hrošča" razvijalcem. Prosimo, preglejte spletno mesto NVDA, da izveste, kako to narediti.

4.1.1. Pogovorno okno Dobrodošlice

Ko se NVDA zažene prvič, vas bo pozdravilo pogovorno okno, ki vas bo oskrbelo z nekaj osnovnimi informacijami o NVDA prikrojevalni tipki in o NVDA meniju. (Prosimo, glejte nadaljne razdelke o teh temah.) Pogovorno okno vsebuje tudi spustni seznam in tri izbirnike. Na spustnem seznamu lahko določite, katero obliko tipkovnice boste uporabljali. Prvi izbirnik sprašuje, če naj NVDA obravnava Caps Lock kot NVDA prikrojevalno tipko. Drugi določa ali naj se NVDA po prijavi v Windows zažene samodejno in je na voljo samo za namestitvene kopije NVDA. Tretji sprašuje, če naj se to pogovorno okno pokaže vedno, ko se NVDA zažene.

4.1.2. Pogovorno okno uporabe statističnih podatkov

Od različice NVDA 2018.3, se uporabnike naproša, če bi želeli dovoliti poslati podatke o uporabi organizaciji NV Access kot pomoč za izboljšanje NVDA v prihodnosti. Ob prvem zagonu NVDA se bo prikazalo pogovorno okno, ki vas bo zaprosilo za vaše soglasje k pošiljanju podatkov NV Access med uporabo NVDA. Več o zbiranju podatkov s strani NV Access lahko preberete in dobite informacije v razdelku Splošno v Dovoli projektu NVDA zbiranje statistike rabe NVDA. Pomnite: pritisk na "da" ali "ne" bo shranil to nastavitev in pogovorno okno se ne bo prikazalo nikdar več razen, če boste NVDA ponovno namestili. Toda vi lahko ročno omogočite ali onemogočite potek zbiranja podatkov na plošči splošnih nastavitev za NVDA. Za ročno spremembo te nastavitve lahko izberete ali odznačite izbirnik, ki se imenuje Dovoli projektu NVDA zbiranje statistike rabe NVDA.

4.2. O NVDA tipkovničnih ukazih

4.2.1. NVDA Prikrojevalna Tipka

Večina NVDA-posebnih tipkovničnih ukazov sestoji iz pritiska posebne tipke imenovane prikrojevalna tipka NVDA v kombinaciji z eno ali več ostalimi tipkami. Posebna izjema pri tem so ukazi za pregledovanje besedila na običajni razporeditvi tipk, ki uporabljajo samo tipke na številskem delu tipkovnice, Obstajajo pa tudi druge izjeme.

NVDA se lahko nastavi tako, da se uporablja Glavni Insert, številski Insert, lahko pa tudi Caps Lock kot prikrojevalna NVDA tipka. Privzeto velja, da sta tako številski kot Glavni Insert prikrojevalni NVDA tipki.

Če želite, da se ena od prikrojevalnih NVDA tipk obnaša kot je prvotno predvideno (npr. želite vključiti tipko Caps Lock, ko je Capslock nastavljena kot prikrojevalna tipka NVDA), potem izbrano tipko pritisnite dvakrat v hitrem zaporedju.

4.2.2. Postavitve Tipkovnice

Trenutno NVDA prihaja z dvema paketoma tipkovničnih ukazov, ki jih poznamo pod pojmom postavitve tipkovnice, kjer obstaja postavitev za običajne tipkovnice (s številskim delom) in postavitev za prenosnike. Privzeto je NVDA nastavljena tako, da uporablja običajno postavitev tipk. Vedno pa lahko zamenjate postavitev tipk v zvrsti Tipkovnica v pogovornem oknu Nastavitve NVDA, ki jo najdete pod Izbirami v NVDA meniju.

Običajna postavitev se močno zanaša na številski del tipkovnice, kjer je Num Lock izključen. Čeprav večina prenosnikov nima fizičnega številskega dela, nekateri prenosniki lahko tega oponašajo tako, da držite tipko FN in pritiskate črke in številke na desnem delu tipkovnice (7, 8, 9, u, i, o, j, k, l, itn). Če vaš prenosnik ne more tega narediti ali vam ne omogoča izklopa številk na številskem delu, potem boste morda želeli preklopiti na postavitev prenosnik namesto običajne postavitve.

4.3. NVDA Kretnje Dotika

Če poganjate NVDA na napravi z zaslonom na dotik na operacijskem sistemu Windows 8 ali novejšem, lahko NVDA nadzirate tudi neposredno preko zaslona na dotik. Medtem, ko je NVDA vključena, bodo vsi dotiki zaslona šli neposredno na NVDA. Torej dejavnosti, ki se izvajajo normalno brez NVDA, ne bodo delovale.

4.3.1. Raziskovanje Zaslona

Najbolj osnovna dejavnost, ki jo lahko izvedete z zaslonom na dotik, je naznanilo nadzora ali besedila na katerikoli točki zaslona. Če želite to narediti, postavite prst kamorkoli na zaslon. Lahko pa tudi obdržite prst na zaslonu in ga pomikate naokoli, da prebirate ostale možnosti nadzora ali besedilo , ki se nahaja pod prstom, ko se sprehajate nad njim.

4.3.2. Kretnje Dotika

Ko bodo NVDA ukazi opisani pozneje v tem vodiču, le ti lahko vsebujejo tudi kretnjo dotika, ki se lahko uporabi za sprožitev tega ukaza z zaslonom na dotik. Sledi nekaj napotkov, kako ravnati z različnimi kretnjami dotika.

Tapi

Hitro se dotaknite zaslona z eno ali več prstnimi konicami.

Dotiku z enim prstom se preprosto pravi tap. Dotiku z dvema prstoma istočasno se pravi dvoprstni tap in podobno.

Če se enak tap izvede enkrat ali večkrat znova v hitrem zaporedju, bo NVDA obravnavala namesto tega to kot več-dotikabilno kretnjo. Če se boste zaslona dotaknili dvakrat, bo to rezultiralo v dvojnem tapu ali dotiku. Trikratni dotik zaslona bo rezultiral v trojnem dotiku in podobno. Seveda, te večprstne kretnje zaznavajo tudi, koliko prstov uporabljate. Tako je možno, da imamo kretnje kot je dvoprstni trojni dotik (tap), štiriprstni dotik, itn.

Švigi

Hitro potegnite s prstom po zaslonu.

Obstajajo štiri kretnje s švigi odvisno od smeri: švig levo, švig desno, švig gor in švig dol.

Tako kot pri dotikih, lahko kretnjo izvedemo z enim ali več prsti. Torej kretnji, kot sta dvoprstni švig gor ali štiriprstni švig gor, sta možni poleg drugih.

4.3.3. Delovanja Dotika

Ker je precej več ukazov, kot mogočih kretenj dotika, ima NVDA več možnih načinov delovanj dotika, med katerimi lahko preklapljate, kar prinaša določene podvrste ukazov, ki so navolja za upravljanje na dotik. Dve delovanji sta delovanje besedila in predmetno delovanje. Določeni NVDA ukazi, ki so razvrščeni v tem dokumentu, lahko imajo delovanje dotika zapisano v oklepajih za kretnjo dotika. Na primer švig gor (delovanje besedila) pomeni, da se bo ukaz izvedel toda samo, ko bo NVDA v delovanju besedila. Če ukaz ne vsebuje podatka o delovanju, potem velja, da deluje v kateremkoli načinu delovanja.

Za preklop med delovanji dotika izvedite troprstni dotik.

4.3.4. Tipkovnica na dotik

Tipkovnica na dotik se uporablja za vnos besedila in ukazov prek zaslona na dotik. Ko je v žarišču vnosno polje, lahko tipkovnico na dotik prikličete z dvojnim tapom na ikono tipkovnice na dotik na dnu zaslona. Na tablicah, kot je Microsoft Surface Pro, je tipkovnica na dotik vedno na voljo, ko je navadna tipkovnica izpeta. Ko boste želeli, da tipkovnica na dotik izgine, izvedite dvojni tap na ikoni tipkovnice na dotik ali se pomaknite izven polja za urejanje.

Ko je tipkovnica na dotik dejavna, za lociranje tipk na tipkovnici na dotik pomaknite vaš prst na mesto, kjer je postavljena tipkovnica na dotik (običajno na dnu ekrana), potem pa pomikajte en prst naokoli po tipkovnici. Ko boste našli tipko, ki jo želite pritisniti, izvedite dvojni tap nad tipko ali dvignite prst, odvisno od izbranih možnosti v zvrsti Nastavitev Interakcije z Dotikom.

4.4. Delovanje Pomoči za Vnose

Veliko NVDA ukazov je opisanih skozi ta uporabniški vodič, vendar je še lažja pot za raziskovanje teh ukazov ta, da se vključi delovanje pomoči za vnose.

Če želite vključiti delovanje pomoči za vnose, pritisnite NVDA+1. Če to delovanje želite izključiti, ponovno pritisnite NVDA+1. Ko ste v delovanju pomoči za vnose, bo vsak vnos ali kretnja, kot sta pritisk na tipko na tipkovnici ali gesta po zaslonu na dotik, povzročila povratni odziv v obliki sporočila, kateri vnos se je naredil in kaj dotična kretnja pomeni, če kaj. Aktualni ukazi se ne bodo izvedli, ko ste v delovanju pomoči za vnose.

4.5. NVDA Meni

NVDA meni omogoča nadzor nad nastavitvami NVDA, dostop do pomoči, shranjevanje in obnavljanje vaše konfiguracije, spreminjanje slovarjev govora, dostop do dodatnih orodij in izhod iz NVDA.

Če želite dobiti NVDA meni na zaslon od kjerkoli v sistemu, medtem, ko NVDA teče, Pritisnite NVDA+n na tipkovnici ali izvedite dvoprstni dvojni tap na zaslonu na dotik. Do menija NVDA lahko dostopate tudi skozi Območje za obvestila. Neglede na to ali do NVDA menija dostopate preko desnega miškinega klika na sistemskem pladnju Oken ali pa dostopate do sistemskega pladnja s pomočjo pritiska Windows logo tipke+b, pritiskajte puščico dol do ikone NVDA in pritisnite tipko Applications, ki se nahaja zraven tipke desni control na večini tipkovnic. Ko se meni dvigne, lahko uporabljate puščice za premikanje med menijskimi postavkami in tipko Enter za potrditve in prožitve izbranih možnosti.

4.6. NVDA Osnovni ukazi

Ime Običajna razporeditev razporeditev Prenosnik Dotik Opis
Ustavi Govor Control control dvoprstni enojni tap Takoj ustavi govorjenje
Začasno ustavi Govor shift shift brez Takoj začasno zaustavi govorjenje. Ponovni pritisk bo sprožil pripovedovanje od mesta, kjer se je začasno ustavilo, če trenutna sinteza to podpira.
NVDA Meni NVDA+n NVDA+n dvoprstni dvojni tap Dvigne meni NVDA, kar vam omogoči dostop do nastavitev, orodij, pomoči in drugih elementov.
Stikalo Delovanj Govora NVDA+s NVDA+s brez Preklaplja med različnimi delovanji govora. To so govor, zvočni signali ali izključitev.
Stikalo Delovanja Pomoči za Vnose NVDA+1 NVDA+1 brez Pritisk katerekoli tipke v tem načinu delovanja bo sprožil poročanje o tem, katero tipko se je pritisnilo in opis kateregakoli NVDA ukaza, ki je povezan s tipko, ki ste jo pritisnili.
Izhod iz NVDA NVDA+q NVDA+q brez Zapre NVDA.
Pusti naslednjo tipko skozi NVDA+f2 NVDA+f2 brez Pove NVDA naj naslednji pritisk spusti skozi naravnost k aplikaciji, ki je sedaj odprta, čeprav se to običajno obravnava kot NVDA ukaz.
Stikalo za vklop/izklop Delovanja Spanja Programa NVDA+shift+s NVDA+shift+z brez Delovanje spanja onemogoči vse NVDA ukaze in podajanje sporočil v govoru ali brajici za sedanjo aplikacijo. To je zelo uporabno v aplikacijah, ki same oskrbijo govorne ali zmožnosti branja zaslona. Pritisnite ta ukaz znova, da onemogočite delovanje spanja. Pomnite, da bo NVDA obdržala Nastavitev Spanja samo do naslednjega zagona NVDA.

4.7. Poročanje o Sistemskih Informacijah

Ime tipka Opis
Sporoči Datum in Čas NVDA+f12 Enojni pritisk sporoči trenutni čas, dvojni pa trenutni datum.
Sporoči stanje baterije NVDA+shift+b Poroča o stanju baterije t.j. ali se računalnik napaja iz električnega napajanja ali koliko odstotkov baterije je še na voljo
Poročaj o Besedilu v Odložišču NVDA+c Poroča o besedilu v odložišču, če ga je kaj.

5. krmiljenje z NVDA

NVDA vam omogoča, da raziskujete in krmilite po sistemu na različne načine vključno z normalno interakcijo in pregledom.

5.1. Predmeti

Vsako aplikacijo in operacijski sistem sam sestavlja veliko predmetov. Predmet je samostojna postavka, kot je del besedila, gumb, izbirnik, drsnik, seznam ali polje za urejanje ali vnos besedila.

5.2. krmiljenje s Sistemskim Žariščem

Sistemsko žarišče poznano tudi kot žarišče (fokus) je predmet, ki sprejema vnose iz tipkovnice. Na primer, če tipkate v vnosno polje za urejanje besedila, je to vnosno polje v žarišču.

Najbolj običajne poti krmiljenja po oknih z NVDA so preprost premik sistemskega žarišča z uporabo standardnih tipkovničnih ukazov, kot so tab in shift+ tab za premik naprej in nazaj med kontrolniki, pritisk tipke alt za postavitev v menijsko vrstico, puščice za premik v menijih in uporaba alt+tab za premikanje med trenutnimi odprtimi aplikacijami. Ko to izvajate, vam NVDA sporoča informacije o predmetu v žarišču, kot je njegovo ime, tip, vrednost, stanje, opis, bližnjična tipka in informacija o položaju. Ko boste omogočili še Poudarek Žarišča, se bo položaj sistemskega žarišča osvetljil in ga bo mogoče videti na ekranu.

Tu je nekaj ukazov, ki so uporabni pri krmiljenju sistemskega žarišča:

Ime Običajna razporeditev razporeditev Prenosnik Opis
Sporoči trenutni položaj žarišča NVDA+tab NVDA+tab naznani trenutni predmet ali kontrolnik, ki je v žarišču. Dvojni pritisk bo informacijo črkoval
Sporoči naslov NVDA+t NVDA+t Poroča o naslovu trenutno aktivnega okna. Dvojni pritisk bo črkoval to informacijo. Trojni pritisk bo informacijo preslikal v odložišče
Beri aktivno okno NVDA+b NVDA+b prebere kontrolnike v trenutno aktivnem oknu(uporabno pri obrazcih)
Poročaj o Vrstici Stanja NVDA+end NVDA+shift+end Poroča o vrstici stanja, če jo NVDA najde. Ta ukaz tudi premakne predmet krmiljenja na ta položaj. Dvojni pritisk informacijo črkuje, trojni pritisk pa vsebino vrstice preslika v odložišče

5.3. krmiljenje s Sistemsko Kazalko

Ko je predmet, ki omogoča krmiljenje in/ali urejanje besedila, v žarišču, se lahko premikate po besedilu z uporabo sistemske kazalke poznano tudi kot urejevalno utripalko.

Ko je žarišče na predmetu, ki vsebuje sistemsko kazalko, lahko uporabljate smerne tipke, stran gor/stran dol, (PGUP/PGDN), Začetek (home), Konec (end) in druge možnosti za pomikanje po besedilu. Lahko tudi spreminjate besedilo, če kontrolnik podpira urejanje. NVDA bo sporočila, ko se boste premikali po besedilu znak po znak, besedo po besedo ali vrstico po vrstico. Sporočeno bo tudi, če je besedilo označeno ali ne.

NVDA vas oskrbuje z naslednjimi ukazi glede na sistemsko kazalko:

Ime Običajna razporeditev razporeditev Prenosnik Opis
Izgovori vse NVDA+Puščica dol NVDA+a Začne brati od trenutnega položaja sistemske kazalke, se premikajoč tako kot sistemska kazalka
Preberi trenutno vrstico NVDA+Puščica gor NVDA+l Prebere vrstico, kjer je trenutno postavljena sistemska kazalka. Dvojni pritisk vrstico črkuje in trojni pritisk jo črkuje s pomočjo opisov znakov.
Preberi trenutno besedilno označbo NVDA+Shift+Puščica gor NVDA+shift+s Prebere vsako besedilo, ki je trenutno označeno
Naslednji stavek alt+puščica dol alt+puščica dol Premakne kazalko na naslednji stavek in ga izgovori. (trenutno na voljo samo v Microsoft Wordu in Outlooku)
Predhodni stavek alt+puščica gor alt+puščica gor Premakne kazalko na predhodni stavek in ga izgovori. (trenutno na voljo samo v Microsoft Wordu in Outlooku)

Ko se nahajate v tabeli, so na voljo tudi sledeči ukazi:

Ime Tipka Opis
Premik v predhodni stolpec control+alt+Puščica levo Premakne sistemsko kazalko v predhodni stolpec (vrstica ostaja ista)
Premik v naslednji stolpec control+alt+Puščica desno Premakne sistemsko kazalko v naslednji stolpec (vrstica ostaja ista)
Premik v predhodno vrstico control+alt+Puščica gor Premakne sistemsko kazalko v prejšnjo vrstico (stolpec ostaja isti)
Premik v naslednjo vrstico control+alt+Puščica dol Premakne sistemsko kazalko v naslednjo vrstico (stolpec ostaja isti)

5.4. krmiljenje po Predmetih

Največ časa boste delali s programi z uporabo ukazov, ki premikajo žarišče in kazalko. Kakorkoli, včasih želite raziskati program ali operacijski sistem brez premika kazalke ali žarišča. Lahko si zaželite tudi delati s predmeti, ki po navadi niso dostopni z uporabo tipkovnice. V takih primerih lahko uporabite krmiljenje po predmetih.

krmiljenje po predmetih vam omogoča premikanje med in zajemanje informacij o posameznih predmetih. Ko se premaknete na predmet, bo NVDA to poročala tako, kot to dela ob sistemskem žarišču. Za pregled vsega besedila, kot izgleda na zaslonu, lahko namesto tega uporabite pregled zaslona.

Vsakič, ko se premikate nazaj in naprej med predmeti, se pomikate med predmeti na isti ravni, ker so predmeti v sistemu organizirani v hierarhiji. To pomeni, da nekateri predmeti vsebujejo druge predmete in tako morate vstopiti v prve predmete, da dobite dostop do drugih. Na primer, seznam vsebuje postavke, kar pomeni, da morate vstopiti na seznam, da lahko vidite njegovo vsebino. Če ste vstopili na seznam, premik naprej ali nazaj pomeni pomik naprej in nazaj med postavkami tega seznama. Premik na postavko na seznamu, ki vsebuje nov predmet, vas bo postavil nazaj na seznam. Tako se potem lahko pomikate po prejšnjem seznamu, če želite dostopiti do drugih predmetov. Podobno je z orodno vrstico, ki vsebuje kontrolnike. Tako morate vstopiti na orodno vrstico za dostop do kontrolnikov.

Predmet, ki ga pravkar pregledujete, nosi ime predmet krmiljenja. Ko se enkrat premaknete na predmet, njegovo vsebino lahko pregledujete z uporabo ukazov za pregled besedila medtem, ko ste v Delovanju pregleda predmeta. Ko boste omogočili še Poudarek Žarišča, se bo položaj predmeta krmiljenja osvetljil in ga bo mogoče videti na ekranu. Privzeto vedenje je nastavljeno tako, da sistemsko žarišče potuje vzdolž predmeta krmiljenja, to stikalo pa lahko vključite ali izključite.

+Pomnite: Sledenje braajice Krmiljenju Predmeta se lahko nastavi prek Navezave Brajice.

Za pomik po predmetih, uporabite naslednje ukaze:

Ime Običajna razporeditev razporeditev Prenosnik Dotik Opis
Poročaj o trenutnem predmetu NVDA+številski del5 NVDA+shift+o brez Sporoča kateri predmet je trenutno predmet krmiljenja. Dvojni pritisk informacijo črkuje in trojni pritisk ime predmeta ter njegovo vrednost preslika v odložišče.
Premakni se na predmet z vsebino NVDA+številski del8 NVDA+shift+Puščica gor švig gor (delovanje predmeta) Premik na predmet, ki vsebuje trenutni predmet krmiljenja
Premakni se na predhodni predmet NVDA+številski del4 NVDA+shift+Puščica levo švig levo (delovanje predmeta) Premik pred trenuten predmet krmiljenja
Premakni se na naslednji predmet NVDA+številski del6 NVDA+shift+Puščica desno švig desno (delovanje predmeta) Premik na predmet za trenutnim predmetom krmiljenja
Premakni se na prvi predmet z vsebino NVDA+številski del2 NVDA+shift+Puščica dol švig dol (delovanje predmeta) Premik na prvi predmet, ki je del vsebine trenutnega predmeta krmiljenja
Premakni se na predmet v žarišču NVDA+številski delMinus NVDA+vračalka brez Premik na predmet, ki vsebuje trenutno sistemsko žarišče ter postavi pregledno utripalko na položaj sistemske kazalke, če se prikazuje
Sproži trenutni predmet krmiljenja NVDA+številski delEnter NVDA+enter dvojni tap Sproži trenuten predmet krmiljenja (podobno kot pri klikih z miško ali pritisku preslednice, ko vsebuje sistemsko žarišče)
Premakni Sistemsko žarišče ali kazalko na trenuten položaj pregleda NVDA+shift+številski delMinus NVDA+shift+vračalka brez enojni pritisk Premakne Sistemsko žarišče na trenutni predmet krmiljenja, dvojni pritisk premakne sistemsko kazalko na položaj pregledne utripalke
Sporoči položaj pregledne utripalke NVDA+številski delBriši NVDA+Briši brez Sporoča položaj besedila ali predmeta nad pregledno utripalko. To lahko vključuje na primer odstotke preostanka dokumenta (odstotke razdalje od trenutnega položaja utripalke do konca dokumenta), razdaljo od roba strani ali točen položaj na zaslonu. Dvojni pritisk lahko oskrbi dodatne podrobnosti.

Pomnite: številski del mora biti izključen za pravilno delovanje tipk na tem delu.

5.5. Pregledovanje Besedila

NVDA vam omogoča prebiranje vsebine zaslona, trenutnega dokumenta ali trenutnega predmeta znak po znak, besedo po besedo ali vrstico po vrstico. To je uporabno predvsem na prostorih (vključno z ukaznimi konzolami Oken), kjer ni na voljo sistemska kazalka. To lahko uporabljate na primer pri pregledu daljšega besedila v sporočilu z informacijami, ki ga prikaže pogovorno okno.

Ko premikate pregledno utripalko, vam sistemska kazalka ne sledi vzdolž besedila, tako da lahko besedilo pregledujete brez, da bi izgubili položaj, kjer ste začeli urejanje. Kakorkoli, privzeto pregledna utripalka sledi sistemski kazalki vzdolž njene poti. Ta možnost se lahko izključi ali vključi.

Pomnite: Sledenje brajice pregledni utripalki se lahko nastavi prek Navezave Brajice.

Za pregled besedila so na voljo naslednji ukazi:

Ime Običajna razporeditev razporeditev Prenosnik Dotik Opis
Pomik v zgornjo vrstico pregleda shift+številski del7 NVDA+control+začetek brez Premakne pregledno utripalko v zgornjo vrstico z besedilom
Pomik v predhodno vrstico pregleda številski del7 NVDA+Puščica gor švig gor(delovanje besedila) Premakne pregledno utripalko v predhodno vrstico z besedilom
Poročaj o trenutni vrstici pregleda številski del8 NVDA+shift+. brez Naznani vrstico z besedilom, kjer je trenutno postavljena pregledna utripalka. Dvojni pritisk to vrstico črkuje in trojni pritisk to vrstico črkuje z uporabo znakovnih opisov.
Pomik v naslednjo vrstico pregleda številski del9 NVDA+Puščica dol švig dol (delovanje besedila) Premakne pregledno utripalko v naslednjo vrstico z besedilom
Pomik v spodnjo vrstico pregleda shift+številski del9 NVDA+control+konec brez Premakne pregledno utripalko v spodnjo vrstico z besedilom
Pomik na predhodno besedo v pregledu številski del4 NVDA+control+Puščica levo dvoprstni švig levo (delovanje besedila) Premakne pregledno utripalko na predhodno besedo v besedilu
Poročaj o trenutni besedi v pregledu številski del5 NVDA+control+. brez Naznani besedo v besedilu, kjer je trenutno postavljena pregledna utripalka. Dvojni pritisk informacijo črkuje in trojni pritisk to informacijo črkuje s pomočjo opisov znakov.
Pomik na naslednjo besedo v pregledu številski del6 NVDA+control+Puščica desno dvoprstni švig desno (delovanje besedila) Premakne pregledno utripalko na naslednjo besedo v besedilu
Pomik na začetek vrstice v pregledu shift+številski del1 NVDA+začetek brez Premakne pregledno utripalko na začetek trenutne vrstice z besedilom
Pomik na predhodni znak v pregledu številski del1 NVDA+Puščica levo švig levo (delovanje besedila) Premakne pregledno utripalko na predhodni znak v trenutni vrstici z besedilom
Poročaj o trenutnem znaku v pregledu številski del2 NVDA+. brez Naznani trenutni znak v vrstici z besedilom, kjer je trenutno postavljena pregledna utripalka. Dvojni pritisk sporoči opis tega znaka ali primer njegove uporabe, trojni pritisk pa sporoči številsko vrednost tega znaka v desetiški in šestnajstiški obliki.
Pomik na naslednji znak v pregledu številski del3 NVDA+Puščica desno švig desno (delovanje besedila) Premakne pregledno utripalko na naslednji znak v vrstici z besedilom
Pomik na konec vrstice v pregledu shift+številski del3 NVDA+konec brez Premakne pregledno utripalko na konec trenutne vrstice z besedilom
Govori vse s pregledom številski delPlus NVDA+shift+a troprstni švig dol (delovanje besedila) Začetek branja od trenutnega položaja pregledne utripalke in se pri tem premikajoč tako, kot se giblje utripalka
Izbor in preslikava od pregledne utripalke NVDA+f9 NVDA+f9 brez začetek izbora in preslikave besedila od trenutnega položaja pregledne utripalke. Aktualno dejanje se ne bo izvedlo, dokler ne boste NVDA sporočili, kje se konča območje besedila
Izbor in preslikava do pregledne utripalke NVDA+f10 NVDA+f10 brez Ob prvem pritisku se označi območje od zaznamka, ki zaznamuje začetek besedila do vključno trenutnega položaja pregledne utripalke. Če sistemska kazalka lahko doseže besedilo, se bo premaknila na označeno besedilo. Ob drugem hitrem zaporednem pritisku te kombinacije tipk se bo vsebina preslikala v odložišče Oken
Premakni se na zaznamovan začetek za preslikavo v pregledu NVDA+shift+f9 NVDA+shift+f9 brez Premakne pregledno utripalko na položaj, kjer se je že prej postavil zaznačevalec za preslikavo
Sporoči oblikovanje besedila NVDA+f NVDA+f brez Poroča o oblikovanju besedila, nad katerim je trenutno postavljena pregledna utripalka. Dvojni pritisk informacijo predstavi v brskalniškem delovanju.
Sporoči zamenjavo trenutnega simbola Ni določeno Ni določeno ni določeno Izgovori simbol, kjer je postavljena pregledna utripalka. Dvojni pritisk pokaže simbol in besedilo za izgovorjavo tega v brskalniškem delovanju.

Pomnite: številski del mora biti izključen, da bodo številke na tem delu pravilno delovale.

Dober način za pomnenje osnovnih ukazov za pomik po besedilu ob uporabi Običajne razporeditve tipk (s številskim delom) je ta, da si predstavljate te kot mrežo tri krat tri, ki od zgoraj navzdol prikazuje vrstico, besedo in znak in od leve proti desni predhodni, trenutni in naslednji.

Predhodna vrstica Trenutna vrstica Naslednja vrstica
Predhodna beseda Trenutna beseda Naslednja beseda
Predhodni znak Trenutni znak Naslednji znak

5.6. Delovanja Pregleda

NVDA ukazi za pregled besedila lahko pregledujejo vsebino znotraj trenutnega predmeta krmiljenja, trenutnega dokumenta ali zaslona odvisno od tega, kateri pregled je trenutno izbran. Delovanja pregleda so zamenjava za starejši koncept nestrukturiranega pregleda, obstajajočega v NVDA že prej.

Sledeči ukazi preklapljajo med delovanji pregleda:

Ime Običajna razporeditev razporeditev Prenosnik Dotik Opis
Preklop na naslednje delovanje pregleda NVDA+številski del7 NVDA+stranGor dvoprsti švig gor preklopi na naslednje delovanje pregleda na voljo.
Preklop na predhodno delovanje pregleda NVDA+številski del1 NVDA+stranDol dvoprsti švig dol preklopi na predhodno delovanje pregleda na voljo.

5.6.1. Pregled Predmeta

Ko ste v delovanju pregledovanja predmetov, lahko pregledujete samo vsebino trenutnega predmeta krmiljenja. Za predmete, kot so polja za urejanje ali drugi osnovni kontrolniki dokumenta, bo običajna vsebina besedilo. Za druge predmete je to ime predmeta ali njegova vrednost.

5.6.2. Pregled Dokumenta

Ko je predmet krmiljenja del dokumenta, ki se pregleduje skozi brskalniško delovanje, (kot je spletna stran) ali drug zahtevnejši dokument, (kot so Lotus Symphony dokumenti), je mogoče preklopiti v delovanje pregleda dokumenta. Delovanje pregleda dokumenta vam omogoča pregled besedila znotraj celotnega dokumenta.

Ko se preklaplja iz pregleda predmeta v pregled dokumenta, se pregledna utripalka postavi na položaj predmeta krmiljenja v dokumentu. Ko se premikate po dokumentu z uporabo ukazov za pregled, se predmet krmiljenja samodejno zlije s predmetom, ki je trenutno na položaju pregledne utripalke.

Opozarjamo, da NVDA samodejno preklopi v pregled dokumenta iz pregleda predmeta, ko se pregledujejo dokumenti v brskalniškem delovanju.

5.6.3. Pregled Zaslona

Delovanje pregleda zaslona vam omogoča pregled vidnega besedila na zaslonu, kot izgleda v trenutnem programu. To je podobno pregledovanju zaslona ali funkciji miškine kazalke v mnogih drugih okenskih bralnikih zaslona.

Ko se preklaplja v delovanje pregleda zaslona, se pregledna utripalka postavi na zaslonski položaj trenutnega predmeta krmiljenja. Ko se premikate po zaslonu z uporabo ukazov za pregled, se predmet krmiljenja samodejno zlije s predmetom, ki obstaja na zaslonskem položaju pregledne utripalke.

Opozarjamo, da NVDA v nekaterih novejših programih mogoče ne bo videla nekaj ali pa celo celotnega besedila, ki je lahko na zaslonu, zaradi uporabe novejših tehnologij za izrisovanje po zaslonu, kar trenutno ni možno podpreti.

5.7. krmiljenje z Miško

Ko premikate miško, NVDA privzeto poroča o besedilu, ki je neposredno pod miškinim kazalcem, ko se kazalec pomika nad njim. Kjer je to podprto, bo NVDA prebrala pripadajoč odstavek z besedilom, čeprav se lahko nekateri kontrolniki preberejo samo v načinu vrstica za vrstico.

NVDA se lahko nastavi tudi tako, da naznani tip predmeta pod miško, ko se zapelje nad njim (npr. seznam, gumb, in druge.). To zna biti uporabno za popolnoma slepe uporabnice-ke, ko včasih samo besedilo ni dovolj.

NVDA uporabnicam-kom oskrbuje informacijo o položaju miške relativno glede na dimenzije zaslona skozi igranje trenutnih miškinih koordinat preko zvočnega podajanja. Višje, ko je miška na zaslonu, višji je zvok piska. Bolj levo, ko je miška na zaslonu, bolj levo se bo slišal pisk ob predpostavki, da imate stereo zvočnike ali slušalke.

Te dodatne značilnosti NVDA so privzeto izključene. Če želite uporabljati te prednosti, jih lahko nastavite v zvrsti Nastavitve miške, ki se nahaja v Nastavitvah NVDA v meniju NVDA Izbir.

Čeprav se mora za delo z miško uporabljati fizična miška ali drsna ploščica, NVDA lahko ponudi nekaj tipkovničnih ukazov, ki se nanašajo na delo z miško:

Ime Običajna razporeditev razporeditev Prenosnik Dotik Opis
Enojni klik z levim miškinim gumbom številski delDeli NVDA+š brez enako kot, če enkrat pritisneš na levi miškin gumb. Vsak dvojni klik se izvede tako, da dvakrat pritisnete isti gumb v hitrem zaporedju
Zakleni levi miškin gumb shift+številski delDeli NVDA+control+š brez Blokira levi miškin gumb. Ponovni pritisk ga spusti. Ob vlečenju miške pritisnite ta ukaz in premikajte fizično miško ali uporabite druge ukaze za premik miške
Desni miškin klik številski delMnoži NVDA+đ tapni in zadrži Enako kot pri enkratnem pritisku desnega miškinega gumba.
Zakleni desni miškin gumb shift+številski delMnoži NVDA+control+đ brez Zaklene desni miškin gumb. Ponovni pritisk ga spusti. Ob vlečenju miške pritisnite ta ukaz in premikajte fizično miško ali uporabite druge ukaze za premik miške
Pomik miške na trenutni predmet krmiljenja NVDA+številski delDeli NVDA+shift+m brez Pomakne miško na položaj trenutnega predmeta krmiljenja in pregledne utripalke
Pomik na predmet pod miško NVDA+številski delMnoži NVDA+shift+n brez Kot predmet krmiljenja nastavi predmet, ki je trenutno pod miško

6. Brskalniško Delovanje

Kompleksne dokumente samo za branje, kot so spletne strani, v NVDA obravnavamo s pomočjo Brskalniškega delovanja. To vključuje dokumente v naslednjih programih:

Brskalniško delovanje je opcijsko na voljo tudi v Microsoftovem Wordu.

V brskalniškem delovanju je vsebina dokumenta na voljo v ravninski predstavitvi, tako da lahko uporabljate tipke za krmiljenje z utripalko podobno, kot če bi bili v navadnem besedilnem dokumentu. Vsi NVDA ukazi za sistemsko kazalko bodo delovali v tem delovanju; npr. izgovori vse, sporoči oblikovanje, ukazi za pomikanje po tabeli, in drugi. Ko boste omogočili še Poudarek Žarišča, se bo položaj kazalke v navideznem brskalniškem delovanju osvetljil in ga bo mogoče videti na ekranu. Informacija o tem ali je besedilo povezava, naslov ali drugo, se poda zraven ustreznega besedila, ko se pomikate preko njega.

Včasih bo potrebno s kontrolniki v dokumentih neposredno upravljati. Na primer, to bo potrebno storiti v besedilnih poljih, kjer je možno urejati besedilo in seznamih. Tako lahko tipkate besedilo in uporabljate tipke za delo z utripalko, da lahko delate s tem kontrolnikom. To storite s preklopom v delovanje žarišča, kjer se več ali manj vse tipke pošljejo neposredno na kontrolnik. Ko ste v brskalniškem delovanju, NVDA privzeto samodejno preklopi v delovanje žarišča, če se premaknete na ali pa kliknete ustrezen kontrolnik, ki zahteva tako obravnavo. Enako velja tudi za kontrolnike, ki ne potrebujejo delovanja žarišča, kar pomeni, da bo NVDA samodejno preklopila v brskalniško delovanje, ko se boste premaknili na tak kontrolnik. Delovanje žarišča na kontrolnikih, ki tako delovanje potrebujejo, vključite lahko tudi s pritiskom preslednice ali tipke Enter. Pritisk tipke Escape bo preklopil nazaj v brskalniško delovanje. Vedno lahko vsilite delovanje žarišča, tako bo na voljo in bo učinkoval, dokler ga ne izključite.

Ime Tipka Opis
Stikalo za preklop med brskalniškim delovanjem in delovanjem žarišča NVDA+preslednica Preklaplja med brskalniškim delovanjem in delovanjem žarišča
Izhod iz delovanja žarišča escape Preklopi nazaj v brskalniško delovanje, če se je prej samodejno vklopilo delovanje žarišča
Osveži dokument v brskalniškem delovanju NVDA+f5 Ponovno naloži vsebino trenutnega dokumenta (uporabno, ko izgleda, da se del vsebine dokumenta ne prikazuje; v Microsoft Outlooku in Microsoft Wordu ni uporabno)
Najdi NVDA+control+f Dvigne pogovorno okno v katerem lahko natipkate besedilo, ki ga želite najti v dokumentu. Glejte iskanje po besedilou za več informacij.
Najdi naslednje NVDA+f3 Najde naslednji kos besedila v dokumentu, ki ste ga že iskali
Najdi predhodno NVDA+shift+f3 Najde predhodni kos besedila v dokumentu, ki ste ga že iskali
Odpri daljši opis NVDA+d Odpre novo okno, ki vsebuje daljši opis elementa na katerem ste, če ga vsebuje.

6.1. Enočrkovno krmiljenje

Ko ste v brskalniškem delovanju, vas lahko NVDA oskrbi za hitrejše krmiljenje z enoznakovnimi ukazi za preskoke na različna polja v dokumentu. Opozorilo: Ni nujno, da vsi našteti ukazi delujejo v vseh programih, saj niso podprti.

Sledeče tipke samostojno preskakujejo na naslednji mogoč element medtem, ko z dodatkom tipke Shift pritisk teh tipk povzroči preskok na predhodni mogoč element:

Za premik na začetek ali konec vsebinskih elementov, kot so seznami in tabele:

Ime Tipka Opis
Pomik na začetek vsebnika shift+comma Pomakne se na začetek vsebine (v tabeli, na seznamu in drugo) z ozirom na to, kje je trenutni položaj kazalke
Pomik na konec vsebnika comma Premakne se na konec vsebine (v tabeli, na seznamu in drugo) z ozirom na to, kje je trenutni položaj kazalke

Nekatere spletne aplikacije, kot so Gmail, Facebook in Twitter, uporabljajo posamezne črke kot bližnjične tipke. Če to želite uporabljati medtem, ko so tipke za premik utripalke še vedno na voljo za branje v brskalniškem delovanju, lahko začasno onemogočite NVDA posamezne črke za krmiljenje. Pritisnite NVDA+Shift+Preslednico, če želite vključiti in/ali izključiti enočrkovno krmiljenje v trenutnem dokumentu.

6.2. Seznam Elementov

Seznam elementov vam oskrbuje dostop do seznama različnih tipov elementov, ki so del dokumenta določenega programa. V brskalniku na primer, se v tem seznamu razvrstijo povezave, naslovi, polja obrazcev, gumbi in mejniki. Radijski gumbi vam omogočajo preklapljanje med različnimi tipi elementov. Pogovorno okno je opremljeno tudi s poljem za urejanje, kar vam omogoča filtracijo postavk v seznamu, da lažje najdete željen element na strani. Ko enkrat najdete pravo postavko, lahko izbirate med gumboma v pogovornem oknu, s katerima se premaknete na izbrano postavko ali pa jo sprožite, odvisno od izbire gumba.

Ime Tipka Opis
seznam elementov v brskalniškem delovanju NVDA+f7 V ospredje postavi Seznam elementov, ki so del trenutnega dokumenta

6.3. Iskanje po besedilu

To pogovorno okno vam omogoča iskanje po besedilu za pomeni v trenutnem dokumentu. V polju"Natipkajte besedilo, ki ga želite najti", se lahko vnese besedilo, ki se lahko nahaja v dokumentu. Izbirnik "Občutljivost na male in velike črke" obravnava iskanje z velikimi in malimi črkami drugače. Na primer, z izbranim izbirnikom "Občutljivost na male in velike črke" lahko najdete "NV Access" toda ne "nv access". Uporabite sledeče tipke za izvedbo iskanj:

Ime Tipka Opis
Najdi besedilo NVDA+control+f Odpre pogovorno okno iskanja
Najdi naslednje NVDA+f3 išče naslednji primerek trenutnega iskalnega pomena
Najdi predhodne NVDA+shift+f3 išče predhodni primerek trenutnega iskalnega pomena

6.4. Vdelani Predmeti

Strani lahko vključujejo obogateno vsebino z uporabo tehnologij, kot so Adobe Flash, Oracle Java in HTML5 tako kot programčke in pogovorna okna. Kjerkoli se z njimi srečate v brskalniškem delovanju, bo NVDA sporočila "vdelan predmet", oziroma "program" ali "pogovorno okno". Na te predmete se lahko hitro premaknete z uporabo hitrih tipk za vdelani predmet o and shift+o enočrkovnega krmiljenja. Za interakcijo z njimi, nad njimi lahko pritisnete Enter. Če je predmet dostopen (ga je možno upravljati tudi z bralnikom zaslona), lahko zaookrožite po njem in z njim delate tako kot v vsaki drugi aplikaciji. Za vrnitev na stran, ki vsebuje ta predmet, je na voljo naslednji ukaz:

Ime Tipka Opis
Pomik v dokument z brskalniškim delovanjem NVDA+control+preslednica Premakne žarišče iz predmeta v dokument, ki ga vsebuje

7. Branje Matematične Vsebine

Z uporabo MathPlayerja 4 iz podjetja Design Science NVDA lahko prebira in interaktivno krmili po podprti matematični vsebini. To pomeni, da mora biti MathPlayer 4 nameščen na vaš računalnik. MathPlayer je na voljo kot brezplačen prenos s: https://www.dessci.com/en/products/mathplayer/

NVDA podpira naslednje tipe matematične vsebine:

Ko boste prebirali dokument, bo NVDA izgovorila vsako podprto matematično vsebino, kjer se bo prikazala. Če uporabljate brajevo vrstico, se bo ta vsebina pokazala tudi na vrstici.

7.1. Interaktivno krmiljenje

Če v glavnem delate z zvokom, boste v večini primerov želeli preučiti izraz v manjših kosih namesto, da bi ga slišali v celoti naenkrat.

Če ste v brskalniškem delovanju, lahko to naredite tako, da premaknete utripalko na matematično vsebino in pritisnete Enter.

Če niste v brskalniškem delovanju:

  1. premaknite pregledno utripalko na matematično vsebino Privzeto pregledna utripalka sledi sistemski kazalki tako, da boste običajno lahko uporabili sistemsko kazalko za premik na želeno vsebino.
  2. Nato izvedite naslednji ukaz:

Ime Tipka Opis
Interakcija z matematično vsebino NVDA+alt+m Začne interakcijo z matematično vsebino.

V tem trenutku lahko uporabljate ukaze MathPlayerja, kot so puščice za raziskovanje izraza. Na primer, lahko se premikate po izrazu s puščicama levo in desno, del izraza, kot je, recimo, ulomek, pa lahko približate s puščico dol. Prosimo, da nadaljne informacije za krmiljenje s tipkami poiščete v dokumentaciji MathPlayerja:

Ko se boste želeli vrniti v dokument, preprosto pritisnite tipko Escape.

Vačasih se lahko matematična vsebina prikaže na način gumba ali drugega tipa elementa, ki, ko se aktivira, lahko prikaže pogovorno okno ali več informacij vezanih na formulo. Za sprožitev gumba ali elementa, ki vsebuje formulo, pritisnite ctrl+enter.

8. Brajica

Če posedujete brajevo vrstico, vam na njo NVDA lahko posreduje informacije. In če je na vaši vrstici tipkovnica v Perkinsovem slogu, lahko tudi vnašate normalno in skrajšano brajico. Brajica se lahko prikazuje tudi na ekranu z uporabo Prikazovalnika Brajice namesto ali pa ob istem času, ko se uporablja fizična brajeva vrstica.

Prosimo, oglejte si razdelek Podprtih Brajevih Vrstic za več informacij o podprtih brajevih vrsticah. Ta razdelek vsebuje tudi informacije o tem, katere vrstice podpirajo funkcijo samodejne zaznave brajeve v vrstice v ozadju prek NVDA. Brajico lahko nastavite v zvrsti Brajica pogovornega okna Nastavitve NVDA.

8.1. Brajeve okrajšave mejnikov, stanja in tipov kontrolnika

Zaradi posredovanja največjega možnega števila informacij na brajevo vrstico naenkrat, so v NVDA definirane okrajšave za indikacijo različnih tipov kontrolnikov in njihovih stanj, tako kot mejnikov.

Okrajšava Tip kontrolnika
prg program
čln članek
nvd navedek
gmb gumb
spgmb spustni gumb
vrtgmb vrtilni gumb
rzdgmb razdelitveni gumb
stgmb stikalni gumb
pdn podnapis
sps spustni seznam
izb izbirnik
pok pogovorno okno
dok dokument
pub polje za urejanje besedila
gslpub urejanje gesla
vdelano vdelano
zopmb končna opomba
lik lik
popmb opomba pod črto
gra grafika
rsk razvrščanje v skupino
nN naslov na nivoju n, npr. n1, n2.
pmč oblaček pomoči
mjn mejnik
pvz povezava
opvz obiskana povezava
szm seznam
mni meni
mnivrs menijska vrstica
mnigmb menijski gumb
mnipst menijska postavka
plš plošča
nprvrs vrstica napredka
rgmb radijski gumb
vrtnvrs vrstica vrtenja
odsk odsek
stvrs vrstica stanja
ndzzvh nadzor zavihkov
tbl tabela
sN številka stolpca v tabeli (n), npr. s1, s2.
vN številka vrstice v tabeli (n), npr. v1, v2.
trmn terminal
orvrs orodna vrstica
zsnmg zaslonski namig
dp drevesni pogled
dpgmb gumb v drevesnem pogledu
dppst postavka v drevesnem pogledu
nv N postavka v hierarhiji drevesnega pogleda na nivoju N
okn okno
⠤⠤⠤⠤⠤ ločnica

Definirani so tudi sledeči indikatorji stanj kontrolnikov:

Okrajšava Stanje kontrolnika
... se prikaže, ko predmet podpira samodokončanje
⢎⣿⡱ prikazano, ko je predmet (npr. stikalni gumb) pritisnjen
⢎⣀⡱ prikazano, ko predmet (npr. stikalni gumb) ni pritisnjen
⣏⣿⣹ se prikaže ob predmetu (npr. izbirniku), ko je ta izbran
⣏⣸⣹ se prikaže ob predmetu (npr. izbirniku), ki je delno izbran
⣏⣀⣹ se prikaže ob predmetu (npr. izbirniku), ki ni izbran
- se prikaže, ko je predmet (npr. postavko v drevesnem pogledu) možno stisniti
+ se prikaže, ko je predmet (npr. postavko v drevesnem pogledu) možno razpreti
*** se prikaže, ko naletite na zaščiten dokument ali nadzor
klk se prikaže ob predmetu, na katerega je možno klikniti
kmnt prikazano, ko je vrstica na komentarju za celico v preglednici ali na kosu besedila v dokumentu
frml prikazano, ko je vrstica na formuli v celici preglednice
neveljavno prikazano, ko se je izvršil neveljaven vnos
dopis se prikaže, ko predmet (običajno slika) vsebuje daljši opis
vvr se prikaže, ko polje za urejanje besedila dovoljuje vnos večih vrstic besedila, kot so polja za komentiranje na spletiščih
obv se prikaže, ko naletite na polje v obrazcu, ki ga morate obvezno izpolniti
sb se prikaže, ko je predmet (npr. polje za urejanje besedila) samo za branje
ozn se prikaže, ko je predmet označen
nozn se prikaže, ko predmet ni označen
vrsta gor se prikaže, ko se predmet razvršča naraščajoče
vrsta dol se prikaže, ko se predmet razvršča padajoče
podmni se prikaže ob predmetu s pojavnim oknom (običajno podmeni)

Na koncu so definirane še sledeče okrajšave za mejnike:

Okrajšava Mejnik
psc pasica
vsbn vsebinski
dpln dopolnilni
izpl izpolnjevalni
glvn glavni
krml krmilni
iskl iskalni
obmč območje

8.2. Brajev Vnos

NVDA podpira tako skrajšano brajevo vnašanje kot normalno prek brajeve tipkovnice. Tabelo za prevod brajice v normalno besedilo lahko določite z izborom tabele s spustnega seznama Tabel za vnos znakov v zvrsti Brajica pogovornega okna Nastavitve NVDA.

Ko se uporablja normalen vnos, se besedilo prevede takoj, ko je natipkano. Ko se uporablja skrajšan vnos, se besedilo prevede na koncu besede po pritisku tipke enter ali preslednice. Pomnite, da prevod upošteva samo trenutno besedo in ne celotnega besedila okoli nje. Na primer, ko boste uporabljali kodno tabelo, ki definira številke z znakom za število in boste pritisnili vračalko (backspace), da boste prišli na konec te številke, boste znak za število morali pritisniti še enkrat, da boste lahko vpisali dodatne števke k obstoječi številki.

Pritisk tipke 7 zradira zadnjo brajevo celico ali znak. Pika 8 prevede katerikoli brajev vnos in pritisne tipko enter. pritisk pike 7 + pike 8 prevede katerikoli brajev vnos, vendar brez dodajanja presledka ali pritiska tipke enter.

9. Vidnost

Čeprav je NVDA namenjena predvsem slepim in ljudem z okvaro vida, ki prvotno uporabljajo govor in/ali brajico pri delu z računalnikom, ta oskrbuje tudi vgrajene zmožnosti, ki zmorejo zamenjati vsebino ekrana. Znotraj NVDA se tak pripomoček imenuje oskrba izboljšave vidnosti.

NVDA ponuja nekaj oskrb izboljšav vidnosti, ki so opisane v nadaljevanju. Dodatne oskrbe izboljšave vidnosti se lahko doda preko dodatkov za NVDA.

NVDA nastavitve vidnosti se lahko spremenijo v zvrsti vidnost pogovornega okna NVDA Nastavitev.

9.1. Poudarek Žarišča

Poudarek Žarišča lahko pomaga identificirati pozicije sistemskega žarišča, predmeta krmiljenja in brskalniškega delovanja. Te pozicije so poudarjene z obarvanim pravokotnikom v orisu.

Ko je Poudarek Žarišča omogočen v zvrsti vidnost pogovornega okna NVDA Nastavitev, lahko spreminjate, ali ja ali ne, poudariti žarišče, predmet krmiljenja ali kazalko brskalniškega delovanja.

9.2. Preveza čez Ekran

Pri slepem uporabniku/ci ali uporabniku/ci z okvaro vida je pogosto tako, da nima možnosti ali pa ni potrebno, da vidi vsebino ekrana. Še več, lahko je precej težko zagotoviti, da tam ni nikogar, ki bi kukal čez vašo ramo. Za tako situacijo NVDA vsebuje zmožnost, ki se imenuje "preveza čez ekran", ki se lahko omogoči za to, da ekran počrni.

Prevezo čez Ekran lahko omogočite v zvrsti vidnost pogovornega okna NVDA Nastavitev.

10. Prepoznava Vsebine

Ko avtorji ne poskrbijo za pravšnjo količino informacij za uporabnika bralnika zaslona, da bi lahko ugotovil, kaj je vsebina nečesa, lahko uporabnik poskusi uporabiti različna orodja za prepoznavo vsebine s slike. NVDA podpira funkcijo optične prepoznave znakov (z angleško kratico OCR), ki je že vgrajena v Windows 10 s pomočjo katere prepoznava besedilo s slik. Dodatni prepoznavalniki vsebine se lahko dodajo v NVDA prek dodatkov.

Ko uporabite ukaz za prepoznavo, NVDA prepozna vsebino, ki je del trenutnega predmeta krmiljenja. Privzeto predmet krmiljenja sledi sistemskemu žarišču ali utripalki brskalniškega delovanja, tako lahko običajno samo pomaknete žarišče oziroma utripalko brskalniškega delovanja na ustrezno mesto. Na primer, če premaknete utripalko brskalniškega delovanja na sliko, bo privzeto funkcija prepoznave prepoznala vsebino te slike. Vendar lahko po želji uporabite krmiljenje predmeta neposredno za, na primer, prepoznavo celotnega programskega okna.

Ko je enkrat prepoznava končana, se rezultat izpiše v dokumentu, ki je podoben dokumentom v brskalniškem delovanju. Tako lahko preberete informacijo s smernimi tipkami ipd. Pritisk preslednice ali tipke enter bo sprožil (običajno s klikom) besedilo na utripalki, če je mogoče. Pritisk tipke escape zavrže rezultat prepoznave.

10.1. Prepoznava (OCR) v Windows 10

Sistem Windows 10 vključuje možnost prepoznave za številne jezike. To lahko uporabi NVDA, da lahko prepozna besedilo s slik ali nedostopnih programov.

Jezik, ki se bo uporabil za prepoznavo besedila, lahko nastavite v zvrsti Windows 10 OCR pogovornega okna Nastavitev NVDA. Dodatni jeziki se lahko namestijo tako, da odprete Začetni meni, izberete Nastavitve, nato Ura in jezik -> Regija in jezik in potem izberete Dodaj jezik.

Za prepoznavo besedila znotraj trenutnega predmeta krmiljenja z uporabo Windows 10 OCR, pritisnite NVDA+r.

11. Posebne Zmožnosti v Programih

NVDA vsebuje posebej prirejene zmožnosti za nekatere programe, da omogoči lažjo izvedbo nekaterih opravil ali pa za oskrbo dostopa do funkcionalnosti, ki drugače niso dostopne uporabnikom bralnikov zaslona.

11.1. Microsoft Word

11.1.1. Samodejno prebiranje Glav Vrstic in Stolpcev

NVDA lahko samodejno naznanja ustrezne glave vrstic in stolpcev, ko se pomikate po tabelah v Microsoft Wordu. Ob tem mora biti izpolnjen predpogoj, da je izbrana zmožnost Sporočanja Glav Vrstic in Stolpcev v Tabelah v nastavitvah NVDA Oblikovanje Dokumentov, ki se nahaja v pogovornem oknu Nastavitev NVDA. Prav tako mora NVDA vedeti, katera vrstica ali stolpec vsebuje glavo ali čelo tabele. Po pomiku v prvo celico stolpca ali vrstice z glavo, uporabite naslednje ukaze:

Ime Tipka Opis
Postavi glave stolpca NVDA+shift+c Enojni pritisk pove NVDA, da je to prva celica z glavo v vrstici, ki vsebuje glave stolpca; ta bi morala biti samodejno naznanjena, ko se bomo premikali po stolpcih pod to vrstico. Dvojni pritisk bo zbrisal to nastavitev.
Postavi glave vrstice NVDA+shift+r Enojni pritisk pove NVDA, da je to prva celica z glavo v stolpcu, ki vsebuje glave vrstice; ta bi morala biti samodejno naznanjena, ko se bomo premikali po vrsticah za tem stolpcem. Dvojni pritisk bo zbrisal to nastavitev.

Te nastavitve se bodo v dokumentu hranile kot zaznamki, tako da jih bodo lahko uporabljali tudi drugi bralniki zaslonske slike, kot je na primer JAWS. To pomeni, da bodo uporabniki drugih bralnikov vedeli, ko bodo odprli ta dokument ob kasnejšem datumu, kje so glave vrstic in stolpcev.

11.1.2. Brskalniško Delovanje v Microsoft Wordu

Tako kot v spletu, se Brskalniško delovanje lahko uporablja tudi v Microsoft Wordu, zaradi dostopa do zmožnosti, kot je Hitro krmiljenje in Seznam Elementov. Za vklop in izklop Brskalniškega delovanja v Microsoft Wordu, pritisnite NVDA+preslednica. Za več informacij o Brskalniškem delovanju in Hitrem krmiljenju, si oglejte razdelek Brskalniško Delovanje.

11.1.2.1. Seznam Elementov

Medtem, ko uporabljate Brskalniško delovanje v Microsoft Wordu, lahko do Seznama Elementov dostopate z ukazom NVDA+f7. Seznam Elementov lahko razvrsti naslove, povezave, zabeležke, kar vključuje komentarje in sledenje spremembam in napake (trenutno omejeno na napake črkovanja).

11.1.3. Sporočanje Komentarjev

Za sporočanje katerihkoli komentarjev na trenutnem položaju kazalke, pritisnite NVDA+alt+c. Vsi komentarji v dokumentu se lahko vzporedno z ostalimi sledenji spremembam razvrstijo tudi v NVDA Seznamu Elementov.

11.2. Microsoft Excel

11.2.1. Samodejno prebiranje Glav Vrstic in Stolpcev

NVDA lahko samodejno naznanja ustrezne glave stolpcev in vrstic medtem, ko se premikate po Excelovih preglednicah. Ob tem mora biti izpolnjen predpogoj, da je izbrana zmožnost Sporočanja Glav Vrstic in Stolpcev v Tabelah v nastavitvah NVDA Oblikovanje Dokumentov, ki se nahaja v pogovornem oknu Nastavitev NVDA. Prav tako mora NVDA vedeti, katera vrstica ali stolpec vsebuje glavo ali čelo tabele. Po pomiku v prvo celico stolpca ali vrstice z glavo, uporabite naslednje ukaze:

Ime Tipka Opis
Postavi glave stolpca NVDA+shift+c Enojni pritisk pove NVDA, da je to prva celica z glavo v vrstici, ki vsebuje glave stolpca; ta bi morala biti samodejno naznanjena, ko se bomo premikali po stolpcih pod to vrstico. Dvojni pritisk bo zbrisal to nastavitev.
Postavi glave vrstice NVDA+shift+r Enojni pritisk pove NVDA, da je to prva celica z glavo v stolpcu, ki vsebuje glave vrstice; ta bi morala biti samodejno naznanjena, ko se bomo premikali po vrsticah za tem stolpcem. Dvojni pritisk bo zbrisal to nastavitev.

Te nastavitve se bodo v delovnem zvezku hranile kot določeni imenski odseki, tako da jih bodo lahko uporabljali tudi drugi bralniki zaslonske slike, kot je na primer JAWS. To pomeni, da bodo uporabniki drugih bralnikov vedeli, ko bodo odprli ta delovni zvezek ob kasnejšem datumu, kje so glave vrstic in stolpcev.

11.2.2. Seznam Elementov

Tako kot na spletu, ima NVDA Seznam Elementov tudi za Microsoft Excel, kar vam omogoča razvrstitev in lažji dostop do več različnih tipov informacij. Za dostop do Seznama Elementov v Excelu, pritisnite NVDA+f7. V Seznamu Elementov lahko pridete do teh informacij:

11.2.3. Sporočanje Komentarjev

Za sporočanje katerihkoli komentarjev za celico, ki je v središču, pritisnite NVDA+alt+c. Vsi komentarji za delovni list se lahko razvrstijo tudi v NVDA Seznamu Elementov po pritisku NVDA+f7.

NVDA lahko prikaže tudi posebno pogovorno okno za dodajanje ali urejanje določenega komentarja. NVDA preglasi domače MS Excelovo območje za urejanje komentarja zaradi omejitev dostopnosti, toda kombinacija tipk za prikaz pogovornega okna se podeduje iz MS Excela, torej je enaka in tako deluje tudi, če NVDA ne teče. Za dodajjanje ali urejanje določenega komentarja v celici v žarišču pritisnite shift+f2.

Ta kombinacija tipk ni na spregled in se ne more spremeniti v pogovornem oknu NVDA kretenj vnosa.

Pomnite: mogoče je odpreti območje za urejanje komentarja v MS Excelu tudi iz kontekstualnega menija katerekoli celice delovnega lista. +Toda, to bo odprlo nedostopno območje za urejanje komentarja in ne posebnega pogovornega okna NVDA za urejanje komentarja.

11.2.4. Prebiranje Zaščitenih Celic

Če prebirate zaščiten delovni zvezek, ne bo mogoče premikati žarišča na izbrane celice, kjer je zaklep onemogočil urejanje. Za omogočanje premika v zaklenjene celice, preklopite v Brskalniško delovanje s pritiskom kombinacije NVDA+preslednica in potem uporabljajte standardne Excelove ukaze za premikanje, kot so puščice, ki jih uporabljate za premike med vsemi celicami v trenutnem delovnem listu.

11.2.5. Polja Obrazca

Excelovi delovni listi lahko vključujejo tudi polja v obrazcih. Do njih lahko dostopate z uporabo Seznama Elementov ali f in shift+f enočrkovne tipke za krmiljenje po poljih obrazca. Ko se premaknete na polje v obrazcu v načinu brskalniškega delovanja, lahko to polje s pritiskom preslednice ali tipke enter bodisi aktivirate ali preklopite v delovanje žarišča; tako, da lahko spreminjate vrednosti v njem, to je odvisno od tipa polja. Več informacij o Brskalniškem delovanju in enočrkovnem krmiljenju poiščite v razdelku Brskalniško Delovanje.

11.3. Microsoft PowerPoint

Ime Tipka Opis
Stikalo branja sporočil govorca control+shift+s Ko teče diaprojekcija, ta ukaz preklaplja med komentarji govorca za trenutni diapozitiv in vsebino diapozitiva. Ta ukaz ima učinek samo na to, kaj NVDA bere in ne na to, kaj je prikazano na zaslonu.

11.4. foobar2000

Ime Tipka Opis
Sporoči preostanek časa control+shift+r Sporoča preostanek časa do konca predvajanja trenutne skladbe, če se katera.
Sporoči pretekli čas control+shift+e Sporoča pretečeni čas skladbe, ki se trenutno predvaja, če se katera.
Sporoči dolžino skladbe control+shift+t Sporoča dolžino trenutne skladbe v predvajanju, če se katera.

Pomnite: Zgornje bližnjice delajo samo s privzetim oblikovanjem niza za foobar vrstico stanja.

11.5. Miranda IM

Ime Tipka Opis
Sporoči zadnje sporočilo NVDA+control+1-4 Posreduje eno od zadnjih sporočil, odvisno od tega, katero številko pritisnete; npr. NVDA+control+2 prebere predzadnje sporočilo.

11.6. Poedit

Ime Tipka Opis
Poročaj o vsebini okna z opombami control+shift+c Poroča o kateremkoli komentarju v oknu z opombami.
Sporočaj opombe za prevajalce control+shift+a Sporoča katerokoli sporočilo namenjeno prevajalcem.

11.7. Kindle za Osebni Računalnik

NVDA podpira branje knjig in premikanje po njih v aplikaciji Amazon Kindle za osebne računalnike. Ta funkcionalnost je na voljo samo v knjigah Kindle, ki so zaznamovane z oznako "Screen Reader: Supported", (aplikacija je samo v Angleščini), kar lahko preverite na strani, ki prikazuje podrobne informacije o lastnostih knjige.

Za branje se uporablja Brskalniško delovanje. To se vključi samodejno, ko knjigo odprete ali pa se žarišče postavi na njeno območje. Prav tako se bodo strani ustrezno obračale samodejno, ko se boste premikali z utripalko ali pa uporabljali ukaz "Preberi Vse". Ročno se lahko na naslednjo ali predhodno stran premaknete z uporabo tipke pageDown ali pageUp.

Enočrkovno krmiljenje je podprto za povezave in grafike, vendar samo znotraj trenutne strani. Krmiljenje po povezavah vključuje tudi opombe pod črto.

V NVDA je vgrajena zgodnja podpora (se še razvija) za branje in interaktivno krmiljenje po matematični vsebini v knjigah z dostopno matematiko. Prosimo, oglejte si razdelek Branje Matematične Vsebine za več informacij.

11.7.1. Izbiranje Besedila

Kindle vam omogoča, da nad izbranim besedilom izvedete različna dejanja, vključno s pridobivanjem slovarske deifinicije, dodajanjem zabeležk in poudarkov, preslikavo besedila v odložišče in iskanjem po spletu. Za izvedbo dejanja, najprej označite besedilo, kot se to naredi v brskalniškem delovanju; na primer, lahko uporabite tipko shift skupaj s smernimi tipkami za manipulacijo z utripalko (puščicami). Ko boste enkrat besedilo označili, pritisnite tipko applications ali shift+f10, da se vam bodo prikazale možnosti, ki so na voljo za delo z izbranim odsekom. Če boste to storili, brez, da bi prej označili ustrezno besedilo, se bodo te možnosti pokazale samo za besedo, nad katero trenutno stoji utripalka.

11.7.2. Uporabniške Zabeležke

Ob branju knjige lahko vanjo dodate lastne zabeležke. Lahko so besede pa tudi krajše besedilo. Če želite to narediti, najprej označite željeno besedilo, nato pa za dostop do možnosti nad to izbiro izvedite korake, ki so opisani zgoraj. Nato izberite "Add Note" Dodaj zabeležko.

Med branjem v brskalniškem delovanju, NVDA te zabeležke obravnava kot komentarje.

Za pregled, urejanje ali izbris zabeležke:

  1. Premaknite utripalko na besedilo, ki vsebuje zabeležko.
  2. Izvedite korake za dostop do možnosti nad izbiro, kot je opisano zgoraj.
  3. Izberite Uredi zabeležko "Edit Note".

11.8. Azardi

Ko ste v tabelaričnem pogledu dodanih knjig:

Ime Tipka Opis
Vstop enter Odpre izbrano knjigo.
Kontekstni meni applications Odpre kontekstni meni za izbrano knjigo.

11.9. Windows Konzola

NVDA oskrbuje podporo za Windows ukazno konzolo, ki se uporablja v Ukaznem Pozivu, konzoli PowerShell in Windows Podsistemu za Linux. Konzolsko okno ima nespremenljivo velikost, običajno precej manjšo, kot je predpomnilnik, ki ohranja iznos. Ko je napisano novo besedilo, se vsebina odvrti navzgor in predhodno besedilo ni več vidno. Besedilo, ki ni vidno prikazano v oknu, ni dostopno z NVDA ukazi za pregled besedila. Tako je potrebno vrteti to konzolsko okno za branje zgodnejšega besedila. Sledeče vgrajene bližnjične tipke Windows Konzole bodo morda uporabne ob pregledu besedila z NVDA:

Ime Tipka Opis
Zavrti gor control+puščicaGor Zavrti konzolsko okno navzgor, da se lahko prebere zgodnejše besedilo.
Zavrti dol control+puščicaDol Zavrti konzolsko okno navzdol, da se lahko prebere kasnejše besedilo.
Zavrti na začetek control+home Zavrti konzolsko okno na začetek medpomnilnika.
Zavrti na konec control+end Zavrti konzolsko okno na konec medpomnilnika.

12. Konfiguracija NVDA

Večino konfiguracije se lahko opravi v pogovornih oknih, ki so dostopna prek podmenija Izbire v meniju NVDA. Večje število teh nastavitev se lahko najde v mnogostranskem pogovornem oknu imenovanem pogovorno okno NVDA Nastavitev. V vseh pogovornih oknih pritisnite gumb V redu za sprejetje vseh sprememb, ki ste jih naredili. Za zavrzitev katerekoli spremembe pritisnite gumb Prekliči ali tipko escape. V nekaterih pogovornih oknih lahko pritisnete gumb Uporabi, da bodo nastavitve učinkovale nemudoma brez zaprtja pogovornega okna. Nekatere nastavitve se lahko spremenijo tudi z uporabo bližnjičnih tipk, ki so razvrščene po relevantnih odsekih spodaj.

12.1. NVDA Nastavitve

Pogovorno okno NVDA Nastavitev vsebuje precej konfiguracijskih parametrov, ki se lahko spreminjajo. To pogovorno okno vsebuje seznam z nekaj zvrstmi nastavitev, med katerimi lahko izbirate. Ko boste izbrali zvrst, se bo pokazalo več nastavitev, ki so povezane s to zvrstjo. Te nastavitve se lahko uporabijo z uporabo gumba Uporabi in v tem primeru bo pogovorno okno ostalo odprto. Če želite shraniti vaše nastavitve in zapreti pogovorno okno NVDA Nastavitev, lahko uporabite gumb V redu.

Nekaj zvrsti nastavitev ima dodeljene bližnjične tipke. Če jih pritisnete, bodo te bližnjične tipke odprle pogovorno okno NVDA Nastavitev v tej nadrobni zvrsti. Privzeto niso vse zvrsti dostopne prek tipkovničnih ukazov. Če želite dostopati do zvrsti, ki nima določenih bližnjičnih tipk, uporabite pogovorno okno Kretenj Vnosa, da boste lahko določili bližnjico po meri taki zvrsti, kot je tipkovnični ukaz ali dotikabilna kretnja.

Zzvrsti nastavitev, ki se nahajajo v pogovornem oknu NVDA Nastavitev, so orisane v nadaljevanju.

12.1.1. Splošno (NVDA+control+g)

Zvrst Splošno iz pogovornega okna NVDA Nastavitev postavlja vedenje NVDA v celoti, kot je jezik vmesnika in ali naj ali ne NVDA samodejno preverja, če obstajajo posodobitve. Ta zvrst vsebuje naslednje možnosti:

Jezik

To je spustni seznam, kjer izbirate jezik, v katerem naj se prikazuje NVDA uporabniški vmesnik in sporočila. Na voljo je veliko jezikov, privzeto pa NVDA upošteva sistemski jezik "Windows". Možnost Privzeto pove NVDA, da naj uporabi jezik operacijskega sistema, ki je trenutno nastavljen.

Prosimo, pomnite, Za uveljavitev spremembe jezika, morate NVDA znova zagnati. Ko se pokaže pogovorno okno za potrditev, izberite "zaženi zdaj" ali "zaženi kasneje", če želite uporabljati nov jezik zdaj ali ob ustrezno kasnejšem času. Če boste izbrali "zaženi kasneje", boste morali shraniti konfiguracijo, (ali ročno ali z uporabo funkcije shrani ob izhodu).

Shrani konfiguracijo ob izhodu

Ta možnost v obliki izbirnika, ko je izbrana, pove NVDA, da naj ob izhodu trenutno konfiguracijo samodejno shrani.

Prikaži izhodne možnosti ob izhodu iz NVDA

Ta možnost je izbirnik, ki vam omogoča izbiro prikaza pogovornega okna ob izhodu iz NVDA, ki vas sprašuje, katero dejanje naj se izvede. Če boste to možnost izbrali, se bo ob izhodu prikazalo pogovorno okno z vprašanjem, kaj želite storiti; ali želite zapreti NVDA, jo želite ponovno zagnati, jo želite ponovno zagnati z onemogočenimi dodatki ali namestiti čakajoče posodobitve, če so kakšne. Ko ta možnost ni izbrana, se bo NVDA po ukazu nemudoma izključila.

Predvajaj zvok ob zagonu in izhodu iz NVDA

Ta možnost je izbirnik, ki pove NVDA, naj, ali pa ne, predvaja zvok ob zagonu NVDA in izhodu iz nje.

Nivo beleženja

To je spustni meni, ki vas spodbuja k izbiri, koliko bo NVDA beležila medtem, ko bo v uporabi. V splošnem se uporabnikom tega ni potrebno dotikati, ker se ne beleži preveč. Toda, če želite oskrbeti poročilo o napaki z informacijami ali popolnoma omogočiti ali onemogočiti beleženje v dnevnik, potem je to uporabna možnost.

Na voljo so tile nivoji beleženja:

Samodejno zaženi NVDA po vpisu v Okna

Če boste izbrali to možnost, se bo NVDA zagnala takoj po vpisu v Okna. Ta možnost je na voljo samo v nameščenih kopijah NVDA.

Uporabi NVDA med vpisom v Okna (potrebujete skrbniške pravice)

Če se v Okna vpisujete z uporabniškim imenom in geslom, se ob vključitvi te možnosti NVDA zaganja samodejno ob vpisu. Ta možnost je na voljo samo v nameščenih kopijah NVDA.

Uporabljaj trenutno shranjene nastavitve med vpisom in na drugih "varnih" namizjih (potrebujete skrbniške pravice)

Pritisk tega gumba preslika trenutno shranjene uporabniške nastavitve v imenik sistemskih nastavitev za NVDA. Tako bo NVDA uporabljala te nastavitve, ko bo tekla ob vpisu, ob NUR Nadzoru uporabniških računov in drugih varnih namizjih v Oknih. Da se bodo zagotovo preslikale vse vaše nastavitve, najprej shranite vaše nastavitve s control+NVDA+c ali shranite konfiguracijo v meniju NVDA z ukazom Shrani konfiguracijo. Ta možnost je na voljo samo v nameščenih kopijah NVDA.

Samodejno preveri, če obstajajo posodobitve za NVDA

Če je ta možnost izbrana, bo NVDA samodejno preverjala, če obstajajo posodobitv in vas bo obvestila, ko bodo na voljo. Lahko pa obstoj posodobitev preverite tudi ročno z ukazom Preveri, če obstaja posodobitev v razdelku Pomoč NVDA menija. Neglede na to, ali ročno preverjate, če obstaja posodobitev ali pa to NVDA počne samodejno, je nujno, da NVDA pošlje nekaj informacij strežniku za nadgraditve zaradi tega, da lahko prejmete ustrezno posodobitev za vaš sistem. Vedno se pošiljajo te informacije:

Dovoli projektu NVDA zbiranje statistike rabe NVDA

Če je to omogočeno, bo NV Access uporabila informacije pridobljene ob preverjanju za posodobitve tako, da bo z njihovo pomočjo lažje ugotavljala število uporabnikov NVDA vključno z nekaterimi demografskimi podatki, kot so Operacijski sistem in država izvora. Pomnite, čeprav se bo s pomočjo vašega IP naslova izračunala vaša država med preverjanjem za posodobitev, se IP naslov ne bo hranil nikoli. Razen obveznih informacij, ki so potrebne za preverbo posodobitve, se trenutno pošiljajo tudi dodatne informacije:

Te informacije bodo močno pomagale NV Access določiti prioritete pri razvoju NVDA v prihodnosti.

Obvesti za čakajoče posodobitve ob zagonu

Če je to izbrano, vas bo NVDA imformirala, ko je ob zagonu na voljo čakajoča posodobitev in vam ponudila možnost, da jo namestite. Lahko pa tudi ročno namestite čakajočo posodobitev prek pogovornega okna za izhod iz NVDA (če je omogočeno), iz menija NVDA ali, ko boste izvedli novo preverbo iz menija Pomoči.

12.1.2. Nastavitve Govora (NVDA+control+v)

Zvrst Govor, ki se nahaja v pogovornem oknu NVDA Nastavitev, vsebuje možnosti, ki vam omogočajo spreminjanje govorne sinteze kot tudi značilnosti glasu izbrane sinteze. Obstaja pa tudi še hitrejša pot za spreminjanje nastavitev glasu od kjerkoli. Prosimo, oglejte si razdelek Krog Nastavitev Sinteze.

Zvrst Nastavitev Govora vsebuje naslednje možnosti:

Zamenjaj Sintezo

Prva možnost v zvrsti Nastavitev Govora je gumb Spremeni... Ta gumb vzpostavi pogovorno okno Izberi Sintezo, ki vam omogoča izbiro dejavne govorne sinteze in izhodne naprave. To pogovorno okno se odpre nad pogovornim oknom Nastavitev NVDA. Shranitev ali zavrzitev nastavitev v pogovornem oknu Izbire Sinteze vas bo vrnila v pogovorno okno NVDA Nastavitev.

Glas

Možnost Glas je spustni seznam z vsemi glasovi, ki pripadajo izbrani govorni sintezi in jih imate nameščene na računalniku. Lahko uporabljate puščice za poslušanje različnih izbir. Puščici gor in levo vas pomikata navzgor po seznamu ter puščici dol in desno navzdol po seznamu.

Oseba

Če uporabljate govorno sintezo ESpeak NG, ki je vključena v namestitveni paket NVDA, ta spustni seznam omogoči izbiro, s kakšno barvo glasu bi ESpeak NG morala delovati. Osebe sinteze ESpeak NG so kot glasovi, saj vsebujejo različne karakteristike glede na značilnosti osnovne postavitve. Nekatere osebe zvenijo kot moški, druge kot ženske in tretje kot "žabe". Ko pa boste uporabljali sintezo tretjega proizvajalca, boste verjetno prav tako lahko spremenili to vrednost, če vaš izbrani glas podpira to funkcijo.

Hitrost

Ta možnost omogoča spreminjanje hitrosti govora vašega glasu. Deluje preko drsnika od 0 do 100, kjer 0 pomeni najpočasnejšo govorico in 100 najhitrejšo.

Višina

Ta možnost vam omogoča spreminjanje višine trenutnega glasu. Deluje preko drsnika od 0 do 100, kjer 0 pomeni najnižji ton in 100 najvišji.

Glasnost

To je drsnik od 0 do 100, kjer je 0 najtišje govorjenje in 100 najglasnejše.

Glasovna modulacija

Ta možnost je v obliki drsnika od 0 do 100, kjer 0 pomeni najmanjšo možno modulacijo (spreminjanje višine med govorom) in 100 najvišjo možno modulacijo.

Samodejna menjava Jezika

Ta izbirnik vklaplja stikalo samodejne zamenjave jezika govorne sinteze med branjem, če je v besedilu, ki ga prebirate, jezikovna zastavica, ki označuje jezik besedila. Ta možnost je privzeto vključena.

Samodejna menjava Narečja

Ta možnost omogoča, če je izbrana, da sinteza menja tudi narečje, ne samo jezika. To pomeni sledeče, da bo govorna sinteza dokument prebrala z britanskim naglasom, čeprav je prednastavljen jezik Ameriška Angleščina. Vse to seveda zavisi od zastavic, s katerimi je opremljen dokument. Ta možnost je privzeto izključena.

Nivo Naglaševanja/Simbolov

Tipka: NVDA+p

To vam omogoča izbiro vrednosti naglaševanja in izgovorjave drugih simbolov, ki morajo biti brani kot besede. Ko je vrednost v tem spustnem meniju nastavljena na vse, potem se bodo vsi simboli brali z besedami. Ta možnost vpliva na vse sinteze in ne samo na tisto, ki je trenutno v uporabi.

Zaupaj jeziku osebe med obdelovanjem simbolov in znakov

Ta možnost, ki je privzeto vključena, pove NVDA, naj se pri obdelovanju znakov in simbolov zanaša na jezik osebe (slovar govorne sinteze preglasi slovar vgrajen v NVDA). Če ugotovite, da NVDA napačno izgovarja posamezno ločilo v nekem jeziku ob nastavitvi glasu ali govorne sinteze v celoti, potem lahko to možnost izključite, da NVDA vsilite uporabo globalnih jezikovnih nastavitev.

Vključi podatke konzorcija Unicode (vključno z emojii) ko se obdeluje znake in simbole

Ko bo ta izbirnik izbran, bo NVDA vključila dodatne slovarje za izgovorjavo simbolov, ko bo izgovarjala znake in simbole. Ti slovarji vsebujejo opise simbolov (predvsem emojiev), ki jih je oskrbel Unicode konzorcij kot del njihovega Enotnega Lokalnega Podatkovnega Repozitorija. Če želite, da bo NVDA izgovarjala opise znakov za emojie, ki bazirajo na teh podatkih, morate to možnost omogočiti. Vendar, če uporabljate govorno sintezo, ki že sama podpira izgovorjavo opisov emojiev, boste morda želeli to izključiti.

Pomnite, da so ročno dodani ali urejeni opisi znakov shranjeni kot del vaših osebnih nastavitev. Torej, če boste spremenili opis določenega emojia, se bo vaš opis po meri tega emojia izgovoril neglede na to ali je ta možnost izbrana. Vi lahko dodajate, urejate ali odstranite opise simbolov v NVDA pogovornem oknu izgovorjave ločil/simbolov.

Za vklop ali izklop vključitve podatkov konzorcija Unicode od kjerkoli, prosimo, dodelite kretnjo po meri z uporabo pogovornega okna Kretenj Vnosa.

Sprememba višine glasu ob velikih črkah v odstotkih

To vnosno polje omogoča vnos vrednosti razlike v tonu glasu, za katero se bo glas zvišal, ko bo sinteza izgovarjala veliko črko. Ta vrednost je v odstotkih, kjer negativna vrednost zniža odstotke od osnove in pozitivna vrednost te zviša. Če želite, da se višine ne spreminja, vnesite 0. Običajno, NVDA malenkostno dvigne višino glasu za vsako veliko črko, toda nekatere sinteze ne podpirajo te funkcije korektno. V slučaju, da sprememba višine ni podprta za velike črke, razmislite namesto tega o vključitvi možnosti Reci "velika" pred velikimi črkami in/ali Oddaj pisk ob velikih črkah.

Reci "velika" pred velikimi črkami

Ta nastavitev je izbirnik in ko je izbran, pove NVDA, naj pred velikimi črkami reče "velika", ko črke izgovarja posamezno kot je črkovanje.

Oddaj pisk ob velikih črkah

Če je ta izbirnik izbran, bo NVDA oddala kratek pisk vedno, ko bo zaznala veliki znak.

Uporabljaj funkcijo črkovanja, če je podprta

Nekatere besede sestavlja samo ena črka, toda njihova izgovorjava je različna glede na to ali se znak izgovarja kot samostojna enota (kot pri črkovanju) ali izgovorjavi besede. Na primer v Angleščini je "a" tako znak kot beseda. Ker je tako, se to tudi različno izgovarja. Ta možnost omogoča govorni sintezi ločevanje med tema dvema dogodkoma, če to govorna sinteza podpira. Večina sintez to podpira.

Ta možnost bi običajno morala biti omogočena. Kakorkoli, v nekatere govorne sinteze, ki uporabljajo tehnologijo Microsoft speech API, niso te funkcije pravilno vgradili v sistem in se tako obnašajo tuje, ko je ta možnost vključena. Če imate težave pri izgovorjavi posameznih znakov, poskusite z izklopom te možnosti.

12.1.3. Izbira Sinteze (NVDA+control+s)

Pogovorno okno Sinteze, ki se lahko odpre prek sprožitve Gumba Spremeni..., v zvrsti Govor pogovornega okna NVDA Nastavitev, vam omogoča izbiro, s katero govorno sintezo naj NVDA govori. Ko izberete sintezo, pritisnite V redu in NVDA bo naložila izbrano sintezo. Če pri nalaganju pride do napake, vas bo NVDA o tem obvestila in nadaljevala z uporabo prej izbrane sinteze.

Sinteza

Ta možnost vam omogoča izbiro sinteze, s katero želite, da NVDA govori.

Seznam podprtih govornih sintez se nahaja v razdelku Podprte govorne sinteze, prosimo, oglejte si ga.

Posebna postavka, ki se bo vedno prikazala, je "Brez govora", z izbiro katere NVDA ne govori več. To je uporabno za tiste, ki želijo NVDA uporabljati samo z brajico ali za videčega razvijalca, ki bo uporabljal samo prikazovalnik govora.

Izhodna naprava

Ta možnost vam omogoča izbiro zvočne naprave, preko katere naj NVDA napoti zvok govorne sinteze.

Delovanje Stišanja Zvokov

Tipka: NVDA+shift+d

V sistemu Windows 8 in novejših vam ta možnost omogoča, da NVDA zniža glasnost ostalih zvokov, ko NVDA govori ali stalno, ko NVDA teče.

Ta možnost je na voljo samo takrat, ko je NVDA nameščena v sistemu. Stišanja zvokov v prenosljivi in začasni kopiji NVDA ni mogoče podpreti.

12.1.4. Krog nastavitev sinteze

Če želite hitro spreminjati nekatere govorne nastavitve brez, da bi morali odpreti zvrst Nastavitev Govora v pogovornem oknu NVDA Nastavitev, imate na voljo nekaj NVDA ukazov, ki vam omogočajo spreminjanje najbolj uporabnih nastavitev od kjerkoli, ko je NVDA vključena:

Ime Običajna razporeditev razporeditev Prenosnik Opis
Pomik na naslednjo nastavitev glasu NVDA+control+Puščica desno NVDA+shift+control+Puščica desno Se pomakne na naslednjo nastavitev govora na voljo za trenutno, s preskokom na prvo, če smo na zadnji
Pomik na predhodno nastavitev glasu NVDA+control+Puščica levo NVDA+shift+control+Puščica levow Se pomakne na predhodno nastavitev govora na voljo pred trenutno, s preskokom na zadnjo, če smo na prvi
Poveča trenutno glasovno nastavitev NVDA+control+Puščica gor NVDA+shift+control+Puščica gor Poveča vrednost govorne nastavitve, kjer trenutno stojite. Npr. poveča hitrost, se premakne na naslednji glas ali poviša glasnost
Pomanjša trenutno glasovno nastavitev NVDA+control+Puščica dol NVDA+shift+control+Puščica dol Pomanjša vrednost govorne nastavitve, kjer trenutno stojite. Npr. pomanjša hitrost, se premakne na predhodni glas ali zniža glasnost

12.1.5. Nastavitve Brajice

Zvrst Brajica v pogovornem oknu NVDA Nastavitev vsebuje možnosti, ki vam omogočajo spremembo večih vidikov prikaza v brajici in vnosa v njej. Ta zvrst vsebuje naslednje možnosti:

Zamenjaj brajevo vrstico

Gumb Spremeni... v zvrsti Brajica v pogovornem oknu NVDA Nastavitev vzpostavi pogovorno okno Izberi Brajevo Vrstico, ki vam omogoča izbiro dejavne brajeve vrstice. To pogovorno okno se odpre nad pogovornim oknom NVDA Nastavitev. Shranitev ali zavrzitev nastavitev v pogovornem oknu Izbire Brajeve Vrstice vas bo vrnila nazaj v pogovorno okno NVDA Nastavitev.

Tabela za Prikaz

Naslednja možnost, na katero boste naleteli v tej zvrsti, je spustni seznam tabel za prikaz. V tem spustnem seznamu boste našli brajeve tabele za različne jezike, brajeve standarde in krajšave. Tabela, ki jo izberete, se uporablja za prenos besedila v brajico za prikaz na vaši brajevi vrstici. Med tabelami v seznamu se premikate s puščicami.

Tabela za Vnos

Nasprotno od prejšnje možnosti, je naslednja nastavitev, ki jo boste našli, spustni seznam tabel za vnos. Tabela, ki jo izberete, se uporablja za prevod brajevih vnosov vnešenih preko tipkovnice tipa Perkins v besedilo. Med tabelami v seznamu se pomikate s puščicami.

Opozarjamo, da je ta možnost uporabna samo, če imate na vaši brajevi vrstici tipkovnico tipa Perkins in da gonilnik te brajeve vrstice to možnost podpira. Če vrstica, ki vsebuje brajevo tipkovnico, vnosov ne podpira, bo to zapisano v razdelku Podprte Brajeve Vrstice.

Razširi v računalniško brajico za besedo pod utripalko

Ta možnost omogoča prikaz besede, ki se nahaja pod utripalko, v pravi računalniški brajici.

Prikaži Utripalko

Ta možnost omogoča vključitev in izključitev brajeve utripalke. To velja za sistemsko kazalko in pregledno utripalko, ne velja pa za indikator izbire.

Pulz Utripalke

Ta možnost omogoča nadzor nad pulzom (utripom) utripalke na brajevi vrstici. Če je pulz izklopljen, potem je utripalka na vrstici vedno v položaju "gor". To ne vpliva na naznačevalca izbire. Ta je vedno določen s pikama 7 in 8, ki ne utripata.

Hitrost Utripalkinega pulza (ms)

Ta možnost je številčno polje, ki vam omogoča spremembo hitrosti utripalkinega pulza v milisekundah.

Oblika Utripalke za Žarišče

Ta možnost vam omogoča izbiro oblike (vzorca pik), ki bo prikazoval položaj brajeve utripalke, ko bo spremljanje nastavljeno na žarišče. To ne vpliva na naznačevalca izbire. Ta je vedno določen s pikama 7 in 8, ki ne utripata.

Oblika Utripalke za Pregled

Ta možnost vam omogoča izbiro oblike (vzorca pik), ki bo prikazoval položaj brajeve utripalke, ko bo spremljanje nastavljeno na pregled. To ne vpliva na naznačevalca izbire. Ta je vedno določen s pikama 7 in 8, ki ne utripata.

Prikaz Sporočila (v sekundah)

Ta možnost je številčno polje, ki nadzira, koliko dolgo bodo sporočila NVDA prikazana na brajevi vrstici. Nastavitev tega polja na 0 onemogoči prikaz teh sporočil.

Kaži Sporočila v Nedogled

Ta možnost omogoča sporočilom NVDA, da bodo prikazana na brajevi vrstici, toliko časa, dokler jih ne boste ročno zavrgli v obliki drugega sporočila s premikom žarišča ipd.

Navezava Brajice

Tipka: NVDA+control+t

Ta možnost vam omogoča, da določite, ali naj brajeva vrstica sledi sistemskemu žarišču/sistemski kazalki, predmetu krmiljenja/pregledni utripalki, ali obema. Ko je "Samodejno" izbrano, bo privzeto NVDA sledila sistemskemu žarišču in kazalki. V tem primeru, ko je predmet krmiljenja ali položaj pregledne utripalke spremenjen zaradi določne uporabnikove interakcije, se bo NVDA začasno navezala na pregled do naslednje spremembe žarišča ali kazalke. Če želite, da se sledi samo žarišču in kazalki , morate nastaviti navezavo brajice na žarišče. V tem primeru brajica ne bo sledila NVDA krmiljenju med krmiljenjem predmeta ali pregledni utripalki med pregledom. Če želite, da brajjica sledi samo krmiljenju predmeta in pregledu besedila namesto tega, morate nastaviti navezavo brajice na pregled. V tem primeru Brajica ne bo sledila sistemskemu žarišču in sistemski kazalki.

Beri po Odstavku

Če to možnost omogočite, bo brajeva vrstica prikazovala odstavke namesto vrstic. Prav tako bosta ukaza za premik v naslednjo in v prejšnjo vrstico pomikala napravo po odstavkih. To pomeni, da vam ni potrebno pomikati naprave vsakič v novo vrstico, če tudi bo na vrstici več besedila. To zna olajšati branje večjih količin besedila. Ta možnost je privzeto onemogočena.

Prepreči deljenje besed, ko je to mogoče

Če je ta možnost vključena, se beseda, ki sega čez meje brajeve vrstice, ne bo presekala. Namesto tega bo na koncu vrstice nekaj praznega prostora. Ko se boste po besedilu sprehajali z vrstico, boste tako lahko imeli možnost prebrati celotno besedo. To se včasih v Angleščini imenuje tudi "Word wrap". Opozarjamo, da se mora beseda vseeno prelomiti, če je sama po sebi daljša (če obsega več znakov), kot pa je število vseh celic na vrstici.

Če je ta možnost izključena, se bo na vrstici prikazalo toliko besede, kot je mogoče, ostalo se bo odrezalo. Ko se boste z vrstico premaknili, boste lahko prebrali ostanek besede.

Vključitev te možnosti vam bo verjetno olajšala branje, vendar boste na splošno morali vrstico večkrat premikati.

Žarišče predstavitve konteksta

Ta možnost vam omogoča izbiro, kaj od informacije o kontekstu vam bo NVDA pokazala tudi na vaši brajevi vrstici, ko se predmet postavi v žarišče. Informacija o kontekstu se nanaša na hierarhijo predmeta, ki vsebuje žarišče. Na primer, ko postavite v žarišče postavko na seznamu, je ta postavka del seznama. Nato bi lahko bil ta seznam del pogovornega okna ipd. Prosimo, oglejte si razdelek o predmetu krmiljenja za več informacij o hierarhiji, ki se nanaša na predmete v NVDA.

Ko je izbrana možnost Zapolni vrstico s spremembami konteksta, bo NVDA poskušala prikazati toliko informacij, kot bo le mogoče na brajevi vrstici, vendar to velja samo za dele konteksta, ki so se spremenili. Za zgornji primer to pomeni, ko se bo žarišče postavilo na seznam, bo NVDA na brajevi vrstici pokazala postavko na seznamu. Poleg tega, če bo ostalo dovolj prostora na brajevi vrstici, bo NVDA skušala pokazati tudi, da je ta postavka na seznamu del seznama. Če se potem začnete s puščicami pomikati po seznamu, se predpostavlja, da veste, da ste še vedno na seznamu. Tako bo, ob preostalih postavkah na seznamu, ki jih boste postavili v žarišče, NVDA na vrstici pokazala samo postavko na seznamu, ki je v žarišču. Če in ko boste znova želeli prebrati kontekst, (npr., da ste na seznamu in da je ta seznam del pogovornega okna), boste svojo brajevo vrstico morali zavrteti nazaj.

Ko je možnost nastavljena na Vedno zapolni vrstico, NVDA poskuša pokazati toliko kontekstnih informacij, kot je možno na brajevi vrstici; neglede na to, kje ste videli enako kontekstno informacijo prej. Prednost tega je, da bo NVDA dobavila na vrstico toliko informacij, kot je mogoče. Vendar je slabost tega ta, da je položaj, kjer se začenja vsebina žarišča, vedno drugje kot prej na vrstici. To tako lahko precej oteži prelet daljšega seznama. Na primer, zato boste morali vaš prst ves čas pomikati, da boste našli začetek postavke. To je bilo privzeto vedenje v različicah NVDA 2017.2 in prejšnjih.

Ko nastavite možnost žarišča informacije konteksta na "Samo ob pomiku nazaj", vam NVDA privzeto ne bo nikoli pokazala informacije o kontekstu na vaši brajevi vrstici. Tako vam bo v zgornjem primeru NVDA pokazala samo, da je v žarišču postavka na seznamu. Kko boste želeli prebrati kontekst, (npr., da ste na seznamu in da je ta seznam del pogovornega okna), boste svojo brajevo vrstico morali zavrteti nazaj.

Za preklop žarišča informacije o kontekstu od kjerkoli, prosimo, določite vašo izbrano kretnjo z uporabo pogovornega okna Kretenj Vnosa.

12.1.6. Izberi Brajevo Vrstico (NVDA+control+a)

Pogovorno okno Izbire Brajeve Vrstice, ki se lahko odpre prek sprožitve gumba Spremeni... v zvrsti Brajica pogovornega okna NVDA Nastavitev, vam omogoča izbiro vrstice, ki jo mora NVDA uporabljati za prikaz brajice. Ko ste enkrat izbrali vašo željeno brajevo vrstico, lahko pritisnete gumb V redu in NVDA bo potem naložila izbrano vrstico. Če se pojavi napaka pri poskusu naložitve gonilnika brajeve vrstice, vas bo NVDA o tem obvestila s sporočilom ter nadaljevala z uporabo prejšnje vrstice, če se je uporabljala.

Brajeva Vrstica

Ta spustni seznam vam predstavlja več možnosti, ki so odvisne od tega, kateri gonilniki brajevih vrstic so na voljo v vašem sistemu. Med temi možnostmi se premikate s puščicami.

Možnost samodejne prepoznave bo dovolila NVDA, da bo iskala med večjim številom podprtih brajevih vrstic v ozadju. Ko je ta značilnost izbrana in priključite podprto vrstico z uporabo USB ali Bluetooth povezave, se NVDA samodejno poveže s to vrstico.

Brez brajice pomeni, da ne uporabljate brajice.

Prosimo, glejte razdelek Podprte Brajeve Vrstice za več informacij o podprtih brajevih vrsticah in katere od njih podpirajo samodejno zaznavo v ozadju .

Vrata

Ta možnost, če je na voljo, omogoča izbiro vrat ali tip povezave, ki se bo uporabljala za komunikacijo z brajevo vrstico, ki ste jo izbrali. To je spustni seznam, ki vsebuje mogoče možnosti za vašo brajevo vrstico.

Privzeto NVDA izbere samodejno zaznavo vrat, kar pomeni, da bo povezava z brajevo napravo vzpostavljena samodejno z iskanjem USB in bluetooth naprav na vašem sistemu. Kakorkoli, za nekatere brajeve vrstice boste verjetno morali sami jasno določiti, katera vrata naj se uporabljajo. Možnosti, ki so na voljo, so "Samodejno", (kar pove NVDA naj uporabi privzeto proceduro samodejne izbire), "USB", "Bluetooth" in običajna serijska vrata, če vaša brajeva vrstica podpira ta tip komunikacije.

Ta možnost ni na voljo, če vaša brajeva vrstica podpira samo samodejno izbiro vrat.

Priporočamo ogled dokumentacije za vašo brajevo vrstico v razdelku Podprte Brajeve Vrstice za preverbo več podrobnosti o podprtih tipih komunikacije in vratih, ki so na voljo.

12.1.7. Vidnost

Zvrst Vidnost v pogovornem oknu NVDA Nastavitev vam dovoljuje omogočiti, onemogočiti in nastaviti pripomočke za vidnost.

Pomnite, da se lahko možnosti, ki so na voljo v tej zvrsti, razširijo z NVDA dodatki. Privzeto ta zvrst nastavitev vsebuje sledeče možnosti:

Poudarek Žarišča

Izbirniki v skupini Poudarka Žarišča nadzirajo vedenje v NVDA vgrajene zmožnosti Poudarka Žarišča.

Pomnite, da izbor izbirnika "Omogoči Poudarjanje" in njegov preklic glede na to spremeni tudi stanje drevesa ostalih izbirnikov. Tako, če je "Omogoči Poudarjanje" izključen, in vi izberete ta izbirnik, bo ostalo drevo izbirnikov prav tako samodejno izbrano. Če želite poudariti samo žarišče in pustiti izbirnik predmeta krmiljenja in izbirnik brskalniškega delovanja neizbrana, bo stanje izbirnika "Omogoči Poudarjanje" polovično izbrano.

Preveza čez ekran

Prevezo čez ekran lahko omogočite z izborom izbirnika "Naredi ekran črn" (učinkuje takoj). Opozorilo, vaš ekran bo postal črn po prikazu sprožitve. Pred nadaljevanjem (pritiskom "Da"), se prepričajte, da imate omogočen govor / brajico in da boste lahko nadzirali vaš računalnik brez uporabe ekrana. Pritisnite "Ne", če ne želite več omogočiti Preveze čez Ekran. Če ste prepričani, lahko izberete "Da" gumb za omogočitev Preveze čez Ekran. Če ne želite več videti tega sporočila z opozorilom vsakič, lahko spremenite to vedenje v pogovornem oknu, ki prikazuje to sporočilo. Vedno pa lahko obnovite opozorilo z izborom izbirnika "Vedno pokaži opozorilo, ko se nalaga Preveza čez Ekran" zraven izbirnika "Naredi ekran črn".

Za pretik Preveze čez ekran od kjerkoli, prosimo, določite kretnjo po meri z uporabo pogovornega okna Kretenj Vnosa.

Privzeto se zaigra zvok, ko se pretakne Preveza čez Ekran. Ko boste želeli spremeniti to vedenje, lahko odznačite izbirnik "Zaigraj zvok, ko se pretika Preveza čez Ekran".

Nastavitve za pripomočke za vidnost iz tretjih strani

Dodatne oskrbe izboljšave vidnosti se lahko oskrbijo v dodatkih za NVDA. Ko bodo te oskrbe imele prilagodljive nastavitve, se bodo te pokazale v tej zvrsti nastavitev v ločenih skupinah. Za podprte nastavitve glede na oskrbo, si prosimo, oglejte dokumentacijo za to oskrbo.

12.1.8. Tipkovnica (NVDA+control+k)

Zvrst Tipkovnica v pogovornem oknu NVDA Nastavitev vsebuje možnosti, ki določajo, kako se obnaša NVDA, ko uporabljate in tipkate na tipkovnico. Ta zvrst nastavitev vsebuje naslednje možnosti:

Razporeditev tipk

Na tem spustnem seznamu se nahajajo razporeditve tipk, po katerih mora delati NVDA. Izbirate lahko med večimi razporeditvami. Trenutno sta na voljo razporeditvi "Običajna" in Prenosnik.

Določi NVDA Prikrojevalne Tipke

Izbirnik na tem seznamu nadzira, katere tipke se lahko uporabijo kot NVDA prikrojevalne tipke.

Če nobena tipka ni izbrana kot NVDA prikrojevalna tipka, potem se ne mora izvesti cela kopica ukazov nad NVDA. Zaradi tega bo pogovorno okno NVDA Nastavitev prikazalo sporočilo o napaki, če ob pritisku gumba V redu ne bo izbrana nobena tipka. Po odstranitvi sporočila o napaki, morate izbrati vsaj eno tipko, da se pogovorno okno po pritisku gumba V redu, pravilno zapre.

Izgovori Natipkane Znake

Tipka: NVDA+2

Ko je ta zmožnost omogočena, bo NVDA naznanila vse znake, ki jih boste tipkali na tipkovnici.

Izgovori Natipkane Besede

Tipka: NVDA+3

Ko je ta zmožnost omogočena, bo NVDA naznanila vse besede, ki jih boste tipkali na tipkovnici.

Prekini govor ob pritisku znakov

Če je omogočeno, ta funkcionalnost povzroči prekinitev govora ob vsakem pritisku na znak. Privzeto je ta zmožnost vključena.

Prekini govor ob pritisku tipke Enter

Če je ta funkcionalnost vključena, se govor zaustavi vsakič, ko pritisnete tipko Enter. Ta zmožnost je privzeto vključena.

Omogoči hitro branje v načinu Izgovori Vse

Če je vključeno, precej ukazov za krmiljenje, (kot so hitre tipke za krmiljenje v brskalniškem delovanju ali premik po vrstici in odstavku), ne bodo zaustavile branja celotnega besedila, na mesto tega bo NVDA preskočila na nov položaj in od tam nadaljevala z branjem.

Oddaj Zvočni Signal, ko se Pišejo Male Črke in je Caps Lock Vključen

Če je to omogočeno, se bo zaslišal opozorilni zvočni signal, ko boste tipkali s pritiskom tipke Shift ob tem, ko bo Caps Lock vključen. V splošnem je tipkanje besed z veliko začetnico, ko je Caps Lock vključen, nenamerno in se običajno zgodi zaradi tega, ker se spregleda, da je Caps Lock vključen. Tako nam opozorilo velikokrat pomaga in prepreči morebitno napačno črkovanje.

Izgovarjaj Tipke ob Prožitvi Ukazov

Tipka: NVDA+4

Ko je to omogočeno, NVDA naznani vse pritiske na tipkovnici, ki niso nujno povezani s pisanjem črk. To vključuje pritiske kombinacij tipk, na primer Control+črka.

Oddaj zvok ob napaki v črkovanju med tipkanjem

Ko bo ta možnost vključena, bo NVDA predvajala kratek praskajoč zvok ob besedi, pri kateri bo zaznana napaka črkovanja. Ta možnost bo na voljo samo takrat, ko bo Sporočanje napak črkovanja omogočeno v Nastavitvah Oblikovanja Dokumentov, ki se nahajajo v pogovornem oknu NVDA Nastavitev.

Obravnavaj pritiske tipk s strani drugih programov

Ta možnost omogoča uporabniku nadzor nad tem, kako NVDA obravnava pritiske tipk, ki jih prožijo drugi programi, kot so tipkovnice na zaslonu ali programi za prepoznavo govora. Če je možnost vključena, potem to vpliva na delovanje NVDA. Ta možnost je ob namestitvi NVDA privzeto vključena, toda nekateri uporabniki jo bodo morda morali izključiti. Taki so uporabniki, ki tipkajo v Vietnamščini, saj ta možnost povzroča napačne vnose v programu UniKey typing.

12.1.9. Miška (NVDA+control+m)

Zvrst Miška v pogovornem oknu NVDA Nastavitev dovoljuje NVDA, da sledi miško, igra miškine koordinate s piski in določa druge možnosti za miško. Ta zvrst vsebuje naslednje možnosti:

Poročaj o Spremembi Oblike Miške

Je izbirnik in ko je izbran, bo NVDA naznanila spremembo oblike miškinega kazalca vedno, ko se bo ta spremenila. V Oknih miškin kazalec spremeni obliko, ko nakaže, da je naprimer nekaj možno urejati, ko se nekaj nalaga in drugo.

Omogoči sledenje miške

Tipka: NVDA+m

Ko je ta možnost izbrana, bo NVDA naznanjala besedilo, ki je v tem trenutku pod miškinim kazalcem, ko miško premikate po zaslonu. To vam omogoča, da najdete predmete na zaslonu s premikanjem prave miške namesto uporabe skozi krmiljenje predmeta.

Resolucija enote besedila

Če ste NVDA nastavili tako, da pove, kaj je pod miško, ko jo premikate, vam ta možnost ponuja izbiro, koliko besedila naj se prebere. Možnosti so znak, beseda, vrstica in odstavek.

Za preklop enote resolucije besedila od kjerkoli, prosimo, določite kretnjo po meri z uporabo pogovornega okna Kretenj Vnosa.

Poročaj o vlogi predmeta, ko miška vstopi nanj

Če je ta možnost izbrana, bo NVDA naznanila vlogo (tip) predmeta, ko se miška pomika po njem.

Zaigraj avdio koordinate, ko se miška premika

Izbira te možnosti naroča NVDA, naj oddaja piske, ko se miška premika, tako da uporabnik lahko ugotavlja kje je miška v odnosu na zaslonski položaj. Višji ton pomeni, da je miška višje na zaslonu. Bolj, kot je miška na levi ali desni strani zaslona, bolj izrazit bo zvok na levi ali desni strani ob predpostavki, da ima uporabnik stereo zvočnike ali slušalke.

Svetloba nadzira jakost zvočnih piskov

Če je možnost "Zaigraj avdio koordinate, ko se miška premika" izbrana, potem to pomeni, da se jakost zvoka piskov nadzira. Jakost zvoka je odvisna od svetlosti zaslona pod miškinim kazalcem. Ta nastavitev je privzeto izključena.

Prezri vnos miške iz drugih programov

Ta možnost dovoljuje uporabniku, da prezre dogodke povezane z miško (vključno s premikom miške in pritiski gumba), ki jih povzročijo drugi programi, kot je TeamViewer in drugi programi za oddaljen nadzor. Ta možnost je privzeto odznačena. Če izberete to možnost in hkrati imate izbrano tudi možnost "Omogoči sledenje miške", vam NVDA ne bo naznanila, kaj je pod miško, ko se bo miška premikala zaradi drugega programa.

12.1.10. Interakcija z Dotikom

Ta zvrst nastavitev, ki je na voljo samo na računalnikih, kjer tečejo Windows 8 ali novejši in z zaznavami dotika, vam omogoča nastaviti, kako seNVDA obnaša na zaslonih na dotik. Ta zvrst vsebuje naslednje možnosti:

Delovanje tipkanja z dotikom

Ta izbirnik vam omogoča, da določite metodo, ki jo želite uporabljati, ko boste vnašali besedilo z uporabo tipkovnice na dotik. Če je ta izbirnik izbran, se bo tipka na tipkovnici na dotik pritisnila, ko boste to tipko locirali in potem prst dvignili. Če izbirnik ni izbran, boste morali izvesti dvojni tap na tipki s tipkovnice na dotik, da jo boste pritisnili.

12.1.11. Pregledna Utripalka

Zvrst Pregledna Utripalka v pogovornem oknu NVDA Nastavitev se uporablja za nastavitev vedenja pregledne utripalke NVDA. Ta zvrst vsebuje sledeče možnosti:

Sledi Sistemskemu Žarišču

Tipka: NVDA+7

Ko je možnost vključena, se pregledna utripalka vedno postavi na isti predmet kot sistemsko žarišče, kadarkoli se žarišče spremeni.

Sledi Sistemski Kazalki

Tipka: NVDA+6

Ko je možnost vključena, se bo pregledna utripalka samodejno premaknila na položaj sistemske kazalke vsakič, ko se bo kazalka premaknila.

Sledi miškini utripalki

Ko možnost vključite, bo pregledna utripalka sledila vsem premikom miške.

Delovanje Enostavnega Pregleda

Ko boste možnost vključili, bo NVDA izvedla filtracijo v hierarhiji predmetov, po katerih se lahko premikamo, z izključitvijo predmetov, ki niso za uporabnika. To so na primer navidezni predmeti in predmeti, ki so tu predvsem zaradi oblikovanja.

Za preklapljanje delovanja enostavnega pregleda od kjerkoli, prosimo, določite kretnjo po meri z uporabo pogovornega okna Kretenj Vnosa.

12.1.12. Predstavitev Predmeta (NVDA+control+o)

Zvrst Predstavitev Predmeta v pogovornem oknu NVDA Nastavitev se uporablja za določitev, koliko informacij vam bo NVDA predstavila o kontrolnikih, kot je opis, informacija o položaju in tako naprej. Ta zvrst nastavitev vsebuje naslednje možnosti:

Sporočaj Zaslonske Namige

To je izbirnik, ki NVDA sporoča, naj pove, kaj vsebujejo zaslonski namigi, ko je izbran. Veliko oken in kontrolnikov prikazuje majhna sporočila (ali zaslonske namige), ko pomaknete miškin kazalec prek njih ali ko včasih pomaknete žarišče nad njih.

Sporočaj obvestila

Ko je ta izbirnik izbran, pove NVDA, naj sporoča vsebino oblačkov pomoči in pojavnih obvestil, ko se pokažejo.

Sporočaj Bližnjične Tipke Predmeta

Ko je ta izbirnik izbran, NVDA poleg vseh predmetov in kontrolnikov sporoča tudi bližnjične tipke, ki so z njimi povezane. Tak primer je recimo Datoteka v menijski vrstici, kjer je bližnjična tipka običajno kombinacija alt+d.

Sporočaj informacije o položaju predmeta

Ta možnost vam omogoča izbiro poznavanja položaja predmeta (1 od 44), ko se pomikate na predmet z žariščem ali predmetom krmiljenja.

Ugibaj Informacijo o Položaju Predmeta, ko ta ni na voljo

Če je poročanje o informaciji položaja predmeta vključeno, ta možnost omogoča NVDA ugibanje o informaciji položaja predmeta, če je drugače nedosegljiva za dan kontrolnik.

Ko je možnost vključena, NVDA sporoča informacijo o položaju večih kontrolnikov, kot so meniji in orodne vrstice, čeprav dejansko stanje lahko malenkostno odstopa od sporočene informacije.

Sporočaj opise Predmeta

Odstranite kljukico iz tega izbirnika, če ne želite poleg predmetov prejemati tudi njihovih opisov, kot so iskalni predlogi, sporočanje celotnega pogovornega okna v nadrejenem oknu takoj, ko se pogovorno okno odpre ipd .

Način predstavljanja poteka napredka

Tipka: NVDA+u

Ta možnost nadzira način poročanja o poteku napredka.

Na voljo imate naslednje izbire:

Sporočaj napredek v ozadju

To je možnost, ki, ko je izbrana, pove NVDA, naj podaja informacijo o poteku napredka tudi, če se dogaja v ozadju. Če minimirate ali se premaknete iz trenutnega okna, ki vsebuje črto poteka napredka, bo NVDA vseeno poročala o napredku in to vam bo omogočilo, da boste lahko delali druge stvari medtem, ko bo NVDA spremljala napredek.

Sporočaj dinamične spremembe vsebine

Tipka: NVDA+5

Vklaplja možnost naznanila nove vsebine v posameznih predmetih, kot so terminali in kontrolnik zgodovine v programih za klepetanje.

Zaigraj zvok, ko se pokažejo samodejni predlogi

Preklaplja možnost naznanitve prikaza samodejnih predlogov in če je stikalo vključeno, bo NVDA zaigrala zvok in tako nakazala pojavitev predlogov. Samodejni predlogi so seznami predlaganih vnosov, ki temeljijo na predhodno vnešenem besedilu v ta polja za urejanje in dokumente. Na primer, ko vnašate besedilo v iskalno polje v začetnem meniju sistema Windows Vista in novejših, Okna prikažejo seznam predlogov temelječih na tem, kar ste natipkali. V nekaterih poljih za urejanje, kot so iskalna polja v različnih Windows 10 aplikacijah, vas lahko NVDA obvesti, da se je prikazal seznam predlogov medtem, ko ste vnašali besedilo. Seznam samodejnih predlogov bo izginil, ko se boste enkrat premaknili iz polja za urejanje in za nekatera polja, vas lahko NVDA obvesti o tem, ko se to zgodi.

12.1.13. Vnos Večznakovnih Znakov

Zvrst Vnos Večznakovnih Znakov vam omogoča nadzor nad načinom poročanja NVDA o vnosu azijskih znakov kot na primer z UMV (urejevalnikom metode vnosa) ali s storitvijo metod vnosa besedila. Opozarjamo, da zaradi tega, ker se metode vnosa zelo razlikujejo po značilnostih na voljo in kako prenašajo informacije, je zelo verjetno, da bo potrebno nastaviti te možnosti drugače za vsako metodo za najboljšo izkušnjo tipkanja.

Samodejno sporoči vse kandidate na voljo

Ta možnost, ki je privzeto vključena, vam omogoča izbiro, ali naj NVDA samodejno sporoča vse vidne kandidate na seznamu kandidatov, ko se prikaže ali na strani, ki je bila spremenjena. Uporabno je, če imamo to možnost vključeno za slikovne metode vnosov, kot je nova kitajska ChangJie ali Boshiami, saj lahko samodejno slišimo vse simbole in njihove številke in tako lahko izberemo pravega. Vendar za fonetične metode vnosov, kot je nova kitajska fonetika, je verjetno NVDA bolj uporabna, ko je ta možnost izključena,saj bodo vsi simboli zveneli enako. Tako bo treba uporabljati puščice za krmiljenje po seznamu simbolov in njihovih opisih, da bomo dobili več informacij o posameznem kandidatu.

Naznani Izbranega Kandidata

Ta možnost, ki je privzeto vključena, vam omogoča izbiro, ali naj NVDA naznani kandidata, ko se pojavi seznam kandidatov ali takrat, ko se spremeni izbira. Za metode vnosa, kjer se izbira lahko spremeni s puščicami, kot je nova kitajska fonetika, je to potrebno, ampak za druge metode vnosa je bolje, da je ta možnost izključena. Opozarjamo, čeprav je ta možnost izključena, se bo pregledna utripalka še vedno postavila na izbranega kandidata, kar vam bo omogočilo, da uporabite krmiljenje predmeta ali pregleda da boste ročno prebrali tega kandidata ali pa ostale na seznamu.

Vedno vključi kratek opis kandidatov

Ta možnost, ki je privzeto vključena, vam omogoča izbiro, ali vas mora NVDA oskrbeti s kratkim opisom vsakega znaka v kandidatu, ko je izbran ali pa naj bo samodejno prebran, ko se pojavi seznam kandidatov. Opozarjamo, da na prevode, kot je kitajski, ta možnost ne vpliva na naznanitev dodatnih opisov znaka. Ta možnost je uporabna predvsem pri korejskih in japonskih metodah vnosa.

Poročaj o spremembah na nizu branja

Nekatere metode vnosa, kot je nova kitajska fonetika in nova ChangJie, imajo niz branja (včasih poznan kot predskladenjski niz). S to možnostjo lahko izbirate med tem ali mora NVDA naznaniti nove znake, ki jih tipkate v ta niz branja. Ta možnost je privzeto vključena. Opozarjamo, da nekatere starejše metode vnosa, kot je kitajska ChangJie, verjetno ne uporabljajo niza branja za zadržanje predskladenjskih znakov. na mesto tega uporabljajo skladnjo niza neposredno.

Poročaj o spremembah v skladnji niza

Po branju ali ko so bili predskladenjski podatki združeni v ustrezen slikovni simbol, večina metod vnosa postavi ta simbol v skladnjo niza kot začasen prostor skupaj z ostalimi združenimi simboli preden se končno vstavijo v dokument. Ta možnost vam omogoča izbiro ali mora NVDA poročati o novih simbolih, ko se pojavijo v skladnji niza. Ta možnost je privzeto vključena.

12.1.14. Brskalniško Delovanje (NVDA+control+b)

Zvrst Brskalniško Delovanje v pogovornem oknu NVDA Nastavitev se uporablja za nastavitev vedenja NVDA, ko prebirate in se premikate po kompleksnih dokumentih, kot so spletne strani. Ta zvrst vsebuje naslednje možnosti:

Največje Število Znakov na Eno Vrstico

To polje določa največjo možno dolžino vrstice v brskalniškem delovanju (v znakih).

Največje Število Vrstic na Stran

To polje nastavi število vrstic, ki jih boste s pritiskom tipk stran gor ali stran dol preskočili, ko boste v brskalniškem delovanju.

Uporabljaj oblikovanje po zaslonu

Tipka: NVDA+v

Ta možnost vam omogoča, da se odločite, naj se postavitev vsebine, kot so povezave in druga polja, v brskalniškem delovanju zgleduje po postavitvi na zaslonu ali naj se elementi postavijo vsak v svojo vrsto. Če je možnost izbrana, potem NVDA prikazuje elemente tako, kot so na zaslonu; če ni izbrana, potem polja postavlja vsakega v novo vrsto.

Omogoči brskalniško delovanje ob naložitvi strani

Ta izbirnik preklaplja med tem ali naj bo brskalniško delovanje omogočeno ob naložitvi strani. Ko je ta možnost onemogočena, se lahko brskalniško delovanje ročno aktivira na straneh ali v dokumentih, kjer je brskalniško delovanje podprto. Glejte razdelek Brskalniško Delovanje za seznam programov, kjer je podprto brskalniško delovanje. Pomnite, da ta možnost ne zajema situacij, kjer je brskalniško delovanje vedno izbirno. Ta možnost je privzeto omogočena.

Samodejno Izgovori Vse ob končanju nalaganja strani

Ta možnost vklaplja samodejno branje, ko se stran naloži v brskalniško delovanje. Privzeto je ta možnost vključena.

Vključi tabele namenjene oblikovanju

Ta možnost določa, kako NVDA obravnava tabele, ki so namenjene predvsem postavitvi oblikovanja. Ko jo vključite, bo NVDA obravnavala te tabele kot normalne tabele na način, kot je določeno v Nastavitvah Oblikovanja Dokumenta in se na nje umesti s pomočjo hitrih tipk za krmiljenje. Ko je izključena, NVDA o teh tabelah niti ne bo poročala, niti se na nje ne bo umeščala s hitrim krmiljenjem. Vseeno pa bo vsebina tabel še vedno na voljo kot normalno besedilo. Ta možnost je privzeto izključena.

Za preklapljanje vključitve tabel namenjenih oblikovanju od kjerkoli, prosimo, določite kretnjo po meri z uporabo pogovornega okna Kretenj Vnosa.

Nastavljanje poročanja o poljih, kot so povezave in naslovi

Prosimo, oglejte si možnosti v zvrsti Oblikovanja Dokumentov, ki je del pogovornega okna NVDA Nastavitev za nastavljanje poročanja o elementih ob navigaciji, kot so povezave, naslovi in tabele.

Samodejno delovanje žarišča ob spremembah žarišča

Ta možnost omogoča klic delovanja žarišča, če se žarišče spremeni. Na primer, ko ste na spletni strani in pritisnete tipko tab in pristanete v obrazcu, ko je ta možnost izbrana, se bo delovanje žarišča samodejno vključilo.

Samodejno delovanje žarišča ob premiku kazalke

Ta možnost, ko je izbrana, omogoča NVDA, da vstopa in zapušča delovanje žarišča tudi s puščicami. Na primer, ko se premikate s puščicami po spletni strani in vstopite na polje za urejanje, bo NVDA samodejno vklopila delovanje žarišča. Ko s puščicami izstopite iz polja za urejanje, bo NVDA preklopila nazaj v brskalniško delovanje.

Zvočna indikacija delovanja Žarišča in Brskalniškega delovanja

Če je ta možnost izbrana, bo NVDA oddajala posebne zvoke ob preklopu med brskalniškim delovanjem in delovanjem žarišča namesto govornega obvestila o spremembi.

Onemogoči vpliv kretenj, ki niso ukazi, na dokument

Ta možnost, ki je privzeto vključena, vam omogoča izbiro ali naj kretnje (pritiski tipk), ki niso ukazi NVDA, niti to niso splošni ukazi, ne vplivajo na dokument. Na primer, v primeru, ko je možnost vključena, pritisk črke j ali druge tipke, ne bo vplival na dokument, čeprav to niti ni ukaz NVDA, niti ni to splošen ukaz v programu. v tem slučaju bo NVDA naročila sistemu Windows, da naj zaigra privzeti zvok, kadarkoli se bo pritisnila tipka, ki se blokira.

12.1.15. Oblikovanje Dokumentov (NVDA+control+d)

Večina izbirnikov v tej zvrsti določa, kako poročati o tipih oblikovanja, ko se z utripalko sprehajate po dokumentih. Na primer, ko izberete izbirnik ime pisave, bo vedno, ko se boste premaknili na besedilo z drugačno pisavo od prejšnje, NVDA sporočila ime pisave v uporabi.

Možnosti oblikovanja dokumenta so razvrščene v skupine. V NVDA lahko nastavite poročanje za:

Za preklapljanje stanja teh nastavitev od kjerkoli, prosimo, dodelite lastne kretnje vnosa prek pogovornega okna Kretenj Vnosa.

Sporočaj spremembe oblikovanja za utripalko

Če je izbrana, ta nastavitev pove NVDA, naj poskuša zaznati vse spremembe v oblikovanju v vrstici, ki jo trenutno predstavlja in te podrobnosti sporočiti, čeprav to lahko zniža učinkovitost NVDA.

Privzeto bo NVDA zaznavala spremembe na položaju pregledne utripalke/sistemske kazalke in včasih bo zaznavala oblikovanje v drugih delih vrstice samo, če to ne bo upočasnilo njenega delovanja.

Omogočite to možnost v programih, kot je WordPad, med postopkom postavitve besedila, kjer je oblikovanje pomembno.

Sporočanje zamika vrstice

Ta možnost vam omogoča nastavitev, kako naj NVDA sporoča zamik vrstice na njenem začetku. Spustni seznam Sporočaj zamik vrstice prek ima 4 možnosti.

12.1.16. Nastavitve Windows 10 OCR

Nastavitve v tej zvrsti vam omogočajo nastaviti Prepoznavo (OCR) v Windows 10. Ta zvrst vsebuje naslednje možnosti:

Jezik prepoznave

Ta spustni seznam vam omogoča izbiro jezika, ki se bo uporabil za prepoznavo besedila.

12.1.17. Napredne Nastavitve

Opozorilo! Nastavitve v tej zvrsti so namenjene naprednim uporabnikom in lahko povzročijo, da NVDA ne bo delovala pravilno, če jo boste napačno nastavili. Te nastavitve spreminjajte samo, če ste popolnoma gotovi, da veste, kaj delate ali če so vam izretsno tako naročili razvijalci NVDA.

Spreminjanje naprednih nastavitev

Da bi izvedli spremembe v naprednih nastavitvah, morate omogočiti kontrolnike s potrditvijo izbirnika, ki označuje, da razumete tveganja, ki so povezana s spreminjanjem teh nastavitev.

Obnavljanje privzetih nastavitev

Gumb obnovi privzete vrednosti za nastavitve, tudi, če izbirnik o potrditvi ni izbran. Po spremembi nastavitev boste morda želeli povrniti le-te na privzete vrednosti. To je lahko tudi rešitev, ko ne boste gotovi ali so se nastavitve spremenile.

Omogoči nalaganje kode po meri iz Scratchpad Imenika za Razvijalce

Ko se razvija dodatke za NVDA, je uporabno, da ima razvijalec priložnost testiranja kode že medtem, ko se jo piše. Ta možnost, ko je omogočena, dovoljuje NVDA nalaganje kode po meri (programske Module, globalne Vtičnike, Gonilnike za brajeve Vrstice in Gonilnike za sinteze, iz posebnega imenika za razvijalce scratchpad v vašem NVDA uporabniškem konfiguracijskem imeniku. Pred tem bi NVDA lahko naložila kodo po meri neposredno iz imenika namenjenega uporabniški konfiguraciji, brez možnosti onemogočenja kode. Ta možnost je privzeto izključena, zaradi zagotovitve, da nobena koda, ki se ni testirala, se nikoli ne izvaja v NVDA brez uporabnikove izrecne vednosti. Če boste želeli razširiti kodo po meri med druge, jo boste morali zapakirati kot NVDA dodatek.

Odpri Scratchpad Imenik za Razvijalce

Ta gumb odpre imenik kjer lahko odložite vašo kodo po meri, ki je še v razvoju. Ta gumb je na voljo samo takrat, ko je NVDA nastavljena tako, da dovoli kodo po meri iz Imenika Scratchpad za Razvijalce.

Uporabi UI (UV) automation za dostop do kontrolnikov Microsoft Word dokumenta, ko so na voljo

Ko je ta možnost vključena, bo NVDA poskušala uporabiti Microsoft UI (UV) Automation accessibility API (API za dostopnost), da bi pridobila informacije iz kontrolnikov v Microsoft Word dokumentu. To vključuje kontrolnike znotraj Microsoft Worda, samega in tudi pregledovalnik sporočil Microsoft Outlook in urejevalnik. Za najbolj posodobljene različice Microsoft Offica 2016/365, ki tečejo v windows 10, je podpora za UI (UV) Automation dodelana dovolj,da lahko NVDA oskrbi dostop do Microsoft Word dokumentov skoraj tako dobro kot s trenutno podporo NVDA za Microsoft Word, z dodatno vrednostjo precej izboljšane odzivnosti. Toda, lahko obstaja tudi nekaj informacij, ki bodisi se ne morejo osvetljiti ali so osvetljene napačno v nekaj različicah Microsoft Offica, kar pomeni, da se na to UI (UV) automation podporo ne moremo vselej zanesti. Tako mi še ne priporočamo, da bi večina uporabnikov to možnost imela privzeto vklopljeno, čeprav s hvaležnostjo pozdravljamo uporabnike Offica 2016/365, da testirajo to zmožnost in sporočijo povratne informacije.

Uporabi UI (UV) Automation za dostop do Windows Konzole, ko je na voljo

Ko je ta možnost omogočena, bo NVDA uporabljala novo različico podpore (še v izdelavi) za Windows Konzolo, ki izkorišča prednosti izboljšav dostopnosti, narejenih s strani Microsofta. Ta zmožnost je še globoko v preizkusni fazi in je še vedno nepopolna, tako se njeno uporabo za zdaj odsvetuje. Toda, ko bo enkrat popolna, se pričakuje, da bo ta nova podpora postala privzeta pri izboljšavi učinkovitosti in stabilnosti NVDA v Windows ukaznih konzolah.

Izgovori gesla v UIA konzolah

Ta nastavitev nadzira, kako se izgovarjajo znaki ob dejavnih možnostih izgovori natipkane znake ali izgovori natipkane besede v situacijah, ko se ekran ne osvežuje samodejno (kot je vnos gesla) v Windows Konzoli z UI (UV) automation podporo omogočeno. Zaradi varnostnih razlogov bi morala biti ta nastavitev onemogočena. Toda, mogoče jo boste želeli omogočiti, če boste imeli težave z učinkovitostjo ali s stabilnostjo ob sporočanju natipkanega znaka in/ali besede med uporabo nove poskusne podpore konzolam s strani NVDA.

Uporabi novo podporo za natipkane znake v Windows Konzoli, ko je na voljo

Ta možnost omogoči alternativno metodo za zaznavo natipkanih znakov v Windows ukaznih konzolah. Čeprav izboljša učinkovitost in prepreči nekaj konzolskega iznosa, da se ne bi izgovoril, je to lahko nezdružljivo z nekaj terminalskimi programi. Ta zmožnost je na voljo in je privzeto omogočena v različicah Windows 10 1607 in novejših, ko UI (UV) Automation ni na voljo ali je onemogočena. Opozorilo: ko je ta možnost omogočena, natipkani znaki, ki niso vidni na ekranu, kot so gesla, ne bodo odušeni. V okoljih, ki niso vredna zaupanja, boste morda začasno onemogočili izgovori natipkane znake in izgovori natipkane besede, ko boste vnašali gesla.

Poskušaj preklicati govor ob poteklih dogodkih v žarišču

Ta možnost omogoči vedenje, ki poskuša preklicati govor ob poteklih dogodkih v žarišču. Bolj določno, hitro premikanje skozi sporočila v pošti Gmail z brskalnikom Chrome lahko povzroči, da NVDA izgovarja zastarele informacije. Ta funkcionalnost je preizkusni fazi v različici NVDA 2020.2 in naprej do preklica.

Samodejno postavi sistemsko žarišče na elemente, ki so lahko v žarišču v Brskalniškem Delovanju

Tipka: NVDA+8

Prevzeto omogočena, vam ta možnost dovoljuje izbiro, če naj bi moralo biti sistemsko žarišče samodejno postavljeno na elemente, ki lahko prevzamejo sistemsko žarišče (povezave, polja v obrazcih, itd.), ko se krmili po vsebini z brskalniškim delovanjem. Ko je omogočeno, to predstavlja privzeto delovanje NVDA od različice 2019.1 nazaj. Onemogočitev te možnosti ne bo samodejno postavilo v žarišče elementov, ki so lahko v žarišču, ko bodo izbrani s kazalko brskalniškega delovanja. To se lahko odrazi v hitrejši izkušnji brskanja in boljši odzivnosti v brskalniškem delovanju. Žarišče se bo še vedno posodobilo na ta določen element ob interakciji z njim (t.j. pritisk gumba, izbor izbirnika). Ta zmožnost je v preizkušanju od različice NVDA 2019.2.

Zakasnitev premika kazalke (v MS)

Ta možnost vam omogoča nastavitev števila milisekund, v katerih bo NVDA čakala na premik kazalke (točke vnosa) v kontrolnikih, kjer se lahko ureja besedilo. Če boste ugotovili, da izgleda, da NVDA neustrezno sledi kazalko, npr. izgleda, da je zmeraj znak zadaj ali ponavlja vrstice, boste morda želeli poskusiti s povečanjem te vrednosti.

Zvrsti beleženja hroščev

Izbirniki na tem seznamu vam dovoljujejo omogočiti točno določene zvrsti sporočil o hroščih v NVDA dnevniku. Beleženje teh sporočil se lahko odrazi v zmanjšani učinkovitosti in velikih dnevniških ddatotekah. Eno od njih vključite samo, če vam je tako izrecno naročeno s strani razvijalca NVDA; npr., ko se ugotavlja, zakaj gonilnik brajeve vrstice ne dela pravilno.

12.2. Raznotere Nastavitve

Razen pogovornega okna NVDA Nastavitev, podmeni Izbire menija NVDA vsebuje več drugih postavk, ki so orisane v nadaljevanju.

12.2.1. Slovarji govora

Meni slovarjev govora, ki se nahaja v Nastavitvah, vsebuje pogovorna okna, ki vam omogočajo upravljanje, kako NVDA izgovarja različne besede ali fraze. Trenutno obstajajo trije različni slovarji govora. Ti so:

Z uporabo pogovornega okna Kretenj Vnosa morate dodeliti lastne kretnje, če želite odpreti katerokoli pogovorno okno teh slovarjev od kjerkoli.

Vsa pogovorna okna slovarjev vsebujejo seznam pravil, ki se uporabljajo procesiranje govora. Pogovorno okno vsebuje tudi gumbe Dodaj, Uredi in Odstrani.

Če želite dodati novo pravilo v slovar, pritisnite gumb Dodaj, izpolnite polja, ki se prikažejo v pogovornem oknu, nato pritisnite V redu. Tako boste svoje pravilo videli v seznamu pravil. Toda zaradi zavarovanja, da se je pravilo resnično shranilo, se prepričajte, da ste pritisnili V redu za izhod iz vseh pogovornih oken slovarjev, ko ste končali z dodajanjem in urejanjem pravil.

Pravila NVDA govornega slovarja vam omogočajo spreminjanje enega niza znakov v drugega. Na primer, lahko bi ustvarili pravilo, ki naroča NVDA, da namesto besede "žaba" izgovori "ptič", vedno, ko naleti na to besedo. V pogovornem oknu dodajanja pravila je najlažja pot, da to storite tako, da vnesete ptič v polje vzorca in v polje zanenjave vnesete besedo žaba. Kadar želite vnesti opis pravila, lahko storite tudi to tako, da vnesete opis v polje komentarja (nekaj takega kot: menja ptiča v žabo).

Toda Slovarji govora v NVDA zmorejo še več kot preprosto zamenjavo besed. Pogovorno okno dodajanja pravila vsebuje tudi izbirnik, s katerim lahko izbirate ali naj bo vaše pravilo občutljivo na velike črke ali ne. To pomeni, da NVDA pravilo obravnava drugače takrat, ko je beseda zapisana z velikimi črkami kot takrat, ko je beseda zapisana z malimi. Privzeto NVDA ni občutljiva na velike črke.

Na koncu vam set radijskih gumbov omogoča, da NVDA sporočite ali naj se vzorec uporablja kjerkoli, ali naj se vzorec uporablja samo takrat, ko je to cela beseda ali naj se vzorec obravnava kot "regularen izraz". Nastavitev cele besede pomeni, da bo vzorec kot zamenjava v uporabi samo takrat, ko vzorec ne bo del daljše besede. Ta pogoj se izpolni, ko so znaki povsem pred in za besedo vse drugo razen črka, cifra ali podčrtaj ali, če tam ni popolnoma nobenih znakov. Tako prejšnji primer zamenjave vzorca "ptič" v besedo "žaba" ne bo pokazal nobenih rezultatov ob določitvi, da se vzorec nanaša na celotno besedo, če bomo govorili o "ptičjem" ali "pticah".

Regularni izraz je vzorec, ki vsebuje posebne simbole, ki omogočajo zapis več kot enega znaka istočasno, ali zapis samo števil, črk in podobno. To je samo nekaj primerov. Regularnih izrazov ta uporabniški vodič ne pokriva, ker obstaja precej vodičev v spletu, kjer je na voljo več informacij.

12.2.2. Izgovorjava ločil/simbolov

To pogovorno okno vam omogoča menjavo zgovornosti, kar pomeni, kdaj se določen simbol izgovori. Lahko pa določite tudi, kaj naj se izgovori namesto imena simbola.

Jezik, čigar izgovorjavo se trenutna ureja, je prikazan v naslovu pogovornega okna. Opozarjamo, da se to pogovorno okno zanaša na "Zaupaj jeziku osebe za procesiranje simbolov in znakov", možnost, ki se nahaja v zvrsti Nastavitev Govora pogovornega okna NVDA Nastavitev; tako NVDA uporablja jezik osebe namesto globalne nastavitve za jezik, ko to možnost omogočite.

Za menjavo simbola, ga najprej izberite s seznama simbolov. Vi lahko filtrirate simbole z vnosom simbola ali delom simbolove zamenjave v polje za urejanje Preseji med.

Če želite dodati nov simbol, pritisnite gumb Dodaj. V pogovorno okno, ki se prikaže, vnesite željeni simbol in pritisnite gumb V redu. Nato, kot velja za druge simbole, izpolnite polja tega simbola.

Simbol, ki ste ga prej dodali, lahko odstranite tako, da pritisnete gumb Odstrani.

Ko zaključite z delom, pritisnite V redu, da spremembe shranite ali Prekliči, če želite spremembe zavreči.

12.2.3. Kretnje Vnosa

V tem pogovornem oknu lahko prilagajate kretnje vnosa, kot so tipke na tipkovnici, gumbi na brajevi vrstici, in podobno ukazom za NVDA.

Pokažejo se samo tisti ukazi, ki so bili na voljo tik preden ste odprli to pogovorno okno. Na primer, če želite spremeniti kretnje vnosa, ki se nanašajo na brskalniško delovanje, morate odpreti pogovorno okno kretenj vnosa med tem, ko ste v brskalniškem delovanju.

To pogovorno okno vsebuje drevo, kjer so razvrščeni NVDA ukazi, ki so na voljo ločeni po kategorijah. Ukaze lahko presejete (filtrirate) tudi tako, da vnesete eno ali več besed imena ukaza v za to namenjeno vnosno polje. Vrstni red besed ni pomemben. Vsaka kretnja, ki se nanaša na ukaz je razvrščena pod ukazom.

Če želite dodati kretnjo vnosa posameznemu ukazu, izberite ukaz in pritisnite gumb Dodaj. Nato izvedite kretnjo, za katero želite, da je povezana s tem ukazom; npr. pritisk tipke na tipkovnici ali gumba na brajevi vrstici. Pogosto se kretnja lahko interpretira na več načinov. Na primer, ko pritisnete tipko na tipkovnici, lahko določite, da se določi samo za to obliko tipkovnice npr. Prenosnik ali Namizje (običajna razporeditev), lahko pa določite, da kretnja velja za vse postavitve tipkovnice. V takem primeru se bo prikazal meni, kjer boste lahko izbrali ustrezno možnost.

Za odstranitev kretnje vnosa s posameznega ukaza, izberite kretnjo in pritisnite gumb Odstrani.

Ko zaključite z delom, pritisnite gumb V redu, da shranite spremembe ali gumb Prekliči, če spremembe želite zavreči.

12.3. Shranjevanje in ponovno Nalaganje konfiguracije

Privzeto bo NVDA samodejno shranila vaše nastavitve ob izhodu. Vendar to lahko spremenite v splošnih možnostih pod Nastavitvami. Če želite kadarkoli ročno shraniti nastavitve, izberite postavko Shrani konfiguracijo v glavnem meniju NVDA (Nastavitve)

Če kadarkoli naredite napako pri vaših nastavitvah in želite, da se NVDA povrne na zadnje shranjeno stanje, izberite postavko "Vrni na zadnjo shranjeno konfiguracijo" v glavnem meniju NVDA. Lahko pa vedno ponastavite NVDA na tovarniške nastavitve z izbiro postavke Ponastavi na tovarniško konfiguracijo, ki se prav tako nahaja v meniju NVDA.

Naslednji NVDA ukazi so tudi na voljo:

ime Običajna razporeditev razporeditev Prenosnik Opis
Shrani konfiguracijo NVDA+control+c NVDA+control+c Shrani vašo zadnjo konfiguracijo tako, da ni izgubljena, ko zapustite NVDA.
Povrni konfiguracijo NVDA+control+r NVDA+control+r Enojni pritisk povrne na stanje zadnje shranjene konfiguracije. Trojni pritisk povrne stanje konfiguracije na tovarniško.

12.4. Profili Konfiguracije

Včasih želite različne nastavitve za različne situacije. Na primer, da želite, da NVDA poroča o zamikih (imate to možnost vključeno) medtem, ko urejate ali da je vključeno poročanje o lastnostih pisave, ko dokument oblikujete. To vam NVDA omogoča skozi uporabo Profilov Konfiguracije.

Profil konfiguracije vsebuje samo tiste nastavitve, ki so se spremenile med tem, ko je bil profil v urejanju. V profilih konfiguracije se lahko spremenijo skoraj vse nastavitve razen tistih v zvrsti Splošno v pogovornem oknu NVDA Nastavitev, ki vplivajo na delovanje NVDA v celoti.

Profili konfiguracije se lahko aktivirajo ročno preko pogovornega okna ali z uporabo dodanih kretenj po meri. Lahko pa se aktivirajo tudi samodejno glede na prožilec. Prožilec je lahko prehod v izbran program.

12.4.1. Osnovno Upravljanje

S profili konfiguracije lahko upravljate z izbiro Profilov Konfiguracije v meniju NVDA. To lahko storite tudi z uporabo sledečega ukaza na tipkovnici:

Prva možnost nadzora je seznam profilov na voljo, med katerimi lahko izbirate. Ko odprete pogovorno okno, je izbran profil, ki ga pravkar urejate. Dodatne informacije se pokažejo ob aktivnem profilu. Tako lahko ugotovimo, ali je profil aktiviran ročno, preko prožilca in/ali je v stanju urejanja.

Če želite preimenovati ali izbrisati profil, Izberite ustrezen gumb (Odstrani/Preimenuj).

Pritisnite gumb Zapri, da zaprete to pogovorno okno.

12.4.2. Ustvarjanje Profila

Če želite ustvariti nov profil, pritisnite gumb Novo.

V pogovornem oknu za nov profil, lahko določite ime novega profila. Lahko izberete tudi, kako naj se ta profil uporablja. Če ta profil želite aktivirati ročno, izberite ročna aktivacija (privzeta možnost). Drugače izberite prožilec, ki bo samodejno aktiviral izbran profil. Zaradi udobnejšega delovanja, če polje z imenom pustite prazno, ga bo izpolnil izbran prožilec, ki aktivira profil. Glejte spodaj, če želite dobiti več informacij o prožilcih profilov.

Pritisk gumba V redu bo zaprl pogovorno okno profilov konfiguracije in ustvaril profil z izbranimi značilnostmi.

12.4.3. Ročna aktivacija

Profil ročno aktivirate tako, da ga izberete in pritisnete gumb Sproži. Ko je profil enkrat aktiviran, ga še vedno lahko preglasijo profili s prožilci, vendar bodo nastavitve tega profila prevladale nad tistimi iz profila s prožilcem. Na primer, če profil sproži trenuten program in je poročanje povezav omogočeno v tem profilu, vendar je ista nastavitev v profilu, ki se ročno aktivira izključena, NVDA ne bo sporočala povezav. Toda, če zamenjate glas v profilu na prožilec in tega niste nikoli storili v profilu, ki se aktivira ročno, bo NVDA upoštevala nastavitev profila na prožilec. Vsaka nastavitev, ki jo boste spremenili, se bo shranila v profilu, ki ga aktivirate ročno. Za deaktivacijo ročno aktiviranega profila, ga izberite v seznamu pogovornega okna Konfiguracije profilov in pritisnite gumb Ročno deaktiviraj.

12.4.4. Prožilci

Pritisk gumba Prožilci v pogovornem oknu Konfiguracije profilov vam omogoča spreminjanje profilov, ki se morajo aktivirati ob različnih dogodkih. To pomeni, da se aktivirajo različni prožilci.

Seznam prožilcev prikazuje seznam prožilcev, ki so trenutno na voljo. Večinoma so to sledeči:

Za spremembo profila, ki naj se navezuje na posamezen prožilec, ki ga samodejno aktivira, izberite prožilec in potem izberite še odgovarjajoč profil iz seznama. Lahko izberete tudi (Normalno konfiguracijo), če želite, naj profili ne bodo v uporabi.

Pritisnite gumb Zapri, da se vrnete v glavno pogovorno okno Konfiguracije profilov.

12.4.5. Urejanje Profila

Če uporabljate ročno aktiviran profil, bo vsaka nastavitev, ki jo boste spremenili, v ta profil. Drugače bo nastavitev shranjena v zadnji samodejno aktiviran profil. Na primer, če ste profil povezali s prožilcem Beležnice, in potem Beležnico odprete ali se premaknete vanjo, se bo vsaka sprememba nastavitev shranila v ta profil. Če za posamezno situacijo ne obstaja niti profil z ročno aktivacijo niti profil s prožilcem, se bo vsaka sprememba nastavitev shranila v Normalno konfiguracijo.

Za urejanje profila, ki je povezan s prožilcem "Preberi vse", morate ročno aktivirati ta profil.

12.4.6. Začasno Onemogočanje Prožilcev

Včasih je uporabno, če lahko začasno onemogočimo vse prožilce. Tak primer se pojavi, ko želite urejati profil, ki se aktivira ročno ali Normalno konfiguracijo brez motenj profilov na prožilcu. To storite s potrditvijo izbirnika Začasno onemogoči vse prožilce v pogovornem oknu Konfiguracije profilov.

Za preklop stikala na onemogočitev prožilcev od kjerkoli, prosimo, določite kretnjo po meri z uporabo pogovornega okna Kretenj Vnosa.

12.4.7. Aktiviranje profila z uporabo kretenj vnosa

Ob dodajanju vsakega profila mu lahko dodelite eno ali več kretenj vnosa za njegovo aktivacijo. Privzeto profili konfiguracije nimajo dodeljene kretenj vnosa. Kretnje za aktivacijo profila lahko dodate z uporabo pogovornega okna Kretenj Vnosa. Vsak profil ima svoje vnosno mesto v zvrsti profilov konfiguracije. Ko boste profil preimenovali, bodo vse morebitne kretnje, ki ste jih predhodno dodali, še vedno na voljo. Odstranitev profila bo samodejno izbrisala kretnje povezane z njim.

12.5. Mesta datotek z Nastavitvami

Prenosljive različice NVDA hranijo vse nastavitve in dodatke v imeniku z imenom userConfig, ki se nahaja v imeniku NVDA.

Nameščene različice NVDA hranijo vse nastavitve in dodatke v posebnem imeniku, ki se nahaja v vašem uporabniškem profilu. To pomeni, da ima lahko vsak uporabnik svoj set nastavitev v NVDA. Za odpiranje vašega imenika z nastavitvami od kjerkoli lahko uporabite Pogovorno okno Kretenj Vnosa, če boste dodajali kretnjo po meri. Poleg tega lahko v nameščeni različici NVDA, lahko greste v začetnem meniju prek programov -> NVDA -> razišči imenik uporabniške konfiguracije.

Nastavitve NVDA, ko deluje med vpisom ali na NUR namizjih, se hranijo v imeniku systemConfig v namestitvenem imeniku NVDA. Običajno se teh nastavitev ne bi smelo dotikati. Za spremembo delovanja NVDA med vpisom ali na NUR namizjih nastavite NVDA, kot želite, da deluje medtem, ko ste vpisani v Okna, shranite to konfiguracijo in potem pritisnite gumb "Uporabljaj trenutno shranjene nastavitve med vpisom in drugih "varnih" namizjih" v zvrsti Splošno pogovornega okna NVDA Nastavitev.

13. Dodatna Orodja

13.1. Preglej Dnevnik

Pregledovalnik dnevnika, ki se nahaja v Orodjih v meniju NVDA, vam omogoča ogled vseh zabeleženih dogodkov v dnevnik od zadnjega zagona NVDA pa do trenutka, ko ste začeli pregledovati dnevnik. Uporaba ukaza NVDA+F1 bo odprla pregledovalnik dnevnika in prikazala informacije za razvijalce o trenutnem predmetu krmiljenja.

Poleg branja vsebine, lahko kopijo dnevnika lahko tudi shranite ali osvežite dnevnik, tako da vam prikaže zadnje vnose od tedaj, ko ste dnevnik odprli. Ukazi so na voljo v meniju Pregledovalnika dnevnika.

13.2. Prikazovalnik Govora

Za videče razvijalce programov ali za ljudi, ki predstavljajo NVDA videči publiki, je na voljo plavajoče okno, ki vam omogoča spremljanje vsega besedila, ki ga NVDA trenutno izgovarja.

Če želite omogočiti prikazovalnik govora, označite menijsko postavko "Prikazovalnik Govora" v Orodjih menija NVDA. Če ga želite izključiti, menijsko postavko odznačite.

Okno prikazovalnika govora vsebuje izbirnik, ki je naznačen kot "Pokaži prikazovalnik govora ob zagonu". Če ga izberete, se bo prikazovalnik govora pokazal takoj ob zagonu NVDA. Prikazovalnik govora se bo vedno poskušal odpreti na enaki lokaciji in v enakih dimenzijah, kot jih je zavzemal ob času zadnjega zaprtja.

Ko je prikazovalnik govora omogočen, se stalno posodablja, da vam pokaže besedilo, ki se pravkar izgovarja. Kakorkoli, če kliknete ali postavite žarišče znotraj prikazovalnika, bo NVDA začasno prenehala posodabljati besedilo, tako da ga boste lažje izbrali ali preslikali.

Za vklapljanje in izklapljanje Prikazovalnika Govora od kjer koli, prosimo, dodelite lastno kretnjo z uporabo pogovornega okna Kretenj Vnosa.

13.3. Prikazovalnik Brajice

Za videče razvijalce programov ali za ljudi, ki predstavljajo NVDA videči publiki, je na voljo plavajoče okno, ki vam dovoljuje prikaz brajevega iznosa in besedilo, ki je enako vsakemu brajevemu znaku. Prikazovalnik brajice se lahko uporablja vzporedno s fizično brajevo vrstico; ita bo prikazal enako število celic, kot jih ima fizična naprava. Ko je prikazovalnik brajice omogočen, se stalno posodablja, da vam pokaže brajico, ki naj bi se pokazala na fizični brajevi vrstici.

Za omogočitev prikazovalnika brajice izberite menijsko postavko "Prikazovalnik Brajice" v Orodjih v meniju NVDA. Odznačite menijsko postavko za njegovo onemogočitev.

Fizične brajeve vrstice imajo običajno gumbe, s katerimi uporabniki vrtijo vrstico nazaj ali naprej; za omogočitev vrtenja z orodjem prikazovalnik brajice uporabite pogovorno okno Kretenj Vnosa za določitev bližnjičnih tipk, ki bodo "Vrtele brajevo vrstico nazaj" in "vrtele brajevo vrstico naprej".

Prikazovalnik brajice vsebuje izbirnik imenovan "Pokaži Prikazovalnik brajice ob zagonu". Če je izbran, se bo prikazovalnik brajice odprl, ko se bo NVDA zagnala. Okno prikazovalnika brajice se bo vedno poskušalo ponovno odpreti po isti širini in višini ter na istem položaju, kjer se je zaprlo.

13.4. Python Konzola

NVDA Python konzola, ki se nahaja v Orodjih menija NVDA, je orodje za razvijalce, ki je uporabno za razhroščevanje, splošno inšpekcijo NVDA notranjosti ali inšpekcijo hierarhije dostopnosti v programu. Več informacij, prosimo, poiščite v Vodiču za Razvijalce NVDA (v Angleščini).

13.5. Upravitelj Dodatkov

Upravitelj dodatkov, dostopen preko izbire Orodij v meniju NVDA, vam omogoča namestitev in odstranitev paketov z dodatki za NVDA ter njihovo začasno izključitev ali vključitev. Te dodatke je oskrbela skupnost in vsebujejo prilagojeno kodo, ki lahko doda ali spremeni značilnosti v NVDA ali celo doda podporo večim brajevim vrsticam ali govornim sintezam.

Upravitelj dodatkov vsebuje seznam, ki prikazuje vse dodatke trenutno nameščene v vaši NVDA uporabniški konfiguraciji. Ime paketa, njegovo stanje, njegova različica in avtorji se pokažejo ob vsakem paketu, ostale informacije, kot je opis in URL pa so vidne ob izbiri dodatka in pritisku gumba O dodatku. Če je pomoč za izbran dodatek na voljo, lahko do nje dostopate tako, da pritisnete gumb Pomoč ob izbranem dodatku.

Za brskanje in prenos dodatkov, ki so na voljo na spletu, pritisnite gumb Pridobi dodatke. Ta gumb odpre stran z dodatki za NVDA. Če je NVDA nameščena v vaš računalnik in v njem tudi teče v času nameščanja dodatka, lahko dodatek odprete neposredno iz brskalnika za začetek poteka namestitve, kot je opisano spodaj. V nasprotnem primeru shranite paket z dodatkom in sledite spodnjim navodilom.

Za dodatek, ki ste ga že prej posedovali, pritisnite gumb Namesti. To vam bo omogočilo brskanje za paketom dodatka (nvda-addon datoteko) nekje na vašem računalniku ali mreži. Ko enkrat pritisnete Odpri, se bo začel potek namestitve.

Ko se namešča dodatek, vas bo NVDA najprej zaprosila za potrditev, da res želite namestiti dodatek. Ker je funkcionalnost dodatka znotraj NVDA brez omejitev, kar v teoriji vključuje tudi dostop do vaših osebnih podatkov ali lahko tudi do samega jedra sistema, če je NVDA na sistemu nameščena; je zelo pomembno, da nameščate dodatke samo iz virov, ki jim zaupate. Ko se dodatek namesti, morate NVDA ponovno zagnati, da se dodatek spravi v pogon. Dokler tega ne naredite, bo stanje dodatka v seznamu prikazano kot "Namesti".

Če dodatek želite odstraniti, ga izberite na seznamu z dodatki in pritisnite gumb Odstrani. NVDA vas bo vprašala, če res želite to storiti. Tako kot pri namestitvi, se mora NVDA znova zagnati, da se dodatek popolnoma odstrani. Dokler tega ne naredite, bo stanje dodatka v seznamu prikazano kot "odstrani".

Če želite dodatek samo izključiti, pritisnite gumb "onemogoči." Ko boste želeli izključeni dodatek znova vključiti, pritisnite gumb "omogoči". Izključite lahko tiste dodatke, katerih stanje kaže, da tečejo ali pa da so "omogočeni", ravno tako pa lahko znova vključite tiste dodatke, katerih stanje kaže, da so "onemogočeni". Ob vsakem pritisku gumba Omogoči/onemogoči, se stanje dodatka spremeni, tako da boste lahko vedeli, v kakšnem stanju bo deloval dodatek, ko boste NVDA ponovno zagnali. Če je bil dodatek prej onemogočen, je njegovo stanje prikazano kot "omogočeno po ponovnem zagonu. Če je bil dodatek prej "omogočen", je njegovo stanje prikazano kot "onemogočeno po ponovnem zagonu". Tako kot ob namestitvi ali odstranitvi dodatka, je tudi tu potreben ponovni zagon NVDA, da bodo spremembe stopile v veljavo.

Upravitelj dodatkov vsebuje tudi gumb Zapri, s katerim lahko zaprete pogovorno okno. Neglede na to, če ste namestili, spremenili ali odstranili dodatek, vas bo NVDA vprašala, če jo želite ponovno zagnati, da se bodo lahko spremembe, ki ste jih naredili, uveljavile.

Nekateri starejši dodatki verjetno ne bodo več združljivi s to različico NVDA, ki jo imate. Ob uporabi starejše različice NVDA prav tako nekateri novejši dodatki ne bodo združljivi. Poskus namestitve nezdružljivega dodatka bo rezultiral v napaki z razlago, zakaj je dodatek ocenjen kot nezdružljiv. Za pregled teh nezdružljivih dodatkov , lahko uporabite gumb "poglejte nezdružljive dodatke" za zagon upravitelja nezdružljivih dodatkov.

Za dostop do Upravitelja dodatkov od kjerkoli, prosimo, dodelite lastno kretnjo z uporabo pogovornega okna Kretenj Vnosa.

13.5.1. Upravitelj Nezdružljivih Dodatkov

Upravitelj Nezdružljivih Dodatkov, do katerega se lahko dostopa prek gumba "preglej nezdružljive dodatke" v Upravitelju dodatkov, vam dovoljuje pregled kateregakoli nezdružljivega dodatka in razlog, zakaj je bil ocenjen kot nezdružljiv. Dodatki se ocenijo kot nezdružljivi takrat, ko se niso posodobili tako, da bi delovali skladno z večjimi spremembami v NVDA ali, ko se zanašajo na zmožnost, ki ni na voljo v različici NVDA, katera se uporablja. Upravitelj nezdružljivih dodatkov vsebuje kratko sporočilo o njegovem namenu kot tudi različico NVDA. Nezdružljivi dodatki so predstavljeni na seznamu z naslednjimi stolpci:

  1. Paket, ime dodatka
  2. Različica, različica dodatka
  3. Razlog nezdružljivosti, razlaga, zakaj je dodatek ocenjen kot nezdružljiv

Upravitelj nezdružljivih dodatkov ima tudi gumb "O dodatku...". To pogovorno okno vas bo oskrbelo s podrobnimi informacijami o dodatku, kar vam bo v pomoč, ko boste skušali stopiti v stik z avtorjem dodatka.

13.6. Ustvari prenosljivo kopijo

To bo odprlo pogovorno okno, ki vam dovoljuje ustvarjanje prenosljive kopije NVDA iz nameščene različice. Po drugi strani, ko bo tekla prenosljiva kopija NVDA, se bo v dodatnem podmeniju Orodij pokazala menijska postavka "namesti NVDA na ta PC" namesto "ustvari prenosljivo kopijo".

Pogovorno okno za ustvarjanje prenosljive kopije NVDA ali za namestitev NVDA na ta PC vasbo pozval k izbiri poti za mapo, kjer bi morala NVDA ustvariti prenosljivo kopijo ali v katero bi se morala NVDA namestiti.

V tem pogovornem oknu lahko omogočite ali onemogočite sledeče:

13.7. Zaženi orodje za odpravljanje težav z registracijo COM knjižnic...

Nameščanje in odstranjevanje programov v računalnik lahko v nekaterih slučajih povzroči deregistracijo COM DLL datotek. Ker se COM Vmesniki, kot je IAccessible, zanašajo na pravilne COM DLL registracije, se težave lahko pojavijo v slučajih, ko manjka pravilna registracija.

To se lahko zgodi NPR. po namestitvi in odstranitvi Adobe Readerja, Math Playerja in drugih programov.

Manjkajoča registracija lahko povzroči težave v brskalnikih, namiznih aplikacijah, opravilni vrstici in v drugih vmesnikih.

Bolj natančno, z zagonom tega orodja se lahko rešijo naslednje težave:

13.8. Ponovno Naloži vtičnike

Ta postavka, ko jo sprožite, ponovno naloži aplikacijske module in globalne vtičnike brez potrebe po ponovnem zagonu NVDA, kar je lahko uporabno za razvijalce.

14. Podprte Govorne Sinteze

Ta razdelek vsebuje informacije o govornih sintezah, ki jih podpira NVDA. Za bolj razširjen seznam tako brezplačnih kot plačljivih govornih sintez, ki jih lahko kupite in prenesete za uporabo z NVDA, si, prosimo, oglejte stran z dodatnimi glasovi za NVDA.

14.1. eSpeak NG

Govorna sinteza eSpeak NG je vgrajena neposredno v NVDA in ne potrebuje namestitve posebnih gonilnikov ali drugih komponent. NVDA privzeto začne uporabljati eSpeak NG v operacijskih sistemih Windos 7, 8 in 8.1, v operacijskem sistemu Windows 10 pa privzeto uporablja Windows OneCore. Ker je ta sinteza vgrajena v NVDA, je to čudovita izbira, ko NVDA poganjamo z USB ključka na drugih sistemih.

Vsak glas, ki prihaja z eSpeakom NG, govori svoj jezik. Sinteza eSpeak NG podpira več kot 43 različnih jezikov.

Na voljo je tudi precej oseb, med katerimi lahko izbirate, da imitirajo zvoke različnih glasov.

14.2. Microsoft Speech API različice 4 (SAPI 4)

SAPI 4 je starejši Microsoftov standard za programske govorne sinteze. NVDA še vedno podpira to možnost, če imajo uporabniki sinteze temelječe na SAPI 4, že nameščene. Toda Microsoft te možnosti ne podpira več in tudi potrebnih komponent Microsoft ne ponuja več.

Ko boste uporabljali take sinteze z NVDA, bodo prikazani vsi možni glasovi (dostopni v zvrsti Govor pogovornega okna NVDA Nastavitev ali prek Kroga Nastavitev Sinteze), iz vseh SAPI 4 pogonov, ki so se našli v vašem sistemu.

14.3. Microsoft Speech API različice 5 (SAPI 5)

SAPI 5 je trenuten Microsoftov standard za programske govorne sinteze. Veliko govornih sintez, ki je združljivih s tem standardom, je na voljo brezplačno za posedovanje ali prenos prek različnih družb ali spletnih mest, čeprav bo vaš sistem verjetno že imel prednameščeno vsaj eno tako sintezo. Ko uporabljate to sintezo z NVDA, bodo na voljo vsi glasovi (dostopni prek zvrsti Govor pogovornega okna NVDA Nastavitev ali prek Kroga Nastavitev Sinteze) iz vseh pogonov, ki jih je NVDA našla na vašem sistemu.

14.4. Microsoft Speech Platform

Microsoft Speech Platform (Microsoftova govorna platforma) oskrbuje glasove za precejšnje število jezikov, ki se običajno uporabljajo tekom razvoja govornih aplikacij, ki temeljijo na strežniški podpori. Ti glasovi pa se lahko uporabljajo tudi z NVDA.

Za uporabo teh glasov boste morali v sistem namestiti ti dve komponenti:

14.5. Glasovi Windows OneCore

Operacijski sistem Windows 10 vključuje nove glasove, poznane kot "OneCore" ali "mobile" glasove. Glasovi so na voljo za razzlične jezike in ti so bolj odzivni kot so Microsoftovi glasovi, ki so na voljo z uporabo Microsoft Speech API različice 5. V Windows 10 NVDA privzeto uporablja glasove Windows OneCore (eSpeak NG se uporablja v drugih izdajah).

Prosimo, oglejte si Microsoftov članek (verjetno v Angleščini) za seznam trenutno podprtih jezikov z govornimi Microsoftovimi sintezami in navodili, kako te glasove namestiti: https://support.microsoft.com/en-us/help/22797/windows-10-narrator-tts-voices

15. Podprte Brajeve Vrstice

Ta razdelek vsebuje informacije o brajevih vrsticah, ki jih podpira NVDA.

15.1. Vrstice, ki podpirajo samodejno zaznavo v ozadju

NVDA je zmožna zaznati precejšnje število brajevih vrstic v ozadju samodejno tako prek USB povezave kot prek Bluetooth povezave. To vedenje se doseže z izbiro možnosti Samodejno kot prednostne brajeve vrstice iz NVDA pogovornega okna Nastavitev Brajice. Privzeto je ta možnost izbrana.

Sledeče vrstice podpirajo funkcijo samodejne zaznave.

15.2. Freedom Scientific Focus/PAC Mate Series

Vse Focus in PAC Mate vrstice iz podjetja Freedom Scientific, so podprte, ko so na računalnik priključene prek USB ali bluetooth povezave. V sistemu boste morali imeti nameščene gonilnike za Freedom Scientific rajeve vrstice. Če jih še nimate, jih lahko pridobite s https://www2.freedomscientific.com/downloads/focus-40-blue/focus-40-14-blue-downloads.asp. Čeprav ta stran omenja samo Focus Blue vrstico, gonilniki podpirajo vse Freedom Scientific Focus in Pacmate vrstice.

Privzeto NVDA zna samodejno zaznati in se s temi vrsticami tudi povezati prek USB ali bluetooth povezave. Vseeno pa lahko ob konfiguraciji vrstice eksplicitno določite "USB" ali "bluetooth" vrata, da omejite tip povezave v uporabi. To je lahko uporabno ob tem, ko želite Focus vrstico priključiti na računalnik in jo povezati z NVDA prek bluetooth povezave, vseeno pa jo želite polniti prek USB vhoda, ko je tako priključena v sistem. Funkcija Samodejne zaznave brajevih vrstic v NVDA bo zaznala tudi vrstico na vratih USB ali povezavi Bluetooth.

Sledeče prirejene tipke predstavljajo naslednje NVDA ukaze za to vrstico. Prosimo, poglejte si dokumentacijo vrstice za točen opis posamezne tipke in njenega položaja.

Ime Tipka
Pomakni brajevo vrstico nazaj topRouting1 (prva celica na vrstici)
Pomakni brajevo vrstico naprej topRouting20/40/80 (zadnja celica na vrstici)
pomakni brajevo vrstico nazaj leftAdvanceBar
Pomakni brajevo vrstico naprej rightAdvanceBar
stikalo brajeve navezave na leftGDFButton+rightGDFButton
Stikalo leve wiz wheel action leftWizWheelPress
Pomik nazaj z uporabo leve wiz wheel action leftWizWheelUp
Pomik naprej z uporabo leve wiz wheel action leftWizWheelDown
Stikalo desne wiz wheel action rightWizWheelPress
Pomik nazaj z uporabo desne wiz wheel action rightWizWheelUp
Pomik naprej z uporabo desne wiz wheel action rightWizWheelDown
Usmeri na brajevo celico routing
tipka shift+tab brailleSpaceBar+dot1+dot2
tipka tab brailleSpaceBar+dot4+dot5
tipka puščicaGor brailleSpaceBar+dot1
tipka puščicaDol brailleSpaceBar+dot4
tipka control+puščicaLevo brailleSpaceBar+dot2
tipka control+puščicaDesno brailleSpaceBar+dot5
tipka puščicaLevo brailleSpaceBar+dot3
tipka puščicaDesno brailleSpaceBar+dot6
tipka home brailleSpaceBar+dot1+dot3
tipka end brailleSpaceBar+dot4+dot6
tipka control+home brailleSpaceBar+dot1+dot2+dot3
tipka control+end brailleSpaceBar+dot4+dot5+dot6
tipka alt brailleSpaceBar+dot1+dot3+dot4
tipka alt+tab brailleSpaceBar+dot2+dot3+dot4+dot5
tipka alt+shift+tab brailleSpaceBar+dot1+dot2+dot5+dot6
tipka windows+tab brailleSpaceBar+dot2+dot3+dot4
tipka escape brailleSpaceBar+dot1+dot5
tipka windows brailleSpaceBar+dot2+dot4+dot5+dot6
tipka space brailleSpaceBar
tipka windows+d (minimiranje vseh programov) brailleSpaceBar+dot1+dot2+dot3+dot4+dot5+dot6
Sporoči Trenutno Vrstico brailleSpaceBar+dot1+dot4
meni NVDA brailleSpaceBar+dot1+dot3+dot4+dot5

Za novejše modele Focus, ki posedujejo rocker bar tipke (focus 40, focus 80 and focus blue):

Ime Tipka
Premakni brajevo vrstico v prejšnjo vrstico leftRockerBarUp, rightRockerBarUp
Premakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico leftRockerBarDown, rightRockerBarDown

Samo za Focus 80:

Ime Tipka
Pomakni brajevo vrstico nazaj leftBumperBarUp, rightBumperBarUp
Pomakni brajevo vrstico naprej leftBumperBarDown, rightBumperBarDown

15.3. Optelec ALVA serija 6/protocol converter

Tako brajeva vrstica ALVA BC640 kot BC680 iz podjetja Optelec sta podprti, ko se na računalnik priključita prek USB ali bluetooth povezave. Namesto teh lahko priključite starejšo vrstico znamke Optelec, kot je Braille Voyager z uporabo protocol converterja, ki ga je dobavil Optelec. Za uporabo teh vrstic ne potrebujete nobenih posebnih gonilnikov, ki bi morali biti nameščeni v sistem. Potrebno je samo, da se vrstica priključi in nastavi NVDA.

Pomnite: NVDA verjetno ne bo mogla uporabljati vrstico ALVA BC6 prek povezave Bluetooth, ko bo sparjena z uporabo orodja ALVA Bluetooth. Ko ste sparili svojo napravo z uporabo tega orodja in NVDA ne zaznava vaše naprave, vam priporočamo, da sparite vašo vrstico ALVA po navadni poti z uporabo nastavitev Windows Bluetooth.

Pomnite: čeprav ima nekaj od teh vrstic brajevo tipkovnico, te privzeto same upravljajo s prevodom iz brajice v besedilo. To pomeni, da sistem brajevega vnosa, ki ga uporablja NVDA, ni v uporabi v privzeti situaciji (t.j. nastavitev za tabelo brajevega vnosa nima nobenega učinka). Pri vrsticah ALVA z zadnjo strojno kodo (firmware) je možno onemogočiti to HID simulacijo tipkovnice z uporabo kretnje vnosa.

Sledeče tipke so pripete k naslednjim ukazom v NVDA za to vrstico. Prosimo, preglejte dokumentacijo vrstice, da boste vedeli, kje se posamezna tipka nahaja.

Ime Tipka
Pomakni brajevo vrstico nazaj t1,etouch1
Premakni brajevo vrstico v prejšnjo vrstico t2
Premakni na trenutni položaj žarišča t3
Premakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico t4
Pomakni brajevo vrstico naprej t5, etouch3
Usmeri na brajevo celico routing
Sporočaj oblikovanje besedila pod brajevo celico secondary routing
Stikalo HID simulacije tipkovnice t1+spEnter
Premakni v zgornjo vrstico pregleda t1+t2
Premakni v spodnjo vrstico pregleda t4+t5
Preklopi način delovanja v brajevi metodi t1+t3
Sporoči naslov etouch2
Sporoči vrstico stanja etouch4
tipka shift+tab sp1
tipka alt sp2, alt
tipka escape sp3
tipka tab sp4
tipka puščicaGor spUp
tipka puščicaDol spDown
tipka puščicaLevo spLeft
tipka puščicaDesno spRight
tipka enter spEnter, enter
Sporoči datum/čas sp2+sp3
Meni NVDA sp1+sp3
tipka windows+d (minimiranje vseh programov) sp1+sp4
tipka windows+b (postavi se v sistemski pladenj) sp3+sp4
tipka windows sp1+sp2, windows
tipka alt+tab sp2+sp4
tipka control+home t3+spUp
tipka control+end t3+spDown
tipka home t3+spLeft
tipka end t3+spRight
tipka control control

15.4. Vrstice Handy Tech

NVDA podpira večino vrstice podjetja Handy Tech, ko so priključene na računalnik prek vrat USB, serijskih vrat ali bluetooth povezave. V primeru uporabe starejših vrstic, boste morali gonilnike zanje prenesti in namestiti v sistem s spletnega mesta Handy Tech.

Sledeče vrstice niso podprte "iz škatle" vendar se jih lahko uporablja s pomočjo handy Techovega univerzalnega gonilnika in NVDA dodatka:

Sledeče tipke so ukazi za vrstice Handy Tech ob uporabi z NVDA. Prosimo, glejte dokumentacijo vrstice, da boste vedeli, kje senahaja katera tipka.

Ime Tipka
Pomakni brajevo vrstico nazaj levo, gor, b3
Pomakni brajevo vrstico naprej desno, dol , b6
Premakni brajevo vrstico v prejšnjo vrstico b4
Premakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico b5
Usmeri na brajevo celico routing
tipka shift+tab esc, leva tipka s trojno funkcijo gor+dol
tipka alt b2+b4+b5
tipka escape b4+b6
tipka tab enter, desna tipka s trojno funkcijo gor+dol
tipka enter esc+enter, leva+desna tipka s trojno funkcijo gor+dol, pritisk smerne paličice
tipka puščicaGor smerna paličica gor
tipka puščicaDol smerna paličica dol
tipka puščicaLevo smerna paličica levo
tipka puščicaDesno smerna paličica desno
Meni NVDA b2+b4+b5+b6
Stikalo za preklop brajeve navezave na b2
Stikalo za preklop brajeve utripalke b1
Stikalo za preklop predstavitve kontekstne informacije v žarišču b7
Stikalo za preklop brajevega vnosa space+b1+b3+b4 (space+capital B)

15.5. MDV Lilli

Brajeva vrstica Lilli na voljo z MDV je podprta. Za uporabo te vrstice vam ni potrebno namestiti posebnih gonilnikov. Vrstico je potrebno samo priključiti in konfigurirati NVDA.

Ta vrstica ne podpira funkcije samodejne zaznave brajeve vrstice v ozadju v NVDA.

Sledeče tipke so prirejene za uporabo te vrstice z NVDA. Prosimo, poglejte si dokumentacijo za opis položaja tipk.

Ime Tipka
Pomakni brajevo vrstico nazaj LF
Pomakni brajevo vrstico naprej RG
Premakni brajevo vrstico v prejšnjo vrstico UP
Premakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico DN
Usmeri na brajevo celico route
tipka shift+tab SLF
tipka tab SRG
tipka alt+tab SDN
tipka alt+shift+tab SUP

15.6. Brajeve Vrstice Baum/Humanware/APH/Orbit

Precej Baumovih, HumanWarovih, APH in vrstic Orbit je podprtih, ko jih priključimo prek USB, bluetooth ali serijske povezave. To vključuje:

Verjetno dela še nekaj drugih vrstic izdelovalca Baum, vendar niso bile testirane.

Če boste priključili vrstice prek USB povezave in te ne bodo uporabljale "HID", boste morali najprej namestiti gonilnik, ki ga je oskrbel izdelovalec. Za VarioUltra, Pronto! uporabite HID. Refreshabraille in Orbit Reader 20 lahko uporabljata HID če bosta pravilno nastavljeni.

USB serial delovanje vrstice Orbit Reader 20 je trenutno podprto samo v sistemu Windows 10. V drugih primerih namesto tega raje uporabite USB HID.

Sledeče tipke teh vrstic so prirejene za delovanje skupaj z NVDA. Prosimo, poglejte si dokumentacijo vrstice za točen opis položaja posamezne tipke.

Ime Tipka
Pomakni brajevo vrstico nazaj d2
Pomakni brajevo vrstico naprej d5
Premakni brajevo vrstico v prejšnjo vrstico d1
Premakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico d3
Usmeri na brajevo celico routing

Velja za vrstice, ki imajo krmilno palčko:

Ime Tipka
Tipka puščicaGor up
tipka puščicaDol down
tipka puščicaLevo left
tipka puščicaDesno right
tipka enter select

15.7. hedo ProfiLine USB

Hedo ProfiLine USB iz podjetja hedo Reha-Technik je podprta. Najprej morate za uporabo te vrstice namestiti USB gonilnik, ki ga je oskrbel izdelovalec.

Ta vrstica ne podpira funkcije samodejne zaznave brajeve vrstice v ozadju v NVDA.

Sledeče tipke so prirejene za delovanje z NVDA. Prosimo, poglejte si dokumentacijo vrstice, za opis položaja posamezne tipke.

Ime Tipka
Pomakni brajevo vrstico nazaj K1
Pomakni brajevo vrstico naprej K3
Premakni brajevo vrstico v prejšnjo vrstico B2
Premakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico B5
Usmeri na brajevo celico routing
Stikalo zamenjave brajevega načina K2
Preberi vse B6

15.8. hedo MobilLine USB

Hedo MobilLine USB iz podjetja hedo Reha-Technik je podprta. Najprej morate za uporabo te vrstice namestiti gonilnik, ki ga je oskrbel izdelovalec.

Ta vrstica ne podpira funkcije samodejne zaznave brajeve vrstice v ozadju v NVDA.

Sledeče tipke so prirejene za delovanje z NVDA. Prosimo, oglejte si dokumentacijo za točen opis položaja posamezne tipke.

Ime Tipka
Pomakni brajevo vrstico nazaj K1
Pomakni brajevo vrstico naprej K3
Premakni brajevo vrstico v prejšnjo vrstico B2
Premakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico B5
Usmeri na brajevo celico routing
Stikalo zamenjave brajevega načina K2
Preberi vse B6

15.9. HumanWare Brailliant BI/B Series/ BrailleNote Touch

Brailliant BI in B seriji vrstic iz podjetja HumanWare, vključno z BI 14, BI 32, BI 40 in B 80, sta podprti, ko jih priključimo prek USB ali bluetooth povezave. Če jih v sistem želite priključiti prek USB povezave in protokola HumanWare, morate najprej namestiti gonilnik, ki ga je oskrbel izdelovalec. USB gonilnikov ne potrebujete, če bo vrstica delala prek protokola OpenBraille.

Sledeče posebne naprave so tudi podprte (in ne potrebujejo nobenih dodatnih gonilnikov za namestitev):

Sledeče tipke na vrsticah Brailliant BI/B and BrailleNote touch so prirejene za delovanje z NVDA. Prosimo, poglejte si dokumentacijo vrstice za opis točnega položaja posamezne tipke.

15.9.1. Povezane Tipke za Vse modele

Ime Tipka
Pomakni brajevo vrstico nazaj left
Pomakni brajevo vrstico naprej right
Premakni brajevo vrstico v prejšnjo vrstico up
Premakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico down
Usmeri na brajevo celico routing
stikalo brajeve navezave z up+down
tipka puščicaGor space+dot1
tipka puščicaDol space+dot4
tipka puščicaLevo space+dot3
tipka puščicaDesno space+dot6
tipka shift+tab space+dot1+dot3
tipka tab space+dot4+dot6
tipka alt space+dot1+dot3+dot4 (space+m)
tipka escape space+dot1+dot5 (space+e)
tipka enter dot8
tipka windows space+dot3+dot4
tipka alt+tab space+dot2+dot3+dot4+dot5 (space+t)
Meni NVDA space+dot1+dot3+dot4+dot5 (space+n)
tipka windows+d (minimiranje vseh programov) space+dot1+dot4+dot5 (space+d)
Preberi vse space+dot1+dot2+dot3+dot4+dot5+dot6

15.9.2. Povezane tipke za Brailliant BI 32, BI 40 and B 80

Ime Tipka
Meni NVDA c1+c3+c4+c5 (ukaz n)
tipka windows+d (minimiranje vseh programov) c1+c4+c5 (ukaz d)
Preberi vse c1+c2+c3+c4+c5+c6

15.9.3. Povezane tipke za Brailliant BI 14

Ime Tipka
tipka puščica gor joystick up
tipka puščica dol joystick down
tipka puščica levo joystick left
tipka puščica desno joystick right
tipka enter joystick action

15.10. HIMS Braille Sense/Braille EDGE/Smart Beetle/Sync Braille Serija

NVDA podpira Braille Sense, Braille EDGE, Smart Beetle in vrstice Sync Braille iz podjetja Hims, ko jih priključite prek USB ali bluetooth. Če jih priključujete prek USB, boste morali v sistem namestiti USB gonilnike, ki jih je dobavilo podjetje HIMS. Te lahko prenesete od tod: http://www.himsintl.com/upload/HIMS_USB_Driver_v25.zip

Sledijo tipke, ki so pripete k posameznim NVDA ukazom. Prosimo, oglejte si dokumentacijo posamezne vrstice, za točno lokacijo posamezne tipke.

Ime Tipka
Usmeri na brajevo celico routing
Zavrti brajevo vrstico nazaj leftSideScrollUp, rightSideScrollUp, leftSideScroll
Zavrti brajevo vrstico naprej leftSideScrollDown, rightSideScrollDown, rightSideScroll
Pomakni brajevo vrstico v predhodno vrstico leftSideScrollUp+rightSideScrollUp
Pomakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico leftSideScrollDown+rightSideScrollDown
Pomakni se v predhodno vrstico v pregledu rightSideUpArrow
Pomakni se v naslednjo vrstico v pregledu rightSideDownArrow
Pomakni se na predhodni znak v pregledu rightSideLeftArrow
Pomakni se na naslednji znak v pregledu rightSideRightArrow
Pomakni se na trenutno žarišče leftSideScrollUp+leftSideScrollDown, rightSideScrollUp+rightSideScrollDown, leftSideScroll+rightSideScroll
tipka control smartbeetle:f1, brailleedge:f3
tipka windows f7, smartbeetle:f2
tipka alt dot1+dot3+dot4+space, f2, smartbeetle:f3, brailleedge:f4
tipka shift f5
tipka insert dot2+dot4+space, f6
tipka applications dot1+dot2+dot3+dot4+space, f8
tipka Caps Lock dot1+dot3+dot6+space
tipka tab dot4+dot5+space, f3, brailleedge:f2
tipka shift+alt+tab f2+f3+f1
tipka alt+tab f2+f3
tipka shift+tab dot1+dot2+space
tipka end dot4+dot6+space
tipka control+end dot4+dot5+dot6+space
tipka home dot1+dot3+space, smartbeetle:f4
tipka control+home dot1+dot2+dot3+space
tipka alt+f4 dot1+dot3+dot5+dot6+space
tipka puščicaLevo dot3+space, leftSideLeftArrow
tipka control+shift+puščicaLevo dot2+dot8+space+f1
tipka control+puščicaLevo dot2+space
tipka shift+alt+puščicaLevo dot2+dot7+f1
tipka alt+puščicaLevo dot2+dot7
tipka puščicaDesno dot6+space, leftSideRightArrow
tipka control+shift+puščicaDesno dot5+dot8+space+f1
tipka control+puščicaDesno dot5+space
tipka shift+alt+puščicaDesno dot5+dot7+f1
tipka alt+puščicaDesno dot5+dot7
tipka pageUp dot1+dot2+dot6+space
tipka control+pageUp dot1+dot2+dot6+dot8+space
tipka upArrow dot1+space, leftSideUpArrow
tipka control+shift+puščicaGor dot2+dot3+dot8+space+f1
tipka control+puščicaGor dot2+dot3+space
tipka shift+alt+puščicaGor dot2+dot3+dot7+f1
tipka alt+puščicaGor dot2+dot3+dot7
tipka shift+puščicaGor leftSideScrollDown+space
tipka pageDown dot3+dot4+dot5+space
tipka control+pageDown dot3+dot4+dot5+dot8+space
tipka puščicaDol dot4+space, leftSideDownArrow
tipka control+shift+puščicaDol dot5+dot6+dot8+space+f1
tipka control+puščicaDol dot5+dot6+space
tipka shift+alt+puščicaDol dot5+dot6+dot7+f1
tipka alt+puščicaDol dot5+dot6+dot7
tipka shift+puščicaDol space+rightSideScrollDown
tipka escape dot1+dot5+space, f4, brailleedge:f1
tipka delete dot1+dot3+dot5+space, dot1+dot4+dot5+space
tipka f1 dot1+dot2+dot5+space
tipka f3 dot1+dot2+dot4+dot8
tipka f4 dot7+f3
tipka windows+b dot1+dot2+f1
tipka windows+d dot1+dot4+dot5+f1
tipka control+insert smartbeetle:f1+rightSideScroll
tipka alt+insert smartbeetle:f3+rightSideScroll

15.11. Brajeve Vrstice Seika

Brajeve vrstice Seika v različici 3, 4 in 5 (40 celic) in Seika80 (80 celic) iz podjetja Nippon Telesoft NVDA podpira. Več informacij o teh vrsticah in potrebne gonilnike lahko najdete na https://en.seika-braille.com/down/index.html Obvezno morate najprej namestiti USB gonilnike, ki ste jih prejeli s strani proizvajalca.

Ta vrstica ne podpira funkcije samodejne zaznave brajeve vrstice v ozadju v NVDA.

Sledijo tipke, ki so pripete k NVDA ukazom. Prosimo, oglejte si dokumentacijo vrstic za opis točne lokacije, kjer lahko posamezne tipke najdete.

Ime Tipka
Zavrti brajevo vrstico nazaj left
Zavrti brajevo vrstico naprej right
Pomakni brajevo vrstico v predhodno vrstico b3
Pomakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico b4
Preklapljaj zvezanost braja na b5
Izgovori vse b6
tab b1
shift+tab b2
alt+tab b1+b2
NVDA Meni left+right
Usmeri na brajevo celico routing

15.12. Papenmeier BRAILLEX Novejši Modeli

Podprte so naslednje Brajeve vrstice:

Te vrstice ne podpirajo funkcije samodejne zaznave brajeve vrstice v ozadju v NVDA.

Če je bil BrxCom nameščen, bo NVDA BrxCom uporabila. BrxCom je orodje, ki omogoča neodvisno uporabo tipkovnice brajeve vrstice od bralnika zaslona. Vnašanje prek tipkovnice je mogoče z vrsticami Trio in BRAILLEX Live.

Večina vrstic ima t.i. lahko dostopni trak (v angleščini Easy Access Bar - EAB), ki omogoča hitro in intuitivno izvajanje operacij. Trak se lahko premakne v štiri smeri in vsaka smer ima v splošnem dve stikali. Seriji C in Live sta edini izjemi tega pravila.

Serija c in nekaj drugih vrstic ima dvojno vrsto napotitvenih tipk, pri čemer zgornja vrsta igra vlogo sporočevalke informacij o oblikovanju izbrane celice. Držanje ene od zgornjih napotitvenih tipk in pritisk EAB na napravah serije c, oponaša drugo stanje stikala. Serija Live ima samo eno vrsto napotitvenih tipk in EAB se lahko premakne samo za en korak v izbrani smeri. Drugo stanje lahko dosežete tako, da pritisnete eno od napotitvenih tipk in trak potisnete v izbrani smeri. Pritisk in držanje tipk gor, dol, levo in desno, ali pritisk EAB, povzroči ponavljanje odgovarjajočega dejanja posamezni tipki.

V splošnem so na voljo naslednje tipke za te vrstice:

Ime Tipka
l1 tipka Levo spredaj
l2 tipka Levo zadaj
r1 tipka Desno spredaj
r2 tipka Desno zadaj
up 1 korak navzgor
up2 2 koraka navzgor
left 1 korak levo
left2 2 koraka levo
right 1 korak desno
right2 2 koraka desno
dn 1 korak navzdol
dn2 2 Koraka navzdol

Sledijo s strani proizvajalca Papenmeier določeni ukazi za NVDA:

Ime Tipka
Zavrti brajevo vrstico nazaj left
Zavrti brajevo vrstico naprej right
Premakni brajevo vrstico v predhodno vrstico up
Premakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico dn
Usmeri na brajevo celico routing
Sporoči trenutni znak v pogledu l1
Sproži trenutni predmet krmiljenja l2
preklapljaj brajevo navezavo r2
Sporoči naslov l1+up
Sporoči Vrstico Stanja l2+down
Premakni se na predmet z vsebino up2
Premakni se na prvi predmet znotraj vsebine dn2
Premakni se na predhodni predmet left2
Premakni se na naslednji predmet right2
Sporoči oblikovanje besedila pod brajevo celico upper routing row

Model Trio ima štiri dodatne tipke, ki se nahajajo na sprednji strani tipkovnice. Te so (od leve proti desni):

Trenutno NVDA desne palčne tipke ne uporablja. Notranji tipki obe služita kot presledek.

Ime Tipka
tipka escape space z dot 7
tipka Puščica gor space z dot 2
tipka Puščica levo space z dot 1
tipka Puščica desno space z dot 4
tipka Puščica dol space z dot 5
tipka control lt+dot2
tipka alt lt+dot3
tipka control+escape space with dot 1 2 3 4 5 6
tipka tabulator space z dot 3 7

15.13. Papenmeier Braille BRAILLEX Starejši Modeli

Podprte so naslednje Brajeve vrstice:

Opozarjamo, da te vrstice lahko priključite samo prek serijskih vrat. Zaradi tega te vrstice ne podpirajo funkcije samodejne zaznave brajeve vrstice v ozadju v NVDA. Izbrati morate vrata, prek katerih se vrstica povezuje potem, ko ste izbrali ta gonilnik v pogovornem oknu Izberi Brajevo Vrstico.

Nekaj teh vrstic ima lahko dostopni trak (v Angleščini Easy Access Bar - EAB), ki omogoča hitro in intuitivno izvajanje operacij. Trak se lahko premakne v štiri smeri in vsaka smer ima v splošnem dve stikali. Pritisk in držanje tipk gor, dol, levo in desno, ali pritisk EAB, povzroči ponavljanje odgovarjajočega dejanja posamezni tipki. Starejši modeli nimajo EAB, zato se uporabljajo tipke na sprenji plošči.

V splošnem so na voljo naslednje tipke:

Ime Tipka
l1 tipka Levo spredaj
l2 tipka Levo zadaj
r1 tipka Desno spredaj
r2 tipka Desno zadaj
up 1 Korak navzgor
up2 2 Koraka navzgor
left 1 Korak levo
left2 2 Koraka levo
right 1 Korak desno
right2 2 Koraka desno
dn 1 Korak navzdol
dn2 2 Koraka navzdol

Sledijo s strani proizvajalca Papenmeier določeni ukazi za NVDA:

Naprave z EAB:

Ime Tipka
Zavrti brajevo vrstico nazaj left
Zavrti brajevo vrstico naprej right
Premakni brajevo vrstico v predhodno vrstico up
Premakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico dn
Usmeri na brajevo celico routing
Sporoči trenutni znak v pogledu l1
Sproži trenutni predmet krmiljenja l2
Sporoči naslov l1up
Sporoči Vrstico Stanja l2down
Premakni se na predmet z vsebino up2
Premakni se na prvi predmet znotraj vsebine dn2
Premakni se na naslednji predmet right2
Premakni se na predhodni predmet left2
Sporoči oblikovanje besedila pod brajevo celico Zgornja usmerjevalna vrsta

BRAILLEX Tiny:

Ime Tipka
Sporoči trenutni znak v pogledu l1
Sproži trenutni predmet krmiljenja l2
Zavrti brajevo vrstico nazaj left
Zavrti brajevo vrstico naprej right
Premakni brajevo vrstico v predhodno vrstico up
Premakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico dn
Preklapljaj brajevo navezavo na r2
Premakni se na predmet z vsebino r1+up
Premakni se na prvi predmet znotraj vsebine r1+dn
Premakni se na predhodni predmet r1+left
Premakni se na naslednji predmet r1+right
Sporoči oblikovanje besedila pod brajevo celico zgornja usmerjevalna vrsta
Sporoči naslov l1+up
Sporoči Vrstico Stanja l2+down

BRAILLEX 2D Screen:

Ime Tipka
Sporoči trenutni znak v pogledu l1
Sproži trenutni predmet krmiljenja l2
Preklapljaj brajevo navezavo na r2
Sporoči oblikovanje besedila pod brajevo celico zgornja usmerjevalna vrsta
Premakni brajevo vrstico v predhodno vrstico up
Zavrti brajevo vrstico nazaj left
Zavrti brajevo vrstico naprej right
Premakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico dn
Premakni se na naslednji predmet left2
Premakni se na predmet z vsebino up2
Premakni se na prvi predmet znotraj vsebine dn2
Premakni se na predhodni predmet right2

15.14. HumanWare BrailleNote

NVDA podpira beležnice iz podjetja Humanware, ko se obnašajo kot prikazni terminali za bralnik zaslona. Podprti so naslednji modeli:

Za BrailleNote Touch glejte odsek Brailliant BI Series / BrailleNote Touch.

Z izjemo BrailleNote PK, sta obe brajevi (BT) in QWERTY (QT) tipkovnici podprti. Za BrailleNote QT velja, da oponašanje računalniške tipkovnice ni podprto. Brajeve pike lahko vnašate tudi prek QT tipkovnice. Prosimo, preverite odsek brajevega terminala v vodiču beležnice BrailleNote za podrobnosti.

Če vaša naprava podpira več vrst povezave, ko vašo beležnico BrailleNote priključujete v NVDA, boste morali določiti vrata brajevega terminala v možnosteh brajevega terminala. Prosimo, podrobnosti preverite v priročniku za uporabo, ki ste ga prejeli zraven vaše beležnice BrailleNote. Verjetno boste morali vrata določiti tudi v meniju NVDA v pogovornem oknu Izberi Brajevo Vrstico. Če beležnico priključujete prek vrat USB ali protokola Blootooth, lahko vrata nastavite na "Samodejno", "USB" ali "Bluetooth"; vse je odvisno od izbir, ki so na voljo. Če se priključujete prek starih serijskih vrat, (ali uporabljate pretvornik USB v Serijska vrata) ali nič od tega, morate obvezno določiti komunikacijska vrata za uporabo is seznama strojnih vrat.

Preden boste priključili vašo beležnico BrailleNote Apex z uporabo njenega lastnega USB vmesnega odjemalca, morate namestiti gonilnike, ki jih je priskrbel HumanWare.

Na BrailleNote Apex BT lahko uporabite vrteče se kolesce, ki je nameščeno med pikama 1 in 4 za različne ukaze za NVDA. Kolesce sestoji iz štirih smernih pik, sredinskega gumba in kolesca, ki se vrti v smeri in tudi v nasprotni smeri urinega kazalca (ure).

Sledijo BrailleNote ukazi, ki so zvezani na NVDA. Prosimo, preverite dokumentacijo naprave, da boste vedeli, kje se posamezna tipka nahaja.

Ime Tipka
Zavrti brajevo vrstico nazaj back
Zavrti brajevo vrstico naprej advance
Pomakni brajevo vrstico v predhodno vrstico previous
Pomakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico next
Usmeri na brajevo celico routing
meni NVDA space+dot1+dot3+dot4+dot5 (space+n)
Preklapljanje navezovanja brajice previous+next
tipka Puščica Gor space+dot1
tipka Puščica Dol space+dot4
tipka Puščica Levo space+dot3
tipka Puščica Desno space+dot6
tipka stran Gor space+dot1+dot3
tipka stran Dol space+dot4+dot6
tipka Začetek space+dot1+dot2
tipka Konec space+dot4+dot5
tipki Control+začetek space+dot1+dot2+dot3
tipki Control+konec space+dot4+dot5+dot6
tipka Preslednica space
Enter space+dot8
Vračalka space+dot7
tipka Tab space+dot2+dot3+dot4+dot5 (space+t)
tipki Shift+tab space+dot1+dot2+dot5+dot6
tipka Windows space+dot2+dot4+dot5+dot6 (space+w)
tipka Alt space+dot1+dot3+dot4 (space+m)
Preklop v delovanju vnosne pomoči space+dot2+dot3+dot6 (space+spodnji h)

Sledeči ukazi so pripeti k BrailleNote QT, ko ta ni v načinu vnašanja brajice. +

Ime Tipka
meni NVDA read+n
tipka puščica Gor upArrow
tipka puščica Dol downArrow
tipka puščica Levo leftArrow|
tipka puščica Desno rightArrow
Tipka Stran gor function+upArrow
tipka Stran dol function+downArrow
tipka Home function+leftArrow
tipka End function+rightArrow
tipki Control+home read+t
tipki Control+end read+b
tipki Enter enter
tipka Backspace backspace
tipka Tab tab
tipki Shift+tab shift+tab
tipka Windows read+w
tipka Alt read+m
Stikalo pomoči za vnos read+1

Sledeči ukazi so pripeti k vrtečemu se kolescu:

Ime Tipka
tipka puščica gor upArrow
tipka puščica Dol downArrow
tipka puščica Levo leftArrow
tipka puščica Desno rightArrow
tipka Enter centre button (sredinski gumb)
tipka Tab scroll wheel clockwise (kolesce v smeri ure)
tipki Shift+tab scroll wheel counterclockwise (kolesce v nasprotni smeri ure)

15.15. EcoBraille

NVDA podpira EcoBraille vrstice iz ustanove ONCE. Podprti so naslednji modeli:

Serijska vrata, prek katerih je vrstica priključena v sistem, v NVDA lahko izberete v pogovornem oknu [Izberi Brajevo Vrstico #SelectBrailleDisplay. Te vrstice ne podpirajo funkcije samodejne zaznave brajeve vrstice v ozadju v NVDA.

Sledijo ukazi v NVDA s posameznimi tipkami z vrstice. Prosimo, poglejte EcoBraille dokumentacijo za podrobnosti o položaju posamezne tipke.

Ime Tipka
Zavrti brajevo vrstico nazaj T2
Zavrti brajevo vrstico naprej T4
Pomakni brajevo vrstico v predhodno vrstico T1
Pomakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico T5
Usmeri v brajevo celico Routing
Sproži trenutni predmet krmiljenja T3
Preklopi v naslednje delovanje pregleda F1
Pomakni se na predmet z vsebino F2
Preklopi na predhodno delovanje pregleda F3
Pomakni se na prejšnji predmet F4
Sporoči trenutni predmet F5
Pomakni se na naslednji predmet F6
Pomakni se na predmet v žarišču F7
Pomakni se na prvi predmet znotraj vsebine F8
Pomakni sistemsko žarišče ali kazalko na trenutni položaj v pregledu F9
Sporoči položaj pregledne utripalke F0
Stikalo navezovanja brajice na A

15.16. SuperBraille

Naprava SuperBraille, na voljo predvsem na Tajvanu, se lahko priklopi tako na USB kot serijska vrata. Ker SuperBraille nima nobenih fizičnih tipk ali vrtečih se gumbov, se morajo vsi vnosi vršiti prek standardne računalniške tipkovnice. Zaradi tega in zaradi vzdrževanja združljivosti z ostalimi bralniki zaslona, ki se uporabljajo na Tajvanu, je v NVDA na voljo dvoje tipkovničnih ukazov, s katerima lahko pomikate brajevo vrstico: +%kc:beginInclude

Ime Tipka
Zavrti brajevo vrstico nazaj številski del Minus
Zavrti brajevo vrstico naprej številski del Plus

15.17. vrstice Eurobraille Esys/Esytime/Iris

Vrstice Esys, Esytime in Iris iz Eurobraille so podprte v NVDA. Naprave Esys in Esytime-Evo so podprte, ko so priključene prek USB ali bluetooth. Starejše naprave Esytime podpirajo samo USB. Vrstice Iris se lahko priključijo samo prek serijskih vrat. Zaradi tega morate za te vrstice določiti vrata, preko katerih je priključena vrstica, ko ste izbrali ta gonilnik v pogovornem oknu Nastavitev Brajice.

Iris in Esys vrstice imajo brajevo tipkovnico z 10 tipkami. Od dveh tipk, ki sta postavljeni kot preslednica, leva tipka odgovarja tipki backspace in desna tipka preslednici.

Sledijo tipke, ki so pripete k NVDA ukazom. Prosimo, oglejte si dokumentacijo vrstic za opis točne lokacije, kjer lahko posamezne tipke najdete.

Ime Tipka
Zavrti brajevo vrstico nazaj switch1-6left, l1
Zavrti brajevo vrstico naprej switch1-6Right, l8
Premakni se na trenutno žarišče switch1-6Left+switch1-6Right, l1+l8
Usmeri na brajevo celico routing
Sporoči oblikovanje besedila pod brajevo celico doubleRouting
Premakni se v predhodno vrstico v pregledu joystick1Up
Premakni se v naslednjo vrstico v pregledu joystick1Down
Premakni se na predhodni znak v pregledu joystick1Left
Premakni se na naslednji znak v pregledu joystick1Right
Preklopi v predhodno delovanje pregleeda joystick1Left+joystick1Up
Preklopi v naslednje delovanje pregleeda joystick1Right+joystick1Down
Zradiraj zadnji vnos v brajevo celico ali znak backSpace
Prevedi katerikoli brajev vnos in pritisni tipko enter backSpace+space
tipka insert dot3+dot5+space, l7
tipka delete dot3+dot6+space
tipka home dot1+dot2+dot3+space, joystick2Left+joystick2Up
tipka end dot4+dot5+dot6+space, joystick2Right+joystick2Down
tipka puščicaLevo dot2+space, joystick2Left, leftArrow
tipka puščicaDesno dot5+space, joystick2Right, rightArrow
tipka puščicaGor dot1+space, joystick2Up, upArrow
tipka puščicaDol dot6+space, joystick2Down, downArrow
tipka enter joystick2Centre
tipka pageUp dot1+dot3+space
tipka pageDown dot4+dot6+space
tipka številski del1 dot1+dot6+backspace
tipka številski del2 dot1+dot2+dot6+backspace
tipka številski del3 dot1+dot4+dot6+backspace
tipka številski del4 dot1+dot4+dot5+dot6+backspace
tipka številski del5 dot1+dot5+dot6+backspace
tipka številski del6 dot1+dot2+dot4+dot6+backspace
tipka številski del7 dot1+dot2+dot4+dot5+dot6+backspace
tipka številski del8 dot1+dot2+dot5+dot6+backspace
tipka številski del9 dot2+dot4+dot6+backspace
tipka številski delInsert dot3+dot4+dot5+dot6+backspace
tipka številski delDecimal dot2+backspace
tipka številski delDivide dot3+dot4+backspace
tipka številski delMultiply dot3+dot5+backspace
tipka številski delMinus dot3+dot6+backspace
tipka številski delPlus dot2+dot3+dot5+backspace
tipka številski delEnter dot3+dot4+dot5+backspace
tipka escape dot1+dot2+dot4+dot5+space, l2
tipka tab dot2+dot5+dot6+space, l3
tipka shift+tab dot2+dot3+dot5+space
tipka printScreen dot1+dot3+dot4+dot6+space
tipka pause dot1+dot4+space
tipka applications dot5+dot6+backspace
tipka f1 dot1+backspace
tipka f2 dot1+dot2+backspace
tipka f3 dot1+dot4+backspace
tipka f4 dot1+dot4+dot5+backspace
tipka f5 dot1+dot5+backspace
tipka f6 dot1+dot2+dot4+backspace
tipka f7 dot1+dot2+dot4+dot5+backspace
tipka f8 dot1+dot2+dot5+backspace
tipka f9 dot2+dot4+backspace
tipka f10 dot2+dot4+dot5+backspace
tipka f11 dot1+dot3+backspace
tipka f12 dot1+dot2+dot3+backspace
tipka windows dot1+dot2+dot3+dot4+backspace
tipka Caps Lock dot7+backspace, dot8+backspace
tipka num lock dot3+backspace, dot6+backspace
tipka shift dot7+space, l4
Preklop tipke shift dot1+dot7+space, dot4+dot7+space
tipka control dot7+dot8+space, l5
Preklop tipke control dot1+dot7+dot8+space, dot4+dot7+dot8+space
tipka alt dot8+space, l6
Preklop tipke alt key dot1+dot8+space, dot4+dot8+space
StikaloHID simulacija vnosa prek tipkovnice esytime):l1+joystick1Down, esytime):l8+joystick1Down

15.18. Nattiq nBrajeve Vrstice

NVDA podpira vrstice iz Nattiq Technologies, ko jih priključite prek USB. Windows 10 zazna Brajeve Vrstice, ko so prvič priključene; verjetno pa boste morali namestiti USB gonilnike, če jih boste uporabljali s starejšimi različicami Windows (starejše od Win10). Te lahko pridobite s proizvajalčevega spletišča.

Sledijo tipkovne navezave za vrstice Nattiq Technologies z NVDA. Prosimo, oglejte si dokumentacijo vrstice za opis, kje se nahajajo posamezne tipke.

Ime Tipka
Zavvrti brajevo vrstico nazaj gor
Zavrti brajevo vrstico naprej dol
Premakni brajevo vrstico v predhodno vrstico levo
Premakni brajevo vrstico v naslednjo vrstico desno
Usmeri na brajevo celico routing

15.19. BRLTTY

BRLTTY je program neodvisen od NVDA, ki pa ga vseeno lahko uporabimo zaradi podpore večjega števila brajevih vrstic. Če ga želite uporabljati, morate namestiti BRLTTY za Windows. K sebi morate prenesti in namestiti zadnji namestitveni paket, ki se imenuje nekako tako brltty-win-4.2-2.exe. Številke so lahko različne. Ko boste nastavljali vrstico in vrata, ki jih boste uporabljali, posebno pozornost namenite navodilom še posebej, če uporabljate vrstico na USB vratih, hkrati pa so gonilniki proizvajalca te vrstice že nameščeni v sistem.

Za vrstice, ki imajo brajevo tipkovnico, BRLTTY sam upravlja brajev vnos. Tako nastavitev vnosne brajeve tabele v NVDA ni relevantna.

BRLTTY ni vključen v funkcijo samodejne zaznave brajeve vrstice v ozadju v NVDA.

Sledeči ukazi so BRLTTY ukazi, ki jih razume NVDA. Prosimo, poglejte BRLTTY dokumentacijo tabele povezanih tipk for information about how BRLTTY commands are mapped to controls on braille displays.

Ime BRLTTY command
Pomakni brajevo vrstico nazaj fwinlt (go left one window)
Pomakni brajevo vrstico naprej fwinrt (go right one window)
Premakni brajevo vrstico eno vrstico nazaj (v prejšnjo vrstico) lnup (go up one line)
Premakni brajevo vrstico eno vrstico naprej (v naslednjo vrstico) lndn (go down one line)
usmeri na brajevo celico route (bring cursor to character)

16. Napredne Vsebine

16.1. Možnosti Ukazne Vrstice

NVDA lahko sprejme več dodatnih možnosti ob zagonu, ki potem vplivajo na njeno delovanje. Uporabite lahko toliko možnosti, kot jih potrebujete. Te možnosti se lahko uporabijo ob zagonu NVDA prek bližnjice (v lastnostih bližnjice), v pogovornem oknu Zaženi (v začetnem meniju -> Zaženi ali Windows+r) ali v ukazni konzoli Oken. Možnosti morajo biti ločene od imena izvršljive datoteke NVDA in drugih možnosti s presledki. Na primer, uporabna možnost je --disable-addons, ki naroča NVDA, naj zaustavi vse dodatke, ki so v uporabi. To vam omogoči, da ugotovite, če je težavo povzročil dodatek in da se program obnovi po resni težavi, ki jo je dodatek povzročil.

Kot primer uporabe teh možnosti lahko v pogovornem oknu Zaženi zaprete trenutno kopijo NVDA z vnosom naslednje vsebine v polje pogovornega okna:

nvda -q

Nekatere možnosti ukazne vrstice (stikala) poznajo tako kratko kot dolgo obliko, druga pa imajo samo dolgo obliko poimenovanja. Tiste, ki imajo tudi kratko obliko, lahko med sebojno kombinirate na naslednji način

nvda -mc CONFIGPATH To bo zagnalo NVDA z onemogočenimi zvočnimi signali in sporočilom ob zagonu in določeno konfiguracijo
nvda -mc CONFIGPATH --disable-addons Enako kot zgoraj, vendar bodo zraven onemogočeni tudi dodatki.

Nekatere možnosti ukazne vrstice sprejemajo tudi dodatne parametre; npr. kako podrobno naj se piše dnevnik, ali pot do uporabnikove konfiguracijske mape ali imenika. Ti parametri se morajo nahajati za možnostjo in morajo biti ločeni od možnosti s presledkom, ko se uporablja kratka različica možnosti ali s simbolom = (enačajem), ko se uporablja daljša različica; npr.:

nvda -l 10 Pove naj se NVDA zažene z nastavitvijo zapisovanja v dnevnik na nivoju razhroščevanja.
nvda --log-file=c:\nvda.log Pove NVDA, naj dnevnik zapiše v c:\nvda.log
nvda --log-level=20 -f c:\nvda.log Pove NVDA, naj se zažene tako, da bo nivo zapisovanja v dnevnik na nivoju informacij in naj dnevnik zapiše v c:\nvda.log

NVDA pozna naslednje možnosti ukazne vrstice:

Kratka Dolga Opis
-h --help Pokaže pomoč ukazne vrstice in Izhod
-q --quit Zapre kopijo NVDA v pomnilniku (zaključi z izvajanjem trenutne kopije NVDA).
-k --check-running Sporoča, če je NVDA v pogonu. To sporoča z uporabo izhodne kode. Nič (0) pomeni, da teče in ena (1) pomeni, da NVDA ni v pogonu.
-f LOGFILENAME --log-file=LOGFILENAME Datoteka, kjer se morajo beležiti dogodki, ki se zapisujejo v dnevnik.
-l LOGLEVEL --log-level=LOGLEVEL Najnižji nivo beleženja sporočil v dnevnik (razhroščevanje 10, vhod/izhod 12, opozorilo razhroščevanja 15, info 20, opozorilo, 30, napaka 40, kritično 50 , onemogočeno 100). Privzeta vrednost je nastavljena na opozorilo.
-c CONFIGPATH --config-path=CONFIGPATH Prostor, kjer so shranjene vse nastavitve za NVDA.
-m --minimal Brez zvokov, brez vmesnika, brez sporočila po zagonu ipd.
-s --secure Varni način: onemogoči Python konzolo, zmožnosti profilov, kot so ustvarjanje, izbris, preimenovanje profilov ipd., preverjanje posodobitve, nekaj izbirnikov v pogovornem oknu dobrodošlice in v zvrsti splošnih nastavitev (npr. Uporabi NVDA med vpisom v Okna, Shrani konfiguracijo ob izhodu ipd.), kot tudi pregledovalnik dnevnika in zmožnosti beleženja (pogosto v uporabi na varnih namizjih). Pomnite, da bo ta ukaz onemogočil tudi možnost shranitve nastavitev v sistemsko konfiguracijo in mapa kretenj ne bo shranjena na disk.
None --disable-addons Dodatki nimajo vpliva na NVDA. Isto, kot če v NVDA dodatkov ne bi bilo.
None --debug-logging Nastavi nivo beleženja na Razhroščevanje samo za naslednji zagon NVDA. Ta nastavitev bo preglasila katerikoli drug dan argument nivoja beleženja ( --loglevel, -l), ki definira nivo beleženja vključno z možnostjo brez beleženja.
None --no-logging Popolnoma onemogoči beleženje med uporabo NVDA. Ta nastavitev se lahko preglasi, če je nivo beleženja ( --loglevel, -l) definirano prek ukazne vrstice ali, če je vključeno beleženje razhroščevanja.
None --no-sr-flag Ne zamenjaj stanja globalne sistemske zastavice za bralnik zaslona.
None --install Namesti NVDA (na novo nameščeno kopijo NVDA tudi zažene).
None --install-silent Tiho namesti NVDA (na novo nameščene kopije NVDA ne zažene).
None --enable-start-on-logon=True|False Ob namestitvi omogoči možnost v NVDA Uporabi NVDA med vpisom v Okna
None --create-portable Ustvari prenosljivo kopijo NVDA (to novo kopijo potem tudi nemudoma zažene). Obvezno je treba določiti parameter --portable-path
None --create-portable-silent Ustvari prenosljivo kopijo NVDA (te nove kopije potem ne zažene). Obvezno je treba določiti parameter --portable-path
None --portable-path=PORTABLEPATH Cilj, kjer se bo prenosljiva kopija ustvarila

16.2. Splošni Sistemski Parametri

NVDA dovoli, da se nekatere vrednosti lahko nastavijo v sistemskem registru, ki določa vedenje NVDA na ravni splošnega sistema. Te vrednosti se hranijo v registru pod enim izmed teh ključev:

Sledeče vrednosti se torej lahko nastavijo v tem registerskem ključu:

Ime Tip Možne vrednosti Opis
configInLocalAppData DWORD 0 (privzeto) za izključitev, 1 to vključitev Če je omogočeno, hrani NVDA uporabniško konfiguracijo kot lokalne programske podatke namesto the kot programske podatke, ki sledijo uporabniku
serviceDebug DWORD 0 (privzeto) za izključitev, 1 za vključitev Če je omogočeno, onemogoči varni način delovanja na windows varnih namizjih, tako dovoljujoč uporabo Python konzole in Pregledovalnika dnevnika. Zaradi nekaterih večjih varnostnih posledic, uporabo te možnosti strogo odsvetujemo

17. Druge Informacije

Če potrebujete več informacij ali pomoč pri uporabi NVDA, prosimo, obiščite spletno mesto NVDA na https://www.nvaccess.org/. Tu boste našli drugo dokumentacijo, tako kot tehnično podporo in vire, ki jih je prispevala skupnost. Na spletnem mestu so tudi informacije in viri, ki se dotikajo razvoja za NVDA.